Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Ωρες ευθύνης

Η ΔΑΣ καλεί τους αντιπροσώπους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποστηρίξουν το συνδυασμό της, ώστε να αποκρουστεί από καλύτερες θέσεις η εντεινόμενη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Εύθραυστη συμφωνία στην ΠΑΣΚΕ, προς το παρόν...

Με φόντο τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας και την εντεινόμενη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης σε όλο το φάσμα των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, αρχίζει αύριο Πέμπτη στην Καβάλα και τελειώνει με την εκλογή νέων οργάνων την Κυριακή το 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" (ΔΑΣ) απευθύνει κάλεσμα στους συνέδρους να αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση στη ΓΣΕΕ και να υποστηρίξουν το συνδυασμό της, ώστε να αποκρουστεί από καλύτερες θέσεις η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικηθούν τα αιτήματα της εργατικής τάξης.

Οπως τονίζει στη διακήρυξή της η ΔΑΣ,"η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται εδώ και πολλά χρόνια η εργατική τάξη της χώρας μας, από βιομηχάνους, μονοπώλια, Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις εντείνεται και παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη και "εφ' όλης της ύλης" επίθεση σε βάρος όλων των δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όλων όσα η ταξική πάλη "απέδωσε" υπέρ των εργαζομένων στον 20ό αιώνα".

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων χειροτερεύει. Η ανεργία αφορά 500 χιλ. εργαζόμενους. Η τρομοκρατία, ο φόβος της απόλυσης, η εξαγορά συνειδήσεων χρησιμοποιούνται για την υποταγή των εργαζομένων. Το 8ωρο και η αμοιβή με βάση την ΕΓΣΣΕ δεν εφαρμόζονται. Τα ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες αυξάνονται. Οι συντάξεις μετατρέπονται σε βοηθήματα αλληλεγγύης. Οι κρατικές επιχειρήσεις και ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιούνται. Υγεία, παιδεία και πολιτισμός αντιμετωπίζονται ως πεδία ασύδοτης δράσης και ανεξέλεγκτης κερδοφορίας των καπιταλιστών. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο έχουν υποσκαφθεί.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή των 45 μελών της νέας διοίκησης και των μελών μερικών ακόμα οργάνων. Στο Συνέδριο θα χαιρετίσει και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Παρασκευάς,ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής,ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.

Στο "παραπέντε" του Συνεδρίου, εντείνονται και οι εσωπαραταξιακές διεργασίες, με κυρίαρχες αυτές στην ΠΑΣΚΕ, όπου φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μια, έτσι κι αλλιώς, εύθραυστη συμφωνία κατά την προσπάθεια προσέγγισης "εκσυγχρονιστών" και "Τσοχατζοπουλικών". Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι στους "Τσοχατζοπουλικούς" υποτίθεται ότι θα δοθούν 6 σύμβουλοι και 4 αναπληρωματικοί, ενώ οι "εκσυγχρονιστές" - που ως πλειοψηφούσα τάση μπορούν να παίζουν μέχρι τέλος το παιχνίδι της σταυροδοσίας με τους δικούς τους όρους - θα πάρουν τους υπόλοιπους συμβούλους μέχρι τους 21 - 22 που υπολογίζει να βγάλει η παράταξη και 3 αναπληρωματικούς. Η συμφωνία καταλήχτηκε χτες ανάμεσα στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο και τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης Η. Κοντόπουλο και Χ. Λιακόπουλο.

Εάν, λοιπόν, η συμφωνία αυτή τηρηθεί μέχρι τέλους - πράγμα αμφίβολο, αν πάρει κανείς υπόψη του την τύχη προηγούμενων συμφωνιών, π.χ. Εργατικό Κέντρο Βόλου - θα υπάρξει ένα "κλειστό" ψηφοδέλτιο με 29 ονόματα, από τα οποία τα 19 θα ανήκουν σε "εκσυγχρονιστές" και τα 10 σε "Τσοχατζοπουλικούς", ενώ το αποτέλεσμά της θα κριθεί, τελικά, στη σταυροδοσία.

Στη ΔΑΚΕ μεταφέρεται ο απόηχος από τις εξελίξεις στη ΝΔ, αφού ένα από τα ζητήματα που είχαν συζητηθεί και προκαλούσαν "αγκυλώσεις", ήταν και αυτό της ανάδειξης μιας τουλάχιστον "μητσοτακικής" συμβούλου, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα προερχόταν από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στη ΝΔ ανατρέπει τις όποιες συμφωνίες μπορεί να είχαν επιτευχθεί και όλα είναι ρευστά. Εξάλλου, η βασική αντιπαράθεση εστιάζεται ανάμεσα στους "καραμανλικούς" και τους "εβερτικούς".

Η "Αυτ. Παρέμβαση" αντιμετωπίζει δυο προβλήματα, το ένα αφορά τα στελέχη που θα αναδείξει και το άλλο πόσους συμβούλους θα αναδείξει. Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις της "για μια άλλη ΓΣΕΕ", κάτι που της έδωσε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση γενικότερα στην ΕΣΑΚ και ειδικότερα στον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκο,επειδή δε ...σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων της ΓΣΕΕ! Σ' αυτά τα πλαίσια, ήταν σαφέστατες οι αιχμές για το αν θα πρέπει να συμμετέχει στο προεδρείο της ΓΣΕΕ όποια παράταξη δε "σέβεται" - με τον τρόπο που αυτή το εννοεί - τους θεσμούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ