Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων

Διαβεβαιώσεις προς το ιδιωτικό κεφάλαιο, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων που εποπτεύει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα προχωρήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, έδωσε χθες η αρμόδια υφυπουργός Αννα Διαμαντοπούλου.Οπως δήλωσε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχουν συνοπτικές διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων. Οσο για το στόχο της κατάργησης του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) μέσα στο 1998, δηλώνουν αποφασισμένοι να τον υλοποιήσουν, εάν χρειαστεί και με νόμο, μεταφέροντας τις υποχρεώσεις του εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε άλλους φορείς και τελικά στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών.

Να σημειώσουμε, ότι αυτή τη στιγμή το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων - εκτός της ΣΟΦΤΕΧ και της ΜΕΛ οι διαδικασίες των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη - περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), τις "Ελληνικές Αλυκές", τη ΛΑΡΚΟ και τα Ελληνικά Σιδηροκράματα (ΕΛΣΙ) καθώς και τα Ναυπηγεία Αυλίδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υφυπουργό Ανάπτυξης, από σήμερα ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΣΟΦΤΕΞ με την αμερικανική εταιρία "Lochridge", η προσφορά της οποίας προηγείται κατά πολύ σε σχέση με τις άλλες δύο ("Fort James" και "Π. Ζερίτης"). Η υφυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δε θα είναι εύκολες, ενώ εύλογα ερωτηματικά προκάλεσε η μεθοδολογία της επιλογής του αγοραστή. Η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι ανεξάρτητα με το εάν θα καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις με την "Lochrige", θα κληθούν για διαπραγματεύσεις και οι άλλοι δύο υποψήφιοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για προσφορές οι οποίες διαφέρουν κατά πολύ στο τίμημα, αλλά και στις δεσμεύσεις για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Οπως συγκεκριμένα ανέφερε η Αννα Διαμαντοπούλου, η "Lochrige", αναφέρεται στη διασφάλιση 1.250 θέσεων εργασίας, η "Fort James" μόλις σε 160, ενώ ο Π. Ζερίτης δε δεσμεύεται για καμία θέση εργασίας. Επιπλέον η "Lochrige" είναι η μόνη εταιρία που ενδιαφέρεται για την εξαγορά της ΣΟΦΤΕΧ ως έχει, εν αντιθέσει με τις άλλες δύο που ενδιαφέρονται για τμήματα της επιχείρησης. Τα δύσκολα σημεία των διαπραγματεύσεων με τη ΣΟΦΤΕΧ, είναι οι εγγυήσεις τις οποίες ζητάει ο εν λόγω όμιλος με αφορμή τις διεκδικήσεις του πρώην ιδιοκτήτη Κεφάλα και τις δικαστικές εκκρεμότητες που αυτές έχουν προκαλέσει, καθώς και οι θέσεις εργασίας.

Για το τελευταίο πάντως, κάνοντας σαφές ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, δε δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, δηλώνοντας αορίστως ότι "θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας". Κατέληξε τέλος, στο ότι η πώληση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, όπου αίρεται η συμφωνία των πιστωτών για πάγωμα των χρεών της επιχείρησης και σταματά και κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης της επιχείρησης.

Κατά τα άλλα, δεδομένο θεωρείται και το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ, που αυτή τη στιγμή μόνο οι ανεκτέλεστες παραγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχονται στα 140 δισ. δρχ. Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης, μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την επιλογή του συμβούλου που θα υποδείξει εναλλακτικές μορφές ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να σπάσει η εταιρία σε δύο κομμάτια (εμπορικό και πολεμικό) ανάλογα με το ενδιαφέρον των επενδυτών. Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη για την εισαγωγή της εταιρίας "Ελληνικές Αλυκές" στο Χρηματιστήριο. Τέλος, μέσα στη βδομάδα αναμένεται να επιλεγεί και ο διεθνής οίκος που θα πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και των ΕΛΣΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ