Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλημέρα '97, με ανατιμήσεις

Με μπαράζ ανατιμήσεων (νοίκια, τιμολόγια ΟΤΕ, τσιγάρα - ποτά - καύσιμα), έκανε "ποδαρικό" το 1997 και έπεται συνέχεια, που θα έχουν σαν συνέπεια να διευρυνθούν οι "μαύρες τρύπες" στα πορτοφόλια των εργαζομένων και να γίνει ακόμη πιο ελαφρύ το "καλάθι" της εργαζόμενης νοικοκυράς

Ολομέτωπη επίθεση στα πορτοφόλια των εργαζομένων, επιφυλάσσει η κυβέρνηση Σημίτη και για το 1997, με μπαράζ ανατιμήσεων και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που θα έχουν σαν συνέπεια να γίνει ακόμη πιο ελαφρύ το καλάθι της νοικοκυράς και φυσικά να γεμίσουν με περισσότερο χρήμα τα θησαυροφυλάκια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα, που θα αρχίσει από σήμερα με τις ανατιμήσεις στα ενοίκια, τα ποτά, τα τσιγάρα, τα τηλέφωνα κλπ. θα έχει και συνέχεια στους υπόλοιπους μήνες του νέου έτους. Θα κλιμακωθεί στην πορεία του 1997 με τις ανατιμήσεις σε άλλα είδη και υπηρεσίες (τις οποίες μπορούν ελεύθερα να επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιοποιώντας την ασυδοσία που τους παρέχει η "ελεύθερη αγορά"), τους πρόσθετους φόρους ύψους περίπου 1 τρισ. δραχμών (που αποφάσισε να επιβάλλει η κυβέρνηση για να πιάσει τους στόχους της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ), τις περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (που θα συνοδεύεται με μαζικές απολύσεις προσωπικού) κλπ.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις κυβερνητικές αποφάσεις, από σήμερα 1η Γενάρη 1997, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

  • Αυξήσεις 4% στα ενοίκια κατοικιών,που ακόμη δεν έχουν υπαχθεί στο καθεστώς της "απελευθέρωσης" και άρα οι αυξήσεις είναι ακόμη ελεγχόμενες και κατά συνέπεια καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Για όσους συνάπτουν νέα συμβόλαια ενοικίων, οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες καθώς, το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα.
  • Αυξήσεις 13% στα βασικά τιμολόγια του ΟΤΕ,έστω και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραϊσει την κατάσταση προβάλλοντας τη μεσοσταθμική αύξηση του 4,62% που ισχύει και απεικονίζει το μέσο όρο των αυξήσεων για όλα τα τιμολόγια του ΟΤΕ.Η ουσία όμως, που δείχνει την επιβάρυνση την οποία θα υποστούν οι εργαζόμενοι, κρύβεται πίσω από το γεγονός πως από την 1η Γενάρη: Πρώτον, η αστική μονάδα τηλεφωνικής συνδιάλεξης θα αυξηθεί από 10,20 δραχμές σήμερα στις 11,50 δραχμές από την 1η Γενάρη (αύξηση 12,75%). Δεύτερον, το πάγιο τέλος αυξάνεται από 1.650 δραχμές στις 1.850 δραχμές το μήνα (αύξηση 12,12%). Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, οι αυξήσεις στα δύο βασικά τιμολόγια του ΟΤΕ - που πληρώνουν όλοι οι συνδρομητές του ΟΤΕ - είναι σχεδόν διπλάσιες από το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού που προσδοκά για το 1997 η κυβέρνηση.
  • Αυξήσεις στα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν, ούζο, τσίπουρο κλπ.) κατά 7% λόγω αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης που αποφάσισε η κυβέρνηση στην αιθυλική αλκοόλη. Αυτό σημαίνει, ότι θα ακριβύνουν περίπου κατά 200 δραχμές η φιάλη τα εισαγόμενα "σκληρά" αλκοολούχα ποτά και περίπου 100 δραχμές η φιάλη τα ντόπια.
  • Αυξήσεις στα τσιγάρα που θα φτάσουν μέχρι και 50 δραχμές το πακέτο για να αυξηθούν τα κέρδη των καπνοβιομηχάνων και φυσικά τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
  • Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων, που θα κυμανθούν μεταξύ 15% και 25%.
  • Αυξήσεις 5% στα αεροπορικά εισιτήρια της Ολυμπιακής και άλλων εταιριών για ταξίδια στο εξωτερικό, με βάση την απόφαση της ΙΑΤΑ. Δεν αποκλείεται, μέσα στους πρώτους μήνες, να αποφασιστούν αυξήσεις και στα εισιτήρια της Ολυμπιακής και άλλων εταιριών που εκτελούν δρομολόγια εντός της Ελλάδας.
  • Αυξήσεις 5% - 6% στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ, με απόφαση της κυβέρνησης που πέρασε στα μουλωχτά, για αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, ενώ εκκρεμεί για έγκριση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αύξηση (μέχρι και 25%) στα κόμιστρα των ΤΑΞΙ.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι αυξήσεις στα τιμολόγια των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό, διεκδικούν επίσης οι διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ (για το νερό), της ΔΕΗ (για το ηλεκτρικό ρεύμα) και είναι θέμα χρόνου η έγκρισή τους, καθώς η κυβέρνηση τις έχει ήδη προαναγγείλει κάνοντας λόγο για "μικρές" αυξήσεις που θα είναι κάτω από τον πληθωρισμό (σ. σ. εννοώντας προφανώς τη μεσοσταθμική αύξηση). Επίσης, αυξήσεις μέχρι και 15% διεκδικεί η διοίκηση του ΟΣΕ για τα εισιτήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης και η διοίκηση των ΕΛΤΑ για τα ταχυδρομικά τέλη.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ