ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικές αποδράσεις

Εορταστικό το τριήμερο κι αν δε φύγετε εκτός Αθηνών, έχετε τα περιθώρια και για άλλου είδους αποδράσεις. Οχι μόνο χάρη στις αποκριάτικες εκδηλώσεις δήμων και φορέων, αλλά και μέσα από κάποιες νυχτερινές διαδρομές.

Η Ελλη Πασπαλά ολοκληρώνει την Κυριακή τις εμφανίσεις της στο "Μετρό" (Γκύζη και Κάλβου), όπου παρουσιάζει το νέο δίσκο της "Για τη συνήθεια του έρωτα". Τα "Υπόγεια Ρεύματα" (φωτό), πάντως, δίνουν ήδη δυναμικό "παρών" στην "Ιερά Οδό", όπου μέχρι το τέλος του Μάρτη θα συμπράττουν με τους Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάριο Φραγκούλη, Καλλιόπη Βέττα. Στις "αποσκευές" τους το νέο τους άλμπουμ "Τσαλακωμένες μέρες", μια δουλιά με κατεξοχήν ηλεκτρικό ήχο, καθώς και αντιπροσωπευτικές στιγμές από την παλαιότερη δισκογραφία τους. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου συνεχίζει να βρίσκεται "Δίπλα στο Ποτάμι" (Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι), ενώ στο "Δίαυλο" (Δράκου 9, Φιξ) σήμερα το λόγο έχει ο Νίκος Πιπινέλης,αύριο ο Γιάννης Γλέζος,ενώ την Κυριακή οι "Αλμα Λατίνα" συντονίζουν στους ρυθμούς της Αποκριάς. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σήμερα (8.30μμ) σε διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ τον Γιάννη Τσιτσελίκη (βιολοντσέλο) δίνει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με έργα Τσαϊκόφσκι. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί η Τρίτη Συμφωνία του ("Πολωνική"), σε πρώτη εκτέλεση με την ΚΟΑ. Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο ο διάσημος Αμερικανός κιθαρίστας Τζον Μακ Λάφλιν γράφει τον επίλογο του αφιερώματος "Γέφυρες", ενώ την Κυριακή φιλοξενούνται οι πιανίστες Γιώργος Πέτρου και Χρίστος Παπαγεωργίου (πρωί) και η Ολλανδή μέτζο σοπράνο Ξένια Μέγιερ (8.30μμ).

Καυτή κουβανέζικη μουσική από το κουιντέτο του Αλφρέντο Ροντρίγκες,μέχρι τη Δευτέρα, στο "Χαφ Νοτ" (Τριβωνιανού 17, Μετς), ενώ ο Πέτρος Συνοδινός κάθε Σάββατο παρουσιάζει στην "Κόντρα" (Ειρήνης 89, Πέραμα) τραγούδια από την τελευταία του δισκογραφική δουλιά "Πίσω από το τζάμι". Ροκ διαδρομές από τους Δημήτρη Δημητρακα και "Εκτός Μάχης" σήμερα (11.30μμ) στο "Βωμό" (Αγ. Ιερόθεος, Περιστέρι), όπου αύριο φιλοξενούνται οι "Ντι Τρέισι" και την Κυριακή οι "Μπλουζ Μπαγκ".

Θεατρικά Δρώμενα

Αρχίζουν, σήμερα, στο θέατρο "Νίκης Τριανταφυλλίδη" οι παραστάσεις του έργου "Η Δράκαινα" του Δημήτρη Μπόγρη,που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκης Τριανταφυλλίδη,σκηνικά Ειρήνης Καλυβιώτη,κοστούμια Αναστασίας Γιάννου,μουσική επιμέλεια Ζωής Μεσσάρη.Παίζουν: Νίκη Τριανταφυλλίδη, Κώστας Μεσσάρης, Ζωή Μεσσάρη, Κώστας Μπαμπακίδης, Γιάννα Κούρου κ. ά. Οπως λέει η Νίκη Τριανταφυλλίδη,"ο Μπόγρης μας οδηγεί μέσα στους σκοτεινούς λαβύρινθους της ανθρώπινης ψυχής, με απλότητα, κατανόηση και σοφία και στο τέλος του έργου τίποτε πια δεν είναι σκοτεινό, δύσβατο ή απειλητικό, όλα εξημερωμένα τα ανθρώπινα λάμπουν και επανέρχονται στη φυσική ισορροπία της επικοινωνίας και της συγνώμης. Ενας εφιάλτης, το κακό όνειρο που χώριζε τους ανθρώπους, τέλειωσε".

  • Μέχρι την Κυριακή θα παίζεται, στο "Θέατρο κάτω από τη γέφυρα",το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Γράμμα στον Ορέστη",που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή,σκηνικά - κοστούμια Ρένας Γεωργιάδου και Κατερίνας Καμπανέλλη,μουσική Νένας Βενετσάνου.Παίζουν: Ιωάννα Γκαβάκου, Πάνος Πανόπουλος, Νίκος Δαφνής, Κυριάκος Κατριβάνος κ. ά.
  • Πρεμιέρα, σήμερα και στην Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης",στο θέατρο "Αμαλία" της Θεσσαλονίκης, με τις "Τρεις αδελφές" του Τσέχωφ,που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη,μετάφραση Μαρίας Τσαντσάνογλου,σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Μανωλεδάκη και μουσική Κώστα Βόμβολου.Παίζουν: Ελένη Δημοπούλου, Νίκος Κουμαριάς, Αννα Κυριακίδου, Μένη Κυριάκογλου, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Στέλλα Μιχαηλίδου κ. ά.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ "ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ"

Βιβλία:

  • Β. Λένιν: "Από τον Απρίλη στον Οκτώβρη" (κείμενα για την Οκτωβριανή Επανάσταση) (ΣΕ)
  • Δ. Καλτσώνης: "Το Σύνταγμα στη λενινιστική σκέψη" (ΣΕ)
  • Δ. Καμπούρογλου: "Ιστορίες από την παλιά Αθήνα" (ΣΕ)
  • Ν. Χικμέτ: "Τα έργα του" (ΣΕ)
  • Β. Λιόγκαρης: "Το μεγάλο δίλημμα" (ΣΕ)
  • Ν. Μολυβιάτης: "Επικίνδυνες αποστολές" (ΣΕ)

Το καινούριο έργο του Γιάννη Χρυσούλη "Η επιστροφή των Τσε" παρουσιάζεται, στο Θέατρο "Σημείο",σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή,σκηνικά - κοστούμια Κλαιρ Μπρέσγουελ και μουσική Μιχάλη Δαπιδάκη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γεράσιμος Δεστούνης, Εκτωρ Καλούδης, Ιωάννα Μακρή, Γιάννης Πολιτάκης.Το έργο πραγματεύεται την εσωτερική μεταλλαγή, την ανάγκη για ουσία ζωής. Ενα ζευγάρι δέχεται την εισβολή δύο νεαρών μέσα στον οικείο χώρο τους. Τα πάντα ανατρέπονται. Συγκρούσεις και αντιθέσεις ξεσπούν και η ζωή των ηρώων αλλάζει δρόμο. Ο έρωτας και τα κρυμμένα όνειρά τους πλημμυρίζουν τα πάντα. Η ζωή τους γίνεται σημαντική. Μια καινούρια αποτίμηση του εαυτού τους ξεκινά, για να τους οδηγήσει σε έναν "άλλο" κόσμο. Η ζωή τους είναι μια γραμμή, μια κλωστή μέχρι τον ουρανό. Μέχρι τον Τσε.

Ατομική έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Κελαϊδή φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Espace Κρεωνίδης (Ξάνθου 2 και Αναγνωστοπούλου). Η ζωγράφος μέσα από μία αφαιρετική γραφή, στην οποία ωστόσο διατηρούνται τα καίρια και χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παρατηρήσεών της από τη ρεαλιστική πραγματικότητα, δημιουργεί συνθέσεις μεταμορφώσεων της εικόνας σε ποιοτικά χρωματικά εκτοπίσματα. Η Μ. Κελαϊδή διασυνδέει στους πίνακές της το χώρο και το χρόνο, τον ψυχισμό των εσωτερικών καταστάσεων με την αλληλουχία των εξωτερικών επιπέδων της κάθε σύνθεσής της. Πρόκειται για ένα σύνολο έργων της ζωγράφου, όπου αποκαλύπτεται η σταδιακή μετατροπή και αναδιαμόρφωση του σχεδίου σε χρώμα και του χρώματος στο συντακτικό της φόρμας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 του Μάρτη.

Στους παραδοσιακούς ήχους των κρουστών συντονίζεται το "Παλλάς" σήμερα και αύριο (8.30μ.μ.), στο πλαίσιο του δεύτερου διήμερου του κύκλου "Εν Χορδαίς και Οργάνοις". Τέσσερις κορυφαίοι δεξιοτέχνες των λαϊκών κρουστών, οι Γιώργος Γευγελής, Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος Κούρτης και Ανδρέας Παππάς θα παίξουν τουμπελέκια, νταούλια, μικρά και μεγάλα ντέφια, ζίλια, κουτάλια, μασιές, αλλά και σήμαντρα, ξεδιπλώνοντας τον τεράστιο πλούτο και την ποικιλία της ελληνικής ρυθμολογίας. Μαζί τους συμπράττουν οι: Μιχάλης Καλιοντζίδης (ποντιακή λύρα), Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο) και τέσσερις γυναικείες φωνές, οι: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ειρήνη Δερέμπεη, Παρθένα Καζάκου, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη.

Μελωδίες, βαλς, κέφι, απρόοπτες καταστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή,όπου συνεχίζονται οι παραστάσεις της "Νυχτερίδας".Η δημοφιλής οπερέτα του Γιόχαν Στράους επαναλαμβάνεται σήμερα, αύριο και μεθαύριο σε διεύθυνση Καρόλου Τρικολίδη,σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου,χορογραφία Γιάννη Φλερύ,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα.Μεταξύ άλλων τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Διονύσης Τρούσσας, Μαρία Σκαρλάτου, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Κωνσταντίνος Παλιατσάρας κ. ά.

  • Αύριο κλείνει η αυλαία των μουσικών παραστάσεων της Τάνιας Τσανακλίδου (φωτό) στο θέατρο "Ιλίσια". Ο λόγος για "Το Μαγικό Κουτί", ένα θέαμα που συνδέει τη μουσική, την ποίηση και το θέατρο, στο πλαίσιο του οποίου ακούγονται τραγούδια των Μπρεχτ - Βάιλ, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σπανού, Καραϊνδρου, Κραουνάκη, Μάνου, Ανδρέου και Ζούδιαρη.
"Τρεις αδελφές" από την Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης"

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,με την ευκαιρία συμπλήρωσης 55 χρόνων από το θάνατο του Εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά,διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Η επικαιρότητα του Κωστή Παλαμά",που θα γίνει, σήμερα, στις 7μμ, στην Αίθουσα "Μιχαήλας Αβέρωφ" (Γενναδίου 8, 7ος όροφος). Θα μιλήσει ο Παύλος Ναθαναήλ,ενώ κείμενα θα απαγγείλει ο Κώστας Γιαλίνης.Διαβάζει επίσης η γλύπτρια και εγγονή του ποιητή Ελισάβετ Βάλβη και παρουσιάζει διαφάνειες από τη ζωή του, με μουσική επένδυση από τον μουσικογράφο Θωμά Ταμβάκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ