ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Περίεργο" αμερικανικό παιχνίδι

Η Ουάσιγκτον προετοιμάζει το έδαφος για "ενίσχυση" της παρουσίας της στο Κόσσοβο

Οι παρασκηνιακές κινήσεις των Αμερικανών στο Κόσσοβο, ήδη, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική διπλωματία, η οποία "τρέχει" πίσω από μια "περίεργη" και άκρως επικίνδυνη πρόταση για αντιμετώπιση - υποτίθεται - της έκρυθμης κατάστασης στο Κόσσοβο.

Απώτερος στόχος αυτού του... ενδιαφέροντος για τα όσα συμβαίνουν στο Κόσσοβο, είναι η επιθυμία της Ουάσιγκτον να αναβαθμίσει την παρουσία της, πιθανότατα και με στρατιωτική μορφή, μέσα στα όρια του νέου γιουγκοσλαβικού κράτους. Την αμερικανική επιθυμία έχει αναλάβει να προωθήσει σε αυτή τη φάση, όπως έγραψε χτες ο "Ρ", η βουλγαρική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επιβεβαιώνοντας το χτεσινό ρεπορτάζ του "Ρ", παραδέχτηκε πως "έχει αποσταλεί επιστολή, εδώ και αρκετές μέρες, της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, η οποία προτείνει μία τετραμερή πρωτοβουλία Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, με αντικείμενο την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο".

Ο υπουργός Τύπου στη συνέχεια της απάντησής του, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε πως η ελληνική διπλωματία έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα, θυμίζοντας ότι "μετά τη Βαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, η ελληνική κυβέρνηση είχε διατυπώσει μία ιδέα να φιλοξενήσει τους ηγέτες της Σερβίας και της Αλβανίας, προκειμένου να συζητήσουν αυτό το θέμα και να δώσουν λύση".

Η κίνηση αυτή της Αθήνας δεν απέδωσε, γιατί οι Αμερικανοί υπονόμευσαν κάθε δυνατότητα και, στη θέση της ελληνικής πρωτοβουλίας, έδωσαν ώθηση στην πρόταση της Σόφιας, με την οποία, εκτός των άλλων, επιχειρείται και η θεσμοποίηση του τουρκικού ρόλου στις εξελίξεις στο Κόσσοβο.

Οπως δήλωσε ο Δ. Ρέππας, "ο Πάγκαλος, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, έχει απαντήσει σε αυτή την επιστολή. Στην απάντηση που δόθηκε, σημειώνεται ο θετικός τρόπος με τον οποίον προσεγγίζουμε κάθε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο, εφόσον στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, που έχουν λόγο και ρόλο για τις εξελίξεις σε μία πλευρά, σε ένα τμήμα, σε μία γωνιά της Βαλκανικής και, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι πρέπει να γίνει δεκτή αυτή η θέση μας και επιθυμούμε η κρίση, η οποία υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο, να αντιμετωπιστεί με διαδικασίες διαλόγου, με διαδικασίες συναινετικές. Προκειμένου, όμως, η κρίση να αντιμετωπιστεί, απόλυτα και ολοκληρωτικά, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Δεν μπορεί να εξαιρεθούν κάποιοι και κάποιοι άλλοι να χειριστούν το πρόβλημα. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ανοιχτοί σε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση".

Με την "αντιπρόταση" Πάγκαλου, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να "βάλει" στο παιχνίδι" και την ΕΕ, καθώς η Ουάσιγκτον, με την κίνηση αυτή, για μια ακόμη φορά, δεν έκρυψε πως θεωρεί την Τουρκία "προνομιακό εταίρο"...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το "γαϊτανάκι" των πρόωρων εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το σενάριο το είχε (ξανα)κυκλοφορήσει πριν δύο βδομάδες ο Τζον Μπάρχαμ στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", αλλά χθες έδειξε να ισχυροποιείται: ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος - στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας, χωρίς να συμμετέχει σ' αυτόν - είπε πως αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Μιλώντας στα μέλη του κόμματός του, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ είπε ότι "όλες οι ενδείξεις" συνηγορούν πως η κυβέρνηση συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ "εγκαταλείπει το πρόγραμμά της" και στοχεύει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. "Η απόφαση έχει ληφθεί. Η κυβέρνηση έχει στόχο τις εκλογές", φέρεται να έχει πει σύμφωνα με το "Ρόιτερ".

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, πάντως, διέψευσε τη Δευτέρα την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων. "Οριστικά, δε σκεπτόμαστε πρόωρες εκλογές", είπε στο πρακτορείο "Ανατολή".

Οι ισλαμιστές

Ενώ αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών σφράγιζαν χθες τα κεντρικά γραφεία του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας στην Αγκυρα, 57 βουλευτές του κηρυχθέντος και επισήμως εκτός νόμου πολιτικού σχηματισμού "μετανάστευαν" στο Κόμμα της Αρετής.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο αριθμός των ισλαμιστών βουλευτών που έγιναν μέλη του νέου κόμματος ανέρχεται σε 63.

Το κόμμα της Αρετής καθίσταται έτσι τέταρτη πολιτική δύναμη στην τουρκική Βουλή.

Πιθανότερος ηγέτης του νέου ισλαμικού κόμματος θεωρείται ο παλιός συνεργάτης του Ερμπακάν, Ρετσάι Κουτάν, 68 ετών. Ο Κουτάν ήταν στο πλευρό του Ερμπακάν επί 30 χρόνια και θεωρείται μετριοπαθής. Αναμένεται να ηγηθεί του κόμματος της Αρετής για ένα διάστημα έξι μηνών, μέχρι την πραγματοποίηση του συνεδρίου του κόμματος.

"Ο νέος πολιτικός σχηματισμός θα ανήκει στο χώρο του κέντρου και δε θα φέρει ισλαμικά θέματα στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής", δήλωσε ο Κουτάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους των ισλαμιστών βουλευτών για την πορεία που θα ακολουθήσουν μετά τη διάλυση του Κόμματος της Ευημερίας.

Νύχτα συγκρούσεων

Είκοσι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ολονύκτιων συγκρούσεων, ανακοίνωσαν χθες κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Κατά την ανακοίνωση, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ορεινή περιοχή κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ, όταν Κούρδοι αντάρτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον στρατιωτικής περιπόλου, προχθές βράδυ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι το πρωί.

Από το 1984, απαρχή της εξέγερσης των αυτονομιστών Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν σκοτωθεί πάνω από 27.000.

ΙΣΡΑΗΛ
Παραιτήθηκε ο αρχηγός της "Μοσάντ"

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Την παραίτησή του υπέβαλε, χτες, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Ντάνι Γιατόμ. Ο παραιτηθείς επικεφαλής της "Μοσάντ" υποστήριξε στην επιστολή του προς τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι διαφωνεί με το πόρισμα της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής, το οποίο του επιρρίπτει πλήρως την ευθύνη για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του ηγέτη της "Χαμάς" Κχαλίντ Μασχάαλ στο Αμμάν της Ιορδανίας τον περασμένο Σεπτέμβρη, απόπειρα που δημιούργησε σάλο με επίκεντρο τη "Μοσάντ". Η αποτυχημένη απόπειρα είχε ως αποτέλεσμα να ψυχραθούν ιδιαιτέρως οι ισραηλινο-ιορδανικές σχέσεις, ενώ επιπλέον οδήγησε στην απελευθέρωση του θρησκευτικού ηγέτη της "Χαμάς" Αχμέντ Γιασίν και άλλων 20 μαχητών της, σε αντάλλαγμα με την παράδοση στο Ισραήλ των δύο συλληφθέντων πρακτόρων.

Ο Γιατόμ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της "Μοσάντ" το Μάρτη του 1996 από τον τότε πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες, τονίζει, στην παραίτησή του, ότι αν και διαφωνεί με το πόρισμα, οφείλει για λόγους ευθιξίας να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του. Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποδέχτηκε την παραίτηση του Γιατόμ, ενώ ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος, καθώς το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής τον απαλλάσσει από κάθε ευθύνη για την αποτυχημένη απόπειρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πολλοί αξιωματούχοι της "Μοσάντ" άσκησαν έντονες πιέσεις στον Γιατόμ να παραιτηθεί για να σταματήσει ο θόρυβος γύρω από το όνομα της υπηρεσίας. Δεν έγινε γνωστό ποιος θα αναλάβει τα ηνία των μυστικών υπηρεσιών.

ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πιέζουν επιβραβεύοντας οι ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σημαντικά οφέλη και επιβράβευση της πολιτικής του Προέδρου της Νέας Ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, φαίνεται πως προέκυψαν από την τελευταία επίσκεψη του απεσταλμένου της κυβέρνησης Κλίντον, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ στο Βελιγράδι.

Με την προειδοποίηση ότι χρειάζεται περαιτέρω συνεργασία για την πλήρη επάνοδο του Βελιγραδίου στη διεθνή κοινότητα, ο Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε τέσσερις κινήσεις καλής θέλησης: Πρώτον, θα επιτραπεί στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας να ανοίξει προξενείο στις ΗΠΑ, δεύτερον, θα αυξηθεί η διπλωματική αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου στην Ουάσιγκτον, τρίτον, θα είναι μεγαλύτερη η πρόσβαση του Βελιγραδίου στους διεθνείς οργανισμούς, και τέταρτον, οι γιουγκοσλαβικές αερογραμμές ΤΖΑΤ θα έχουν εφεξής τη δυνατότητα πραγματοποίησης πτήσεων τσάρτερ στις ΗΠΑ.

"Χρειαζόμαστε τη σημαντική και θετική επίδραση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς στην καθιέρωση μιας κυβέρνησης υπέρ της δημοκρατίας και υπέρ της Συνθήκης Ντέιτον για την ειρήνευση στη Βοσνία", είπε ο Γκέλμπαρντ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τα παραπάνω τέσσερα μέτρα "είναι ενδεικτικά της πολιτικής που παίρνει η Ουάσιγκτον όταν εφαρμόζονται τα μέτρα που απαιτούνται".

Απέργησαν οι αυτοκινητιστές

Χωρίς ταξί έμεινε χτες το Βελιγράδι, λόγω της απεργίας που πραγματοποίησαν πάνω από 500.000 επαγγελματίες αυτοκινητιστές διαμαρτυρόμενοι για την αυξημένη φορολογία που επιβλήθηκε στον κλάδο τους.Στη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας προκλήθηκαν συμπλοκές αστυνομικών και απεργών, με αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς αλλά και αρκετές συλλήψεις. Σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφεραν οι οδηγοί επαγγελματικών φορτηγών στους απεργούς ταξιτζήδες, καθώς οι πρώτοι ήταν εκείνοι που βοήθησαν στο αποτελεσματικό κλείσιμο των κεντρικών δρόμων γύρω από το κτίριο της Ομοσπονδιακής Εθνοσυνέλευσης...

ΟΡΛΑΝΤΟ - ΦΛΟΡΙΝΤΑ -

Ανεμοστρόβιλοι, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι εξακολουθούν να σαρώνουν τη νοτιοανατολική αυτή πολιτεία των ΗΠΑ, με τραγικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους. Περίπου 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 250 είναι τραυματίες. Επίσης αρκετοί είναι οι αγνοούμενοι και οι άστεγοι, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές. Η πολιτεία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ανάλογες, όμως, καιρικές συνθήκες, που αποδίδονται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, επικρατούν από χτες και στην Καλιφόρνια στην περιοχή του Σαν Φραντσίσκο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αεροπειρατεία σε πολιτικό αεροσκάφος

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο των Αδάνων στις 21.00 - τοπική ώρα - με προορισμό την Αγκυρα. Το αεροπλάνο, με 68 επιβαίνοντες και πενταμελές πλήρωμα, κατευθύνθηκε προς το Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου ο πληθυσμός είναι στην πλειοψηφία Κούρδοι, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή". Στο αεροδρόμιο του Ντιγιαρμπακίρ κατέφθασε στις 22.30 όπου επικρατούσαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο "Κανάλ Ντε", οι αεροπειρατές είναι δύο και πιστεύεται ότι είναι Ιρανοί και ο τελικός προορισμός τους είναι το Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ