ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Ωρες ευθύνης

Η ΔΑΣ καλεί τους αντιπροσώπους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποστηρίξουν το συνδυασμό της, ώστε να αποκρουστεί από καλύτερες θέσεις η εντεινόμενη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Εύθραυστη συμφωνία στην ΠΑΣΚΕ, προς το παρόν...

Με φόντο τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας και την εντεινόμενη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης σε όλο το φάσμα των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, αρχίζει αύριο Πέμπτη στην Καβάλα και τελειώνει με την εκλογή νέων οργάνων την Κυριακή το 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" (ΔΑΣ) απευθύνει κάλεσμα στους συνέδρους να αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση στη ΓΣΕΕ και να υποστηρίξουν το συνδυασμό της, ώστε να αποκρουστεί από καλύτερες θέσεις η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικηθούν τα αιτήματα της εργατικής τάξης.

Οπως τονίζει στη διακήρυξή της η ΔΑΣ,"η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται εδώ και πολλά χρόνια η εργατική τάξη της χώρας μας, από βιομηχάνους, μονοπώλια, Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις εντείνεται και παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη και "εφ' όλης της ύλης" επίθεση σε βάρος όλων των δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όλων όσα η ταξική πάλη "απέδωσε" υπέρ των εργαζομένων στον 20ό αιώνα".

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων χειροτερεύει. Η ανεργία αφορά 500 χιλ. εργαζόμενους. Η τρομοκρατία, ο φόβος της απόλυσης, η εξαγορά συνειδήσεων χρησιμοποιούνται για την υποταγή των εργαζομένων. Το 8ωρο και η αμοιβή με βάση την ΕΓΣΣΕ δεν εφαρμόζονται. Τα ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες αυξάνονται. Οι συντάξεις μετατρέπονται σε βοηθήματα αλληλεγγύης. Οι κρατικές επιχειρήσεις και ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιούνται. Υγεία, παιδεία και πολιτισμός αντιμετωπίζονται ως πεδία ασύδοτης δράσης και ανεξέλεγκτης κερδοφορίας των καπιταλιστών. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο έχουν υποσκαφθεί.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή των 45 μελών της νέας διοίκησης και των μελών μερικών ακόμα οργάνων. Στο Συνέδριο θα χαιρετίσει και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Παρασκευάς,ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής,ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.

Στο "παραπέντε" του Συνεδρίου, εντείνονται και οι εσωπαραταξιακές διεργασίες, με κυρίαρχες αυτές στην ΠΑΣΚΕ, όπου φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μια, έτσι κι αλλιώς, εύθραυστη συμφωνία κατά την προσπάθεια προσέγγισης "εκσυγχρονιστών" και "Τσοχατζοπουλικών". Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι στους "Τσοχατζοπουλικούς" υποτίθεται ότι θα δοθούν 6 σύμβουλοι και 4 αναπληρωματικοί, ενώ οι "εκσυγχρονιστές" - που ως πλειοψηφούσα τάση μπορούν να παίζουν μέχρι τέλος το παιχνίδι της σταυροδοσίας με τους δικούς τους όρους - θα πάρουν τους υπόλοιπους συμβούλους μέχρι τους 21 - 22 που υπολογίζει να βγάλει η παράταξη και 3 αναπληρωματικούς. Η συμφωνία καταλήχτηκε χτες ανάμεσα στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο και τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης Η. Κοντόπουλο και Χ. Λιακόπουλο.

Εάν, λοιπόν, η συμφωνία αυτή τηρηθεί μέχρι τέλους - πράγμα αμφίβολο, αν πάρει κανείς υπόψη του την τύχη προηγούμενων συμφωνιών, π.χ. Εργατικό Κέντρο Βόλου - θα υπάρξει ένα "κλειστό" ψηφοδέλτιο με 29 ονόματα, από τα οποία τα 19 θα ανήκουν σε "εκσυγχρονιστές" και τα 10 σε "Τσοχατζοπουλικούς", ενώ το αποτέλεσμά της θα κριθεί, τελικά, στη σταυροδοσία.

Στη ΔΑΚΕ μεταφέρεται ο απόηχος από τις εξελίξεις στη ΝΔ, αφού ένα από τα ζητήματα που είχαν συζητηθεί και προκαλούσαν "αγκυλώσεις", ήταν και αυτό της ανάδειξης μιας τουλάχιστον "μητσοτακικής" συμβούλου, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα προερχόταν από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στη ΝΔ ανατρέπει τις όποιες συμφωνίες μπορεί να είχαν επιτευχθεί και όλα είναι ρευστά. Εξάλλου, η βασική αντιπαράθεση εστιάζεται ανάμεσα στους "καραμανλικούς" και τους "εβερτικούς".

Η "Αυτ. Παρέμβαση" αντιμετωπίζει δυο προβλήματα, το ένα αφορά τα στελέχη που θα αναδείξει και το άλλο πόσους συμβούλους θα αναδείξει. Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις της "για μια άλλη ΓΣΕΕ", κάτι που της έδωσε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση γενικότερα στην ΕΣΑΚ και ειδικότερα στον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκο,επειδή δε ...σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων της ΓΣΕΕ! Σ' αυτά τα πλαίσια, ήταν σαφέστατες οι αιχμές για το αν θα πρέπει να συμμετέχει στο προεδρείο της ΓΣΕΕ όποια παράταξη δε "σέβεται" - με τον τρόπο που αυτή το εννοεί - τους θεσμούς...

Από τις εργασίες του περσινού Συνεδρίου της ΓΣΣΕΕ

Από τις εργασίες του περσινού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ

ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ
Τα ίδια και στην Κομοτηνή

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, άρχισαν επίσχεση εργασίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

Απλήρωτοι παραμένουν από τις αρχές του χρόνου οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση "Μακεδονικές" του ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ στην Κομοτηνή και για το λόγο αυτό έχουν αρχίσει τις τελευταίες μέρες επίσχεση εργασίας.

Ο ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ έκλεισε τα κλωστήριά του στη Θεσσαλονίκη, απολύοντας όλο το προσωπικό, για να ανοίξει παρόμοια επιχείρηση στη Θράκη και να καρπωθεί με τον τρόπο αυτό τις επιδοτήσεις. Η νέα μονάδα όμως σέρνει τα παλιά αμαρτήματα της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι και πολλοί δεν είναι ασφαλισμένοι, ενώ με ανησυχία βλέπουν τους εκπροσώπους των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις. Ηδη η ΕΤΒΑ προχώρησε σε κατάσχεση 5 μηχανών για χρέη της επιχείρησης που έφθαναν τα 200 εκατ., ενώ χθες η Εθνική και η Πίστεως σφράγισαν άλλες 18 μηχανές. Προκειμένου μάλιστα να εξασφαλίσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν αγωγές. Ετσι ο ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ προκειμένου να εισπράξει επιδοτήσεις στη Θεσσαλονίκη, άφησε στο δρόμο 160 οικογένειες και στην Κομοτηνή προσέλαβε για να εκπαιδεύει άλλους 160 εργαζόμενους.

Προειδοποιούν οι συνταξιούχοι Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Μαζική και δυναμική αναμένεται η συμμετοχή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στην πανελλαδική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 19 Μάρτη.

"Αυτή τη φορά δε θα πάμε για να συναντήσουμε έναν ακόμη υπουργό, για να καταθέσουμε ένα ακόμη υπόμνημα. Θα κατέβουμε για να διεκδικήσουμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, δε ζητάμε ρουσφέτι, δε ζητάμε ελεημοσύνες, ζητάμε καλύτερες συνθήκες ζωής, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης", δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πανσυνταξιουχικών σωματείων που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης,Γιώργος Ραφαηλίδης.

Ζητάνε επίδομα ανεργίας

Την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας ώστε υπάρξει ειδική ρύθμιση και να πάρουν το επίδομα ανεργίας, ζητούν με υπόμνημά τους προς τον υπουργό και τονυφυπουργό Εργασίας οι 200 άνεργοι της CERAMIKA OLYMPIA στον Πύργο Ηλείας, που τον περασμένο Δεκέμβρη βρέθηκαν άνεργοι ύστερα από την πτώχευση που κήρυξε η εταιρία.

Ενώ οι εργαζόμενοι έλαβαν τις καταγγελίες συμβάσεως τις 10/12/1997, η εταιρία δεν τους επικολλούσε τα ένσημά τους από τον Αύγουστο του '97, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας.

Στο 9,14% η εγγεγραμμένη ανεργία

Στους 266.000 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Μόλις 133.000 οι επιδοτούμενοι. Κάθε εργάσιμη μέρα του Γενάρη απολύονταν 995 εργαζόμενοι!

Συνεχίζεται η ανοδική τάση της εγγεγραμμένης ανεργίας που έφτασε στο 9,14% το Γενάρη! Τον Γενάρη του 1997 το ποσοστό ήταν 9,27%,δηλαδή ελάχιστα μεγαλύτερο, όμως αν και το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με πέρσι, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 41.229 περισσότεροι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ! Το Δεκέμβρη, το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 8,65%,υπήρξε δηλαδή αύξηση της ανεργίας από μήνα σε μήνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε εργάσιμη μέρα του Γενάρη γίνονταν 955 περίπου απολύσεις κατά μέσο όρο, αριθμός που είναι από τους μεγαλύτερους που εμφανίζονται συνήθως.

Τον Γενάρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 266.917 από τους οποίους επιδοτούνταν οι 133.751.Συγκριτικά, υπάρχει αύξηση των επιδοτούμενων, κάτι που δείχνει ότι πρόκειται για πρόσφατες απολύσεις. Τον Δεκέμβρη του 1997, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 252.886.

Επίσης, το εργατικό δυναμικό έφτασε, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ τα 2.920.379 και οι απασχολούμενοι τα 2.653.462.Η εμφανιζόμενη αύξηση του εργατικού δυναμικού είναι αυτή που κατεβάζει και το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας και όχι η μείωση των ανέργων. Τον Γενάρη του 1997, ένα μόλις χρόνο πριν, το εργατικό δυναμικό ήταν 2.433.307 και οι απασχολούμενοι 2.207.619.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πρώτη δύναμη η "Αγωνιστική Ενότητα"

Με σημαντική αύξηση των ψηφισάντων και με πρώτη δύναμη την"Αγωνιστική Ενότητα",που στηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ, έληξαν οι αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Στις φετινές αρχαιρεσίες συμμετείχαν τέσσερα ψηφοδέλτια - αντί για δύο που συμμετείχαν στις προηγούμενες - της "Αγωνιστικής Ενότητας", της "Ταξικής Ενότητας", της "Αυτοδύναμης Κίνησης Ιδιωτικών Υπαλλήλων" και της "Ενωσης Εργαζομένων" και οι ψηφίσαντες ανήλθαν στους 480, από 316 που ήταν στις αρχαιρεσίες τον Μάρτη του 1996.

Σε σύνολο 474 έγκυρων ψηφοδελτίων έλαβαν: Η "Αγωνιστική Ενότητα" 366 ψήφους, 9 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο, 5 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και 3 για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η "Ταξική Ενότητα" 51 ψήφους, 1 έδρα στη διοίκηση και από έναν αντιπρόσωπο για το ΕΚΑ και την ΟΙΥΕ. Η "Ενωση Εργαζομένων" 45 ψήφους και μία έδρα στη διοίκηση, ενώ η "Αυτοδύναμη Κίνηση Ιδιωτικών Υπαλλήλων" 12 ψήφους και καμία έδρα.

Στις αρχαιρεσίες του '96 είχαν ψηφίσει 316 εργαζόμενοι και σε σύνολο 307 έγκυρων ψηφοδελτίων είχαν λάβει: "Αγωνιστική Ενότητα" 263 ψήφους, 10 έδρες στη διοίκηση, 3 αντιπροσώπους στην ΟΙΥΕ και 4 στο ΕΚΑ. Η "Ταξική Ενότητα" 44 ψήφους και 1 έδρα στη διοίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ