ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα πιάστους

ΑΪΝΤΕ πιάστους τώρα τους αρμόδιους και τους υπεύθυνους για την υπόθεση της Μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Τη βγάλανε την υπόθεση υπερτιμημένη, την αναθέσανε εκεί που την αναθέσανε και τώρα εμφανίζουν και διάφορους επιστημονικούς και οικονομικούς τρόπους να στηρίξουνε και θεωρητικώς την ιστορία.

***

Αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, πως οι περίφημοι "απόλυτοι" οικονομικοί υπολογισμοί είναι το πιο ...σχετικό πράγμα. Εξαρτάται, δηλαδή, πώς θέλεις να το παρουσιάσεις.

***

Ετσι έκανε χτες και η Βάσω Παπανδρέου στη Βουλή, όπου έβαλε να παρελάσουν διάφοροι ειδήμονες και να εξηγήσουν τα ...ανεξήγητα.

***

Δυστυχώς γι' αυτούς πάντως, ο κόσμος δεν εννοεί να σκέφτεται με "μακροοικονομικούς δείκτες" και "συγκριτικό κόστος" ή διάφορα άλλα τέτοια. Καταλαβαίνει το εξής απλό: Ακρίβυνε η επένδυση, άρα κάποιος ή κάποιοι θα τα πιάσουν (αν δεν τα χουν, ήδη, πιάσει).

***

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να γεμίζει με ευτυχία τους οπαδούς του κόμματος, στο οποίο μέχρι νεότερης εξέλιξης είναι ακόμα επίτιμος πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Χτες για πορεία καταστροφής μιλούσε και για άλλα τέτοια ευοίωνα.

***

Ε, πού θα πάει, δε θα τεντώσει, άραγε, αρκετά το σκοινί να γίνει και καμιά πιο εντυπωσιακή εξέλιξη;

***

Τι άλλο πρέπει να γίνει, δηλαδή, σε αυτήν την παράταξη για να περάσουμε σε κατάσταση θρίλερ;

***

ΤΗ ΜΑΧΗ της ισότιμης συμπεριφοράς των χωρών - μελών της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα για την εισαγωγή της στην ΟΝΕ, λέει πως έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στο ΕΚΟΦΙΝ που συνεδρίασε χτες.

***

Μια ιστορία χωρίς αντικείμενο, αφού, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες της ΟΝΕ, δε θα υφίσταται ελληνική οικονομία. Κι αν μείνει κάτι δηλαδή, θα το ...παραχωρήσουν κι αυτό ως την υπέρτατη θυσία.

Τα όργανα της συναλλαγής

Μετά την Εκτελεστική Επιτροπή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, συνεδρίασε πριν λίγες μέρες και η Ολομέλειά της για να εκφέρει γνώμη για το νομοσχέδιο "μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών". Οπως αναμενόταν, η άποψη της Ολομέλειας δε διαφέρει από αυτή της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ετσι και σε αυτό το θέμα, η ΟΚΕ θεωρεί θετικό ένα νομοσχέδιο που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρεί ότι συμβάλλει στην "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων. Που αλλάζει τα όρια ηλικίας για την τοποθέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και εξαιρεί επιχειρήσεις από την υποχρέωση πρόσληψης, ενώ "βάζει χέρι" και στα ποσοστά αναπηρίας για την υπαγωγή στο σχετικό νόμο. Αυτό όμως δεν ξαφνιάζει, μια και η ΟΚΕ επιβεβαιώνει κάτι για το οποίο η ίδια αισθάνεται περήφανη: Το ρόλο της ως οργάνου "ταξικής συνεργασίας" και "συναίνεσης", προώθησης του "κοινωνικού εταιρισμού" και της συνδιαλλαγής.

Καμία αυταπάτη για τη μονιμότητα

Και ο πλέον αφελής αντιλαμβάνεται ότι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δίνει το "πράσινο φως" για την ιδιωτικοποίηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και άρα το άνοιγμα του δρόμου για την άρση της μονιμότητας. Ούτε ήταν τυχαία η δήλωση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Θ. Κατσανέβα με την οποία πρότεινε για μια δεκαετία οι προσλαμβανόμενοι να υπάγονται σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου και όχι μονιμότητας. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξή του στο "Εξπρές", δίνει, για άλλη μια φορά, το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων: "Εχω φωνάξει και φωνάζω πάντα: δεν υπάρχει μονιμότητα απασχόλησης ούτε στους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης, ούτε σε αυτούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Αυτό είναι ένα νομικό, συνταγματικό πλάσμα" που έρχεται από παλιά...".

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δεν έχουν περιθώρια για αυταπάτες. Ούτε πρέπει να ξεγελαστούν από τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι η άρση της μονιμότητας δε θα θίξει τους ήδη υπηρετούντες. Χρειάζεται να οργανώσουν την αντίδρασή τους και τους αγώνες τους, τώρα. Πριν να είναι αργά.

Διευρύνθηκε η Τσουκατοπαρέα...

Την παρθενική του εμφάνιση στην "Εξουσία" ο Ν. Βοσδογάνης ανέλαβε να την κάνει ξαλαφρώνοντας λίγο τους υπόλοιπους της γνωστής Τσουκατοπαρέας της εν λόγω εφημερίδας, με αφιέρωμα στο ΚΚΕ, αναμασώντας τις γνωστές "πληροφορίες" που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σε διάφορες εφημερίδες, περί των εσωκομματικών του ΚΚΕ, περί "ψυχρών σχέσεων Φλωράκη - Παπαρήγα" και άλλα σχετικά. Δε μας εξέπληξε φυσικά ότι η πρώτη μέρα της μετάθεσης του κ. Βοσδογάνη από την "Αυριανή" στην "Εξουσία" συνέπεσε με τη συγγραφή ενός άρθρου συνηθισμένου και αναμενόμενου άλλωστε, αφού έτσι μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη εφημερίδα το τελευταίο διάστημα. Φυσικά, ουσία και περιεχόμενο ίδια. Κάθε φορά αλλάζει μόνο η υπογραφή. Αυτή τη φορά ήταν Ν. Βοσδογάνης.

Στην Εφορία

- Για έλα δω,

κυρ - μισθωτέ,

μεγάλε

πλουτοκράτη,

έκανες

δήλωση σωστή

ή έχεις κρύψει

κάτι;

- Τα "έσοδά" μου

δήλωσα χαρτί

και καλαμάρι

ορίστε, εσημείωσα

τις... "τράκες",

το "ζωνάρι"

κι όσα το '97

νέα μου βάλαν

βάρη!

- Οντως, όλα

τα έγραψες

κι όπως διαπιστώνω,

άφθονα είχες έσοδα

κι αυτόν εδώ

το χρόνο,

γι' αυτό θα 'ναι

ο φόρος σου

ίσα με έναν τόνο!

Ο οίστρος

Προεκλογικά... κεράσια

Με την πεντάωρη παράσταση του έκτακτου όσο και ανούσιου - όπως αποδείχτηκε - δημοτικού συμβουλίου για την ελεγχόμενη στάθμευση, ο Δ. Αβραμόπουλος και η Μ. Δαμανάκη ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν, καθένας για τον εαυτό του, τις εντυπώσεις μπροστά στις κάμερες, που περίμεναν να καταγράψουν τον καυγά τους.

Μάταια. Την προσοχή τράβηξε άλλος, ο οποίος μάλιστα δε βρισκόταν εκεί. Ο Λεων. Αυδής, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στο στημένο παιχνίδι και ειδοποίησε τους δημοτικούς συμβούλους να αναβάλουν τη συνεδρίαση και να περιμένουν τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, αν ενδιαφέρονται πραγματικά να γίνει κάποτε ουσιαστική συζήτηση για το θέμα. Δεν τον άκουσαν και... έχασαν.

Οποιος άκουγε ραδιόφωνο την ημέρα του συμβουλίου και διάβασε εφημερίδες την επομένη θα το έχει ήδη διαπιστώσει, πριν διαβάσει αυτές τις γραμμές. Εμείς απλά το σημειώνουμε, καθώς πολλά θα δούμε και ακόμα περισσότερα θ' ακούσουμε όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Μόνο που τα λόγια είναι σαν τα... κεράσια. Θέλουν μικρό καλάθι.

"Στις δημοτικές εκλογές μπορεί να μην κρίνεται η 4ετία, αλλά είναι μια πολιτική αναμέτρηση", φέρεται να είπε στους υπουργούς του στο τελευταίοΥπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Οπως αντιλαμβάνεστε, ο κύριος Σημίτης, μάλλον, τρέμει για το τι θα βγάλει η κάλπη...

Αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ταχτοποίησε το θέμα των καταχρηστικών όρων με τις πιστωτικές κάρτες, και τα τραπεζικά δάνεια, τώρα ξεκινάει επιχείρηση... σκούπα για τους όρους των συμβολαίων στα κινητά τηλέφωνα. Μετά από σχετικές καταγγελίες καταναλωτών, εξετάζεται εάν είναι καταχρηστικός ο όρος σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλονται "εύλογα τέλη" για αποσύνδεση ή επανασύνδεση του τηλεφώνου, καθώς και οι περιπτώσεις στις οποίες δεν ορίζεται ρητά στις συμβάσεις το χρονικό διάστημα ισχύος της συνδρομής. Δηλαδή, να λέμε, καλά, που γίνονται και κάποιες καταγγελίες και φτάνει ο κόμπος στο χτένι;

Οι "προσωπικές" απόψεις

Τελικά, δεν είναι και τόσο "προσωπική" - όπως ισχυρίστηκε - η άποψη που διατύπωσε προχτές το βράδυ στη Βουλή ο Θ. Κατσανέβας, θέτοντας ευθέως θέμα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλλον το "εκσυγχρονιστικό" του κριτήριο "έπιασε" στο... φτερό το βαθύτερο νόημα των κυβερνητικών επιδιώξεων, που ενισχύονται με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο - κρίνοντας νόμιμα τα Προεδρικά Διατάγματα για τη μετατροπή δημοσίων οργανισμών σε ανώνυμες εταιρίες - θέτει υπό αίρεση τη μονιμότητα για το 1/3 περίπου των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων! Δε φτάνει, όμως, αυτό στον Θ. Κατσανέβα, ο οποίος ζητά την άρση της μονιμότητας για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους δημόσιους υπάλληλους και σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα, στα πλαίσια της αναθεώρησής του!

Μερικές ακόμα τέτοιες "προσωπικές" προτάσεις και ίσως να βγει από την αφάνεια που έχει περιπέσει ο κ. Κατσανέβας, από τη στιγμή που έπαψε να τον "παίζει" η "κυρία της Εκάλης"...

Υποταγή στην "παγκοσμιοποίηση"

Δε θα άξιζε να αναφερθεί κανείς στο συγκεκριμένο άρθρο, αν δεν ήταν χαρακτηριστικό της κυρίαρχης σκέψης στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το άρθρο του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατηφόρη, ο οποίος στο "Βήμα" της περασμένης Κυριακής προτείνει στους ομοϊδεάτες του να υιοθετήσουν τη στάση της πλήρους αποδοχής και υποταγής στην παγκοσμιοποίηση. Γράφει συγκεκριμένα: "Οι σημερινοί σοσιαλιστές είναι υποχρεωμένοι να παραδεχτούν - όσο πικρό και αν φαίνεται σε πολλούς αυτό το ποτήρι - ότι σε μόνιμη βάση μόνο το καπιταλιστικό σύστημα κατόρθωσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της υλικής ευημερίας στον κόσμο".

Ο κυνισμός και η αθλιότητα των παραπάνω εκτιμήσεων δεν ξαφνιάζουν. Πρόκειται για εκτιμήσεις - άλλοθι για την αντιλαϊκή επέλαση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η κυβέρνηση Σημίτη, στο όνομα της παγκοσμιοποίησης. Οι εργαζόμενοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Δεν αποφασίζει μόνος

Είναι ολοφάνερο ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν πήρε - ή θα πάρει μόνος του - την απόφαση να βαδίσει ουσιαστικά εκτός ΝΔ και να προχωρήσει, πιθανότατα, στην ίδρυση νέου κόμματος. Η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού είναι υπόθεση γενικότερης σημασίας και άρα έχουν, κυρίαρχο, λόγο και τα μεγάλα αφεντικά και τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Παραθέτουμε, δύο αποσπάσματα από άρθρα χτεσινών εφημερίδων που "μιλούν από μόνα τους".

Η "Εξουσία"... υποδεικνύει στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ: "Είναι υποχρεωμένος να κινηθεί μέσα σε ορατό πολιτικό χρόνο και να κάνει τη μοναδική επιλογή που του επιτρέπουν οι συνθήκες, ήτοι να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα ή στην υποδαύλιση της ίδρυσης ενός νέου φορέα, τον οποίο ο ίδιος θα υποστηρίζει από το προσκήνιο".

Το "Εθνος", που από την πρώτη στιγμή είχε... ενθαρρύνει τον Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα ξεπεράσει τα ποσοστά της ΔΗΑΝΑ και της ΠΟΛ. ΑΝ., χτες κινήθηκε προστατευτικά γύρω από τον επίτιμο, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον Κ. Καραμανλή γιατί θέλει "να μεταβάλει τη ΝΔ σε αυστηρά προσωποπαγές κόμμα". Πολύ σύντομα θα δούμε τα επόμενα επεισόδια του σεναρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ