ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεσιακά "τοπία"

Εγκαινιάζεται στις 19 Μαρτίου στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Πειραιά" (Ανδρούτσου 140), έκθεση έργων ζωγραφικής του Μιχάλη Κόκορη.Σ' αυτή την 8η ατομική έκθεση έργων του, ο ζωγράφος παρουσιάζει ακριλικά, τέμπερες, ακουαρέλες, αλλά και μικρές μεταλλικές κατασκευές. Πρόκειται για έργα "δροσερά", δοσμένα μέσα από μια πλούσια γκάμα χρωμάτων, με ανάλαφρη γραφή που θυμίζει την παιδική άνεση ανάμειξης της πραγματικότητας και του φανταστικού.

Στις 12 Μαρτίου στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11), εγκαινιάζεται έκθεση γλυπτικών κατασκευών του Δημήτρη Κουκλάκη με τίτλο: "Αγονη γραμμή".Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά μικρών γλυπτικών κατασκευών, που "φέρνουν κάτι το πρωτόγονο μέσα τους μα και το τόσο ονειρικό και συνάμα δυναμικό. Φτιαγμένα όλα από ευτελή υλικά, γίνονται σημαντικά μέσα από τη δυναμική και το αίσθημα που περικλείουν, μέσα από την ανάγκη έκφρασης και δράσης του δημιουργού τους". Την ίδια μέρα, στο κάτω επίπεδο της αίθουσας "Αστρολάβος", εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής της Μάγδας Λεβεντάκου.Την έκθεση απαρτίζει μια σειρά νέων έργων της, ποικίλης χρωματικής γκάμας, στα οποία κυριαρχεί η δυναμική της φόρμας και η άνετη χειρονομιακή της γραφή με νεοεξπρεσιονιστικά στοιχεία.

  • Στην γκαλερί "Μάγκνα" (Γέλωνος 1), εγκαινιάζεται (16/3), έκθεση έργων του Γιάννη Καδρά με τίτλο "Εικαστική συναίνεση".Ο καλλιτέχνης, που είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Τασκένδης,μεταφέρει στα έργα του στοιχεία σουρεαλισμού που δένουν διαφορετικές μεταξύ τους συνθέσεις και εμπνεύσεις.
  • "Αποικίες" ονομάζεται η έκθεση έργων του Τάκη Γερμενή,που εγκαινιάζεται στις 10 Μαρτίου στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7). Οι "Αποικίες" είναι πυκνά ανάγλυφα που μοιάζουν με κρατήρες ηφαιστείων, αρχιτεκτονική εντόμων και γενικότερα φόρμες οργανικού χαρακτήρα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Απριλίου.
"Καλειδοσκόπιο" χαρακτικής

Με εκπρόσωπο την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος,ένα φορέα που έχει σκοπό τη διαφύλαξη του έργου του σημαντικού Ελληνα χαράκτη καθώς και την προώθηση της χαρακτικής στην Ελλάδα, συμμετέχει η χώρα μας στο πρόγραμμα ανταλλαγών καλλιτεχνών "Καλειδοσκόπιο" για τη χαρακτική. Οι ανταλλαγές καλλιτεχνών είναι ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος, καθώς αυτές αποτελούν βασική πηγή γνώσης και πείρας στις τεχνικές, αλλά και σημαντικός τρόπος συλλογής εμπειριών και πληροφοριών.

Το εργαστήριο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, θα διαρκέσει δυο βδομάδες κι έχει σαν αντικείμενο την έγχρωμη ξυλογραφία. Συμμετέχουν δύο νέες γυναίκες καλλιτέχνιδες, η Harriet Hedden από την Αγγλία και η Kari Bente Falleide από τη Νορβηγία. Από την Ελλάδα στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Σοφία Αλεξίου,που θα πάει στη Νορβηγία και ο Γιώργος Βλασσόπουλος,που πήγε στην Αγγλία. Οι καλλιτέχνες που επισκέπτονται τη χώρα μας φιλοξενούνται στα πιεστήρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το πρόγραμμα "Καλειδοσκόπιο" για τη χαρακτική ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1997 και θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι με μια έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλία (Κέιμπριτζ). Στην έκθεση θα πάρουν μέρος καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο "Καλειδοσκόπιο" με έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος, από τις έξι χώρες, που συμμετέχουν: Αγγλία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Εκπρόσωποι της κάθε χώρας είναι καταξιωμένοι χαράκτες, οι οποίοι λειτουργούν μέσα από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή καλά οργανωμένα ανεξάρτητα εργαστήρια χαρακτικής, όπως το "Curwen Chilford Print" στην Αγγλία, που οργάνωσε και το σκελετό του προγράμματος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προβολή της χαρακτικής με όσο το δυνατό περισσότερους τρόπους, όπως ανταλλαγές καλλιτεχνών, εκθέσεις και μύηση του ευρύτερου κοινού στο πνεύμα και τις τεχνικές. Κάθε χώρα συμμετέχει ανάλογα με τις δυνάμεις και τις ιδιαιτερότητές της. Για παράδειγμα στη Σουηδία οργανώνονται εργαστήρια με θέμα την ασφάλεια και την υγιεινή στη χαρακτική, όπου δίνεται έμφαση σε τεχνικές χωρίς τη χρήση τοξικών ουσιών.

Εργο του Γ. Καδρά
Διαδρομές μνήμης

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (9μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου του δήμου Ψυχικού (Δρόση και Δροσίνη, πλατεία Σολωμού), έκθεση έργων του αυτοδίδακτου ζωγράφου Δημήτρη Ντούβλη.Ο Δ. Ντούβλης γεννήθηκε στη Λαμία και εργάστηκε, για πολλά χρόνια, ως σκηνογράφος, μόνιμος συνεργάτης του θιάσου του Στέφανου Ληναίου και της Ελλης Φωτίου.Ακόμη, από το 1981 έως το 1991, εργάστηκε ως πολιτικός γελοιογράφος σε ημερήσια εφημερίδα.

Οπως σημειώνεται για την τωρινή έκθεση έργων του καλλιτέχνη "Ζωγραφίζει από μνήμης κι όμως δε χάνει ίχνος από το ουσιώδες. Κρατάει με επιμέλεια τις μνήμες από τις ρίζες του και τις καταθέτει με σεβασμό στον καμβά, φιλτραρισμένες από κάθε περιττό. Θέματα στέρεα, μνημειακά. Οι στιγμές είναι συγκεκριμένες και ταυτόχρονα αιώνιες. Η ζωγραφική του δεν κολακεύει το μάτι, αλλά το τέρπει με ιδιαίτερη φροντίδα". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαρτίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Εκδηλώσεις και επισκέψεις

Η προβολή και ανάδειξη του σημαντικού έργου που άφησε ο Ζακυνθινός γλύπτης, Αντώνης Βεζιρτζής,είναι ο σκοπός των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εταιρεία Ερευνας, Μελέτης και Προαγωγής Ζακυνθινού Πολιτισμού "Πλατύφορος",17 χρόνια μετά το θάνατο του καλλιτέχνη. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων τη Δευτέρα (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), θα γίνει η παρουσίαση του δίγλωσσου, τετράχρωμου λευκώματος "Αντώνης Βεζιρτζής. Γλυπτά - Σχέδια - Κείμενα".Το έργο του γλύπτη θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Γερ. Χρυσάφης και ο γλύπτης Θεόδωρος.Ο ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου θα διαβάσει κείμενα του καλλιτέχνη.

Σήμερα, έργα του Αντώνη Βεζιρτζή βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στη συλλογή του γλύπτη Τάκι και σε ιδιωτικές συλλογές.

  • Για πέμπτη χρονιά συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Συλλόγου "Φίλοι Μουσείου Μάνης Μ. Κάσση",που περιλαμβάνουν διαλέξεις επιστημόνων, ερευνητών, καλλιτεχνών καθώς και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αύριο θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή σε Μυκήνες, Τίρυνθα και Ναύπλιο (αναχώρηση 8πμ από Καραολή και Δημητρίου). Τη Δευτέρα(8.15μμ), στο εργαστήρι του γλύπτη Μ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο), ο λογοτέχνης - δημοσιογράφος Νίκος Μαραγκός θα δώσει διάλεξη με θέμα"Υπατία, η τραγική της μοίρα".
  • "Σκυθικά Κοσμήματα: η επιρροή από τον ελληνικό πολιτισμό" είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει ο Ηλίας Λαλαούνης,στις 11 Μαρτίου, στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη).
Φακού ταξίδια

Ενα ονειρικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο του θαλάσσιου βυθού, μας επιφυλάσσει η έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας με τίτλο "Υποβρύχιες περιπλανήσεις" τουΓιάννη Τρωιάνου,που φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτισμού Παλατάκι,στο Χαϊδάρι, από τις 9 Μαρτίου. Οι φωτογραφίες είναι μια προσπάθεια να απαθανατίσει τις θαλάσσιες μορφές που συναντά, εξερευνώντας το τόσο διαφορετικό υποβρύχιο περιβάλλον. Ο Γιάννης Τρωιάνος είναι μέλος τουΕπιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Εξπέριμεντ" και εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί σε αίθουσες της Αθήνας και του Ρεθύμνου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαρτίου.

  • Εγκαινιάστηκε, χτες, στο "Φωτοχώρο" (Τσακάλωφ 44) η έκθεση φωτογραφίας της Στέλλας Νάστου (φωτό), με ασπρόμαυρες φωτογραφίες και τίτλο "Δάφνη και Αλέξης", όπως ονομάζεται και το λεύκωμα που κυκλοφορεί από τη "Μικρή Σειρά" των εκδόσεων "Φωτοχώρος".
@ Να ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς όλες τις
  • Να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις στην ΕΕ για εναρμόνιση, κοινή σ' όλες τις χώρες της ΕΕ, και μείωση του ποσοστού του ΦΠΑ στις πωλήσεις των έργων τέχνης, αποφάσισε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ευρωπαϊκών Αιθουσών Τέχνης σε συνεδρίασή της, πρόσφατα, στη Μαδρίτη. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της "Η μείωση είναι αναγκαία για το μέλλον της ευρωπαϊκής τέχνης (... ). Εάν δε γίνει, τότε σύντομα θα χάσουμε την αγορά τέχνης στην Ευρώπη, γιατί θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες έχουν χαμηλότερο ποσοστό ΦΠΑ και λιγότερο σκληρή φορολογία".
Εργο της Μ. Λεβεντάκου
@ Πανελλαδική έκθεση και διαγωνισμό ερασιτεχνών γελοιογράφων ,
  • Πανελλαδική έκθεση και διαγωνισμό ερασιτεχνών γελοιογράφων,διοργανώνουν για 3η συνεχή χρονιά, το Πνευματικό Κέντρο και ο Μορφωτικός Σύλλογος Λαφυστίου.Επιτροπή θα κρίνει και θα βραβεύσει τα καλύτερα έργα. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 23 Μαϊου και θα διαρκέσει 10 ημέρες. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 Απριλίου. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 0261-21272.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ