Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για την Ιονική Τράπεζα

Με Ερώτηση βουλευτών του, καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της Ιονικής και να καταθέσει στο Κοινοβούλιο τη σχετική μελέτη της "Monitor"

Σαφή θέση κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της Ιονικής Τράπεζας, πήρε το ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας έτσι στα σχέδια της κυβέρνησης και άλλων κύκλων που θέλουν την αρχαιότερη ελληνική τράπεζα να περνά από τα χέρια του δημοσίου στον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό προκύπτει από σχετική Ερώτηση, που κατέθεσαν προχτές στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, που απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι το ακόλουθο:

"Εδώ και αρκετό καιρό δεκάδες δημοσιεύματα αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει σε ιδιώτες την Ιονική Τράπεζα. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΤΕ (20-2-98) που είχε θέμα: Ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, η εισήγηση αναφέρονταν στην πρόθεση της κυβέρνησης "να απεμπλακεί το Δημόσιο από μια ομάδα μικρού και μεσαίου μεγέθους τραπεζών". Στην κατηγορία αυτή, αναφερόταν και η Ιονική.

Σε ημερήσια εφημερίδα γράφτηκε ότι η "Morgan Stanley", κατέχει ήδη το 3% των μετοχών της Ιονικής (750.000 τεμάχια) και είναι η ίδια εταιρία που κατέχει το 7% των μετοχών της Μακεδονίας - Θράκης. Υπάρχει καταγγελία, που δε διαψεύστηκε, ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην εταιρία "Monitor" που έχει αναλάβει τη σύνταξη μελέτης για τις σχέσεις Εμπορικής - Ιονικής, να εξετάσει και το ενδεχόμενο της πώλησης της Ιονικής.

Επίσης δημοσιεύματα αναφερόμενα στη μελέτη της "Monitor", κάνουν λόγο για κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων της Ιονικής σε ενδεχόμενη συγχώνευσή της με την Εμπορική, όπως και για χιλιάδες απολύσεις".

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις και διαπιστώσεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, να απαντήσουν στα ακόλουθα 4 ερωτήματα:

1) Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της Ιονικής Τράπεζας;

2) Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα διασφάλισης της αξίας της Τράπεζας, που με τα απανωτά δημοσιεύματα, καθημερινά απαξιώνεται, ή όχι;

3) Πώς θα διασφαλιστεί η απασχόληση και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα;

4) Ποιος είναι ο ρόλος της "Morgan Stanley" και πώς εξηγείται το μάζεμα μετοχών των υπό ιδιωτικοποίηση τραπεζών;

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, "να καταθέσουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, τη μελέτη της "Monitor"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ