Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Στο έλεος της κερδοσκοπίας οι καταναλωτές

Το 66,9% των ανδρών και το 75,2% των γυναικών, ηλικίας πάνω από 65 χρόνων, ποσοστά που αντιστοιχούν σε 1.005.000 πολίτες περίπου, έχουν οικονομικές δυσκολίες στην αγορά τροφίμων. Αυτό αναφέρει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, συμπληρώνοντας ότι οι Ελληνες καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι στα ακατάλληλα και νοθευμένα τρόφιμα στο έλεος της "απελευθερωμένης" αγοράς. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΝΚΑ, η κυβέρνηση μπορεί να διατυμπανίζει τα περί έτους ποιότητας, από την άλλη, όμως, στο βωμό της εμφάνισης μειωμένων τιμών για τη συγκράτηση του τιμαρίθμου, επιλέγει πολιτικές που επιτρέπουν την κυκλοφορία ακατάλληλων ειδών διατροφής ή χαμηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με το μαυροπίνακα των παραπόνων που συντάσσει το ΙΝΚΑ, μέσα στο 1997 την "πρωτιά" στις καταγγελίες καταναλωτών είχαν τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα (7.103 παράπονα) και το κόστος ζωής (5.273 παράπονα). Ακολουθούν ο τουρισμός και η ψυχαγωγία, οι πωλήσεις από απόσταση και τα διαρκή προϊόντα. Ενώ, τελευταίες κατηγορίες που προκαλούν τα παράπονα καταναλωτών φαίνεται ότι είναι οι εκπτώσεις και τα ΕΛΤΑ.

Το Ελληνικό Γραφείο Ενώσεων Καταναλωτών (ΕΓΕΚ) και η ΕΚΠΟΙΖΩ ενόψει της 15ης Μάρτη αναφέρουν ότι οι Ενώσεις Καταναλωτών με ελάχιστα μέσα καταβάλλουν προσπάθειες για τη διασφάλιση τέτοιων όρων συνθηκών λειτουργίας της αγοράς όπου θα προασπίζεται η υγεία, η ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών. Ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναβάθμιση του μηχανισμού ελέγχου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών γενικότερα, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών, να προχωρήσει στον έλεγχο όλων των συμβάσεων τόσο με τις ΔΕΚΟ όσο και με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να απαλείψει τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους που περιέχονται σ' αυτές και τέλος να προχωρήσει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της πιο γρήγορης και αποτελεσματικής παρέμβασης για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ