Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σε ιδιώτες και η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την πώληση της Ιονικής σε ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι όλες οι μελέτες και εισηγήσεις ελληνικών και ξένων οίκων, πρότειναν ως την πιο βιώσιμη και καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευσή της με την Εμπορική

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να ξεπουλήσει και την Ιονική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι όλες οι μελέτες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (από ελληνικές και ξένες εταιρίες), προκρίνουν ως την πιο βιώσιμη και καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε αργά χτες το μεσημέρι την πώληση της Ιονικής, δηλαδή της αρχαιότερης τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα, προσφέροντας έμπρακτες αποδείξεις στο ντόπιο και ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο που απαιτεί επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης στον τραπεζικό χώρο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εκείνος που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Ιονικής, θα ελέγχει και τις θυγατρικές της επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τα ξενοδοχεία ΧΙΛΤΟΝ κλπ., χρηματιστηριακές, ασφαλιστικές και άλλες εταιρίες που ανήκουν στον όμιλο της Ιονικής.

Προσπαθώντας να "χρυσώσει το χάπι" και να εμφανίσει την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση της Ιονικής σε ιδιώτες (σήμερα ελέγχεται από το δημόσιο μέσω της Εμπορικής), σαν την καλύτερη δυνατή "λύση" ο Γ. Παπαντωνίου δε δίστασε να κινδυνολογήσει, υποστηρίζοντας ότι η συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική συνεπάγεται "μαζικές απολύσεις", κάτι που κατά την άποψή του υπουργού... αποτρέπεται με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής! Μεταξύ των επιχειρημάτων που πρόβαλε ο υπουργός, για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να προκρίνει τη "λύση" της πώλησης της Ιονικής σε ιδιώτες, αντί της συγχώνευσής της με την Εμπορική (λύση που θεωρήθηκε σαν η πιο βιώσιμη τόσο από την τελευταία μελέτη της "Monitor" όσο και από άλλες μελέτες οι οποίες έγιναν τα τελευταία 6 χρόνια), ήταν και τα εξής:

Πρώτον, ότι η συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική, που πρότεινε η "Monitor", "έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος" καθώς "η λύση αυτή προβλέπει αποχωρήσεις 3.100 εργαζομένων στις δύο τράπεζες". Μόνο που το επιχείρημα αυτό είναι διάτρητο, γιατί αν η συγχώνευση δύο ελεγχόμενων από το δημόσιο τραπεζών προϋποθέτει την απόλυση 3.100 εργαζομένων, είναι σίγουρο ότι ίδιο αριθμό απολύσεων - αν όχι μεγαλύτερο - συνεπάγεται η εξαγορά της Ιονικής από κάποιο ιδιώτη ή πολύ περισσότερο η τυχόν εξαγορά και συγχώνευσή της με την Τράπεζα Πίστεως του κ. Κωστόπουλου.

Δεύτερον, ότι "το πρόγραμμα εξυγίανσης που συνεπάγεται η συγχώνευση προβλέπει κατάργηση - κλείσιμο 153 υποκαταστημάτων των δύο τραπεζών σε σύνολο 546, το οποίο σημαίνει κι αυτό μαζικές απολύσεις και μάλιστα σε τοπική κλίμακα".

Αυτά ήταν τα δύο βασικά επιχειρήματα, που επικαλέστηκε ο υπουργός, για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει σε ιδιώτες την Ιονική Τράπεζα, που έχει χαρακτηριστεί σαν τράπεζα "φιλέτο" και για την απόκτησή της έχουν πιέσει αρκετοί ενδιαφερόμενοι τόσο από την Ελλάδα (π. χ. Τράπεζα Πίστεως) όσο και από το εξωτερικό.

Το "κερασάκι στην τούρτα" του ξεπουλήματος της Ιονικής σε ό,τι αφορά την τύχη των εργαζόμενων είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, ότι "στο συμβόλαιο πώλησης της Ρράπεζας θα είναι η μη σύμπραξη του αγοραστή για... κάποιο χρονικό διάστημα (!) στην κατάργηση θέσεων εργασίας". Είναι φανερό ότι μετά το "κάποιο χρονικό διάστημα" - όπως το ανέφερε ο Γ. Παπαντωνίου - ο αγοραστής θα έχει τη δυνατότητα να προβεί τόσο σε απόλυση προσωπικού όσο και στο κλείσιμο υποκαταστημάτων, που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η πώληση της Ιονικής θα πραγματοποιηθεί "σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας μέσω Χρηματιστηρίου και με τρόπο που θα διασφαλίσει απόλυτα τα οικονομικά συμφέροντα της Εμπορικής Τράπεζας". Η πώληση, είπε, θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε πρόσφατα η πώληση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, αλλά σε σχετικές ερωτήσεις απέφυγε να εξηγήσει αν η κυβέρνηση θέτει "ελάχιστο" ποσό για την τιμή πώλησης του πακέτου μετοχών της Ιονικής. Με βάση το χτεσινή διαμόρφωση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο, η χρηματιστηριακή αξία του 100% των μετοχών της Ιονικής ανέρχεται στο ποσό των 382,2 δισ. δραχμών,που σημαίνει ότι η πώληση του 62% των μετοχών της Ιονικής (που έχει στα χαρτοφυλάκιά της η Εμπορική) αντιστοιχεί σε 263 δισ. δραχμές.

Η διαδικασία του διαγωνισμού - ο οποίος θα είναι διεθνής - για την πώληση της Ιονικής θα ξεκινήσει στις αρχές Ιούνη, αμέσως μόλις πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία θα εγκρίνει την πώληση. Οι μετοχές της Ιονικής που θα διατεθούν προς πώληση θα αφορούν το σύνολο της Ιονικής, δηλαδή και των θυγατρικών της (HILTON κλπ.).

Και χωρίς να ερωτηθεί, έσπευσε να δηλώσει ότι "η ίδια η Εμπορική δεν ιδιωτικοποιείται", αλλά με την πώληση των μετοχών της Ιονικής θα ενισχυθεί κεφαλαιακά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής υπονομεύεται και η ίδια η Εμπορική και στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή της στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε επίσης την έναρξη "κοινωνικού διαλόγου" με την ΟΤΟΕ για "θέματα απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας στον τραπεζικό τομέα" ενόψει της ΟΝΕ, τα αποτελέσματα του οποίου θα αποτελέσουν την απαρχή του σαρώματος των εργασιακών σχέσεων και στον τραπεζικό τομέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον δρόμο της Ιονικής η Εμπορική (1999-02-21 00:00:00.0)
Ο ψεύτης και ο κλέφτης;;;;;;;;;;;;;;; έχουν κοντά ποδάρια;;;;; (1998-07-19 00:00:00.0)
Μερικά ερωτήματα που περιμένουν απάντηση (1998-06-14 00:00:00.0)
Γκαιμπελισμός... (1998-05-29 00:00:00.0)
Εμμένουν στο ξεπούλημα της Ιονικής (1998-04-24 00:00:00.0)
Το σενάριο της πώλησης μετοχών σε ιδιώτη (1998-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ