Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμμένουν στο ξεπούλημα της Ιονικής

Αν και η μελέτη του ξένου οίκου "Monitor" θεωρεί σαν καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευση Ιονικής - Εμπορικής, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής

Το ξεπούλημα της Ιονικής - της τρίτης σε μέγεθος εμπορικής τράπεζας που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο - μέσω της απευθείας πώλησης του 62% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που κατέχει η μητρική Εμπορική (κατά τα πρότυπα της ιδιωτικοποίησης της Μακεδονίας - Θράκης) είναι επιλογή της κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που προκύπτει από τις διαρροές "πληροφοριών" που γίνονται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που απορρίπτει τη συγχώνευση ΙΟΝΙΚΗΣ - Εμπορικής. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο διεθνής οίκος "Μonitor", που εξέτασε διάφορα σενάρια για το μέλλον των σχέσεων Εμπορικής - Ιονικής, πρόκρινε σαν την πιο βιώσιμη λύση το σενάριο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση πετά στο "καλάθι των αχρήστων" τη μελέτη της "Monitor", με το επιχείρημα ότι η "συγχώνευση" - που προκρίνεται από τον ξένο οίκο σαν η καλύτερη δυνατή λύση - θα συνοδευόταν με μεγάλη μείωση του προσωπικού των δύο τραπεζών λόγω της αλληλοκάλυψης στο δίκτυο των δύο τραπεζών.

Είναι όμως "απορίας άξιον" ότι ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί ιθύνοντες και τραπεζικοί παράγοντες υπερθεματίζουν υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής με την Κτηματική (που ανακοινώθηκε αιφνίδια τη Μεγάλη Βδομάδα), κάνοντας λόγο για ανάγκη ισχυροποίησης και μεγέθυνσης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, προκειμένου να επιβιώσουν στο φόντο των εξελίξεων και των κοσμογονικών αλλαγών που προωθούνται σε διεθνές επίπεδο, την ίδια ώρα απορρίπτουν σαν μη βιώσιμη τη λύση ισχυροποίησης του ομίλου της Εμπορικής μέσω της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Το περιεχόμενο του πορίσματος της "Monitor" αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών Εμπορικής και Ιονικής και εκπροσώπων της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων Εργαζομένων των δύο τραπεζών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει το πόρισμα, καθώς και η λύση της συγχώνευσης, που κρίνεται ως η καλύτερη δυνατή. Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών φέρονται να μην πήραν σαφή θέση για το μέλλον των δύο τραπεζών κατά τη χτεσινή συνάντηση, με το επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί ζήτημα πολιτικής απόφασης.

Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως έχει διαφανεί ήδη από τον περασμένο Γενάρη και εντονότερα μετά την υποτίμηση της δραχμής, είναι η πώληση της Ιονικής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο τρόπος που έχει επιλεγεί και θα προωθηθεί για την υλοποίηση αυτής της απόφασης, είναι η απευθείας πώληση από την Εμπορική (μητρική της Ιονικής) του πακέτου μετοχών της Ιονικής, που έχει στη διάθεσή της (ανέρχεται γύρω στο 62%), μέσω του Χρηματιστηρίου κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για την πώληση της Ιονικής θα ξεκινήσουν μέσα στο Μάη, ενώ οριστικές αποφάσεις και σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να υπάρξουν μέσα στον Ιούνιο. Οι ίδιες πηγές, πάντως, αποκλείουν για το επόμενο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την προώθηση της πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα στην παρούσα φάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον δρόμο της Ιονικής η Εμπορική (1999-02-21 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες και η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα! (1998-05-07 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την Ιονική Τράπεζα (1998-03-14 00:00:00.0)
Επικίνδυνη "λύση" η... δωρεά μετοχών της Ιονικής (1998-02-24 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν το ξεπούλημα και της Ιονικής (1997-01-01 00:00:00.0)
Αιχμές κατά Πουλή (1996-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ