ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλεμος φθοράς και αλληλοεξόντωσης
  • Απέρριψε, ουσιαστικά, ο Κ. Μητσοτάκης τη "χειρονομία καλής θέλησης" του Κ. Καραμανλή να τον περιλάβει στις εκλογικές λίστες
  • Προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης καταβάλλει η Ρηγίλλης

Σε φάση ανοιχτού πολέμου φθοράς μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων περνά η κρίση στη ΝΔ, με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια της κάθε πλευράς να καταφέρει πλήγμα στην αντίπαλη, ώστε να ενισχύσει τη θέση της στο νέο συσχετισμό δυνάμεων που επιχειρείται να διαμορφωθεί.

Την εικόνα διάσπασης και διάλυσης, που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να διασκεδάσει ούτε η τυχαία και ψυχρή χειραψία που αντάλλαξαν στους διαδρόμους της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Κ. Μητσοτάκη.

Ο Κ. Καραμανλής,πιεζόμενος φανερά από το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε κυρίως εξαιτίας της εικόνας για ακροδεξιά στροφή, αλλά και από τις αντιδράσεις βουλευτών που θεωρούνται φιλικά προσκείμενοι στον ίδιο, επιχείρησε χτες να περάσει στην αντεπίθεση και να αφαιρέσει "δηλητηριώδη βέλη" από τη φαρέτρα του Κ. Μητσοτάκη.Ετσι, σε κατ' ιδίαν συνομιλία - αλλά όχι μπροστά στις κάμερες - με δημοσιογράφους, αναδιπλώθηκε και υπαναχώρησε από τις θέσεις που είχε εκφράσει στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι "είναι αυτονόητο ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα περιληφθεί στις λίστες του κόμματος στις επόμενες εκλογές". Στην ερώτηση ότι δεν είπε αυτό ακριβώς στη συνέντευξη, επιχείρησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι "μπορεί να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας". Αφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι "κάποτε θα γίνει και αυτό".

Ακόμα υποστήριξε ότι η οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ του ίδιου και του επιτίμου προέδρου της ΝΔ είναι προς το συμφέρον και των δύο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα το καταλάβει σύντομα ο πρώην πρωθυπουργός. Γενικότερα, η Ρηγίλλης προσπαθεί να πείσει ότι η κρίση θα εκτονωθεί και ότι "το θέμα είναι λήξαν".

"Απτόητος ο Κ. Μητσοτάκης"

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έδειξε, όμως, να συγκινείται από τον ελιγμό, όπως τον χαρακτήρισαν από τον περιβάλλον του, του προέδρου της ΝΔ και, ουσιαστικά, απέρριψε τη "χειρονομία καλής θέλησης": "Το θέμα της λίστας ούτε απασχόλησε ούτε απασχολεί τον Κ. Μητσοτάκη. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το μέλλον της παράταξης", σχολίασαν στενοί συνεργάτες του. Εξάλλου, βουλευτές, φιλικά προσκείμενοι στον επίτιμο, συμπλήρωναν ότι αν ήθελε ο Κ. Καραμανλής να πείσει για τις σοβαρές προθέσεις του έπρεπε να τα δηλώσει όλα αυτά μπροστά στις κάμερες ή στην τελευταία συνέντευξη. "Ως μη γενόμενες" θεωρούν τις δηλώσεις και από το περιβάλλον της Ντ. Μπακογιάννη, ενώ επισήμαιναν ότι την πρόταση για την υποψηφιότητα του Κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας την είχε κάνει νωρίτερα ο Γ. Καρατζαφέρης. Ο τελευταίος επανέλαβε και χτες (στον "9,84") ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να δεσμευτεί από τώρα ότι θα προτείνει τον Κ. Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως αντάλλαγμα γιατί ο τελευταίος είχε βοηθήσει να γίνει ο θείος του δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης δεν αλλάζει την τακτική του και επιμένει να διαμηνύει ότι αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη μελλοντική πορεία του. Η Ρηγίλλης θεωρεί ότι όλα αυτά δε στοχεύουν παρά στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του στο κόμμα, ενώ αποκλείουν τη δημιουργία νέου κόμματος. Στο πνεύμα αυτό, κινήθηκε και η δήλωση του Γ. Βαρβιτσιώτη, ότι "δε βλέπει φως για νέο κόμμα".

Χτες, το κλίμα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ στους διαδρόμους της Βουλής ήταν ιδιαίτερα βαρύ, ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονταν ακόμα και αυτοί που πρόσκεινται στον πρόεδρο του κόμματος. Αφ' ενός δε φαίνονταν να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας ότι δε θα γίνει νέο κόμμα, ενώ από την άλλη επισήμαιναν ότι η διάσπαση βάζει σε κίνδυνο την πορεία όλων.

Στα τεκταινόμενα στη ΝΔ, επιχείρησε να παρέμβει ο Γ. Σουφλιά,ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης της παράταξης, επαναλαμβάνοντας τα περί ιδιοκτησιακής αντίληψης μιας μικρής ομάδας που οδηγεί σε συρρίκνωση τη ΝΔ. Ο Γ. Ράλλης, σε δήλωσή του (στο "Μέγκα"), άφησε αιχμές κατά του Κ. Καραμανλή, γιατί δεν του έχει ζητήσει τη γνώμη του και παρέπεμψε στις παλαιότερες επικριτικές δηλώσεις του.

Επεσε "διάνα" ο Κ. Σημίτης!

Απόλυτα συνεπής στην τακτική της "εκσυγχρονιστικής" αντιστροφής της πραγματικότητας εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική. Είπε πολλά ο πρωθυπουργός και αξίζει να σταθεί κανείς σε ορισμένα:

Πρώτον, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι "την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας αναγνωρίζουν και οι πλέον δύσπιστοι παρατηρητές". Πρόκειται για επίκληση, στην οποία καταφεύγει συχνά ο πρωθυπουργός. Μήπως, όμως, στην Ελλάδα σημειώθηκε κάποια "αναβάθμιση" του βιοτικού επιπέδου του λαού της, που κάνει ευτυχή τον πρωθυπουργό; Μήπως τέθηκαν τα πλαίσια μιας εξωτερικής πολιτικής, που απαγορεύουν σε τρίτους παρεμβάσεις και επεμβάσεις σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας; Κάθε άλλο. Ο πρωθυπουργός, όταν μιλά για "παρατηρητές", εννοεί τους απεσταλμένους των "αφεντικών" και τα διεθνή κέντρα των ιμπεριαλιστών, που δεν έχουν πρόβλημα να "αναγνωρίζουν" τις υποκύψεις της κυβέρνησης και να της απευθύνουν "μπράβο" για κάθε τέτοια υπόκυψη. Γι' αυτά τα "μπράβο" επιχαίρει ο Κ. Σημίτης. Για τα "μπράβο" της Κομισιόν μετά την επιβολή κάθε αντιλαϊκού μέτρου, για τα "μπράβο" του ΝΑΤΟ σε κάθε "μάλιστα" απέναντι στους συμμάχους, για τα "μπράβο" των ΗΠΑ κάθε φορά που η Ελλάδα ...γίνεται χαλί για να περάσει ο Χόλμπρουγκ.

***

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "η Συμφωνία της Μαδρίτης υπαγορεύει τη νομική επίλυση των διαφορών, στενεύει τα περιθώρια δράσης της Τουρκίας και την εκθέτει στη διεθνή κοινωνία κάθε φορά που τα υπερβαίνει". Αλήθεια, μόλις πριν μια βδομάδα δε μίλησε ο Ντεμιρέλ για "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο; Μόλις πριν ένα μήνα δε διακήρυξε η Αγκυρα πως, με τη Συμφωνία της Μαδρίτης, η Ελλάδα απεμπόλησε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια; Ολα αυτά τα παρεπόμενα της Μαδρίτης συνιστούν ..."στένεμα περιθωρίων" για την Αγκυρα;

***

Τρίτον, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στα παραπάνω, αλλά έκανε και ...μαθήματα: "Το ΚΚΕ - είπε - ανησυχεί για το ρόλο του ξένου παράγοντα. Δεν καταλαβαίνει ότι οι καιροί αλλάξανε. Η Ελλάδα χαράσσει σήμερα εντελώς ανεξάρτητα την εξωτερική της πολιτική", κατέληξε! Το ΚΚΕ βεβαίως και ανησυχεί, όταν ακούει τον Κ. Σημίτη να λέει, στην ίδια χτεσινή ομιλία, πως το ΝΑΤΟ "εγγυάται στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας την ασφάλεια όλων των μελών του"! Οσο για τους "καιρούς που αλλάξανε", ο Κ. Σημίτης έπεσε διάνα... Μετά τα "ευχαριστώ κύριε Κλίντον", τα "μάλιστα κυρία Ολμπράιτ" στη Μαδρίτη, τα "ζήτω" η νέα δομή του ΝΑΤΟ, τα "παρακαλώ σαν το σπίτι σας" προς τις ΗΠΑ στη βάση της Σούδας, είναι φανερές αυτές οι "αλλαγές"...

Ν. Μπ.

ΥΓΕΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα

Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την εξέλιξη της υγείας του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Σεραφείμ, που νοσηλεύεται από την Τρίτη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του "Λαϊκού". Ο κ. Σεραφείμ εισήχθη εσπευσμένα στο Νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Το ιατρικό δελτίο, που εκδόθηκε χτες το μεσημέρι, και υπογράφουν ο καθηγητής και διευθυντής Παθ. Φυσιολογίας Χ. Μουτσόπουλος, ο διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος Χ. Σταθάκης και ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Μ. Κυριακίδης, αναφέρει: "Η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου παραμένει στάσιμη. Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία. Περιοδικά υποστηρίζεται από τεχνητό νεφρό. Θεωρούμε ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα για την εξέλιξη της υγείας του".

Μέχρι αργά το απόγευμα, οι πληροφορίες έλεγαν ότι η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου είναι εξαιρετικά βεβαρημένη και απρόβλεπτη η εξέλιξή της, καθώς υποστηρίζεται από τεχνητό νεφρό μεγάλα χρονικά διαστήματα και όχι περιοδικά, όπως ανέφερε το μεσημβρινό ιατρικό δελτίο. Ο κ. Σεραφείμ κάνει κατά διαστήματα μικροβιολογικές εξετάσεις. Ωστόσο, μέχρι χτες το μικρόβιο που προκάλεσε τη λοίμωξη δεν είχε εντοπιστεί.

Τον αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν χτες το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλος, ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας και ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης. Ο υπουργός Παιδείας, εξερχόμενος του νοσοκομείου, δήλωσε ότι ο κ. Σεραφείμ έχει επαφή με το περιβάλλον.

Τα προβλήματα του Αλιβερίου στον "902" TV

Ενα οδοιπορικό από την περιοχή του Αλιβερίου παρουσιάζει σήμερα το βράδυ στις 8 μμ η τηλεόραση του "902" στην εκπομπή "Βγάλτε τις μάσκες", που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός.

Οι φορείς και οι κάτοικοι μιλούν για τα προβλήματα της περιοχής τους, τον αγώνα τους, για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, φέρνοντας, παράλληλα, στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΓΕΤ.

Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Μέχρι τις 31 του Μάρτη ισχύει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και την 31/12/98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι και τις 31/12/1980.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή την κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΚΚΕ
Αποκριάτικο γλέντι

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ πραγματοποιεί αποκριάτικο γλέντι το Σάββατο 28 Φλεβάρη στις 10 μ.μ. στο εστιατόριο του ΤΕΙ (στο Κουκούλι). Η πρόσκληση περιλαμβάνει τρελό ξεφάντωμα, χορό μέχρι το πρωί, σπιτικό φαγητό και άφθονο κρασί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ