ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγονες περιοχές με μείωση αποδοχών!

Οι γιατροί σε αυτές τις περιοχές χάνουν 80.000 - 10.000 δραχμές το μήνα

Κι ενώ το νομοσχέδιο για το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο δεν έχει προωθεί ακόμα στην Ολομέλεια της Βουλής υπάρχει μια κατηγορία γιατρών που ήδη μειώθηκαν οι αποδοχές τους από 80.000 - 10.000 δραχμές το μήνα! Είναι οι γιατροί που υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία των άγονων περιοχών.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή (20.2.1998), με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,Στρ. Κόρακας καιΜ. Μπόσκου.Για να υπηρετήσουν οι γιατροί στα Περιφερειακά Ιατρεία των άγονων περιοχών τους δινόταν επίδομα 75% επί των τακτικών αποδοχών, επίδομα ενοικίου 10.000 δραχμών, επίδομα ετοιμότητας 14.000 δραχμών (επειδή έμεναν 24 ώρες εκεί). "Ωστόσο, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων τα επιδόματα αυτά καταργήθηκαν, με αποτέλεσμα οι μισθοί που παίρνουν σήμερα οι γιατροί των άγονων Περιφερειακών Ιατρείων, αν είναι μειωμένοι κατά 80.000 - 100.000 δραχμές το μήνα. Να σημειωθείακόμα ότι το ωρομίσθιο της εφημερίας αυτών των γιατρών δεν υπολογίζεται με βάση τις νέες τακτικές αποδοχές, αλλά τις παλιές, που σημαίνει ότι υπάρχει και άλλη - επιπλέον - μείωση των αποδοχών τους".

Η μετακίνηση, για υπηρεσιακούς λόγους στις δύσβατες περιοχές, είναι δύσκολη και χωρίς κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, σημειώνουν οι τρεις βουλευτές και ερωτούν τον υπουργό Υγείας:

  • Θα επαναχορηγηθεί το επίδομα του 75% στους γιατρούς, που υπηρετούν στα άγονα Περιφερειακά Ιατρεία;
  • Θα χορηγηθούν και θα αυξηθούν τα επιδόματα ετοιμότητας και ενοικίου;
  • Θα καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης για υπηρεσιακούς λόγους;
  • Θα αμείβονται οι εφημερίες με τιμή μονάδας υπολογισμού, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο;
ΛΑΚΩΝΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Προβλήματα στις αστυνομικές υπηρεσίες

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και Μπ. Αγγουράκη

Τα προβλήματα των αστυνομικών υπηρεσιών των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας φέρνουν στην επικαιρότητα με Ερώτηση, που υπέβαλαν προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης. Ειδικότερα, επισημαίνεται η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, τα ακατάλληλα κτίρια, τα χαλασμένα αυτοκίνητα, η απουσία σύγχρονου τηλεπικοινωνιακού υλικού και άλλα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των τοπικών σωματείων, τα περισσότερα οχήματα είναι ακατάλληλα έως και επικίνδυνα για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, η δύναμη είναι ανεπαρκής και το πρόβλημα εντείνεται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και των αποσπάσεων του προσωπικού σε άλλους νομούς. Ο υπουργός ερωτάται, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα.

Το ΔΣ της ΠΟΑΣΥ

Την πρόταση να μην εισπράξουν για ένα μήνα το χαμηλό επίδομα των 4.000 δραχμών τα μέλη της Ομοσπονδίας Αστυνομικών, θα φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης, μετά την ψήφιση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, το οποίο περιέχει διατάξεις και για τους εν ενεργεία αστυνομικούς. Ηδη ενημερώθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα οποία, εάν αποδεχτούν την πρόταση αυτή, δεν αποκλείεται να προβούν σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, διαθέτοντας τελικά τα χρήματα αυτά (περίπου 130.000.000 δρχ.) για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η ΠΟΑΣΥ ενημέρωσε τα μέλη της ότι οι μισθολογικές αλλαγές που επήλθαν με την ψήφιση του άρθρου 18 δεν είναι ικανοποιητικές, ωστόσο απέδειξε ότι με τη δυναμική του αγώνα των αστυνομικών μπορεί να μεταβάλει ορισμένα δεδομένα. Τέλος, επισημαίνει ότι στο εξής ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογιζόταν στο διπλάσιο για τον υπολογισμό της σύνταξης (ΝΔ 142/74 και 179/74) επεκτείνεται μέχρι τέλους του 1984.

Δραματική επανεμφάνιση των λοιμωδών νόσων

Παλιά λοιμώδη νοσήματα επανεμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, εξαιτίας των μετακινήσεων πληθυσμών. Το 40% του πληθυσμού της Γης κινδυνεύει να νοσήσει από ελονοσία. Η νόσος προσβάλλει 300 - 500 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ προκαλεί ή συντελεί στο θάνατο 3.000.000 απ' αυτούς. Από τα θανατηφόρα αυτά κρούσματα, κάθε χρόνο, τα 1.000.000 είναι παιδιά.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες στις εργασίες του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας με θέμα: "Δημόσια Υγεία, στο Κέντρο της Υγείας ή στην Περιφέρεια της Ιατρικής". Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν μέχρι αύριο.

Οσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, στη χώρα μας, αναφέρθηκε ότι έχουμε περίπου 20 - 30 το χρόνο. Πρόκειται μόνο για τα δηλωμένα κρούσματα, γεγονός που γεννά υποψίες ότι υπάρχουν περισσότερα.

Στο συνέδριο σημειώθηκε ότι μεταξύ των επανεμφανιζομένων λοιμωδών νόσων είναι οι αιμορραγικοί πυρετοί. Πρόκειται για ασθένεια βαριάς μορφής με μεγάλη θνητότητα που μπορεί να φτάσει και το 90%. Στην Ελλάδα ενδημεί με νεφρικό σύνδρομο. Η πρώτη διάγνωσή της έγινε το 1983 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 253 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, μείωση παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας των κρουσμάτων ηπατίτιδας. Το 1995 καταγράφηκαν 241 κρούσματα ηπατίτιδας Α, 202 ηπατίτιδας Β και 50 κρούσματα άλλων τύπων της νόσου. Μέχρι τον Ιούλη του 1997 καταγράφηκαν 71 κρούσματα ηπατίτιδας Α, 110 ηπατίτιδας Β και 31 κρούσματα άλλων τύπων ηπατίτιδας.

ΗΛΠΑΠ
Στάση εργασίας την Πέμπτη

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και νέα Γενική Συνέλευση έχουν προγραμματίσει για μεθαύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ.

Το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ κήρυξε για μεθαύριο 5ωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 μ.μ., με αίτημα την άμεση καταβολή της αμοιβής για την υπερωριακή απασχόληση. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ενώ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ορίζει εβδομαδιαία απασχόληση 38 ώρες και 45 λεπτά, η διοίκηση των ΗΛΠΑΠ υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωριακά περισσότερες από 45 ώρες τη βδομάδα, αλλά χωρίς να καταβάλλει τις επιπλέον αποδοχές για την υπερεργασία! Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ καλούν τους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση της επιχείρησης να σταματήσουν την παρανομία σε βάρος τους και να δώσουν δίκαιη λύση, ώστε να ισχύσει και για τον κλάδο τους ό,τι ισχύει για όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι τις ώρες της στάσης εργασίας (12 μ. - 5 μ.μ. μεθαύριο Πέμπτη), οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ προγραμματίζουν νέα Γενική Συνέλευση στα γραφεία της λέσχης τους (Λιοσίων 117), για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αύριο η πανελλαδική στάση εργασίας

Πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας (10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) οργανώνει αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Επίσης αύριο θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων στο θέατρο "Βρετάνια", ώρα 11.30 πμ, και θα ακολουθήσει παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όχι την κοροϊδία του 2,5% - υπάρχουν εργαζόμενοι που το εισόδημά τους μειώθηκε από 4.000 - 10.000 δραχμές απ' την αρχή του χρόνου. Ακόμα ζητά τη χορήγηση ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος, καθώς και την αύξηση των αργιών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων κατά 45% και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά προσλήψεις 4.000, μόνιμου προσωπικού, για το 1998, ολοκλήρωση των προσλήψεων του 1997 και να σταματήσει ο θεσμός των εκτάκτων, με τους οποίους ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Απ' τις 3.500 προκηρύξεις που εξαγγέλθηκαν το 1997, μόνο 450 προκηρύξεις για το ΕΚΑΒ δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ οι 1.080 από αυτές προκηρύχτηκαν μόλις στις 5.12.1997.

Βέβαια, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ζητά και την υλοποίηση βασικών σημείων του νομοσχεδίου για την υγεία (μάνατζερ, δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συγχωνεύσεις των Διοικητικών Συμβουλίων), που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Τραυματισμός εργαζομένου από έκρηξη φιάλης οξυγόνου

Μπορεί τα νοσοκομεία να σώζουν ζωές, αλλά γίνονται και τα ίδια εστίες εργατικών ατυχημάτων, όταν δεν παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας.

Αυτό ισχύει για το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ένας εργαζόμενος από την έκρηξη φιάλης οξυγόνου, την οποία προσπαθούσε να επισκευάσει. Ο τραυματισμός του εργάτη πιθανά να είχε αποφευχθεί αν η διοίκηση του νοσοκομείου είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, που της είχαν υποδείξει οι ψυκτικοί της τεχνικής υπηρεσίας από το 1993. Οι ψυκτικοί είχαν επισημάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης προληπτικών μέτρων προστασίας και της ελλιπούς εκπαίδευσής τους.

Η διοίκηση μέχρι σήμερα, όχι μόνο δε σύστησε Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στο νοσοκομείο, αλλά όλα δείχνουν πως αυτό δεν είναι καν στον προσανατολισμό της. Φαίνεται πως εκείνο που την απασχολεί είναι να παρουσιάζει δείκτες μείωσης των δαπανών. Ετσι, προωθεί την εντατικοποίηση της δουλιάς, αναθέτοντας αλλότρια καθήκοντα στους εργαζόμενους.

Βέβαια, δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η ηγεσία του σωματείου των εργαζομένων που αδιαφορεί για τα προβλήματά τους. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ), εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση, είχε ζητήσει από το Σωματείο να ασχοληθεί με το πρόβλημα της υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, χωρίς, ωστόσο, να γίνει τίποτα. Η ΔΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αντιδράσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ