Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στον δρόμο της Ιονικής η Εμπορική

Η κυβέρνηση Σημίτη, μόλις ολοκληρώσει την εκποίηση της Ιονικής, θα προχωρήσει στο ξεπούλημα της Εμπορικής, κρατώντας σαν "εθνικό απόρρητο" ακόμα και από βουλευτές διάφορα στοιχεία των δύο τραπεζών, στα οποία όμως θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι αγοραστές της Ιονικής

Από πέρσι το Μάη, που η κυβέρνηση Σημίτη ανακοίνωσε δημόσια την απόφασή της να πουλήσει σε ιδιώτες το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ιονικής Τράπεζας - σε μια περίοδο δηλαδή που κρατούσε στα χέρια της το πόρισμα του ξένου οίκου ΜΟΝΙΤΟΡ (εταιρία - σύμβουλος), το οποίο θεωρούσε πως η μόνη βιώσιμη λύση για αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ιονικής είναι η συγχώνευσή της με την Εμπορική Τράπεζα - γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. Οπως επίσης - με επίκεντρο την Ιονική - έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται πολλά, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνια.

Μεταξύ αυτών που έγιναν και είδαν το φως της δημοσιότητας είναι και τα εξής:

Πρώτον, σε πρώτη φάση η κυβέρνηση και στη συνέχεια η διοίκηση της Εμπορικής (είναι η "μαμά" εταιρία, που καθορίζει τις τύχες της "θυγατέρας" της, Ιονικής Τράπεζας), σε στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προωθούν συστηματικά τη συγχώνευση της Ιονικής Τράπεζας με την Εμπορική. Στρώνοντας λοιπόν το έδαφος για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, τροφοδοτούν τον Τύπο και τα άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας με πληροφορίες αλλά και απόρρητα στοιχεία, που προέρχονται από επιστημονικές μελέτες και έρευνες. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι θέσεις των διοικήσεων Ιονικής και Εμπορικής Τράπεζας. Την ίδια περίοδο, προσλαμβάνεται η εταιρία ΜΟΝΙΤΟΡ, προκειμένου να διατυπώσει εναλλακτικά σενάρια για την τύχη της Ιονικής Τράπεζας, καθώς υπήρχε η εκτίμηση πως το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας της τράπεζας δεν είναι βιώσιμο. Οταν γίνονταν οι συζητήσεις για τη συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική, έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και διάφορες εκτιμήσεις, που υπολόγιζαν τη συνολική αξία της Ιονικής Τράπεζας (μαζί με την "προίκα" της), γύρω και πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.

Δεύτερον, από το Φλεβάρη του 1998 και μετά, όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας - και ενώ βρισκόταν στην τελική φάση η εκπόνηση του πορίσματος της ΜΟΝΙΤΟΡ - άρχισε να διαρρέει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πώληση της Ιονικής. Στην απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει το σενάριο συγχώνευσης της Ιονικής με την Εμπορική αντέδρασε η διοίκηση της Εμπορικής, που ήταν και η αρμόδια για ν' αποφασίσει για την τύχη της Ιονικής. Εκφράζοντας τη δυσφορία του, στη στροφή 180 μοιρών που έκανε η κυβέρνηση, κορυφαίος παράγοντας της διοίκησης της Εμπορικής δήλωνε τότε πως ανεξάρτητα από το τι λέει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας, η Εμπορική θα επιλέξει και θα εφαρμόσει την καλύτερη από τις λύσεις, που θα προτείνει με το πόρισμά της η εταιρία ΜΟΝΙΤΟΡ.

Τρίτον, όταν οριστικοποιήθηκε το πόρισμα της ΜΟΝΙΤΟΡ, που χαρακτήριζε πιο συμφέρουσα και βιώσιμη λύση για την Ιονική τη συγχώνευσή της με την Εμπορική,η διοίκηση της Εμπορικής το γύρισε στο... καλαματιανό. Υποκύπτοντας στις συστηματικές πιέσεις της κυβέρνησης, υπαναχώρησε από τις αρχικές της θέσεις για συγχώνευση των δύο τραπεζών. Ετσι, μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πώληση της Ιονικής (έγινε με την υποτίμηση της δραχμής και την εξαγγελία νέας δέσμης αντιλαϊκών μέτρων), η διοίκηση της Εμπορικής άρχισε να θέτει σε εφαρμογή τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Την ίδια περίοδο, οι κάθε είδους θιασώτες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και του "λιγότερου κράτους" κατέβαλλαν συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες για την υποβάθμιση της πραγματικής αξίας της Ιονικής Τράπεζας.Στα πλαίσια αυτά, δημοσιεύματα του Τύπου φιλοξενούσαν "πληροφορίες", σύμφωνα με τις οποίες η συνολική αξία του ομίλου της Ιονικής κυμαινόταν από 70 δισ. δραχμές (!) η χαμηλότερη (τόσο την αποτίμησε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως Γ. Κωστόπουλος, που είναι και υποψήφιος αγοραστής) μέχρι και 500 δισ. δραχμές (η μεγαλύτερη πιο απλόχερη)!

Τέταρτον, η διοίκηση της Εμπορικής κράτησε το πολυσέλιδο πόρισμα της ΜΟΝΙΤΟΡ (που μετά από την παράθεση μιας σειράς στοιχείων συνιστούσε συγχώνευση των δύο τραπεζών) όχι μόνο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και σαν εφτασφράγιστο μυστικό από τη Βουλή των Ελλήνων! Ετσι, εγκαταλείποντας την αρχική της θέση - ότι δηλαδή θα εφαρμόσει τη λύση που θα προτείνει ως καλύτερη το πόρισμα της ΜΟΝΙΤΟΡ, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η συγχώνευση - η διοίκηση της Εμπορικής άρχισε να υλοποιεί την εντολή της κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτά, έδωσε τον Ιούλη του 1998 στη δημοσιότητα τη διακήρυξη πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής (51%) με διεθνή διαγωνισμό και με ελάχιστη τιμή πώλησής της τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της Ιονικής.

Πέμπτον, μέχρι τον Αύγουστο του 1998 - ημερομηνία που άνοιξαν οι προσφορές των υποψήφιων αγοραστών της Ιονικής - μεσολάβησαν μια σειρά γεγονότα. Τα σημαντικότερα ήταν από τη μια πλευρά οι πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική, που αντιμετωπίστηκαν με ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού, και από την άλλη οι συστηματικές διεργασίες της κυβέρνησης με τους υποψήφιους μνηστήρες της Ιονικής Τράπεζας με την παχυλή της "προίκα". Επίλογος όλων αυτών ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει "άγονο" το διαγωνισμό (καθώς τα ποσά που προσφέρθηκαν ήταν πολύ χαμηλά σε σχέση με την πραγματική αξία της Ιονικής) και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού με... περισσότερη διαφάνεια.

Εκτον, το ποιοτικό στοιχείο του νέου διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής - που ικανοποιούσε πλήρως τις αξιώσεις των ενδιαφερομένων αγοραστών της τράπεζας - "φιλέτο" - ήταν η αποδέσμευση της τιμής πώλησης από τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της Ιονικής Τράπεζας.Στα πλαίσια αυτά, την περασμένη βδομάδα υποβλήθηκαν οι "μη δεσμευτικές προσφορές" από τους ενδιαφερόμενους, ενώ οι οριστικές - δεσμευτικές - προσφορές θα υποβληθούν στις αρχές Μάρτη. Κανείς, βέβαια, εκτός από την ξένη εταιρία J. P. MORGAN, την κυβέρνηση και τους διοικητές της Εμπορικής και Ιονικής, δε γνωρίζει πόσοι και ποιοι υπέβαλαν προσφορά, ούτε βέβαια τα ποσά που δήλωναν πρόθυμοι οι υποψήφιοι αγοραστές να προσφέρουν για την εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής. Είναι κι αυτό ένα δείγμα του πώς εννοεί η κυβέρνηση τη διαφάνεια...

Εβδομον, την περασμένη Τετάρτη (17.2.98) δημοσιεύτηκε στον Τύπο πληρωμένη ανακοίνωση της Εμπορικής με την "πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την αγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής", με το οποίο καλούνται οι "προεπιλεγέντες" υποψήφιοι αγοραστές (υποτίθεται ότι είναι οι τράπεζες Eurobank - Εργασίας, Πίστεως και Πειραιώς) να υποβάλουν τις προσφορές τους. Μέχρι να υποβάλουν τις προσφορές τους για το ποσό που προτίθενται να διαθέσουν για την εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής, οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε διάφορα απόρρητα στοιχεία της Ιονικής Τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τα οικονομικά μεγέθη της.Για την πλήρη ενημέρωση των υποψήφιων αγοραστών, διαμορφώθηκε στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής ειδικός χώρος (το data room ή δωμάτιο δεδομένων), όπου θα μπορούν να έχουν ό,τι στοιχεία ζητήσουν σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ιονικής.

Από το περιεχόμενο της πρόσκλησης προκύπτει ότι - αν όλα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο η κυβέρνηση και η διοίκηση της Εμπορικής - οι υποψήφιοι αγοραστές των 14.281.660 μετοχών της Ιονικής θα πρέπει να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές το αργότερο μέχρι τις 26 Μάρτη 1999. Η διοίκηση της Εμπορικής αφού "μελετήσει" τις προσφορές θα επιλέξει μαζί με την κυβέρνηση την "καλύτερη" προσφορά και το αργότερο μέχρι τις 16 Απρίλη 1999 θα ανακοινώσει την απόφασή της για το ξεπούλημα της τράπεζας - "φιλέτο". Και κάτι ακόμη: Μόλις ολοκληρωθεί η εκποίηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής σε ιδιώτες, θα αρχίσει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση και της Εμπορικής Τράπεζας. Η δημόσια δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ότι "δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας" έχει τον ίδιο βαθμό φερεγγυότητας με τη δήλωση που έκανε πέρσι το Γενάρη και Φλεβάρη, ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της Ιονικής...

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι πολλά από τα στοιχεία της Ιονικής (μεταξύ αυτών το πόρισμα της ΜΟΝΙΤΟΡ, η μελέτη αποτίμησης της "J. P. Morgan" και άλλες εκθέσεις ή μελέτες διαφόρων υπηρεσιών), στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών τραπεζών, που είναι υποψήφιοι αγοραστές, κρατούνται σαν εφτασφράγιστο μυστικό όχι μόνο για τον... ιθαγενή ελληνικό λαό, αλλά και σαν "εθνικό απόρρητο" από τους 300 βουλευτές, οι οποίοι έχουν εκλεγεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο για να υπηρετούν και να υπερασπίζουν το δημόσιο συμφέρον!

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Μόλις ολοκληρωθεί η εκποίηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής σε ιδιώτες, θα αρχίσει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση και της Εμπορικής Τράπεζας. Η δημόσια δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ότι "δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας" έχει τον ίδιο βαθμό φερεγγυότητας με τη δήλωση που έκανε πέρσι το Γενάρη και Φλεβάρη, ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της Ιονικής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ