Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σενάριο της πώλησης μετοχών σε ιδιώτη

Το σενάριο της απευθείας πώλησης των μετοχών της Ιονικής που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εμπορική Τράπεζα, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα δώσει στη διοίκηση της Εμπορικής (που η ίδια διόρισε) την εξήςεντολή: "πουλήστε όλες τις μετοχές της Ιονικής, δηλαδή το 62,5% που αναλογούν στα ασφαλιστικά ταμεία από τη συμμετοχή τους με 38,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής". Με απλά λόγια, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,υλοποιώντας σχετική εντολή του πρωθυπουργού, θα καλέσει τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας να πουλήσει σε ιδιώτη το 62,5% των μετοχών της Ιονικής, που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πληροφορίες για σενάρια πώλησης του πακέτου μετοχών της Ιονικής, που ανήκουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο δημόσιο, έχουν δει πολλές φορές το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 6 χρόνια. Πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα είχαν προκληθεί από επιχειρηματίες που θεωρούσαν "φιλέτο" την Ιονική και θα επιθυμούσαν να την αγοράσουν, εννοείται βέβαια, σε τιμή που θα τους "βολεύει", ενώ ορισμένα άλλα είχαν διοχετευτεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είτε για να διερευνήσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις 2 τράπεζες και την ΟΤΟΕ είτε για να προετοιμάσουν το έδαφος.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι "δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά", θα πρέπει να πούμε ότι μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αρκετές απόπειρες να πουληθεί απευθείας σε ιδιώτες το πακέτο μετοχών του δημοσίου στην Ιονική, που διαχειρίζεται η Εμπορική Τράπεζα για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων, έχουν γίνει αρκετές στο παρελθόν. Μόνο που ελάχιστες από αυτές της απόπειρες είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς τέτοιου είδους διαβουλεύσεις ή όπως λέει ο λαός "παζάρια", γίνονται κατά παράδοση στο παρασκήνιο και ανακοινώνονται, αφού "τα έχουν βρει" στο παζάρι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι υποψήφιοι αγοραστές τραπεζών.

Για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι:

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής,με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φέρεται να έχουν ταχθεί από το 1994 - βάσει δημοσιευμάτων, που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας - ο τότε και σήμερα υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Μπούτος και ο τότε πρόεδρος της Ιονικής Παν. Κορλίρας.Υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, είχε ταχθεί, για τους δικούς του - ευνόητους - λόγους το συγκρότημα Λαμπράκη.

  • Κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ της συγχώνευσης της Εμπορικής και της Ιονικής,με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, είχαν ταχθεί τόσο ο τέως πρόεδρος της Εμπορικής (επί κυβέρνησης Μητσοτάκη) Σήφης Γλυνιαδάκης όσο και ο πρώην πρόεδρος της Εμπορικής (επί κυβέρνησης Α. Παπανδρέου) Παν. Πουλής.

Του λόγου το αληθές για τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν διάφορα δημοσιεύματα. Ενα από αυτά, είναι και σχετικό άρθρο στην εφημερίδα "Το Βήμα" του Ν. Νικολάου, ο οποίος αναλύοντας "από θέσεως... το πρόβλημα της Ιονικής" και της λύσης που "απαιτείται". Στο άρθρο αυτό, ο Ν. Νικολάου - διευθυντής του οικονομικού ένθετου του Βήματος - μεταξύ άλλων: α) Σημείωνε πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (δηλαδή ο Γ. Παπαντωνίου) διαφωνεί με την "πρόταση του προηγούμενου προέδρου της Εμπορικής Σήφη Γλυνιαδάκη και του σημερινού Παναγιώτη Πουλή", που ήθελαν τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. β) Διατύπωνε τη θέση - πρόταση για μείωση της συμμετοχής της Εμπορικής στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιονικής από 61,71% σε 44%, με τη μη συμμετοχή της Εμορικής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής,θιασώτης της οποίας ήταν ο Παναγιώτης Κορλίρας (τότε πρόεδρος της Ιονικής). γ) Ευχόταν και ήλπιζε ότι το σενάριο μερικής ή ολικής πώλησης της Ιονικής - που τα βάφτιζε "αναπτυξιακό σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (υπουργός ο Γ. Παπαντωνίου) και της Τράπεζας της Ελλάδας (διοικητής ο Γ. Μπούτος) θα εφαρμοστεί αυτή τη φορά, οπωσδήποτε", γιατί κατά την άποψή του, αυτή η "λύση" θα ήταν "υπέρ και των δύο τραπεζών, αλλά προπαντός της εθνικής οικονομίας".

Ενδιαφέρον, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ιονικής, φέρεται να έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως Γ. Κωστόπουλος,ο όμιλος επιχειρήσεων Λάτση (στον οποίο ανήκει η τράπεζα Eurobank), η Bankka Di Napoli (φέρεται να είχε συζητήσει με τον τότε πρόεδρο της Ιονικής Π. Κορλίρα την αγορά ενός πακέτου μετοχών 15% και μαζί να αναλάβει τη διοίκηση της Ιονικής). Στους υποψήφιους αγοραστές της Ιονικής, έχουν "παίξει" επίσης τα ονόματα των τραπεζών CITIBANK και Πειραιώς, κάποιοι "Βρετανοί επιχειρηματίες", αλλά και το δίδυμο Λαμπράκης - Κόκκαλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ