Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Μεθοδεύουν το ξεπούλημα και της Ιονικής
  • Εντείνονται οι διεργασίες για το μέλλον της Ιονικής
  • Μελετάται η απορρόφησή της από την τράπεζα - μαμά Εμπορική ή η πώλησή της σε ιδιώτες

Κλιμακώνονται οι πιέσεις για ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας και το ξεπούλημά της ουσιαστικά σε ιδιώτες, στα πλαίσια των διεργασιών και των ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, τόσο στα κυβερνητικά κλιμάκια, όσο και στο χώρο των - ιδιωτικών κυρίως - τραπεζών. Με την άποψη της... "απαλλαγής" του δημοσίου από την Ιονική φαίνεται να τάσσονται τον τελευταίο καιρό και ορισμένοι σύμβουλοι της κυβέρνησης, λειτουργώντας μέσα στη λογική και τις επιλογές του "λιγότερου κράτους" και στον τομέα των τραπεζών. Στα πλαίσια αυτά, επανεξετάζεται το καθεστώς των σχέσεων της Ιονικής με τη μητρική της Εμπορική Τράπεζα, ενώ η κυβέρνηση κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της, επιδιώκοντας - με άμεσο στόχο να αποφύγει τις εύλογες αντιδράσεις που θα είχε μια τέτοια επιλογή - να κρατήσει στο όλο ζήτημα χαμηλούς τόνους μέχρι τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Στο μεταξύ, ενδεικτική ίσως των διεργασιών που γίνονται σε ανώτερα κλιμάκια είναι η απομάκρυνση, την περασμένη βδομάδα, του γενικού διευθυντή της Ιονικής, Γερ. Σαπουντζόγλου,και η αντικατάστασή του με τον Δ. Φραγκέτη, στέλεχος του ιδιωτικού τομέα. Κατά της συγχώνευσης με την Εμπορική τάχθηκε, όμως, εμμέσως και ο πρόεδρος της τράπεζας, Χ. Σταματόπουλος, που, σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα την πορεία του τραπεζικού συστήματος, επισήμανε ότι "οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές δεν είναι πανάκεια, ενώ ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει ομαλή κλιμάκωση του μεγέθους των τραπεζών", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι "υπάρχει χώρος για όλους". Ο ίδιος σε προηγούμενη συνέντευξή του δήλωσε άλλωστε ότι "τα σενάρια σαν αυτό της συγχώνευσης θα πρέπει να εξεταστούν με σοβαρότητα, πλην όμως είναι σπάνιο δυο ανταγωνιστικές τράπεζες να συγχωνεύονται".

Η πρόφαση για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας είναι ότι τυχόν συγχώνευσή της με την Εμπορική, θα επιβάρυνε το νέο σχήμα με υπέρογκα λειτουργικά έξοδα και θα το καθιστούσε αναποτελεσματικό σε μεσομακροπρόθεσμη βάση. Ωστόσο, πρόσφατη εμπιστευτική έκθεση της προηγούμενης διοίκησης της Εμπορικής προτείνει τη λύση της συγχώνευσης, με στόχο τη δημιουργία ενός κρατικού τραπεζικού κολοσσού που θα καταλάμβανε "στα σίγουρα" τη δεύτερη θέση πίσω από την Εθνική Τράπεζα και άσχετα με τις λοιπές εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα λάβουν χώρα στο μέλλον μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων του ιδιωτικού τομέα.

Ανεξάρτητα πάντως με το ποια από τις δυο λύσεις επιλεγεί, τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν επισφαλή τη θέση των άνω των 4.000 υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας, καθώς:

  • Αν επιλεγεί η συγχώνευση θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό, γιατί, πρώτον, πολλά υποκαταστήματα των δυο τραπεζών βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους καθιστώντας αναποτελεσματική τη λειτουργία τους στα πλαίσια μιας ενιαίας τράπεζας και, δεύτερον, η συνένωση δυνάμεων θα δημιουργήσει συνωστισμό διοικητικών υπαλλήλων σε θέσεις που καλύπτονται με μικρότερο αριθμό προσωπικού.
  • Από την άλλη μεριά, σε περίπτωση πώλησής της σε ιδιώτες, οι νέοι ιδιοκτήτες της θεωρείται βέβαιο ότι θα θελήσουν ν' απαλλαγούν - κατά την προσφιλή τους μέθοδο - από μέρος του προσωπικού, προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη ανά εργαζόμενο. Ας σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι οι δυο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες, η Αλφα Πίστεως και η Εργασίας, κέρδισαν το 1995 από κάθε εργαζόμενο 14,4 εκατ. δρχ., ενώ ο μέσος όρος των καθαρών κερδών ανά εργαζόμενο στις τρεις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες ήταν την ίδια χρονιά μόλις 3 εκατ. δρχ.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις, δεδομένου ότι κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση η ιδέα του ξεκαθαρίσματος της ιδιοκτησιακής σχέσης μεταξύ των δυο τραπεζών. Προς το παρόν, τόσο η Ιονική, όσο και η Εμπορική παρουσίασαν απογοητευτική κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο του 1996 (1,1 δισ. δρχ. η πρώτη και 3,1 δισ. δρχ. η δεύτερη), εξέλιξη που αποδίδεται εν μέρει στην υπέρογκη επιβάρυνσή τους με λειτουργικά έξοδα και αποτελεί ένα βασικό επιχείρημα για τους υπέρμαχους της πώλησης της Ιονικής και τον απεγκλωβισμό της από την Εμπορική.

Προλαμβάνοντας ίσως τις δυσμενείς συνέπειες της πώλησης ή ακόμα και της συγχώνευσης της Ιονικής με την Εμπορική, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Ιονικής εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι η τράπεζα πρέπει να αυτονομηθεί και κάτω από δημόσιο έλεγχο να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση στην αγορά. Σημειώνεται μάλιστα με έμφαση ότι οι εργαζόμενοι δε θα δεχτούν σε καμιά περίπτωση να θιγούν οι εργασιακές τους κατακτήσεις, όποιες και αν είναι οι κυβερνητικές προθέσεις για το μέλλον της Ιονικής.

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ