Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ - ΔΕΚΟ
Συντονισμός ... κατά μόνας

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ ισχυρίζεται ότι προτίθεται να προχωρήσει σε συντονισμό στις ΔΕΚΟ, αλλά παροτρύνει κάθε οργάνωση να πάρει τις δικές της αποφάσεις!

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε την πώληση της Ιονικής Τράπεζας,η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ δε βρήκε να πει κουβέντα για το πώς θα αντιδράσουν συντονισμένα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ για την αποτροπή αυτής της αντεργατικής επιλογής, παρόλο που βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη για το... συντονισμό των ΔΕΚΟ! Τη σύσκεψη συγκάλεσαν ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ χτες, και συμμετείχαν διοικήσεις των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ για το συντονισμό της δράσης τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η σύσκεψη κατέληξε στην παρότρυνση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου να προχωρήσει ο κάθε χώρος στις δικές του κινητοποιήσεις, τις οποίες και θα... συντονίσει έπειτα η ΓΣΕΕ! Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο "κλείσιμο" της διαδικασίας στάθηκε στη διαφορετικότητα κάθε κλάδου και σημείωσε ότι πρέπει να στηριχτούν προσπάθειες εξυγίανσης των ΔΕΚΟ για να περιοριστούν τα ελλείμματα, με ταυτόχρονη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σ' αυτές. Με αυτό τον τρόπο προσπέρασε την ανάγκη συνολικής και καθολικής απόρριψης των ιδιωτικοποιήσεων με οποιαδήποτε μορφή, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έχει τη διάθεση να συγκρουστεί συνολικά με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές από ΟΤΟΕ, ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΟΣΠΑ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, ΔΕΗ, διυλιστήρια, αμυντικές βιομηχανίες, τον Ιππόδρομο, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και άλλους χώρους, εκφράστηκαν αρκετές διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο των διεκδικήσεων, διαφωνίες που αντανακλούσαν κυρίως την αποδοχή ορισμένων Ομοσπονδιών - στις οποίες πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ - των "μερικών" ιδιωτικοποιήσεων ή μετοχοποιήσεων.

Ετσι, ενώ αρκετοί συνδικαλιστές συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση στην πολιτική της κυβέρνησης και εξέφρασαν τη συμφωνία τους να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει η ΓΣΕΕ, ωστόσο έσπευσαν να προσθέσουν ότι υπάρχουν διαφορές που δε θα "βοηθήσουν" στη συμμετοχή των εργαζομένων. Οι αντεγκλήσεις που ακολούθησαν ανάμεσα σε ομοσπονδίες για το πόσο λίγο βοηθούν το συντονισμό, είτε επειδή θέτουν πλαίσιο διεκδικήσεων που δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους, είτε επειδή έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις που δεν τις μεταθέτουν στα πλαίσια μιας κοινής αντίδρασης, ενίσχυσαν το κλίμα διαίρεσης.

Ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι οι αντεγκλήσεις δε βοηθούν την ενότητα και ότι στη βάση των εργαζομένων υπάρχουν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις κοινής δράσης, κάτι που πρέπει να γίνει σεβαστό από τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών.Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει καθολική άρνηση των ανατροπών και της ΟΝΕ, που στο όνομά της επισπεύδονται.

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να κρίνει τα αποτελέσματα της σύσκεψης και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ για να προσδιορίσει το χρόνο 24ωρης πανεργατικής απεργίας που έχει προαποφασίσει η Ολομέλειά της για την κυβερνητική πολιτική στους τομείς που συζητήθηκαν.

Πάντως, μια σειρά Ομοσπονδίες (ΟΤΟΕ, ΠΟΣ, ΟΑΣΑ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ) προσανατολίζονται ή έχουν ήδη εξαγγείλει απεργίες και στάσεις εργασίας, με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στον ψευτοδιάλογο (1998-06-03 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στη (ν)τροπολογία (1998-01-20 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο "γύψο" (1998-01-15 00:00:00.0)
Βάζουν πλάτες στα σχέδια ιδιωτικοποίησης (1997-12-04 00:00:00.0)
Αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης οι εργαζόμενοι (1997-11-28 00:00:00.0)
Βιτρίνα προστασίας των καταναλωτών (1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ