ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική πανστρατιά αύριο

Πανεργατικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο για τις συλλογικές συμβάσεις και την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης. Την Παρασκευή "σκυτάλη" στη Λάρισα

Αγωνιστική πανστρατιά εκδηλώνεται αύριο Πέμπτη από συνδικαλιστικές οργανώσεις, που διοργανώνουν πανεργατικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο,στα πλαίσια της προσπάθειας που αναπτύσσουν για συντονισμό δράσης, με στόχο να αποκρουστεί πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά η επίθεση ενάντια στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και να διεκδικηθούν ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις δίνει την επόμενη μέρα, Παρασκευή, η Λάρισα με πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο, ενώ πρωτοβουλία για συντονισμό δράσης με τους ίδιους στόχους ανέλαβαν έξι Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, που προγραμματίζουν κοινή συγκέντρωση στις 23 Μάρτη και 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.

Αγωνιστικό προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στο αυριανό πανεργατικό - παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 6μμ στην πλατεία Κάνιγγος,απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.Συνδικαλιστές των σωματείων δίνουν καθημερινά τη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης. Στα πλαίσια αυτά η Χρ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Σωματείου Κλάδων Ενδυσης Αττικής, και ο Τ. Γόντικας,από την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, περιόδευσαν χτες το πρωί στο εργοστάσιο της SEX FORM και συζήτησαν με τους εργαζόμενους. Στη συγκέντρωση που έγινε μέσα στο χώρο του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Σύμβαση και τις κλαδικές, αλλά και για την κατάσταση στην επιχείρηση, καθώς από τους 700 που συνολικά απασχολούνται, οι 150 εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, τους οποίους η εταιρία εναλλάσσει κάθε λίγο με νέους συμβασιούχους.Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση μιας ώρας στάσης εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μάρτη, προς τιμήν της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, καλεί με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ.Καταγγέλλει την κυβέρνηση που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την εκχώρηση σε ιδιώτες κερδοφόρων υπηρεσιών του Ταχυδρομείου και που για την υλοποίηση αυτού του στόχου προχωρά στην κατάργηση των κατακτήσεων των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ. Στο συλλαλητήριο καλεί, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων,τονίζοντας ότι "μόνο με τον αγώνα θα βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική". Σε καθολική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και στην προσυγκέντρωση στις 5.30μμ στην Ομόνοια καλεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα

Κάλεσμα προς όλους τους δημόσιους υπάλληλους της Αθήνας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα,τονίζοντας πως "απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης που θίγει το ίδιο όλους τους εργαζόμενους είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, είναι αδήριτη ανάγκη να αντιταχθούμε ενωμένοι".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αντεργατική επέλαση της κυβέρνησης μέρα με τη μέρα εντείνεται, με τη μείωση και ονομαστικά φέτος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αφού η... αύξηση των 100 δρχ. σαρώνεται από την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Με την προώθηση του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, μέσα από τον οποίο βάλλεται η μονιμότητα και προωθούνται ελαστικές μορφές εργασίας, με το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με το οποίο προωθείται μια καρικατούρα συλλογικών συμβάσεων και νομιμοποιείται η κυβερνητική αυθαιρεσία. Με τη δρομολόγηση ιδιωτικοποιήσεων και καταργήσεων δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης η ΔΕ καταδικάζει τη στάση των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης", που - όπως σημειώνει - αποδέχονται και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική.

Καλαμάτα

Την ανάπτυξη κοινών αγώνων απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης αποφάσισαν, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της Μεσσηνίας. Σαν πρώτο βήμα διοργανώνουν συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 7μμ στην πλατεία 23ης Μαρτίου της Καλαμάτας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Καλαμάτας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μαθητών.

Οι φορείς - σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση - εκτιμώντας πως η επίθεση της κυβέρνησης θα οξύνει τα προβλήματα και πως το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, αποφάσισε το συντονισμό της δράσης σε μόνιμη και σταθερή βάση με τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φορέων Ν. Μεσσηνίας.Επισημαίνεται ότι η ενότητα στη δράση θα στηριχτεί σε πλαίσιο με άξονες τις εκτιμήσεις, τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα που προβάλλουν για λύση οι φορείς και ότι η Ολομέλεια της Συντονιστικής θα αποτελείται από τα διοικητικά συμβούλια ή τις επιτροπές των επιμέρους φορέων. Υπογραμμίζεται ότι η Συντονιστική είναι ανοιχτή και σε άλλους φορείς και ότι αποφασίστηκε η αγωνιστική έναρξη του συντονισμού να εκδηλωθεί με κοινό συλλαλητήριο στις 5 του Μάρτη.

Πάτρα

Συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας συνδιοργανώνουν εργατικά σωματεία της πόλης. Κάλεσμα για καθολική συμμετοχή στο συλλαλητήριο απευθύνουν, με ανακοίνωσή τους, Πρωτοβάθμια Σωματεία και Συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα,τονίζοντας πως "στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου πρέπει να δώσουμε τη δική μας μαχητική απάντηση".

Καλούν σε πάλη για γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις στο δημόσιο, πραγματικές αυξήσεις 25%, σταμάτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων υπηρεσιών, δημοκρατικό υπαλληλικό κώδικα και για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων για την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης.

Ζάκυνθος

Με σύνθημα "Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας", το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους του νησιού σε πανεργατικό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Λευκάδα

Σε πανελευκαδίτικο συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα στον Αγ. Μηνά, καλεί το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας,τονίζοντας την ανάγκη της πάλης για την απόκρουση της επίθεσης σε εργασιακά δικαιώματα και για την διεκδίκηση Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Σε αγωνιστικό μέτωπο

Εξω από το ΥΕΝ θα συγκλίνουν αύριο οι κινητοποιήσεις των δυο κλάδων. Πανναυτεργατική συγκέντρωση στις 11 πμ στην Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας. Συγκέντρωση των εργαζομένων στη Ζώνη στις 12 μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά

Αγωνιστικό μέτωπο για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κόντρα στη "μαύρη εργασία" και το δουλεμπόριο συγκροτούν οι ναυτεργάτες και οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Τα πρώτα συντονισμένα "πυρά" των δυο κλάδων θα δεχτεί η κυβέρνηση αύριο Πέμπτη.Ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες της Ζώνης θα συναντηθούν έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα γίνουν ταυτόχρονα.

Την πρωτοβουλία για το συντονισμό των δυο κλάδων ανέλαβε η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,στα γραφεία της οποίας έγινε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα σωματεία της Ζώνης και τη ναυτεργατική ένωση "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν τα εξής: Οι ναυτεργάτες - όπως ήδη έχει προγραμματιστεί - θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη με την 2ας Μεραρχίας στα πλαίσια πανναυτεργατικής συγκέντρωσης. Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και θα ξεκινήσουν πορεία,προκειμένου να συναντηθούν με τους ναυτεργάτες και όλοι μαζί να καταλήξουν στο ΥΕΝ.

Η κοινή δράση των δυο κλάδων θα συνεχιστεί με κοινές εξορμήσεις στα γραφεία των δουλέμπορων ναυτιλιακών πρακτόρων και στα γραφεία όπου στεγάζονται εταιρίες συνεργείων - "μαϊμού", αλλά και με αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε πλοία, για να εξακριβωθεί αν τηρείται η νόμιμη οργανική σύνθεση. Το αγωνιστικό πλαίσιο που χαράχτηκε στη σύσκεψη θα τεθεί και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,προκειμένου να αναλάβει δράση, ενώ θα αναζητηθεί "φόρμουλα" για συντονισμό, σε παμπειραϊκό επίπεδο αρχικά και σε πανελλαδικό στη συνέχεια, σωματείων και μαζικών φορέων που εμπλέκονται με τη ναυτιλία.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝΓ. Τούσας,η ανεργία καλπάζει και στους δυο κλάδους, ενώ ο θεσμός των ΣΣΕ σε ό,τι αφορά τους ναυτεργάτες χτυπιέται με τον αφελληνισμό της ναυτιλίας, ενώ στους εργατοτεχνίτες με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. "Στη διάρκεια των κοινών ελέγχων που θα προγραμματιστούν - συνέχισε - θα επιμείνουμε στην εφαρμογή των καθηκόντων που έχει κάθε εργαζόμενος ανάλογα με την ειδικότητά του, δηλαδή είτε σαν μέλος πληρώματος είτε σαν μέλος συνεργείου. Το πρόβλημα της ανεργίας, με τα μέτρα που προωθούνται, θα διογκωθεί. Επιβάλλεται επομένως το συνδικαλιστικό κίνημα να ανασκουμπωθεί και να κλιμακώσει τους αγώνες του και με άλλες μορφές πάλης".

Ο Σ. Τσιμπόγλου,γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, επισήμανε: "Αυτό που ενώνει τους δυο κλάδους είναι η επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές, κυβέρνηση, ΕΕ. Προσπαθούν να κουρελιάσουν το θεσμό των ΣΣΕ, αλλά και τα ίδια τα σωματεία. Δεν αναγνωρίζεται πλέον το ίση αμοιβή για ίση εργασία σε Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους και αυτό παίρνει σάρκα και οστά με τη "μαύρη" εργασία. Να απαιτήσουμε τη ριζική αναδιοργάνωση των ΓΕΝΕ και ΟΑΕΔ σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, να τσακίσουμε τις εταιρίες των δουλεμπόρων".

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης,τόνισε: "Η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική και πρέπει να προχωρήσει, γιατί αυτό επιβάλλουν τα μέτρα που παίρνονται, η πολιτική που εφαρμόζεται στη Ζώνη και στη ναυπηγοεπισκευή γενικότερα. Μια πολιτική, που έχει σκοπό την ενίσχυση με κάθε τρόπο των "μεγαλοκαρχαριών". Για παράδειγμα, η κυβέρνηση παίρνει την πρόταση των εργαζομένων για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, τη γυρνάει ανάποδα και προωθεί τη δημιουργία "ενιαίου" ιδιωτικού φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας. Χαρίζει στον Ταβουλάρη τα Ναυπηγεία της Σύρου και Ελευσίνας και προετοιμάζει τα Ναυπηγεία της Αυλίδας και του Σκαραμαγκά. Οσο για το διυπουργικό όργανο που έχει συσταθεί, ναι μεν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για αναδιοργάνωση της Ζώνης, όμως δεν παίρνει μέτρα. Οι άνεργοι λοιπόν αυξάνονται και στον κλάδο μας, έτσι πρέπει να βρεθεί "φόρμουλα" για την αγωνιστική συσπείρωση και διεκδίκηση των ανέργων γενικότερα".

Ενίσχυση στους άνεργους

Ο φίλος του ΚΚΕ Α.Σ., στα πλαίσια της ενίσχυσης του αγώνα των ανέργων, προσφέρει 100.000 δραχμές στο Σωματείο Εργαζομένων και Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Τα χρήματα θα τοποθετηθούν σε κοινό λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας, με αριθμό 286 - 01 - 035014 - 72 για όσους επιθυμούν να προσφέρουν.

Ψηφίζουν οι εμποροϋπάλληλοι Λάρισας

Αρχίζουν αύριο Πέμπτη, 5 του Μάρτη και θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 9 του Μάρτη, οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος σ' αυτές.

Στάση στο μετρό

Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 8.30 το πρωί, πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο μετρό Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για το ότι το έργο συνεχίζει επί δυο χρόνια να είναι "παγωμένο".

Σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Εργαζομένων στο μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει ότι την κύρια ευθύνη για το "πάγωμα" του έργου έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ και η δημόσια επιβλέπουσα εταιρία "Αττικό μετρό". Σημειώνει ότι σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τόσο της "Αττικό μετρό", όσο και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας "Ολυμπιακό μετρό", έχουν βρεθεί οι τεχνικές λύσεις για το ξεπέρασμα τεχνικών προβλημάτων στις εργασίες κατασκευής του έργου. "Αυτές τις λύσεις - επισημαίνει - δεν τις υλοποιούν και αφήνουν το έργο βαλτωμένο για δεύτερο χρόνο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο κόστος και στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του, ενώ για μια ακόμα φορά θα κληθεί ο Ελληνας φορολογούμενος να πληρώσει τα "παιχνίδια" των "Αττικό μετρό" και "Ολυμπιακό μετρό"".

Επισημαίνει ότι η ίδια κατάσταση άρχισε να δημιουργείται και στην πρώτη επέκταση, στη γραμμή Κεραμεικός - Αιγάλεω. Τις σχετικές εργασίες - συνεχίζει - έχει αναλάβει από τις 15 του περασμένου Σεπτέμβρη η εταιρία "ΑΞΩΝ",όμως και εδώ οι εργασίες προχωρούν με ρυθμούς "χελώνας", ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορούν φήμες για "πανωπροίκια" δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών.

Τέλος, καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα, ώστε να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα ξεβαλτώσουν το έργο, προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, των Αθηναίων και των εργαζομένων στο έργο.

Ανεργοι και απλήρωτοι

ΚΟΜΟΤΗΝΗ.-

Ανεργοι, αλλά και απλήρωτοι βρέθηκαν οι εργαζόμενοι της "Θρακικής Βιομηχανίας Αλατος",στην Κομοτηνή. Ο ιδιοκτήτης της Ζ. Χατζόπουλος,έκλεισε το εργοστάσιο και τους απέλυσε, χωρίς να τους καταβάλει δεδουλευμένα που τους οφείλει, αλλά και ένσημα.

Από τον Αύγουστο του '97 και μέχρι τον Γενάρη του '98, οπότε έκλεισε το εργοστάσιο, ο ιδιοκτήτης πλήρωνε τους εργαζόμενους συνεχώς με "έναντι". Αποτέλεσμα είναι να τους οφείλονται μισθοί και Δώρο Χριστουγέννων, αλλά και ένσημα.

Πανεργατικά συλλαλητήρια αύριο Πέμπτη σε μια σειρά πόλεις της χώρας

Αύριο Πέμπτη πραγματοποιούνται τα πιο κάτω πανεργατικά συλλαλητήρια:

- ΑΘΗΝΑ στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.

- ΠΑΤΡΑ στις 6.30 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

- ΚΑΛΑΜΑΤΑ στις 7 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

- ΒΟΛΟΣ στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

- ΑΓΡΙΝΙΟ στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Δημοκρατίας της πόλης.

- ΖΑΚΥΝΘΟΣ στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

- ΛΕΥΚΑΔΑ στις 6.30 το απόγευμα στον Αγ. Μηνά.

* Μεθαύριο Παρασκευή τη σκυτάλη παίρνει η ΛΑΡΙΣΑ με πανεργατικό - πανδημοσιουπαλληλικό συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ
Προκαλούν Χαρδαλιάς - Βιδάλης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την παρέμβαση της ΓΣΕΕ προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ,που είναι απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες, ζητά με επιστολή του το προεδρείο του ΕΚΘ. Επίσης, σήμερα στις 11 το πρωί, αναμένεται το θέμα της ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ να συζητηθεί στη συνάντηση που πραγματοποιείται στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μεταξύ του υπουργού Φ. Πετσάλνικου και της διοίκησης του ΕΚΘ.

Στο μεταξύ, παρότι ο εισαγγελέας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ζήτησε χθες την καταδίκη των δύο εργοδοτών Χαρδαλιά και Βιδάλη για το κατ' εξακολούθηση αδίκημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεών τους, το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους! Οι δύο καπνέμποροι κάθισαν για μία φορά ακόμη στο εδώλιο, μετά από μήνυση της Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους σε καπνομάγαζα της Δ. Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του '96.

Την προκλητική στάση της εργοδοσίας που παρά τις μηνύσεις της Επιθεώρησης Εργασίας αρνείται να εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της και οδηγεί στην εξαθλίωση και στην απόγνωση τους εργαζόμενους στην ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ, καταγγέλλει σε ψήφισμα του ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών."Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική που τροφοδοτεί την αδιαλλαξία των εργοδοτών και τους καλύπτει, έτσι ώστε να μπορούν ασύδοτα να κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων κι απ' την άλλη να τσεπώνουν τις παχυλές επιχορηγήσεις", αναφέρει το ψήφισμα.

  • Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν όργανα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, κατά το διάστημα από 27/2/98 έως και 1/3/98, σε επισκευαζόμενα πλοία, βεβαιώθηκαν οχτώ παραβάσεις κατά των υπευθύνων συνεργείων, πλοιοκτητών και πλοιάρχων για παράνομη απασχόληση εργαζομένων και εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής.
Διανομή δελτίων βιβλίου

Αρχισε από χτες η διανομή δελτίων αγοράς βιβλίου από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας στην Αθήνα. Τα δελτία θα διανέμονται στους εργαζόμενους δικαιούχους κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ στους συνταξιούχους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι τις 29 του Μάη.

Στις κάλπες οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Να στηρίξουν την προοπτική και την ελπίδα του αγώνα, υπερψηφίζοντας τους υποψηφίους της στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων,που ξεκινούν αύριο Πέμπτη 5 Μάρτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή, 8 του μήνα, καλεί η "Αγωνιστική Ενότητα" τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ αύριο Πέμπτη η κάλπη θα παραμείνει ανοιχτή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ.

Στην προγραμματική της διακήρυξη η "Αγωνιστική Ενότητα" καταγγέλλει την "πρωτοφανή, βαθιά αντεργατική επίθεση σε βάρος κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων από εργοδοσία - κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση, στο όνομα του Μάαστριχτ και των στόχων του, που αποτελούν στόχους του μεγάλου κεφαλαίου". Επισημαίνει ότι αυτή η ιδιαίτερα αρνητική για την εργατική τάξη κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής που ακολουθούν οι πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση"), τονίζοντας την αναγκαιότητα αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.

Η "Αγωνιστική Ενότητα" καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να αντισταθούν σ' αυτή την κατάσταση, να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να εντείνουν την πάλη τους, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους και διεκδικώντας την ικανοποίηση μιας σειράς οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Ιεραρχώντας τα αιτήματα αυτά κατά σπουδαιότητα, η "Αγωνιστική Ενότητα" θέτει ως άμεσους στόχους πάλης την αύξηση των κονδυλίων για παιδεία, υγεία, περιβάλλον, την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης εργασίας, την υπεράσπιση της ειρήνης, της πλήρους απασχόλησης και του 8ωρου, την εφαρμογή του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου, με βελτίωση των αποδοχών κ. ά.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Σε προσυγκεντρώσεις στις 5.30 το απόγευμα καλούν σωματεία που διοργανώνουν το πανεργατικό παναθηναϊκό συλλαλητήριο και συγκεκριμένα:

- Στην πλατεία Βάθης,καλούνται οι λιθογράφοι, οι εργαζόμενοι στο φάρμακο, στις ΔΕΚΟ και οι εργαζόμενοι στο χώρο της παιδείας.

- Στην Ομόνοια οι: εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού - τουρισμού, συνταξιούχοι, εμποροϋπάλληλοι και άνεργοι.

- Στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας οι: ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο, στο ξύλο, ηλεκτρολόγοι, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές.

- Στην πλατεία Κάνιγγος,οι οικοδόμοι και οι λογιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ