Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Ανεπιθύμητη η επίσκεψη Μπερνς

Καταγγέλλεται, ως επικίνδυνη και απαράδεκτη παρέμβαση, η προκλητική επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κρήτη, με πικετοφορία της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και με ανακοίνωση της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Με πικέτες και "οργισμένα" συνθήματα κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στις βάρβαρες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Αμερικάνων, για το κλείσιμο των βάσεων και ιδιαίτερα αυτής της Σούδας Κρήτης, μαζί και την απομάκρυνση των πυρηνικών, αντιμετώπισαν την προκλητική άφιξη του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς, του σύγχρονου Πιουριφόι, στα Χανιά της Κρήτης, οι φιλειρηνικοί πολίτες της πόλης.

Χτες, αργά το απόγευμα, πολλοί κάτοικοι των Χανίων, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων της ΕΕΔΥΕ, πραγματοποίησαν πικετοφορία στο κέντρο της πόλης και μπροστά στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο Ν. Μπερνς, υποδείχνοντάς του πως είναι ανεπιθύμητος στο νησί. Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν και είχαν γραμμένα στις πικέτες ήταν: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος", "Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη Σούδα" κλπ. Οι Χανιώτες φίλοι της ειρήνης τόνιζαν πως η επίσκεψη Μπερνς αποτελεί πρόκληση για το νησί, προκαλεί τα πατροπαράδοτα φιλειρηνικά αισθήματα του κρητικού λαού.

Απροκάλυπτη παρέμβαση

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό του Ηρακλείου την επίσκεψη του Ν. Μπερνς στο νησί, εν μέσω σοβαρών εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Για μια ακόμα φορά - τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ - με την ανοχή και στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, ως σύγχρονος Πιουριφόι, συμπεριφέρεται απέναντι στον ελληνικό λαό ως εκπρόσωπος επικυρίαρχης δύναμης. Η επίσκεψη Ν. Μπερνς σε Χανιά και Ηράκλειο εγκαινιάζει μια νέα, πιο απροκάλυπτη και πιο επικίνδυνη παρέμβαση στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της χώρας. Οι επαφές του με κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς φορείς, την ΤΑ, τα "σούρτα - φέρτα" από νομό σε νομό, η συμπεριφορά του και οι ενέργειές του, που μας θυμίζουν πρωθυπουργικό ρόλο, έχουν ως στόχο να αμβλύνουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα του κρητικού λαού, να δείξουν, τάχα, φιλικά αισθήματα προς αυτόν και ότι οι βάσεις που υπάρχουν στο νησί είναι, τάχα, για το καλό του κρητικού και, γενικότερα, του ελληνικού λαού!

"Ο πρεσβευτής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ταυτόχρονα με την επίσκεψή του στο νησί, ενδιαφέρεται για την ικανότητα των αμερικανικοΝΑΤΟικών βάσεων να επιτελέσουν το ρόλο τους σε ενδεχόμενη εκτεταμένη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Ουσιαστικά, τίθεται σε αμφισβήτηση η δυνατότητα της χώρας μας να συμπεριφέρεται ως εθνικά ανεξάρτητη χώρα, αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία".

Εμπρακτη αντίθεση

Η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς φορείς, την ΤΑ, κάθε καλόπιστο φιλειρηνικό άνθρωπο του Ηρακλείου να κηρύξουν ανεπιθύμητο πρόσωπο τον πρεσβευτή του πολέμου στο νησί, να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στα προκλητικά σχέδια της αμερικάνικης πολιτικής, να καταδικάσουν την υποδουλωτική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που συντηρεί και ενισχύει τη λογική του "διαίρει και βασίλευε".

Οι εκπρόσωποι των φορέων, που σκοπεύουν να συναντηθούν μαζί του, έχουν σοβαρότατες ευθύνες για την πράξη τους αυτή. Ερχονται σε αντίθεση με τον πραγματικό ρόλο που τους ανέθεσαν οι Κρητικοί με την ψήφο τους και καλούνται να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν υπόλογοι απέναντι στο λαϊκό αίσθημα. Θεωρούμε ότι καμιά συζήτηση δε χωρά με αυτούς που μακελεύουν τους λαούς, που καταδικάζουν σε θάνατο εκατομμύρια γυναικόπαιδα, που μετατρέπουν το νησί μας σε πλωτό αεροπλανοφόρο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα άνομα συμφέροντά τους. Η επίσκεψη του γκαουλάιτερ Μπερνς είναι προσβολή στα φιλειρηνικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα αυτού του τόπου.

Η ΝΕ του ΚΚΕ επισημαίνει, για μια ακόμα φορά, στο λαό του Ηρακλείου τους κινδύνους που συνεπάγεται η παρουσία των αμερικανικοΝΑΤΟικών βάσεων στο νησί, υπογραμμίζει την ανάγκη να γιγαντωθεί ένα παγκρήτιο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με αιχμή την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του θανάτου από την Κρήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ