ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 1997
Μισθωτοί - συνταξιούχοι πλήρωσαν 500 δισ. φόρους

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι παραμένουν τα υποζύγια του προϋπολογισμού, καθώς δήλωσαν το 65,6% του συνολικού εισοδήματος και πλήρωσαν το 56,8% του συνολικού φόρου

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποτέλεσαν, και το 1997, το βασικό μοχλό αφαίμαξης φορολογικών εσόδων. Από τις δύο αυτές κοινωνικές κατηγορίες το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε προσωπικό φόρο εισοδήματος, που άγγιξε τα 500 δισ. δραχμές. Για μία ακόμη φορά, μισθωτοί και συνταξιούχοι εμφανίζονται σαν τη ραχοκοκαλιά του φορολογικού συστήματος, καθώς υπέβαλαν το 60% των φορολογικών δηλώσεων, δήλωσαν το 65,6% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος και πλήρωσαν 56,8% του συνολικού φόρου. Το δεύτερο μεγάλο θύμα της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης ήταν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι - αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που πλήρωσαν τα σπασμένα των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία, που δείχνουν τη συνεχιζόμενη και κατ' εξακολούθηση φοροληστεία των μισθωτών και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, δόθηκαν χτες - ανεπίσημα - στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν τα εισοδήματα του 1996 που δηλώθηκαν και εκκαθαρίστηκαν από τις Εφορίες το 1997.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελικά συγκεντρωτικά στοιχεία Φορολογίας Εισοδήματος 1997, πέρσι υποβλήθηκαν συνολικά 4.268.609 φορολογικές δηλώσεις, με τις οποίες οι φορολογούμενοι δήλωσαν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 1996 από διάφορες πηγές. Σχεδόν το 60% των φορολογικών δηλώσεων υποβλήθηκαν από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι αποδεικνύονται και πάλι οι πιο"ειλικρινείς" φορολογούμενοι. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα που δημοσιεύουμε, από μισθωτές υπηρεσίες υποβλήθηκαν 1.554.477 φορολογικές δηλώσεις, ενώ 1.004.245 φορολογικές δηλώσεις υπέβαλαν οι συνταξιούχοι. Ακολουθούν οι βιομήχανοι - βιοτέχνες - έμποροι με 609.506 φορολογικές δηλώσεις, οι εισοδηματίες με 502.646 φορολογικές δηλώσεις κλπ. Περισσότερο από το 40% του πληθυσμού της χώρας υπέβαλε το 1997 φορολογική δήλωση.

Τα συνολικά εισοδήματα κάθε μορφής που δηλώθηκαν, ανήλθαν στο ποσό των 12,5,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών, τα οποία προήλθαν από τις εξής πηγές:

  • Από μισθωτές υπηρεσίες δηλώθηκαν εισοδήματα ύψους 5.556,8 δισ. δραχμών ή το 44,5% του συνόλου.
  • Οι συνταξιούχοι δήλωσαν συνολικό εισόδημα 2,6 τρισεκατομμύρια δραχμές ή το 21,1%.
  • Οι έμποροι - βιομήχανοι - βιοτέχνες,δήλωσαν εισοδήματα ύψους 2,6 τρισ. δραχμές ή το 20,5% κλπ.

Σχεδόν 500 δισ. δραχμές φόρο εισοδήματος πλήρωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 1997, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο επίπεδο φορολογικής αφαίμαξης. Ειδικότερα, η συνολική φορολογική επιβάρυνση όλων των εισοδημάτων (άμεση φορολογία) ανήλθε στα 858.577,7 εκατ. δραχμές.

Από το συνολικό αυτό ποσό, τα 354 δισ. δραχμές ή το 41,2% του συνόλου αποτελεί τη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, τα 133,8 δισ. δραχμές είναι φόροι που πλήρωσαν οι συνταξιούχοι, τα 206,1 δισ. δραχμές η επιβάρυνση βιομηχάνων - εμπόρων - βιοτεχνών, τα 110,1 δισ. δραχμές πληρώθηκαν απ' τους ελεύθερους επαγγελματίες κλπ.


Η φορολογική ληστεία με αριθμούς

Σε κάθε δραχμή αύξησης του εισοδήματος το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε δυο δραχμές φόρο

Με αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος κατά 20,9% το 1996 τα κρατικά έσοδα από φόρους εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 37,7%! Στην ουσία, δηλαδή, σε κάθε δραχμή αύξησης του εισοδήματος το 1996 οι εφορίες έπαιρναν πίσω περίπου δύο δραχμές... Ανάλογη, αν όχι χειρότερη, είναι η εικόνα για τα εισοδήματα του 1997 και του 1998, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την υπέρογκη αύξηση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 1998.

Και η πλέον ευφάνταστη σκέψη αποδεικνύεται τελικά πενιχρή, στο θέμα της περιγραφής της φορολογικής ληστείας που υποβλήθηκαν το 1997 τα λαϊκά στρώματα, όταν συγκριθεί με τα "ψυχρά στοιχεία" που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Φυσικά τα ίδιο έργο το έχουμε δει να επαναλαμβάνεται από το 1992 συνεχώς και σήμερα είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο φόρος αυξάνει γρηγορότερα από το δηλωθέν εισόδημα, λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Το εισόδημα δηλαδή που αυξάνει λόγω πληθωρισμού φορολογείται με αυξημένο φορολογικό συντελεστή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της σύγκρισης εισοδήματος και φόρου μεταξύ 1997 και 1996 προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:

  • Το δηλωθέν εισόδημα των μισθωτών αυξήθηκε κατά 20,9% και ο αντίστοιχος φόρος εισοδήματος κατά 37,7%.
  • Το δηλωθέν εισόδημα των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 20,7% και ο αντίστοιχος φόρος κατά 38,9%.
  • Το εισόδημα των εμπόρων - βιομηχάνων - βιοτεχνών αυξήθηκε κατά 13,5% και ο φόρος κατά 33,4%. Φυσικά εδώ την κύρια μάζα του φόρου την καταβάλλουν τα μικρομεσαία στρώματα που φορολογούνται με τα λεγόμενα "αντικειμενικά" κριτήρια, ενώ εισοδήματα βιομηχάνων - εμπόρων κλπ. που προέρχονται από επιχειρηματικά κέρδη απαλλάσσονται από τη φορολογία.
  • Το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών αυξήθηκε κατά 21,7% και ο αντίστοιχος φόρος κατά 37,2%.

Αύξηση φόρων 30% και μισθών - συντάξεων μόλις 2%!

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το πρώτο δίμηνο του 1998, αποκαλύπτουν το μέγεθος της "εκσυγχρονιστικής" φορολεηλασίας

Με ρυθμό υπερτριπλάσιο του πληθωρισμού αυξήθηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 1998 στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 1998. Αυτή είναι η εικόνα που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η φορολογική ληστεία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, όχι απλά συνεχίζεται αλλά και εντείνεται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το πρώτο δίμηνο του 1998 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997 κατά 18,15%.Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη του ετήσιου στόχου (κατά 11,2%) και φυσικά τριπλάσια της αύξησης του πληθωρισμού που στο πρώτο δίμηνο του 1998 έτρεχε - σε μέσα επίπεδα - με ρυθμό μόλις 5,2%!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο κατά το μήνα Φλεβάρη 1998 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, παρουσίασαν αύξηση 28,47% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μεγαλύτερη αύξηση τον προηγούμενο μήνα, παρουσίασε η κατηγορία των φορολογικών εσόδων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 33,94% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ μόνο από τη φορολογία εισοδήματος του τρέχοντος έτους τα έσοδα αυξήθηκαν κατά56,03%!

Είναι εμφανές ότι η παραπάνω εξέλιξη στα συνολικά έσοδα οφείλεται κυρίως στη νέα ευρηματική μέθοδο παρακράτησης φόρου, που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και η οποία άρχισε ήδη να... αποδίδει "καρπούς" στο δημόσιο, όχι, όμως, και στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχου, αντί να πάρουν, έστω και την ισχνή αύξηση του 2% (που έδωσε η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα), βρέθηκαν το Γενάρη και το Φλεβάρη του 1998 να παίρνουν "στο χέρι" μικρότερο μισθό ή σύνταξη, εξαιτίας της διαφορετικής κλίμακας παρακράτησης που εφαρμόζεται από φέτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ