Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ "ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΚΕΨΗΣ";

Οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΔ, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί από καιρό, έχουν ασφαλώς τη δική τους, ξεχωριστή σημασία, αλλά δεν μπορεί κανείς, ιδιαίτερα το λαϊκό κίνημα, να τις αντιμετωπίζει αποσπασματικά, έξω δηλαδή από τα γενικότερα πλαίσια της εντεινόμενης αντιλαϊκής επέλασης της άρχουσας τάξης και των διαχειριστών της. Ζητούμενο των διεργασιών αυτών που γίνονται στο κόμμα της, κατ' ευφημισμόν, αποκαλούμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι απλά και μόνο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ επίδοξων και δοκιμασμένων διαχειριστών, αλλά, κυρίως, η δρομολόγηση εξελίξεων που θα υποβοηθούν γενικότερα το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό να αντιμετωπίσει και να επιβάλει σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές και αντιλαϊκά μέτρα.

***

Είναι βέβαιο ότι όποια και αν είναι η έκβαση της ανοιχτής αναμέτρησης στην κορυφή της ΝΔ - όλα δείχνουν ότι η διάσπαση και η δημιουργία νέου κόμματος είναι απλά θέμα χρόνου - θα συμβάλει στη μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού σε πιο συντηρητικές και αντιδραστικές κατευθύνσεις. Τόσο το εναπομένον κόμμα της ΝΔ, όσο και το όποιο κόμμα δημιουργηθεί - αν και όποτε γίνει - είναι σίγουρο ότι θα πλειοδοτούν - και με την αντιπολιτευτική τακτική και με τις θέσεις τους - στη λήψη πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Την πορεία αυτή εγγυάται και η μέχρι τώρα πρακτική της ηγεσίας της ΝΔ, όσο και του Κ. Μητσοτάκη και των έξι διαγραμμένων βουλευτών, οι οποίοι συμπλέουν και πλειοδοτούν στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα, επιχειρείται να δημιουργηθούν στην πολιτική ζωή οι προϋποθέσεις για μια πιο αποφασιστική πορεία προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των επιλογών των πολυεθνικών και της κατεδάφισης κάθε κατάκτησης και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η "ευγενής άμιλλα" των κομμάτων του δικομματισμού και ο αγώνας δρόμου για το ποιος θα εκφράσει και θα υλοποιήσει καλύτερα αυτές τις επιλογές, έχει ως αποτέλεσμα, ορατό ήδη και σήμερα, να δημιουργείται μια μονολιθικότητα και ένα συμπαγές μέτωπο, σε πολιτικό επίπεδο, που θα δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για την επιβολή μιας "ενιαίας ολοκληρωτικής σκέψης" στην πολιτική ζωή. Είναι άλλο ζήτημα σε ποιο βαθμό, πότε και αν θα εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια.

Κάθε διαφορετική και, προπάντων, αντίθετη άποψη, που συνοδεύεται μάλιστα με την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων και τη συγκρότηση Μετώπου - όπως αυτή για την οποία αγωνίζεται το ΚΚΕ - θα βαφτίζεται "γραφική", "παρωχημένη", "εκτός εποχής" και, άρα, καταδικασμένη να αποτύχει. Στόχος, η παραίτηση των εργαζομένων από το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης, του μόνου που μπορεί να διασφαλίσει την αποτροπή της εξαθλίωσής τους και τη λαϊκή αντεπίθεση, και η καλλιέργεια κλίματος μοιρολατρίας και υποταγής.

****

Εκτός από την παραπάνω ουσιαστική πλευρά, οι εξελίξεις στη ΝΔ έχουν μια ακόμα διάσταση. Αυτή του αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών. Αν παραμερίσει κανείς το πέπλο του βομβαρδισμού της "κοινής γνώμης" με τις εξελίξεις στο κόμμα αυτό, εύκολα διακρίνει την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση που προωθεί με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση Σημίτη. Ηδη, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή των μέτρων για το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε αυτούς τους χώρους. Στο στόχαστρο της κυβερνητικής επέλασης μπαίνει πλέον ανοιχτά και η μονιμότητα των εργαζομένων στο δημόσιο, με ταυτόχρονη προώθηση των επιλογών για ιδιωτικοποίηση δεκάδων υπηρεσιών του δημοσίου, κοινωνικού, κυρίως, χαρακτήρα.

Παράλληλα, προχωράνε τα μέτρα για την κατεδάφιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, με ανοιχτή πλέον την πολιτική καθοδήγηση του ΣΕΒ, πίσω από τον κωδικό "διαρθρωτικές αλλαγές". Ο κατάλογος είναι μακρύς.Από την άλλη, είναι ολοφάνερο ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης της άρχουσας τάξης να αποκοιμίσουν και χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων. Το μόνο που προβάλλεται είναι η - "ομόφωνη"! - ανάγκη άμεσης υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι λαϊκές μάζες ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει ότι αξιοποιούνται και οι εξελίξεις στη ΝΔ.

****

Ομως, δεν είναι παντοδύναμοι οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξης. Γι' αυτό, όσα μέσα και αν χρησιμοποιούν, δεν μπορούν να αποκρύψουν από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τα άθλια παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ούτε να ανακόψουν την πορεία τους σε αυτόν.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων, αποκτά πρωταρχική σημασία η ανάγκη για βαθιές αλλαγές στη συνείδηση των εργαζομένων. Την ανάγκη αυτή είχε αναδείξει η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της την περασμένη βδομάδα στην Κρήτη, σχολιάζοντας την κινητικότητα στο πολιτικό σύστημα: "Εμείς παλεύουμε για τη χειραφέτηση συνειδήσεων, τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από αυτήν την πολιτική και από αυτά τα κόμματα και κυρίως για τη διαμόρφωση ενός άλλου κοινωνικοπολιτικού πόλου, που θα επιφέρει γενικές αλλαγές και ανακατατάξεις από το κοινωνικό προς το πολιτικό επίπεδο και αντίθετα".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΔ, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί από καιρό, έχουν ασφαλώς τη δική τους, ξεχωριστή σημασία, αλλά δεν μπορεί κανείς, ιδιαίτερα το λαϊκό κίνημα, να τις αντιμετωπίζει αποσπασματικά, έξω δηλαδή από τα γενικότερα πλαίσια της εντεινόμενης αντιλαϊκής επέλασης της άρχουσας τάξης και των διαχειριστών της


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ