ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανάβει ο προεκλογικός αγώνας

ΒΟΝΝΗ.-

Πριν από λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητο σε οποιονδήποτε παρακολουθεί τα γερμανικά πράγματα να φανταστεί ότι ο καγκελάριος Κολ θα μπορούσε να μην είναι στο τιμόνι της χώρας. Η πανηγυρική νίκη όμως του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής στην Κάτω Σαξονία και η αυτόματη ανακήρυξή του ως υποψηφίου του SPD, δημιούργησε ένα πρωτοφανές κλίμα υπέρ και άναψε για τα καλά τον προεκλογικό αγώνα αν και απομένουν αρκετοί μήνες ακόμα.

Θα ήταν όμως αφύσικο να μην περιμένει κανείς μία απάντηση από τον Χέλμουτ Κολ. Ετσι το Σαββατοκύριακο πέρασε στην αντεπίθεση μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων, προκειμένου να διασκεδάσει το κλίμα ηττοπάθειας που καταγράφεται στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αλλά και τη δυσπιστία για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού - ύστερα από την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, στην ψηφοφορία για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων "ακουστικής παρακολούθησης" στα πλαίσια νόμου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ο φειδωλός σε συνεντεύξεις Κολ επιχείρησε - παρά την αντιπάθειά του προς τα ΜΜΕ - με δύο συνεντεύξεις του στα κρατικά κανάλια ARD και ZDF να επαναφέρει το "φόβητρο" του "Λαϊκού Μετώπου" στην ημερήσια διάταξη του προεκλογικού αγώνα προκειμένου να κινητοποιηθεί το εκλογικό σώμα που δεν επιθυμεί μία "συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων και του PDS (του πρώην SED)".

"Το μήνυμα αυτής της ιστορίας για τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη είναι ότι Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και PDS θα συνεργαστούν - κι αυτό ανεξάρτητα από τις αντίθετες διαβεβαιώσεις ορισμένων κυρίων... Αυτή είναι η αλήθεια και είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία των Γερμανών δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί τη σύμπραξη των κομμουνιστών στη διακυβέρνηση της χώρας...". Το απόσπασμα αυτό από μία συνέντευξή του είναι χαρακτηριστικό για το πώς ο ίδιος βλέπει το προεκλογικό κλίμα στη χώρα που κυβερνά για 16 συναπτά έτη.

Βέβαια δεν ξέρουμε κατά πόσο ο κύριος Κολ έχει δίκιο σε όλα και δεν είναι απλώς προπαγάνδα, μια και τόσο το SPD όσο και οι Πράσινοι έχουν καταστήσει επανειλημμένα σαφές πως αποκλείουν όχι μόνο μία κυβερνητική συνεργασία με το PDS σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τη φόρμουλα της ανοχής από το PDS ενός κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων, ακόμα και αν αριθμητικά θα ήταν αυτός ο μοναδικός δρόμος για την αποτροπή της παραμονής των Χριστιανοδημοκρατών στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί ήδη ακόμα και στη δοκιμασμένη συνεργασία των Πρασίνων με τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς οι Πράσινοι έβαλαν χτες όρους - όπως η έξοδος από το ΝΑΤΟ! - για μια ενδεχόμενη κυβερνητική τους συνεργασία που μάλλον την καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη.

Αντιμετωπίζοντας αυτά τα προβλήματα στις ενδεχόμενες συνεργασίες ο Σρέντερ προσπαθεί να καλύψει αμέσως τις πιθανές δυσπιστίες του εκλογικού σώματος με την άμεση δημοσιοποίηση όλου του προτεινόμενου κυβερνητικού πλάνου του. Αυτό το πακέτο των προτάσεων, που είναι μία ανάμειξη όλων των στοιχείων της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και της σκληρής νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ, το ονομάζει "ένα νέο είδος πολιτικής"... και έχει απαντήσεις για όλα. Το πώς θα καταπολεμηθεί η ανεργία - χρηματοδοτώντας προγράμματα εκπαίδευσης - το πώς θα αποκατασταθεί η μεσαία τάξη - ξαναχτίζοντάς την ευνοώντας τη με τη φορολογία - το πώς θα αναδομηθεί η Ανατολική Γερμανία με ένα πρόγραμμα δέκα σημείων - αλλά και με σκληρή οικονομική πολιτική. Η ανεργία είναι το κεντρικό σημείο της "νέου είδους πολιτικής" που πρεσβεύει ο Σρέντερ, προφανώς προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη δεινή θέση των ανέργων και την καλπάζουσα ανεργία, αλλά τελικά τι από όλα αυτά που ευαγγελίζεται ο Σρέντερ μπορεί να πραγματοποιηθεί δε διευκρινίζεται. Μάλλον δε θα είναι ξεκάθαρο ούτε μετά το συνέδριο του PDS που θα γίνει τον Απρίλη, το οποίο θα αποφασίσει και ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα θα υιοθετηθεί από το κόμμα.

ΔΑΝΙΑ
Αβεβαιότητα για την αυριανή ψηφοφορία

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Μόλις μία μέρα πριν από τις εθνικές εκλογές και το πολιτικό τοπίο που πιθανά θα διαμορφωθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, προδιαγράφεται αρκετά θολό και αβέβαιο.

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρις στιγμής, τα κεντροδεξιά κόμματα - το "Κόμμα των Φιλελευθέρων", το "Συντηρητικό Κόμμα", οι"Δημοκράτες του Κέντρου", το "Λαϊκό Χριστιανικό Κόμμα" και το ακροδεξιό"Κόμμα του Λαού" - φαίνεται να έχουν ένα ελαφρό προβάδισμα και αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν θα σημαίνουν μία νίκη επί του κυβερνητικού συνασπισμού - κεντρώων και αριστερών αποχρώσεων κομμάτων - αλλά με πολύ μικρή διαφορά. Η τελευταία σφυγμομέτρηση πρόθεσης ψήφου της εταιρίας "Gallup", που δημοσιεύτηκε χτες στην ημερήσια εφημερίδα "Berlingske Tidende", καταδεικνύει σαφώς αυτή την τάση και σύμφωνα με τα προγνωστικά ο κεντροδεξιός συνασπισμός να καταφέρει να αποσπάσει 92 από τις 179 έδρες του Κοινοβουλίου, δηλαδή, αν επαληθευτούν, πλειοψηφία μόλις 2 εδρών. Ενώ, οι Σοσιαλδημοκράτες - ο κυριότερος κυβερνητικός εταίρος - και τα μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα αποσπάσουν 83, από 89 έδρες που κατέχουν μέχρι τώρα.

Προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν σε μία πιθανολογούμενη κυβέρνηση των κεντροδεξιών κομμάτων με τη συνεργασία τους με το ακροδεξιό "Κόμμα του Λαού", καθώς οι πολιτικές δεσμεύσεις του κόμματος αυτού, που του έδωσαν μία νίκη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, όπως η εκδίωξη πολλών μεταναστών και η παράλληλη υιοθέτηση ενός σκληρού μεταναστευτικού νόμου, καθώς και η αντιφορολογική πολιτική του, το κάνουν μια πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς μπορεί να είναι αναγκαίο για την απόσπαση της πλειοψηφίας και της ψήφου εμπιστοσύνης σε μία νέα κυβέρνηση.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως, παρατηρούν ότι μια μεταστροφή του εκλογικού σώματος προς τη Δεξιά έχει περισσότερο να κάνει με τη δυσαρέσκεια του μέσου Δανού πολίτη προς την ΕΕ και τα μέτρα που επιβάλλει, κυρίως στη φορολογία - που χτυπά το ίδιο το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας - αλλά και την έλλειψη χαρίσματος και ορισμένες φορές κρίσης του πρωθυπουργού Πουλ Νίρουπ Ρασμούσεν,όπως η απόφασή του να προσφύγει η χώρα στις κάλπες έκτακτα - οι εκλογές κανονικά θα έπρεπε να διεξαχθούν το Σεπτέμβρη - πριν το δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ, που είναι προγραμματισμένη για το Μάη.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Απεργία στο εσωτερικό, συλλήψεις στην Ευρώπη

ΑΛΓΕΡΙ.-

Μαζική και επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές της η χτεσινή απεργία των μεταλλεργατών και άλλων εργατών και υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα στην Αλγερία, που διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα. Στην απεργία, που διοργανώθηκε από τη Γενική Ενωση Αλγερινών Εργατών (GUAW) και από την Εθνική Ενωση Τελωνειακών Αλγερίας (UGTA), συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 μεταλλεργάτες, μηχανικοί και τελωνειακοί, που κατήγγειλαν τα σχέδια"αποσύνθεσης των κοινωνικών συνθηκών" και προειδοποίησαν ότι θα ακολουθήσουν κα άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η χτεσινή απεργία ακολούθησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν, ήδη, ξεκινήσει οι ταχυδρομικοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα των τροφίμων. Οπως τόνισε, με δηλώσεις του ο επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης Τελωνειακών Αλγερίας, η χώρα πλήττεται έντονα από την ανεργία, και ιδιαίτερα η νεολαία, και η προοπτική της ιδιωτικοποίησης των μεγαλύτερων κρατικών επιχειρήσεων επιδεινώνει το μείζον πρόβλημα της ανεργίας. Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων συνέπεσε με την "επιχείρηση κατά της διαφθοράς" που έχει αρχίσει στο Δημόσιο Τομέα εδώ και λίγο καιρό η αλγερινή κυβέρνηση.

Εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό, συλλήψεις στο εξωτερικό

Εντείνονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αλγερινού στρατού κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών, ιδιαίτερα στην επαρχία της Αλγερίας. Εντούτοις, η αλγερινή κυβέρνηση δεν έχει, επισήμως, δώσει κανένα στοιχείο για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ούτε και σχολίασε την είδηση της σύλληψης, από τη βελγική αστυνομία, ομάδας υπόπτων για συμμετοχή σε ευρωπαϊκό δίκτυο προμήθειας όπλων στους ισλαμιστές εξτρεμιστές. Από την πλευρά τους, οι βελγικές αρχές υποστηρίζουν ότι πέτυχαν ισχυρό πλήγμα στην οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" της Αλγερίας, μετά από την περιπετειώδη σύλληψη 7 ατόμων, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των βελγικών μυστικών υπηρεσιών, Μπαρτ βαν Λίζεμπεθ, ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται και ο Φαρίντ Μελούκ, άνθρωπος - "κλειδί", σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, για το δίκτυο παροχής όπλων και πλαστών εγγράφων στα μέλη της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας". Οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο Φαρίντ Μελούκ είναι βασικός συνδετικός κρίκος στο δίκτυο εξοπλισμού και υποστήριξης της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας στην Ευρώπη και υπενθυμίζουν ότι ο Μελούκ, που έχει γεννηθεί στη Γαλλία, είχε καταδικαστεί ερήμην από γαλλικό δικαστήριο στις 18 Φλεβάρη σε 7 χρόνια φυλάκισης για "συνεργία με τρομοκρατική ομάδα και παραποίηση διοικητικών εγγράφων". Εκτιμούν, δε, ότι ο Μελούκ, που έχει εξαφανιστεί από τη Γαλλία από το καλοκαίρι του 1995, έχει εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα του Αφγανιστάν και έχει πολεμήσει στη Βοσνία.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εξαρση βίας στις εκλογές για το Κογκρέσο

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. -

Η βία άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στις εκλογές που διεξάχθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Κολομβία για την εκλογή των νέων μελών του Κογκρέσου. Τουλάχιστον 20 άτομα, εκ των οποίων τρεις πολίτες, σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαφόρων επεισοδίων.

Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κολομβιανό υπουργείο Αμυνας, άλλοι 11 στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μία σειρά επεισοδίων συγκρούσεών τους με αντάρτες, ενώ τέσσερα μέλη της εκλογικής επιτροπής κρατήθηκαν σε προσωρινή ομηρία από αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) που έχουν κάνει έκκληση για μποϊκοτάρισμα των γενικών εκλογών.

Εξαιτίας των κρουσμάτων βίας αλλά και της απογοήτευσης μίας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων με αφορμή το πλήθος σκανδάλων που πλήττει το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα, αλλά και τον Πρόεδρο Ερνέστο Σάμπερ, η αποχή κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας το 65%! Ετσι, οι ψηφοφόροι που προσήλθαν τελικώς στις κάλπες δεν ήταν πάνω από 20.000.000.

Οσοι, τελικώς, άσκησαν τα εκλογικά τους δικαιώματα αποφάσισαν για τη σύνθεση των 102 μελών της Γερουσίας και των 161 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επιλέγοντας μεταξύ 7.000 υποψηφίων. Παρά τη σημαντική απώλεια ψήφων το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα και το σύμμαχο Συντηρητικό Κόμμα διατήρησαν τον έλεγχο του 60% του Κογκρέσου.

Η ευρηματικότητα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων των ανέργων στη Γερμανία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ