ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Διεύρυνση" φτώχειας και εκμετάλλευσης

Το κόστος εργασίας έπεσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κομισιόν επιμένει όμως στις αντεργατικές ρυθμίσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Η Κομισιόν προανήγγειλε χτες ότι, ενόψει της "κρίσιμης" 25ης του Μάρτη,κατά την οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα "πακέτο" οικονομικών εκθέσεων συν ο "κατάλογος" των προκρινόμενων για την ΟΝΕ κρατών - μελών, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί η καθιερωμένη "ετήσια οικονομική έκθεση" όπως κάθε χρόνο. Αντ' αυτής, ο αρμόδιος επίτροπος Γάλλος Ιβ ντε Σιλγκί δημοσίευσε χτες στις Βρυξέλλες μια "ανακοίνωση" για την "ανάπτυξη και απασχόληση στο πλαίσιο σταθερότητας της ΟΝΕ",στη βάση των οικονομικών "προβλέψεων" της "φθινοπωρινής οικονομικής έκθεσης" του περασμένου Οκτώβρη, εμπλουτισμένων με σειρά στατιστικών στοιχείων που αφορούν, βασικά, την αγορά εργασίας.

Η χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν επαναλαμβάνει κατά γράμμα τις αποφάσεις κατά της μισθωτής εργασίας, που ελήφθησαν από την οικονομική σύνοδο του Διευθυντηρίου των "εφτά" ("G 7") που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο.

Γενικευμένη επίθεση

Οπως φαίνεται και από τον πίνακα, οι αμοιβές των μισθωτών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερες το 1997 απ' ό,τι το ...1970 και αυτό λέει πολλά. Η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει με περηφάνια ότι "σε κοινοτικό επίπεδο ο ρυθμός αύξησης της ονομαστικής αμοιβής ανά απασχολούμενο συνέχισε να επιβραδύνεται με σταθερό ρυθμό και από 4,2% το 1993 υποχώρησε σε 3,2% το 1997, πρόκειται δηλαδή για το χαμηλότερο ρυθμό των 35 τελευταίων ετών" (!). Η Κομισιόν προτείνει τρεις "στρατηγικούς άξονες δράσης": 1) "Μία διεύρυνση προς τα κάτω της μισθολογικής κλίμακας, με στόχο την επιβράδυνση της διαδικασίας υποκατάστασης της εργασίας με κεφάλαιο".

Είναι στην κοινοτική γλώσσα, ο εύσχημος τρόπος πρότασης για μείωση των μισθών. Η Κομισιόν ομολογεί ανοιχτά ότι προτείνει το "αμερικάνικο μοντέλο", δηλαδή τη διάχυση της φτώχειας σε μεγάλα τμήματα των εργαζομένων. Η ίδια η κοινοτική ορολογία αποκαλύπτει και την αιτία, δηλαδή όταν οι μηχανές και τα ντουβάρια "υποκαθιστούν" τον εργάτη, τότε μειώνεται "μακροπρόθεσμα" το συνολικό κέρδος του κεφαλαίου. 2) "Μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας" υπέρ των εργοδοτών. 3) "Μείωση του χρόνου εργασίας". Πρόκειται για τις ίδιες εντολές που έχουν δοθεί από το "G 7", συν "τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του κράτους πρόνοιας" και την ενίσχυση της περίφημης "απασχολησιμότητας", που σημαίνει κατάργηση της μονιμότητας. Χαρακτηριστικό των προθέσεων είναι και η "διαπίστωση" της Κομισιόν ότι στις ΗΠΑ "οι μισθοί των ανειδίκευτων εργαζομένων μειώθηκαν από 20 μέχρι 30%" τις δεκαετίες '70 και '80, ώστε να "αποδώσει" η "διεύρυνση προς τα κάτω της μισθολογικής κλίμακας".

Η Ελλάδα, οι άλλοι και τα "κριτήρια"

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 1997, σύμφωνα με την κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS), με μέσο κοινοτικό όρο το 100, η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα με 66,2 και αμέσως μετά έρχεται η Πορτογαλία με 69,2. Οι πιο πλούσιες χώρες είναι το Λουξεμβούργο (161,7), η Δανία (117,1), το Βέλγιο (113,0) και η Γερμανία (109,5). Οι ΗΠΑ έχουν 144,7 και η Ιαπωνία 118,0.

Παρόλο που τα χτεσινά στοιχεία της Κομισιόν είναι τα ίδια μ' αυτά του περασμένου Οκτώβρη, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι "ενδέχεται να υπάρξει μια ελαφρά υποχώρηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, της τάξης του ένα τέταρτο τοις εκατό (0,25%)" σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις - αύξηση του κοινοτικού ΑΕΠ κατά +2,6% για το 1997 και +3% για το 1998. Η Κομισιόν εκτιμά ότι αυτή η "ελαφρά υποχώρηση" πρέπει να καταλογιστεί στην "αποδυνάμωση της ζήτησης των κοινοτικών εξαγωγών" προς τις ασιατικές χώρες, παρόλο που η πρόσφατη κρίση σ' αυτή την περιοχή ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τα επιτόκια, αφού αναμένεται "διαρροή ασιατικών κεφαλαίων προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ". Περιμένοντας λοιπόν τα οριστικά στοιχεία, την 25η Μάρτη, η Κομισιόν δημοσιοποιεί τις "φθινοπωρινές προβλέψεις", από όπου όμως μπορεί να εξαχθούν εξίσου σημαντικά συμπεράσματα. Οπως είναι γνωστό, μόνο η Ελλάδα δεν εκπληρώνει κανένα από τα "κριτήρια" του Μάαστριχτ.Το "κρίσιμο έτος" 1997, μόνο δύο κράτη - μέλη πληρούν το "κριτήριο" του δημοσίου χρέους (- 60% του ΑΕΠ), το Λουξεμβούργο με 6,7% του ΑΕΠ και η Γαλλία με 57,3% του ΑΕΠ. Ολα τα κράτη - μέλη, εκτός της Ελλάδας,πληρούν το κριτήριο του δημοσιονομικού ελλείμματος (- 3% του ΑΕΠ) και του πληθωρισμού. Αλλά για το έλλειμμα αναμένονται έντονες λογιστικές "λοβιτούρες", αφού Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αγγίζουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μένει "εκτός" της ΟΝΕ, γιατί δεν πληροί τα "κριτήρια" του Μάαστριχτ. Αλλά το πώς τα πληρούν ορισμένες από τις άλλες υποψήφιες χώρες (π. χ. η Ιταλία) είναι ένα ...μυθιστόρημα.


ΔΙΣΤΗΛΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ στο χώρο των αερομεταφορών έχει γενικευτεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η "απελευθέρωση", όπως την προσδιόρισαν με τις αποφάσεις τους οι "δεκαπέντε", επιβάλλει σε άλλες εταιρίες (κυρίως τις μικρότερες) την αναζήτηση "στρατηγικών συμμάχων", ενώ σε άλλες (τις μεγαλύτερες) τη διεκδίκηση ενός ακόμη μεγαλύτερου μεριδίου εις βάρος των πρώτων. Φυσικά, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο κοινός παρονομαστής είναι η ιδιωτικοποίηση και η ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος. Επειδή λοιπόν η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι από τους "επιμελέστερους" μαθητές σ' αυτή την πολιτική, αναζητά μοντέλα για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" από την εμπειρία άλλων. Σ' αυτά τα πλαίσια δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει και το παράδειγμα της γαλλικής "Αιρ Φρανς".

Η ΓΑΛΛΙΚΗ κυβέρνηση, επειδή αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, αποφάσισε να τους δελεάσει με την εξής πρόταση. Θα τους προσφέρει το 3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με τη μορφή μετοχών, ενώ στους πιλότους (που αντιδρούν περισσότερο) θα προσφέρει μετοχές που θα αντιπροσωπεύουν το 10%. Νομίζετε ότι την έπιασαν τη γαλλική κυβέρνηση τα χουβαρνταλίκια και θέλει να κάνει "συνεταίρους" τους εργαζόμενους; Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μετοχές τις δίνει στους εργαζόμενους της "Αιρ Φρανς" για να δεχτούν μείωση των μισθών τους κατά 15%..!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό είναι το όνομα του νέου κοινοτικού οργάνου που θα διαδεχθεί τη Νομισματική Επιτροπή μετά την έναρξη της διατραπεζικής κυκλοφορίας του ΕΥΡΩ (Πρωτοχρονιά 1999). Η Κομισιόν χτες δημοσιοποίησε την πρότασή της σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Οικονομίας και Οικονομικών θα αποτελείται από 34 μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης η Επιτροπή Οικονομίας και Οικονομικών να επιφορτιστεί: με την εποπτεία της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης στα 15 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με τις οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, αλλά και με το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών ανάμεσα στα κράτη της γεωγραφικής "ζώνης" του ΕΥΡΩ και εκείνα που δε θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση της κυκλοφορίας του ΕΥΡΩ. Τα 15 κράτη της ΕΕ θα έχουν δύο αντιπροσώπους το καθένα στην Επιτροπή, ενώ δυο αντιπροσώπους (η καθεμία) θα έχουν η Επιτροπή των Βρυξελλών και η μελλοντική Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, προτάθηκε τέλος από την Επιτροπή.ΧΩΡΙΣ δικαίωμα ψήφου θα είναι, όμως, οι χώρες που δε θα συμμετέχουν στη"ζώνη του ΕΥΡΩ". Μεταξύ αυτών θα είναι φυσικά και Ελλάδα. Δηλαδή για θέματα που έχουν σχέση με το ΕΥΡΩ, τη νομισματική και πιστωτική πολιτική, τις αποφάσεις θα παίρνουν μόνο οι χώρες οι οποίες θα μπουν στην επόμενη φάση της ΟΝΕ από την 1η του Γενάρη. Για να ολοκληρωθεί έτσι η διαδικασία της περιθωριοποίησης της χώρας και για να αποδειχθεί ότι τα όσα περί ισότιμης συμμετοχής ακούμε κατά καιρούς από την κυβέρνηση και τους θιασώτες του Μάαστριχτ είναι άνευ αντικρίσματος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ νέα ενόψει του Πάσχα. Η Ελλάδα μπορεί, τελικά, να κερδίσει τη"μάχη" για το κοκορέτσι και το κεφαλάκι, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιλάβει στις απαγορευμένες γαστρονομικές απολαύσεις για το φόβο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας - της ασθένειας που τρελαίνει τις αγελάδες και τους ανθρώπους. Η αισιόδοξη αυτή προοπτική στηρίζεται στη νέα απόφαση, που πήρε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σχετική οδηγία και προβλέπει: Να διευρυνθεί η λίστα με τα απαγορευμένα όργανα από βοοειδή και αιγοπρόβατα, αλλά να αναβληθεί η εφαρμογή της απαγόρευσης και να συνοδεύεται με εξαιρέσεις, που μπορεί να περιορίσουν την εφαρμογή της, στις χώρες με κρούσματα από τρελές αγελάδες.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της χρήσης των επικίνδυνων αυτών οργάνων για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια είχε προβλεφτεί αρχικά να ισχύσει την 1η του Γενάρη 1998. Είχε, όμως, αναβληθεί για την 1η του Απρίλη και αναβάλλεται, πάλι, για την 1η Ιουλίου. Και ο αριθμός με τα απαγορευμένα όργανα έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα πάνω από 12 μηνών: το κεφαλάκι και το μυαλό, μάτια, αμυγδαλές, νωτιαίο μυελό, υπόφυση, έντερα, σπονδυλική στήλη, γάγγλια. Και η σπλήνα από όλα αυτά τα ζώα κάτω των 12 μηνών. Εξάλλου, όμως, προβλέπεται ότι μπορούν να εξαιρεθούν από την απαγόρευση οι χώρες - μέλη όπου δεν έχουν υποστεί κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ή εκτιμούν ότι ο κίνδυνος από την ασθένεια έχει περιοριστεί αποτελεσματικά στην επικράτειά τους. Η εξαίρεση μπορεί να ισχύσει και για τις τρίτες χώρες που εξάγουν στην Κοινότητα προϊόντα από τα επικίνδυνα όργανα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ