ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Ανεπιθύμητη η επίσκεψη Μπερνς

Καταγγέλλεται, ως επικίνδυνη και απαράδεκτη παρέμβαση, η προκλητική επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κρήτη, με πικετοφορία της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και με ανακοίνωση της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Με πικέτες και "οργισμένα" συνθήματα κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στις βάρβαρες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Αμερικάνων, για το κλείσιμο των βάσεων και ιδιαίτερα αυτής της Σούδας Κρήτης, μαζί και την απομάκρυνση των πυρηνικών, αντιμετώπισαν την προκλητική άφιξη του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς, του σύγχρονου Πιουριφόι, στα Χανιά της Κρήτης, οι φιλειρηνικοί πολίτες της πόλης.

Χτες, αργά το απόγευμα, πολλοί κάτοικοι των Χανίων, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων της ΕΕΔΥΕ, πραγματοποίησαν πικετοφορία στο κέντρο της πόλης και μπροστά στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο Ν. Μπερνς, υποδείχνοντάς του πως είναι ανεπιθύμητος στο νησί. Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν και είχαν γραμμένα στις πικέτες ήταν: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος", "Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη Σούδα" κλπ. Οι Χανιώτες φίλοι της ειρήνης τόνιζαν πως η επίσκεψη Μπερνς αποτελεί πρόκληση για το νησί, προκαλεί τα πατροπαράδοτα φιλειρηνικά αισθήματα του κρητικού λαού.

Απροκάλυπτη παρέμβαση

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό του Ηρακλείου την επίσκεψη του Ν. Μπερνς στο νησί, εν μέσω σοβαρών εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Για μια ακόμα φορά - τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ - με την ανοχή και στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, ως σύγχρονος Πιουριφόι, συμπεριφέρεται απέναντι στον ελληνικό λαό ως εκπρόσωπος επικυρίαρχης δύναμης. Η επίσκεψη Ν. Μπερνς σε Χανιά και Ηράκλειο εγκαινιάζει μια νέα, πιο απροκάλυπτη και πιο επικίνδυνη παρέμβαση στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της χώρας. Οι επαφές του με κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς φορείς, την ΤΑ, τα "σούρτα - φέρτα" από νομό σε νομό, η συμπεριφορά του και οι ενέργειές του, που μας θυμίζουν πρωθυπουργικό ρόλο, έχουν ως στόχο να αμβλύνουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα του κρητικού λαού, να δείξουν, τάχα, φιλικά αισθήματα προς αυτόν και ότι οι βάσεις που υπάρχουν στο νησί είναι, τάχα, για το καλό του κρητικού και, γενικότερα, του ελληνικού λαού!

"Ο πρεσβευτής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ταυτόχρονα με την επίσκεψή του στο νησί, ενδιαφέρεται για την ικανότητα των αμερικανικοΝΑΤΟικών βάσεων να επιτελέσουν το ρόλο τους σε ενδεχόμενη εκτεταμένη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Ουσιαστικά, τίθεται σε αμφισβήτηση η δυνατότητα της χώρας μας να συμπεριφέρεται ως εθνικά ανεξάρτητη χώρα, αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία".

Εμπρακτη αντίθεση

Η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς φορείς, την ΤΑ, κάθε καλόπιστο φιλειρηνικό άνθρωπο του Ηρακλείου να κηρύξουν ανεπιθύμητο πρόσωπο τον πρεσβευτή του πολέμου στο νησί, να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στα προκλητικά σχέδια της αμερικάνικης πολιτικής, να καταδικάσουν την υποδουλωτική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που συντηρεί και ενισχύει τη λογική του "διαίρει και βασίλευε".

Οι εκπρόσωποι των φορέων, που σκοπεύουν να συναντηθούν μαζί του, έχουν σοβαρότατες ευθύνες για την πράξη τους αυτή. Ερχονται σε αντίθεση με τον πραγματικό ρόλο που τους ανέθεσαν οι Κρητικοί με την ψήφο τους και καλούνται να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν υπόλογοι απέναντι στο λαϊκό αίσθημα. Θεωρούμε ότι καμιά συζήτηση δε χωρά με αυτούς που μακελεύουν τους λαούς, που καταδικάζουν σε θάνατο εκατομμύρια γυναικόπαιδα, που μετατρέπουν το νησί μας σε πλωτό αεροπλανοφόρο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα άνομα συμφέροντά τους. Η επίσκεψη του γκαουλάιτερ Μπερνς είναι προσβολή στα φιλειρηνικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα αυτού του τόπου.

Η ΝΕ του ΚΚΕ επισημαίνει, για μια ακόμα φορά, στο λαό του Ηρακλείου τους κινδύνους που συνεπάγεται η παρουσία των αμερικανικοΝΑΤΟικών βάσεων στο νησί, υπογραμμίζει την ανάγκη να γιγαντωθεί ένα παγκρήτιο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με αιχμή την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του θανάτου από την Κρήτη.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Να αναδείξουμε τη μνήμη και την ιστορία

Η σπουδαιότητα της ανάδειξης της Μακρονήσου ως "ιστορικού τοπίου και ιστορικής μνήμης" υπογραμμίστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στο διήμερο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, 6-7/3, στην αίθουσα τελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσία κυβερνητικών παραγόντων, πολλών αγωνιστών της Μακρονήσου, επιστημόνων και άλλων ακροατών. Από μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το διήμερο - που διοργανώθηκε από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), το ΤΕΕ, το ΣΑΔΑΣ, την Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων και το ελληνικό τμήμα του ICOMOS - κάλυψε με τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Εισηγήσεις και παρεμβάσεις

- Παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού τόπου.Εισηγήσεις παρουσίασαν οι αρχιτέκτονες Ν. Ζαμενοπούλου, Α. Βασιλόπουλος, Ρ. Λευκαδίτου, Μ. Ξύδη, Μ. Σκαλτσά, Στ. Χρυσομαλλίδης.

- Ιστορικές προσεγγίσεις και αρχειακές αναφορές.Εισηγήσεις παρουσίασαν οι ιστορικοί: Τ. Βερβενιώτη, Στρ. Μπουρνάζος, Τ. Σακελλαρόπουλος, Φ. Ηλιού.

- Τεκμήρια για τη Μακρόνησο σε ξένα αρχεία.Εισηγήσεις παρουσίασαν οι ιστορικοί: Πολυμέρης Βόγλης, Ι. Παπαθανασίου, Χάγκεν Φλάισερ.

- Η Μακρόνησος και η λογοτεχνία.Εισηγήσεις παρουσίασαν ο ιστορικός Γ. Παπαθεοδώρου και ο κριτικός και ιστορικός της νέας ελληνικής λογοτεχνίας Αλ. Αργυρίου.

- Η λειτουργία του στρατοπέδου και η εμπειρία του βασανισμού.Εισηγήσεις παρουσίασαν ο ιστορικός Γ. Μαργαρίτης, ο κοινωνιολόγος Π. Παναγιωτόπουλος και ο ψυχίατρος - παιδοψυχολόγος Π. Σακελλαρόπουλος.

- Θεσμικές πλαισιώσεις.Εισηγήσεις παρουσίασαν ο πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Νικολακόπουλος, ο νομικός Ν. Αλιβιζάτος και ο νομικός Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε θεματικής ενότητας ακολουθούσε συζήτηση και ολιγόλεπτες παρεμβάσεις από τους παραβρισκόμενους. Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν, μεταξύ άλλων, οι Μακρονησιώτες αγωνιστές, οι οποίοι μέσα από τις μνήμες, που ανέσυραν, ανέδειξαν το αγωνιστικό φρόνημα των εγκλείστων στο στρατόπεδο της Μακρονήσου (τόσο αυτών που δεν υπέγραψαν δήλωση όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας εκείνων που κάτω από δύσκολες συνθήκες υπέκυψαν προσωρινά στα τρομακτικά βασανιστήρια), την πίστη τους στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, που τους κράτησαν όρθιους σε κείνο το κολαστήρι, την αλληλεγγύη και την οργάνωση που είχαν μεταξύ τους ακόμη και σε στιγμές φρικώδους τρομοκρατίας του αντιπάλου.

Ο χώρος και η ιστορία

Στο διήμερο αποκρούστηκαν από πολλούς - και με κατηγορηματικό τρόπο από τους Μακρονησιώτες που πήραν το λόγο και την ΠΕΚΑΜ - προτάσεις που διατυπώνονται από κυβερνητικά επιτελεία και άλλους (σχετικές υπόνοιες άφησε στην παρέμβασή του και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης) για δημιουργία φορέα με τη μορφή ανωνύμου εταιρίας, που θα διαχειρίζεται τη Μακρόνησο ως ιστορικό τόπο. Υπογραμμίστηκε δε σε όλους τους τόνους πως ο φορέας που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να έχει διασφαλισμένο τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του και το κράτος έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να διατηρήσει τη Μακρόνησο ως ιστορικό τόπο, αντιμετωπίζοντάς τον όπως όλα τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία, διαθέτοντας τα χρήματα που απαιτούνται.

Ακόμη εκφράστηκε η ομόθυμη απαίτηση των παραβρισκομένων - Μακρονησιωτών, ιστορικών, επιστημόνων και άλλων - να δώσει η πολιτεία στη δημοσιότητα τα ιστορικά αρχεία που έχει στην κατοχή της (κι όχι δευτερεύουσας σημασίας υλικά όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα) ούτως ώστε να γραφεί ολοκληρωμένα η ιστορία της Μακρονήσου και να φωτιστούν σημαντικές πλευρές που μένουν στο σκοτάδι (π. χ. το μακελειό του Φλεβάρη - Μάρτη 1948).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δράση μέσα από τις ελληνικές κοινότητες

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 του Μάρτη η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Γερμανίας της ΚΝΕ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 του Μάρτη η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Γερμανίας της ΚΝΕ. Σε μια περίοδο που τα προβλήματα των νέων μεταναστών μεγαλώνουν, με την ανεργία να κινείται σε υψηλά ποσοστά. Που το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στη Γερμανία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Που η εκπαίδευση κυριαρχείται από την εμπορευματοποίησή της, αφού στη Γερμανία οι αντιδραστικές αλλαγές, που προωθούνται με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, αποτελούν πραγματικότητα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δίνουν τη μάχη της κινητοποίησης και οργάνωσης των νέων Ελλήνων μεταναστών, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους μέσα από τη συλλογική δράση και δημιουργία. Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε τα θετικά βήματα που έκανε η Οργάνωση στη δράση της τον προηγούμενο χρόνο και με την αισιοδοξία που απορρέει από τις μάχες που έδωσε με επιτυχία, καθόρισε τους στόχους της, που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της δράσης και των πρωτοβουλιών της μέσα από τις ελληνικές κοινότητες, στη συσπείρωση δυνάμεων μέσα σε βασικά μέτωπα πάλης, στην ορμητική ανάπτυξη των οργανωμένων δυνάμεων της ΚΝΕ στη Γερμανία, μέσα από ένα φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό στόχο.

Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση τριών προφεστιβαλικών εκδηλώσεων φέτος σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, στα πλαίσια του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε ο Λάζαρος Σορόπουλος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΚΝΕ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τετραήμερο εκδηλώσεων

Με την ομιλία του Θ. Παφίλη,μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, για την "Αντιιμπεριαλιστική δράση και τις θέσεις του ΚΚΕ", συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση στο πλαίσιο του γιορτασμού των 80 χρόνων του ΚΚΕ, που επιχειρούν οι οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Χαλκίδας, με το τετραήμερο εκδηλώσεων, 9 - 12 Μάρτη.

Οι εκδηλώσεις που άρχισαν χτες περιλαμβάνουν έκθεση βιβλίου (πολιτικού, ιδεολογικού, λογοτεχνικού), διαμορφωμένους χώρους και ταμπλό για την παιδεία και την ειρήνη, ιστορικό αφιέρωμα σε ΟΚΝΕ - ΕΠΟΝ - ΚΝΕ και χώρο αφιερωμένο στα 80 χρόνια ΚΚΕ - 80 χρόνια αγώνες.

Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων του τριημέρου, την Πέμπτη 12 του Μάρτη, θα δοθεί συναυλία, αφιερωμένη στον Μ. Λοϊζο από το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Νέας Αρτάκης.

ΠΑΡΙΣΙ
Γιορτάστηκαν τα 80 χρόνια του ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το βράδυ της 7ης Μάρτη στο Παρίσι συγκέντρωση Ελλήνων και Γάλλων φίλων του ΚΚΕ για το γιορτασμό των 80 χρόνων του Κόμματος.

Η εκδήλωση έγινε στο ελληνικό σπίτι της Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού, όπου και μίλησε ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Κόμματος, στη σημερινή κατάσταση και τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, με τη δημιουργία του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού Μετώπου πάλης, του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου των εργαζομένων. Επίσης προβλήθηκε το βίντεο - ντοκουμέντο από την ιστορική διαδρομή των 80 χρόνων του ΚΚΕ και έγινε πλούσια συζήτηση.

Προσφέρθηκε μπουφές με πλούσια εδέσματα και, βεβαίως, επικράτησε πολύ κέφι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ