ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μαθήματα πολιτικής ασυνέπειας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, για να επηρεάσει την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγόρων, με επιστολή του τους έκανε επίθεση φιλίας, ενώ λίγο αργότερα και μετά τα αρνητικά γι' αυτόν αποτελέσματα, άρχισε πάλι να απειλεί

Αν μέχρι τώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος υπερηφανευόταν και διαρκώς επαναλάμβανε ότι στη μακρά πορεία του δίδαξε δίκαιο στους νέους νομικούς, από χτες θα πρέπει να καταγραφεί ότι παρέδωσε μαθήματα... πολιτικάντικου ελιγμού και πολιτικής ασυνέπειας.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων αιφνιδιάστηκαν χτες λίγο πριν την έναρξη της ολομέλειας, όταν παρέλαβαν μια επιστολή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία έκανε επίθεση φιλίας και συνεργασίας στο δικηγορικό κόσμο. Για μια στιγμή ο Ε. Γιαννόπουλος είχε ξεχάσει τις ύβρεις και τις απειλές και παρουσιάστηκε ήπιος και διαλλακτικός. Σε επιστολή του "προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ - έτσι ακριβώς αναφερόταν στο κείμενο - ως πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και προς τον πρόεδρο εκάστου Δικηγορικού Συλλόγου" έριξε για λίγο τους τόνους και έδωσε την εντύπωση ότι πρόθεσή του είναι η υπόθεση να οδηγηθεί σε εκτόνωση. "Κλείνει σήμερα, αναφέρει στην επιστολή του ο Ε. Γιαννόπουλος, η παρένθεση της μεταξύ εμού και του προέδρου του ΔΣΑ σύγκρουσης. Το ποιος φταίει, ο ένας ή ο άλλος ή και οι δύο μαζί, ή και τρίτοι, θα το κρίνει αυτό η αδέκαστη ιστορία".Επίσης, σε άλλο σημείο ξεχνάει τις απειλές του ότι θα κάνει έξι μήνες να δει το ΔΣ του ΔΣΑ και υπόσχεται ότι "εφεξής η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή σε όλους για τα εκκρεμή προβλήματα του κλάδου".

Λίγο αργότερα και αφού έγιναν γνωστά στον υπουργό Δικαιοσύνης τα αποτελέσματα της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπου ο δικηγορικός κόσμος καταδίκασε τη συμπεριφορά του, τότε ο Ε. Γιαννόπουλος παρουσίασε το πραγματικό του πρόσωπο και άρχισε πάλι να απειλεί.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, προφανώς δυσαρεστημένος από την αποδοκιμασία του δικηγορικού κόσμου, μεταξύ άλλων αναφέρει: "Στη Δίκη αυτή θ' απαντήσει η Αντιδίκη γύρω στο Πάσχα. Υπήρξε γνωστή μια άλλη αντιδίκη".Μάλιστα, για να χρυσώσει το χάπι και να σώσει τα προσχήματα, σημειώνει ότι η επιστολή του "προς τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων ισχύει".

Πάντως, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας καταδίκασε τη συμπεριφορά του Ε. Γιαννόπουλου.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι δικηγόροι αποδοκιμάζουν έντονα την απρεπή και προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, που αποτελεί αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων και των συλλογικών τους οργάνων. Αξιώνουν τον απόλυτο σεβασμό του υπουργού Δικαιοσύνης προς το θεσμό των Δικηγορικών Συλλόγων και των εκπροσώπων τους και εκφράζουν την αμέριστη εκτίμηση και εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του ΔΣΑ. Τέλος, η Ολομέλεια των προέδρων εκτιμά ότι το πρόβλημα γεννήθηκε από τη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, που προκαλεί ιδιαίτερες θεσμικές επιβαρύνσεις.

Από τα καθήκοντά τους απείχαν χτες οι δικηγόροι των Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Πατρών, Ναυπλίου, Ιωαννίνων, Κορίνθου, Λάρισας, Καστοριάς, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Ρόδου και Γυθείου, διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι της Αθήνας θα συνεχίσουν και σήμερα την αποχή τους, ενώ σήμερα επίσης θα απέχουν και οι δικηγόροι των νομών που χτες λειτούργησαν.

ΝΕ ΑΡΤΑΣ ΚΚΕ

Ο φασισμός σηκώνει κεφάλι

"Ηταν μια λογική συνέχεια", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ. Και συνεχίζει: "Η συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ" και της ΝΔ και στο χώρο του ΤΕΙ Αρτας, η κοινή αντικομμουνιστική δράση όλο το προηγούμενο διάστημα γέννησε μια νέα φασιστικού τύπου εκτροπή. Καλυμμένοι πίσω από το ΔΣ του συλλόγου που ελέγχουν, αποφάσισαν να κατέβουν διά της βίας πανό και προπαγανδιστικό υλικό από τα ΤΕΙ.

Είναι ένα δείγμα γραφής των εκτρωμάτων τέτοιων αντικομμουνιστικών εναγκαλισμών. Για τη βελτίωση της συμπαράταξής τους στο χώρο των ΤΕΙ προηγήθηκε και οργανωτικό τους ξεκαθάρισμα με αλλαγές φρουράς σημιτικών και "λαϊκιστικών", καραμανλικών και μητσοτακικών. Παρ' όλο όμως το ρετουσάρισμα που έκαναν, το προφίλ παραμένει το ίδιο και η κατεύθυνση σταθερή. Για την υπεράσπιση των αφεντικών τους, Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας δεν απαιτείται μόνο η πολιτική θέληση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Απαιτείται να συμπαρασύρουν και να στρέψουν το μαζικό κίνημα ενάντια στον εαυτό του. Απαιτείται να χρησιμοποιήσουν και τους σπουδαστές σαν μοχλό υπεράσπισης αυτής της αντιλαϊκής επίθεσης του ΠΑΣΟΚ. Απαιτείται, στο κάτωκάτω της γραφής, να δουλέψει και η ΔΑΠ για τη στήριξη των επιλογών του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό κάνουν!

Νέοι και νέες, λαέ της Αρτας

Αυτόν τον εναγκαλισμό το ζήσαμε και το ζούμε καθημερινά. Είναι προάγγελος μιας κατάστασης που ετοιμάζουν σ' όλους τους χώρους. Η "δημοκρατία" τους εξαντλείται στην ανακήρυξη υποψήφιων δημάρχων και νομαρχών, "έντιμων" κατά τα άλλα πλην όμως "μουγκών" μπροστά στους φασιστικούς εναγκαλισμούς στην αντιλαϊκή επίθεση.

Προειδοποιούμε πως τέτοιες ενέργειες θα τσακιστούν από το λαϊκό κίνημα. Οι "όψιμοι" συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, Τσουκαλάς, Βαλσαμίδης, Μαλλιωτάκης, Μαυράκης και Μωϋσίδης που έβαλαν παρεϊτσα την υπογραφή τους για φασιστικά μέτρα, θα καταγραφούν στη συνείδηση των σπουδαστών και του λαού της Αρτας με βάση αυτή τους την απόφαση. Καλούμε όλους τους σπουδαστές, όλο το λαό να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες.

Καταγγέλλουμε στο λαό της Αρτας τη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο, ενάντια στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών".

Μεθόδευση αδιαφάνειας

Την αδιαφάνεια που έχει θεσπίσει στο θέμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και για την οποία επικρίθηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής, θέλει τώρα η κυβέρνηση να τη μεταφέρει και σε άλλες δραστηριότητες του δημόσιου τομέα, προφανώς για να απαλλαγεί από τον όποιο έλεγχο των ενεργειών της.

Συγκεκριμένα, προχθές αργά το βράδυ και ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έφτανε στο τέλος της, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος αποδέχτηκε μία τροπολογία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία οι διάφορες εξαιρέσεις που προβλέπονται για την Οργανωτική Επιτροπή θα μπορούν να ισχύουν και για την εταιρία "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας".

Η διάταξη αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και ως προς τη μεθόδευση της προώθησής της, αλλά και ως προς την ουσία της, καθώς όλα όσα καταμαρτυρούνται από πολλές πλευρές για την αδιαφάνεια της οργάνωσης της Ολυμπιάδας, μεταφέρονται τώρα και στην υπόθεση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει μία απάντηση και στο γιατί προχώρησε σε αυτή τη μεθόδευση, αλλά και τι (και κυρίως ποιοι) κρύβονται πίσω από αυτήν την ιστορία.

Καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ

Τη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης προς το ΔΣ του ΔΣΑ, αλλά και στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο, καταδίκασε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στη χτεσινή του συνεδρίαση.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τον Ε. Γιαννόπουλο, γιατί απαγόρευσε στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στο κτίριο του υπουργείου τουλάχιστο για 12 ώρες και να καλύψουν ειδησεογραφικά το επεισόδιο του υπουργού με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτη, καθώς και για την εντολή που δόθηκε να παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη έξω από το υπουργείο.

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τον υπουργό γιατί επιτέθηκε εναντίον των δημοσιογράφων απρόκλητα και αναίτια κατά το διάστημα συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς που δεν αρμόζουν σε εκπρόσωπο της Πολιτείας.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Με τις ... ευλογίες του ΣΕΒ

Με τις ...ευλογίες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών προχωρά η κυβέρνηση στην ψήφιση του περίφημου "αναπτυξιακού" νόμου, όπως προέκυψε με σαφήνεια στη χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής από την παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ Ιάσων Στράτου. Στην ίδια συνεδρίαση, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρος Καρατζάς επισήμανε τους κινδύνους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα πανωτόκια.

Ο Ιάσων Στράτος έκανε λόγο για "εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά" που προβλέπει το νομοσχέδιο στην επιδότηση του επιτοκίου των επενδύσεων, ενώ σημείωσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στην επενδυτική δραστηριότητα σε σύγκριση με άλλα καθεστώτα επιδοτήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως, παρά τις περαιτέρω απαιτήσεις του, είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ο Θεόδωρος Καρατζάς τόνισε ότι με τη ρύθμιση των πανωτοκίων και τον 6μηνο ανατοκισμό δημιουργούνται δυσχέρειες στις τραπεζικές εργασίες, λέγοντας ως παράδειγμα πως "ανατρέπεται το καθεστώς στις πιστωτικές κάρτες", με αποτέλεσμα οι τράπεζες να πρέπει να κάνουν επενδύσεις αλλαγής λογισμικού. Επίσης υποστήριξε ότι η τακτική αυτή αποκόπτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις διεθνείς αγορές, παραδεχόμενος πάντως ότι στην ΕΕ είναι πολύ μικρότερες οι διαφορές ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων.

Κρίσιμη η κατάσταση του Σεραφείμ

Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας Σεραφείμ, που νοσηλεύεται στο "Λαϊκό Νοσοκομείο".

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ υποβαλλόταν στο "Λαϊκό" σε προγραμματισμένες αιμοκαθάρσεις, αλλά προχτές μπήκε στο νοσοκομείο εσπευσμένα. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έχει λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ίωση.

Μετά τις αιμοκαθάρσεις που υποβλήθηκε, ο πυρετός υποχώρησε χτες. Ομως, μέχρι αργά το βράδυ, η κατάστασή του δεν είχε παρουσιάσει αλλαγές.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έστειλε τηλεγράφημα προς τον αρχιεπίσκοπο και του εύχεται "ταχεία ανάρρωση". Επίσης ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης έστειλε τηλεγράφημα και εύχεται στον αρχιεπίσκοπο περαστικά.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Εκδήλωση για το Μέτωπο

Η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, με θέμα: "Αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο και ο ρόλος της εργατικής τάξης και του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος". Στην εκδήλωση, θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ