ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θύμα στο βωμό του κέρδους

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της υγείας των καταναλωτών από την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών των τροφίμων

Την εμπορευματοποίηση της διατροφικής αντίληψης και τη διαχείρισή της από τους νόμους του κέρδους, κατέδειξε ως κύριους υπεύθυνους για την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με τη νομοθεσία τροφίμων στην ΕΕ, ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι "η διατροφή είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας για την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αποτελεί όμως θέμα πολυσύνθετο που η εξασφάλιση και αναβάθμισή του απαιτεί το συνδυασμό και το συντονισμό παράλληλων πολιτικών και δράσεων".

"Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια έφερε και πάλι στην επικαιρότητα τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών, τα προβλήματα του ανεπαρκούς νομοθετικού πλαισίου, καθώς και τον ελλιπή έλεγχο της εφαρμογής του από αρμόδιους οργανισμούς για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις εγκληματικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Επρεπε τα ίδια τα γεγονότα, σοβαρές "πρωτοφανείς" ασθένειες και τα θανατηφόρα κρούσματά τους, να μας φέρουν αντιμέτωπους με κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της τροφής μας και τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχει η ασφάλεια των καταναλωτών".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνοντας την αναγκαιότητα "χάραξης σαφών νομοθετικών κανόνων και διατάξεων για τον καθορισμό ποιοτικών προτύπων και την εξασφάλιση του ελέγχου των τροφίμων", κάλεσε, "πριν από οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση να βάλουμε "το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων", στις αιτίες υποβάθμισης, στρέβλωσης και αλλοίωσης όχι μόνο των προϊόντων διατροφής, αλλά και ολόκληρης της διατροφικής αλυσίδας", τονίζοντας ότι "δεν είναι μόνο η απουσία εκσυγχρονισμένων οδηγιών - άλλωστε και οι ήδη υπάρχουσες παραβιάζονται κατάφωρα - που φέρει το βάρος της ευθύνης για την οικτρή κατάσταση στον τομέα των τροφίμων".

Οταν η διατροφική αντίληψη εμπορευματοποιείται, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης και τη διαχείρισή της αναλαμβάνει ο νόμος του κέρδους, όταν η αγορά θα καθορίζει την ποιότητα των τροφίμων στη βάση της σχέσης κόστους - κέρδους, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την υγεία των καταναλωτών".

"Θα ήταν τουλάχιστον αφελές, και δε θα επέτρεπε την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ισχυρισμός ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας φέρουν ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος, όπως τους αποδίδεται. Αντίθετα, οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στην εντατικοποίηση της παραγωγής, στις πιέσεις που δέχονται οι παραγωγοί από τους εμπόρους και τους τυποποιητές, τις μεγάλες πολυεθνικές των τροφίμων, για συμπίεση του κόστους παραγωγής και αύξησης του όγκου της, που τους επιβάλλει την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών, των οποίων συχνά αγνοούν ή είναι παραπληροφορημένοι για τη σύσταση και τις συνέπειες της χρήσης".

"Ακόμα πιο σημαντικές είναι όμως οι ευθύνες των βιομηχανιών που επεξεργάζονται και τυποποιούν τα πρωτογενώς παραγόμενα προϊόντα πριν τη διάθεσή τους στην αγορά, χρησιμοποιώντας ουσίες που όχι μόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων αλλά είναι και επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών, που χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα".

"Η πολιτική των τροφίμων, η εξασφάλιση της ποιότητάς τους καθώς και της υγείας των καταναλωτών, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, απαιτούν τον αναπροσανατολισμό των πολιτικών που ασκούνται στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής - γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία - τον αποτελεσματικό έλεγχο της μεταποίησης και της χρήσης χημικών και άλλων ουσιών στην παραγωγή, συντήρηση και τυποποίηση των τροφίμων, τον ενδελεχή έλεγχο των αποτελεσμάτων των ερευνών που πραγματοποιούνται για την παραγωγή τέτοιων ουσιών και τη θέσπιση μέτρων και κανόνων, ιδιαίτερα στα πλαίσια των εμπορικών συμφωνιών που διαμορφώνονται στα πλαίσια του ΠΟΕ και του codex alimentarius, που θα εμποδίζουν την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών εταιριών τροφίμων".

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Μουσική βραδιά "ειρήνης"

Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας διοργανώνει μουσική βραδιά την Παρασκευή 13 Μαρτίου, στις 9.00 μμ, στην ταβέρνα "Μπάρμπα Δήμος" (Δαβάκη 39, Καλλιθέα).

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Μέχρι τις 31 του Μάρτη είναι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και την 31-12-98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι και τις 31/12/1980.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή την κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Μπριγάδα οικοδόμων για την Κούβα

Την Τετάρτη, 18 Μάρτη, αναχωρεί για την Κούβα η μπριγάδα που στέλνει στο Νησί της Επανάστασης το Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας.

Οι εθελοντές οικοδόμοι στην Κούβα θα χτίσουν ιατρείο στην περιοχή Πινάρ Ντελ Ρίο, το οποίο θα λειτουργεί με το σύστημα του οικογενειακού γιατρού, ενός θεσμού που έχει τη φροντίδα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης του λαού και της πρόληψης των ασθενειών.

Το ΔΣ του Συνδικάτου καλεί όλους τους οικοδόμους και εργαζόμενους να συμβάλουν στην επιτυχία της τρίμηνης καμπάνιας αλληλεγγύης, για να βοηθήσουν έμπρακτα στη συγκέντρωση χρημάτων και φαρμάκων, για να μπορέσει να σπάσει τον απάνθρωπο εμπάργκο που επιβάλλουν στην Κούβα οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και για να στηρίξει ο ελληνικός λαός την ελπίδα του φίλου κουβανικού λαού.

Η συγκέντρωση φαρμάκων και χρημάτων γίνεται καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου Βερανζέρου 1, 2ος όροφος στην πλατεία Κάνιγγος και στα συνοικιακά γραφεία των παραρτημάτων του συνδικάτου μας.

Επίσης, για τη συγκέντρωση χρημάτων ανοίχτηκε λογαριασμός με αριθμό 155/482206-47 στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Περιοδεία στο ΚΑΤ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αποστόλη Τασούλα,βουλευτή, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νοσοκομείο ΚΑΤ αύριο Πέμπτη 12.3.98 στις 9.00 πμ.

Εκδηλώσεις ΚΟ για τα 80χρονα του ΚΚΕ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια ΚΚΕ, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο 14.3. στον Πεντάλοφο προβολή του βίντεο από την ιστορία του Κόμματος και ομιλία από τον Τίμο Παπανικολάου,μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδας.

  • H KOB Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ την Τετάρτη 18 Μάρτη στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Περιστερίου (Μεσολογγίου 27) στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ, θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου. Στην εκδήλωση θα υπάρχει και μπουφές.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Επικίνδυνη η επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ

Την αντίθεσή της στην προχτεσινή επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ν. Μπερνς, στην Κρήτη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου,με την οποία τονίζει:

"Η παρουσία του Ν. Μπερνς, την κρίσιμη αυτή περίοδο, που προετοιμάζεται επέμβαση στο Κόσσοβο και τον Περσικό Κόλπο, είναι επικίνδυνη για την εδαφική ακεραιότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή". Και συνεχίζει: "Η φιλοτουρκική πολιτική του κ. πρεσβευτή και η επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ είναι γνωστή και την έχουμε πληρώσει τόσο εμείς όσο και άλλοι λαοί. Η περιοδεία αυτή αποτελεί διπλωματική υπέρβαση των δικαιωμάτων του, που απορρέουν από την ιδιότητά του καθώς και προσβολή της εθνικής μας φιλοτιμίας".

Κλείνοντας η Επιτροπή καλεί την ελληνική κυβέρνηση "να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, για να περιοριστεί ο κ. πρεσβευτής στα διπλωματικά του καθήκοντα" και δηλώνει ότι "ο κρητικός λαός θα αντισταθεί σε κάθε ενέργεια που προσβάλλει την εθνική του ανεξαρτησία και δε θα επιτρέψει τη μετατροπή του νησιού μας σε πολεμικό ορμητήριο".

  • Με ανακοίνωσή του το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής να ξεναγήσει σε χώρους του δήμου, σε πρόσφατη επίσκεψή του, τον πρέσβη των ΗΠΑ, Ν. Μπερνς.
ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Λαϊκή επαγρύπνηση για νέους αγώνες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα η Συνδιάσκεψη της Πανηλειακής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,στον Πύργο, ενώ έγινε η εκλογή της νέας Γραμματείας της Επιτροπής.

Οι περισσότερες από τις συζητήσεις που έγιναν επικεντρώθηκαν στις νέες εξελίξεις και συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο, το Κυπριακό, την παρουσία των Αμερικανών στον Περσικό και την τεταμένη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Στην απόφαση που πάρθηκε καταγγέλλεται το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ που παρέχουν ουσιαστική στήριξη στο στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο. Επίσης, εκφράστηκε η ανησυχία της Πανηλειακής Επιτροπής για τα γεγονότα στο Κόσσοβο και τονίστηκε ότι η τακτική και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, του "διαίρει και βασίλευε" που επιχειρούν να περάσουν στην ευρύτερη περιοχή, δε θα περάσουν με την πάλη των λαών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία του αγώνα, για να φύγουν από τη χώρα μας και από τον Αραξο, οι βάσεις και τα πυρηνικά των Αμερικανών, να δοθούν πόροι και κονδύλια για την ανάπτυξη των λαών που θα κοπούν από τα τεράστια εξοπλιστικά πρόγραμμα που εξυπηρετούν τα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Τέλος, έγινε κάλεσμα στο λαό του νομού να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και έτοιμος να αντιδράσει, ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το προεδρείο της Επιτροπής, θα εκδώσει ψήφισμα προς τον Τύπο, θα δώσει συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και θα ανακοινωθούν τα μέλη που απαρτίζουν τη νέα Γραμματεία.

ΒΟΥΛΗ
Συνεχίζεται η συζήτηση του "αναπτυξιακού"

Με παρεμβάσεις βουλευτών συνεχίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, που αφορά στο νέο καθεστώς επιδοτήσεων των επενδύσεων στο εσωτερικό της χώρας. Για το νομοσχέδιο θα διατεθούν συνολικά 6 συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Να υπενθυμίσουμε πως το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει (στη διαδικασία της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής) επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοθέτημα, καταγγέλλοντας την εκ νέου παροχή προκλητικών διευκολύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το λόγο χτες πήρε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος επιχείρησε να αποδείξει ότι τα κίνητρα επενδύσεων είναι δευτερεύων παράγοντας για την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας πως βασικό στοιχείο είναι το περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας, ο στόχος, όπως είπε, της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ανέφερε το στοιχείο της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 30% και 19 μονάδες πάνω από τις προβλέψεις!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ