ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θέμα χρόνου και η τυπική διάσπαση
  • Διαφορετικούς δρόμους βαδίζουν, πλέον, Καραμανλής - Μητσοτάκης
  • Στην αντεπίθεση πέρασε χτες ο επίτιμος πρόεδρος, καθιστώντας υπεύθυνη την ηγεσία για την ήττα στις εκλογές
  • Αποφεύγει τη διαγραφή ο πρόεδρος του κόμματος

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ήταν αρκετές για να αποδειχθεί περίτρανα ότι η κρίση στη ΝΔ επιδεινώνεται και οι Καραμανλής - Μητσοτάκης βαδίζουν σε διαφορετικούς δρόμους. Η χτεσινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ Μητσοτάκη - Ρηγίλλης έδειξε ότι η ρήξη είναι οριστική και είναι θέμα χρόνου η δρομολόγηση εξελίξεων, που θα "αναμορφώσουν" τη συντηρητική παράταξη, με επιπτώσεις στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό. Η αποφυγή ανάληψης του πολιτικού κόστους για την ευθύνη της διάσπασης, που δυσκολεύει τους χειρισμούς των δύο πλευρών, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο για μακρύ χρονικό διάστημα.

Ολα δείχνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, έχοντας προφανώς εξασφαλίσει υποστήριξη στα σχέδιά του από κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας στην κατεύθυνση της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα και προκλήσεις, ιδιαίτερα με την "αποδοτικότητα" της αντιπολιτευτικής τακτικής της, δε φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει στον επίτιμο πρόεδρο την "ευκαιρία" της διαγραφής και εργάζεται στην κατεύθυνση της εξουδετέρωσής του, επιδιώκοντας να τον περιθωριοποιήσει. Στην κατεύθυνση αυτή θα εκμεταλλευτεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών και του κομματικού μηχανισμού.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αιφνιδιάζοντας τη Ρηγίλλης, πέρασε χτες το πρωί στην αντεπίθεση, επιρρίπτοντας αποκλειστικά τις ευθύνες για την καταστροφική πορεία του κόμματος στην ηγεσία της ΝΔ. Ο επίτιμος ήταν ιδιαίτερα επιθετικός στη χτεσινή δήλωση: "Ο, τι είχα να πω, το είπα στην ΚΟ. Απ' εκεί και πέρα δεν πρόκειται να αντιδικήσω με κανένα. Ας πάρουν όλες τις ευθύνες απάνω τους, αυτοί που χωρίς λόγο και χωρίς λογική σπρώχνουν το κόμμα στην καταστροφή και χαρίζουν τις επόμενες εκλογές στον κ. Σημίτη. Εγώ δε θα τους δώσω ούτε άλλοθι, ούτε ελαφρυντικά".

Η Ρηγίλλης αντέδρασε με δήλωση του γραμματέα της ΚΟ Στ. Δήμα, ο οποίος μετά από σύσκεψη που προηγήθηκε υπό τον Κ. Καραμανλή παρέδωσε τον επίτιμο στην εκλογική βάση του κόμματος και υπενθύμισε το ρόλο που του έχει επιφυλάξει ο πρόεδρος του κόμματος. "Εφεξής δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε τον Κ. Μητσοτάκη σε αυτήν την πορεία, αφού μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει σαφώς οριοθετήσει τον ρόλο του κ. Μητσοτάκη. Ο κόσμος της ΝΔ, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού, κρίνει ποιος με τα λόγια και τις πράξεις του βοηθάει την προοπτική της παράταξης".

Προτάσεις για διαγραφή

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε με στενούς συνεργάτες του ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε συναισθηματική την αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη και την απέδωσε στο ότι δεν κέρδισε τις εντυπώσεις στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ. Προσδιορίζοντας τη στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού, είπε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι "δε θα παίξω το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη", προσθέτοντας πως δεν πρέπει να γίνει τώρα κάτι τέτοιο.

Αίσθηση προκάλεσε όμως η εισήγηση του πολιτικού συμβούλου του Γ. Λούλη, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσει τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ στη διαγραφή του Κ. Μητσοτάκη. Ο σύμβουλος υποστήριξε ότι ο επίτιμος είναι εμπόδιο στα σχέδια της ηγεσίας, καθώς και ότι "σε ένα μικρό και ευέλικτο κόμμα" (!), όπως αυτό που σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν μπορεί να βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης.

Υπέρ της διαγραφής τάχθηκε και ο Γ. Κεφαλογιάννης, αλλά ο Γ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι "δεν πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία και να τον διαγράψουμε". Σε διαφορετικό μήκος ο Π. Μολυβιάτης χαρακτήρισε λάθος τακτικής τυχόν διαγραφή Μητσοτάκη, γιατί - όπως είπε - το μήνυμα της ΚΟ ήταν να σταματήσουν οι διαγραφές.

Ο Β. Μιχαλολιάκος δήλωσε (στον "Φλας") ότι ο Κ. Μητσοτάκης "έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του" και υποστήριξε την τακτική της ηγεσίας απέναντί του. Η Φ. Πάλλη - Πετραλιά, που θεωρείται προσκείμενη στον Μ. Εβερτ, δήλωσε (στον "9,84") ότι "μια ήττα της ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα σημάνει τη διάλυσή της". Από τους διαγραμμένους ο Β. Κοντογιαννόπουλος απαρίθμησε ως εξής τα τρία σενάρια για τις μελλοντικές εξελίξεις: "Αναγέννηση της φιλελεύθερης παράταξης, δημιουργία νέους κόμματος και μετεξέλιξη και μεταλλαγή του κυβερνώντος κόμματος".

ΣΥΝ
Υποκριτικό "παρών" στη Συνθήκη του Αμστερνταμ
  • Τακτική αποπροσανατολισμού επιλέγει ο ΣΥΝ για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, αντί της καταψήφισής της στη Βουλή
  • Δυστοκία στην κεντροαριστερή συνεργασία

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει το κόστος της ευρωυποταγής - όπως αυτό καταγράφεται καθημερινά με την υλοποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ενόψει, τώρα, της συζήτησης στη Βουλή της Συνθήκης του Αμστερνταμ - η ηγεσία του ΣΥΝ, αντί καθαρής και συγκεκριμένης τοποθέτησης, επιχειρεί "να θολώσει τα νερά" επιλέγοντας το... "παρών" κατά τη συζήτηση της Συνθήκης του Αμστερνταμ στη Βουλή. Στην πρόταση αυτή κατέληξε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ προχτές προς την ΚΠΕ που καλείται να αποφασίσει σχετικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ η τελική απόφαση θα διαμορφωθεί στο συνέδριο που θα γίνει στα μέσα του Απρίλη - σε δουλιά να βρίσκονται... Το "παρών" πέρασε στην ΠΓ του ΣΥΝ με πλειοψηφία 9 μελών, ενώ 6 μέλη του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος πρότειναν "όχι" και δύο ακόμα (Μ. Παπαγιαννάκης και Δ. Χατζησωκράτης) πρότειναν να τοποθετηθεί ο ΣΥΝ με ένα... κριτικό "ναι".

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του ΣΥΝ επιχειρεί ένα "συγκερασμό και συμψηφισμό" των διαφορετικών απόψεων όσον αφορά τον τρόπο και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην πορεία της αντιλαϊκής σύγκλισης και της ΟΝΕ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν ελιγμό με στόχο να κρύψουν την πλήρη συμφωνία τους στην ουσία της Συνθήκης του Μάαστριχτ και, τώρα, του Αμστερνταμ - που αποτελεί το προϊόν της αναθεώρησης του Μάαστριχτ με την οποία ο ΣΥΝ εξαπατούσε τον ελληνικό λαό και τους λίγους οπαδούς του προβάλλοντας πως, τάχα, μπορεί να αλλάξει η ουσία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δυσκολίες στη ΣΥΝεργασία

Οσον αφορά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ που συνεδρίασε χτες, κατά πληροφορίες διαπίστωσε πως η Κεντροαριστερή Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ "κοντράρει στην ηγεμονική στάση του ΠΑΣΟΚ", οι οργανώσεις του οποίου - παρά τις κατευθύνσεις της ηγετικής ομάδας- φαίνονται απρόθυμες να στηρίξουν τους περισσότερους από τους υποψηφίους που προτείνονται από το ΣΥΝ ως κοινοί υποψήφιοι. Με σκοπό την επιβολή της πλήρους υποταγής του ΣΥΝ στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιούνται οι αντιρρήσεις των ΠΑΣΟΚων στο πρόσωπο της Δαμανάκη αλλά και η στάση σκοπιμότητας που ακολουθεί, από την άλλη, η ηγεσία του ΣΥΝ, τόσο με την αυτόνομη κάθοδο στη Θεσσαλονίκη όσο και με τη σκόπιμη καθυστέρηση στην ανακοίνωση υποστήριξης στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χρ. Φωτίου, στον Πειραιά.

Σχετικά με τις νομαρχιακές εκλογές, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, μετά τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν, κατέληξε να κατέβει στην υπερνομαρχία Αθηνών με την υποψηφιότητα Δραγασάκη στη θέση του υπερνομάρχη αλλά με Λυκούδη στη νομαρχία Αθηνών, αντί Χατζησωκράτη που αρνήθηκε να είναι ξανά υποψήφιος αφού δε χρίστηκε υποψήφιος αντί του Γ. Δραγασάκη...

  • Χτες στις 4.00 το μεσημέρι, το αυτοκίνητο του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου που μετέβαινε στην Αρτα, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου ξέφυγε από την πορεία του στο 145 χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Αθηνών - Πάτρας κοντά στο Αίγιο και χτύπησε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ευτυχώς, εκτός από ελαφρούς μώλωπες, κανένας δεν τραυματίστηκε.
"902 TV"
Για τα 80χρονα του ΚΚΕ

Κύκλο εκπομπών ξεκινάει από σήμερα Τετάρτη στις 10.30 μμ η τηλεόραση του "902", αφιερωμένων στα 80 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Η πρώτη εκπομπή εγκαινιάζεται με συζήτηση με θέμα: "Οι παράγοντες που οδήγησαν στην ίδρυση του ΚΚΕ", όπου ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τα μέλη του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρήστο Τσιντζιλώνη, Θανάση Παπαρήγα και Δώρα Μόσχου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν σήμερα Τετάρτη 11 Μάρτη στις 13 μμ στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 58, στην Αθήνα.

Στη συνέντευξη θα αναπτυχθούν οι σκέψεις της Επιτροπής για την πορεία του αγώνα κατά της Σένγκεν και "εσωτερικού νόμου" 2472/97 και θα ανακηρυχτεί ο μήνας Απρίλης, μήνας καμπάνιας για τη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών κάτω από κείμενο καταγγελίας της Σένγκεν". Επίσης θα γίνει παρουσίαση του Προεδρείου της Επιτροπής και της Γραμματείας, ενώ έχουν προσκληθεί βουλευτές όλων των κομμάτων και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ