ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Το κουμάντο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

Ενιαίο φορέα προωθεί η κυβέρνηση, όπου θα μετέχουν μειοψηφικά ΟΤΕ και ΕΡΤ. Στους ιδιώτες το μεγάλο φαγοπότι, αλλά και ο έλεγχος

Το έδαφος στρώνει η κυβέρνηση, για να παραδοθεί σε ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα η νέα εποχή στα τηλεοπτικά πράγματα με την εφαρμογή της δορυφορικής ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και οι τηλεπικοινωνίες. Διά στόματος των δύο συναρμόδιων υπουργών, Μεταφορών - Επικοινωνιών Τάσου Μαντέλη και Τύπου Δημήτρη Ρέππα ανακοίνωσε χτες ότι ο ΟΤΕ και η ΕΡΤ θα συμμετέχουν με μειοψηφικό πακέτο - κάτω και από το 50% - στο νέο φορέα εγκατάστασης, λειτουργίας και διαχείρισης των ψηφιακών δορυφορικών επικοινωνιών, αλλά και στο ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας "ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας". Πάνω σε αυτήν την ενιαία τεχνολογικά "ψηφιακή πλατφόρμα" και με την παρεμβολή ενός αποκωδικοποιητή θα φτάνουν στους συνδρομητές δεκάδες ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ σταδιακά στο προσεχές μέλλον, θα μπορεί να γίνει χρήστης και άλλων αμφίδρομων υπηρεσιών όπως ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλε - εκπαίδευση, τραπεζικές υπηρεσίες κλπ.

Στο νέο "ψηφιακό φαγοπότι" η κυβέρνηση κάλεσε να συμμετέχουν όλοι οι φορείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, των παροχών υπηρεσιών αλλά και τους κατασκευαστές τεχνολογίας, ντόπιους και ξένους. Ειδικότερα για τη δορυφορική τηλεόραση, για την οποία ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες, ο υπουργός Τύπου αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν ο ΟΤΕ και η ΕΡΤ, είπε ότι ήδη θα μπορούσαν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, αλλά δεν το κάνουν γιατί, η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ των μονοπωλιακών καταστάσεων (!).

Στην ουσία, στην καινούρια "ψηφιακή κούρσα" από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το τηλεπικοινωνιακό και ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, οι δύο δημόσιοι φορείς, παρά τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτουν, ξεκινούν αλυσοδεμένοι από τις κυβερνητικές αποφάσεις στο όνομα ενός κάλπικου "πλουραλισμού". Ενός "πλουραλισμού", που δεν μπορεί βέβαια να αποκρύψει τα μεγάλα συμφέροντα που διαγκωνίζονται για την κυριαρχία στον "ψηφιακό κόσμο" και στα δισεκατομμύρια έσοδα που παίζονται γύρω απ' αυτόν.

Χαρακτηριστικό των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο της υπόθεσης δορυφορική τηλεόραση, είναι και η απάντηση του Δ. Ρέππα σχετικά με την πρόθεση της εταιρίας NOVA, θυγατρικής της Multichoice - στην οποία μερίδιο κατέχει και ο "Τηλέτυπος" (Μέγκα) των πέντε γνωστών εκδοτών, - να προσφέρει δορυφορική ψηφιακή υπηρεσία. Ο υπουργός Τύπου, υπεραμύνθηκε των αποκλειστικών δικαιωμάτων της ΕΡΤ και είπε ότι "ουδείς μπορεί να εκπέμψει με δορυφορική χωρίς τη συγκατάθεση της ΕΡΤ... ". Μάλιστα ορισμένοι ερμήνευαν πρωτοσέλιδο χτεσινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας - σε άλλο θέμα - που ήταν επικριτικό για τον Δ. Ρέππα, ότι σχετίζονταν με τα παιχνίδια και τις κόντρες γύρω από τη δορυφορική τηλεόραση.

Αν και οι υπουργοί οριοθέτησαν τη συμμετοχή της ΕΡΤ και του ΟΤΕ και στον δεύτερο ανέθεσαν την υλοποίηση της οικονομικοτεχνικής μελέτης του φορέα για την εγκατάσταση και τη διαχείριση της ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας, μαζί με την σύνταξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου, ωστόσο ήταν πολύ φειδωλοί όσον αφορά στο ποιοι ιδιώτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δορυφορική τηλεόραση και μέσα από ποια διαδικασία θα επιλεχθούν οι μέτοχοι του φορέα.Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο υπουργών, μέσα από την ανάπτυξη της ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης θα επιδιωχτεί η κάλυψη των Ελλήνων της διασποράς, η εξαγωγή ελληνικών προγραμμάτων και υπηρεσιών στις γειτονικές χώρες, η κατασκευή πρότυπου αποκωδικοποιητή, η ανάπτυξη βιομηχανίας ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και άλλων υπηρεσιών καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΜΕΤΡΟ
Ανοιχτή υπονόμευση του 7ωρου!
  • Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απάντησαν οι εργαζόμενοι στη νέα αυτή πρόκληση - αβάντα στους εργολάβους, που εκδηλώθηκε από τη δημόσια "Αττικό Μετρό ΑΕ"
  • Παρακάμπτεται οριστικά ο Κεραμεικός. Επεκτάσεις; Από το 2000 και βλέπουμε, εκτός από το τμήμα Σεπόλια - Αγιος Αντώνιος που το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει έτοιμο να δημοπρατήσει

Με κατάληψη των γραφείων της επιβλέπουσας δημόσιας εταιρίας "Αττικό Μετρό", απάντησαν οι εργαζόμενοι στο μετρό, στην προσπάθεια της τελευταίας, να υπονομεύσει την κατάκτηση του 7ωρου - δίνοντας "αβάντα" στους εκβιασμούς των εργολάβων στο έργο - με έγγραφό της, όπου ανακοινώνει ότι η πληρωμή των ημερομισθίων των εργαζομένων στις αρχαιολογικές εργασίες θα γίνεται με βάση το 8ωρο. Ο πρόεδρος της εταιρίας αρνήθηκε την ανάκληση του παραπάνω εγγράφου, αλλά και οποιαδήποτε δέσμευση για το συνολικό "ξεβάλτωμα" των εργασιών του μετρό. Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι.

Με το συγκεκριμένο έγγραφο, η "Αττικό Μετρό" έρχεται να καλύψει τις αυθαιρεσίες της εταιρίας "ΑΞΩΝ" - έχει αναλάβει τις αρχαιολογικές εργασίες στη γραμμή Κεραμεικός - Αιγάλεω - η οποία εκβιαστικά "κόβει" μία ώρα απ' το μεροκάματο των εργαζομένων, επειδή δουλεύουν 7ωρο, όπως εδώ και χρόνια δουλεύουν όλοι οι οικοδόμοι. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για χτύπημα του 7ωρου συνολικά στο έργο.

Οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πήγαν στα γραφεία της "Αττικό Μετρό", όπου τους περίμεναν αστυνομικές δυνάμεις. Μετά τη δυναμική αντίδρασή τους, οι αστυνομικοί αποσύρθηκαν απ' το κτίριο, ενώ έγινε ανοιχτή συζήτηση στην είσοδο με τον πρόεδρο της εταιρίας Λ. Κίκηρα.

Ο τελευταίος απέφυγε να απαντήσει για το θέμα του 7ωρου, ενώ κατέφυγε σε χιλιοειπωμένες υποσχέσεις ότι "σε λίγες μέρες θα... οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τις τεχνικές λύσεις".

Αντιδρώντας στον εμπαιγμό, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Σε νέα συνάντηση με τον Λ. Κίκηρα, ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι τάχα δε γνώριζε ότι οι εργαζόμενοι στο μετρό δουλεύουν 7ωρο! Αρνήθηκε την ανάκληση του εγγράφου και παρέπεμψε στη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας την ερχόμενη Δευτέρα.

Να σημειώσουμε ότι αν και έχουν βρεθεί οι τεχνικές λύσεις, ακόμα δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη γραμμή Σύνταγμα - Κεραμεικός, που είχε περικοπεί απ' την κοινοπραξία "Ολυμπιακό Μετρό". Επίσης, αδικαιολόγητη καθυστέρηση εμφανίζεται και στα παράλληλα έργα που ανέλαβε από τις 15 Σεπτέμβρη, η εταιρία "ΑΞΩΝ", η οποία, αν και έχει πάρει εγκρίσεις για τέσσερα αρχαιολογικά σκάμματα, έχει ξεκινήσει κάποιες εργασίες μόνο σε ένα. Καθυστερήσεις, που προλειαίνουν το έδαφος για την εκδήλωση και πάλι εκβιασμών για "πανωπροίκια" απ' τον νέο εργολάβο.

Ο Γ. Συνοδινός πρόεδρος του Παραρτήματος Εργαζομένων στο μετρό, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, κατάγγειλε την άρνηση του Λ. Κίκηρα για ανάκληση του εγγράφου, επισήμανε πως "με το να μη δηλώνει το πότε θα υλοποιηθούν οι τεχνικές λύσεις που έχουν βρεθεί, επιβεβαιώνει ότι τα "παιχνίδια" με τους εργολάβους συνεχίζονται κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και σε κόστος και σε καθυστέρηση παράδοσης όλου του έργου". Τέλος, δήλωσε πως "δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε κατακτήσεις μας και σε συνελεύσεις στα εργοτάξια θα αποφασίσουμε τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα". Εξαγγελίες για επεκτάσεις

Χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης με την ευκαιρία της άφιξης του "μετροπόντικα" στο σταθμό "Ολυμπιείον" στου Μακρυγιάννη, ανακοίνωσε την οριστική παράκαμψη και σωτηρία του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού, λύση που επιβλήθηκε ύστερα από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των αρχαιολόγων. Η νέα χάραξη της γραμμής 3 του μετρό από το Σύνταγμα θα περνά κάτω από την Ερμού, το Φωταέριο, τις οδούς Περσεφόνης και Κωνσταντινουπόλεως και δίπλα από τις γραμμές του ΟΣΕ, καταλήγοντας στο Βοτανικό Κήπο, όπου θα κατασκευαστεί ο νέος σταθμός. Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 15 με 20 δισ. δρχ., αλλά ο υπουργός άφησε ανοιχτό αν η εργολαβία θα ανατεθεί και πάλι στους ίδιους εργολάβους από τους οποίους αφαιρέθηκε ή θα γίνει νέος διαγωνισμός και πότε. Οπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς για το θέμα αυτό θα αρχίσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους εργολάβους, διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται άλλωστε συνολικά για τα νέα "πανωπροίκια".

Ο υπουργός εξήγγειλε επίσης την επέκταση του μετρό προς Αιγάλεω και Περιστέρι, ενώ αγνοείται η τύχη των επεκτάσεων προς την Ηλιούπολη και το Σταυρό Αγίας Παρασκευής. Αλλά και από τις επεκτάσεις αυτές που εξαγγέλθηκαν, ορατή είναι η δημοπράτηση μόνο του τμήματος Σεπόλια - Αγιος Αντώνης (1,5 χιλιομέτρου περίπου που θα περνάει με σήραγγα κάτω από τον Κηφισό) προϋπολογισμού 24,5 δισ. δρχ. Οι υπόλοιπες επεκτάσεις, δηλαδή Αγιος Αντώνης - Περιστέρι (Θηβών) και Βοτανικός - Αιγάλεω παραπέμπονται για μετά το 2000 και όταν εξευρεθούν τα 180 με 190 δισ. δρχ. που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν. Αλλωστε ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί το μετρό που τώρα κατασκευάζεται...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑ
Προεδρείο συναλλαγής ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Στον αποκλεισμό της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), προχώρησαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, θορυβημένες από την εκλογική επιτυχία της στο 6ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Στο νέο προεδρείο της ΟΣΥΠΑ, που είναι "προϊόν" συναλλαγής των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, πρόεδρος ορίστηκε πάλι ο Βασ. Αλεβιζόπουλος,ενώ τις θέσεις του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα κατέλαβαν τα στελέχη της ΔΑΚΕΔημ. Κατούνης και Παντ. Αντωνόπουλος.Οργανωτικός γραμματέας ορίστηκε οΒασ. Βάσσος και ταμίας η Θεοδ. Μιχαλοπούλου.Μέλη ορίστηκαν η Αλεξ. Δάφνη,η Χ. Δεληγιάννη και η Χρ. Χορταριά,ενώ επίκειται ο ορισμός ενός ακόμα μέλους.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές που διενεργήθηκαν στο 6ο τακτικό Συνέδριο, στις 18 Φλεβάρη 1998, οι εργαζόμενοι "κόντυναν" την ΠΑΣΚΕ και μετά από πολλά χρόνια της αφαίρεσαν την απόλυτη πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο. Αντίθετα, ενίσχυσαν τη δύναμη της ΕΣΚ, επιβραβεύοντας μ' αυτό τον τρόπο την αταλάντευτη και αγωνιστική της στάση για τη διατήρηση του δημόσιου και ενιαίου χαρακτήρα της ΥΠΑ και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Στις 43 έδρες, η ΠΑΣΚΕ πήρε 21 (είχε 25), η ΔΑΚΕ διατήρησε τις 11 που είχε και η ΕΣΚ αύξησε τις έδρες από 4 σε 5, ενώ εξέλεξε και αντιπρόσωπο στην ΑΔΕΔΥ που δεν είχε τα τελευταία χρόνια. Τις υπόλοιπες 6 έδρες μοιράστηκαν "μεμονωμένοι" υποψήφιοι.

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΣΥΠΑ, οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ, κατά την πάγια τακτική τους, πρότειναν τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη μεθόδευση αποκλεισμού κομμουνιστή εκπροσώπου από το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ, επισημαίνοντας ότι μοναδικός σκοπός αυτού του "προαποφασισμένου σχεδίου" είναι να αποκλειστεί κάθε "ίχνος αγωνιστικής διεκδίκησης του βασικού αιτήματος της τελευταίας 8ετίας για τη διατήρηση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της ΥΠΑ και των δραστηριοτήτων της".

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το μέλλον της ΥΠΑ προβλέπει τον κατακερματισμό της υπηρεσίας, τη σύσταση ανωνύμων εταιριών και την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει συνεργασία με στελέχη της ΥΠΑ, κλιμάκιο Γερμανών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας, όπου ισχύει το καθεστώς των Ανωνύμων Εταιριών.

ΕΥΔΑΠ
"Τρέχουν" να την ξεπουλήσουν

Την ΕΤΕΒΑ επέλεξε για το έργο του "συμβούλου μετοχοποίησης", το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος μετοχοποίησης πρόκειται να παραδώσει χρηματοοικονομική μελέτη για τα σενάρια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ μετά από 1,5 περίπου μήνα, ενώ το έργο του συμβούλου θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 10 μηνών, σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού.

"Ηταν κάτι που η κυβέρνηση το μεθόδευε εδώ και καιρό και δείχνει τη βιασύνη του υπουργείου προκειμένου να ξεπουλήσει την περιουσία της ΕΥΔΑΠ", επισήμανε στο "Ρ" ο Γ. Φασουλάς, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ομοσπονδίας, αφού αδρανεί και δεν προχωρά σε κινητοποιήσεις, παρόλο που η ιδιωτικοποίηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία) η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ύδρευσης είχε αποτέλεσμα την κακή και ανεξέλεγκτη ποιότητα του νερού, τον υπερδιπλασιασμό της τιμής για τον καταναλωτή και την κατάργηση της κοινωνικής προστασίας. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα σχετικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ