Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επικίνδυνη "λύση" η... δωρεά μετοχών της Ιονικής

Τυχόν δωρεάν διανομή των μετοχών της Ιονικής, που κατέχει η Εμπορική, στους μετόχους της τελευταίας, δε συνεπάγεται απλά ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, αλλά ανοίγει τις πόρτες για ξεπούλημα και της Εμπορικής

Τη λαϊκή παροιμία που λέει: "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας", θυμίζει το νέο σενάριο για τη μελλοντική συνεργασία Εμπορικής και Ιονικής Τράπεζας. Ο λόγος για το σενάριο που θέλει την Εμπορική Τράπεζα να χαρίζει στους μετόχους της τις μετοχές της Ιονικής, που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της! Το σενάριο αυτό, εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαίνεται - και βραχυχρόνια είναι - ελκυστικό, για τους κατόχους μετοχών της Εμπορικής, οι οποίοι είναι εμμέσως και μέτοχοι της Ιονικής (αφού η δεύτερη ελέγχεται σε ποσοστό 62,5% από όλους εκείνους που έχουν στα χέρια τους μετοχές της Εμπορικής).

Συντάκτες του σεναρίου αυτού - που είδε το φως της δημοσιότητας σε μία μόνο οικονομική εφημερίδα στις 31 Γενάρη - φέρονται όλοι εκείνοι που δε βλέπουν με καλό μάτι τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, αν και όλες οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η συγχώνευση. Οι θιασώτες αυτής της "λύσης" υποστηρίζουν ότι έτσι "θα λυθεί" το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στις σχέσεις συνεργασίας των δύο τραπεζών (η "θυγατέρα" Ιονική ανταγωνίζεται τη "μητέρα" Εμπορική), καθώς στο εξής οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν "ανεξάρτητα" η μία από την άλλη.

Ομως, οι θιασώτες αυτού του σεναρίου - μεταξύ αυτών και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας - κρύβουν δύο ιδιαίτερα σημαντικές λεπτομέρειες, που μεταξύ τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Η πρώτη λεπτομέρεια, είναι πως αν διατεθούν δωρεάν μετοχές της Ιονικής, με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει τον έλεγχό του επί της Ιονικής Τράπεζας, τον οποίο σήμερα ασκεί μέσω των μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων.Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, τυχόν επιλογή του σεναρίου να διαθέσει η Εμπορική "δωρεάν" μετοχές της Ιονικής, θα έχει συνέπεια να μειωθεί αυτόματα το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιονικής, γύρω στο 30%.

Η δεύτερη λεπτομέρεια, εξίσου - αν όχι περισσότερο - σημαντική, είναι ότι τυχόν υλοποίηση του παραπάνω σεναρίου, θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για το ξεπούλημα της Εμπορικής, καθώς θα μειωθούν κατά μερικές δεκάδες δισ. δραχμές τα περιουσιακά της στοιχεία. Γιατί, το τίμημα για την Εμπορική - στην περίπτωση που διανείμει δωρεάν τις μετοχές της Ιονικής - υπολογίζεται σε περίπου 85 δισ. δραχμές, ποσό που θα καλυφθεί με αντίστοιχη μείωση αποθεματικών της κερδών. Ετσι, σε περίοδο που όλες οι τράπεζες ενισχύουν τα κεφάλαιά τους, για να αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό και να ενισχύσουν το δείκτη φερεγγυότητας, η Εμπορική θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, τουλάχιστον κατά 85 δισ. δραχμές.

Από τα παραπάνω, είναι σαφές, ότι με την πολιτική "αυτονόμησης" ή "ανεξαρτητοποίησης" της Ιονικής, οδηγούνται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα και η Ιονική και η Εμπορική. Γιατί, αν σήμερα είναι εύκολη ή ελάχιστα δύσκολη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, αύριο - που η τράπεζα θα χρειάζεται επειγόντως χρήματα για να καλύψει τα μειωμένα ίδια κεφάλαια και τον υποβαθμισμένο δείκτη φερεγγυότητας - οι δυσκολίες θα είναι περισσότερες. Τι λένε για όλα αυτά, η κυβέρνηση, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών, αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΟΤΟΕ και των εργαζομένων στις δύο τράπεζες;

Λ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον δρόμο της Ιονικής η Εμπορική (1999-02-21 00:00:00.0)
"Παιχνίδι" με τις... φτηνές μετοχές (1998-09-01 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες και η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα! (1998-05-07 00:00:00.0)
Εμμένουν στο ξεπούλημα της Ιονικής (1998-04-24 00:00:00.0)
Το σενάριο της πώλησης μετοχών σε ιδιώτη (1998-02-22 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν το ξεπούλημα και της Ιονικής (1997-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ