Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Περίεργο" αμερικανικό παιχνίδι

Η Ουάσιγκτον προετοιμάζει το έδαφος για "ενίσχυση" της παρουσίας της στο Κόσσοβο

Οι παρασκηνιακές κινήσεις των Αμερικανών στο Κόσσοβο, ήδη, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική διπλωματία, η οποία "τρέχει" πίσω από μια "περίεργη" και άκρως επικίνδυνη πρόταση για αντιμετώπιση - υποτίθεται - της έκρυθμης κατάστασης στο Κόσσοβο.

Απώτερος στόχος αυτού του... ενδιαφέροντος για τα όσα συμβαίνουν στο Κόσσοβο, είναι η επιθυμία της Ουάσιγκτον να αναβαθμίσει την παρουσία της, πιθανότατα και με στρατιωτική μορφή, μέσα στα όρια του νέου γιουγκοσλαβικού κράτους. Την αμερικανική επιθυμία έχει αναλάβει να προωθήσει σε αυτή τη φάση, όπως έγραψε χτες ο "Ρ", η βουλγαρική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επιβεβαιώνοντας το χτεσινό ρεπορτάζ του "Ρ", παραδέχτηκε πως "έχει αποσταλεί επιστολή, εδώ και αρκετές μέρες, της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, η οποία προτείνει μία τετραμερή πρωτοβουλία Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, με αντικείμενο την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο".

Ο υπουργός Τύπου στη συνέχεια της απάντησής του, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε πως η ελληνική διπλωματία έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα, θυμίζοντας ότι "μετά τη Βαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, η ελληνική κυβέρνηση είχε διατυπώσει μία ιδέα να φιλοξενήσει τους ηγέτες της Σερβίας και της Αλβανίας, προκειμένου να συζητήσουν αυτό το θέμα και να δώσουν λύση".

Η κίνηση αυτή της Αθήνας δεν απέδωσε, γιατί οι Αμερικανοί υπονόμευσαν κάθε δυνατότητα και, στη θέση της ελληνικής πρωτοβουλίας, έδωσαν ώθηση στην πρόταση της Σόφιας, με την οποία, εκτός των άλλων, επιχειρείται και η θεσμοποίηση του τουρκικού ρόλου στις εξελίξεις στο Κόσσοβο.

Οπως δήλωσε ο Δ. Ρέππας, "ο Πάγκαλος, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, έχει απαντήσει σε αυτή την επιστολή. Στην απάντηση που δόθηκε, σημειώνεται ο θετικός τρόπος με τον οποίον προσεγγίζουμε κάθε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο, εφόσον στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, που έχουν λόγο και ρόλο για τις εξελίξεις σε μία πλευρά, σε ένα τμήμα, σε μία γωνιά της Βαλκανικής και, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι πρέπει να γίνει δεκτή αυτή η θέση μας και επιθυμούμε η κρίση, η οποία υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο, να αντιμετωπιστεί με διαδικασίες διαλόγου, με διαδικασίες συναινετικές. Προκειμένου, όμως, η κρίση να αντιμετωπιστεί, απόλυτα και ολοκληρωτικά, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Δεν μπορεί να εξαιρεθούν κάποιοι και κάποιοι άλλοι να χειριστούν το πρόβλημα. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ανοιχτοί σε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση".

Με την "αντιπρόταση" Πάγκαλου, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να "βάλει" στο παιχνίδι" και την ΕΕ, καθώς η Ουάσιγκτον, με την κίνηση αυτή, για μια ακόμη φορά, δεν έκρυψε πως θεωρεί την Τουρκία "προνομιακό εταίρο"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ