ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερωτας και αναρχία

Οι υπέροχοι Τζιανκάρλο Τζιανίνι και Μαριάντζελα Μελάτο,κλέβουν απόψε την κινηματογραφική "παράσταση" στην ταινία της Λίνα Βερτμίλερ "Ιστορία έρωτα και αναρχίας",που είναι και η μοναδική ταινία που αξίζει από το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Να σημειώσουμε επίσης ότι το SEVEN X για πολλοστή φορά προβάλλει την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Αλφρεντ Χίτσκοκ "Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά", μια ταινία που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Ας γυρίσουμε όμως στο απολαυστικό δίδυμο Τζιανίνι και Μελάτο και στην ταινία της Βερτμίλερ "Ιστορία έρωτα και αναρχίας". Η ιστορία εξελίσσεται στις αρχές της δεκαετίας του '30 στην Ιταλία, την εποχή που κυριαρχεί ο φασισμός και ο Μουσολίνι. Τότε θα φτάσει στη Ρώμη ένας χωρικός αναρχικός ο Αντόνιο Σοφιαντίνι, με σκοπό να δολοφονήσει τον Μουσολίνι. Θα στήσει το αρχηγείο του και θα κρυφτεί σ' έναν οίκο ανοχής, επικεφαλής του οποίου είναι μια καβγατζού και πληθωρική πόρνη, η Σαλώμη, που θα τον παρουσιάσει σαν εξάδελφό της. (ΕΤ - 3 01.00)

Την ερωτική κωμωδία του Μπλέικ Εντουαρντς "Δέκα",θα μεταδώσει η ΕΤ - 1 στις 21.15.Μια από τις πιο δημοφιλείς ερωτικές κομεντί με τον Ντάντλεϊ Μουρ στο ρόλο του ερωτύλου Τζορτζ, που τα έχει όλα στη ζωή του: επιτυχία, ένα υπέροχο σπίτι και μια αξιαγάπητη ερωμένη. Αλλά μαζί με όλα αυτά έχει και τη συνήθεια να παρακολουθεί ωραίες γυναίκες και να τις... βαθμολογεί. Εκτός από τον Ντάντλεϊ Μουρ, παίζουν οι Τζούλι Αντριους, Μπο Ντέρεκ και Ρόμπερτ Γουέμπερ.

Βασισμένη σε θεατρικό έργο του Γκόγκολ είναι η φαρσοκωμωδία του Χένρι Κόστερ "Γενικός επιθεωρητής".Ο Ντάνι Κέι ερμηνεύει τον αμόρφωτο, καλόκαρδο νεαρό, που οι κάτοικοι ενός χωριού θεωρούν ότι είναι ο γενικός επιθεωρητής οικονομικών που θα τους επισκεφθεί. (SEVEN X 21.15)

"Η οργή του θεού",είναι ο τίτλος του γουέστερν που σκηνοθέτησε ο Ραλφ Νέλσον. Πρόκειται για την τελευταία ταινία της Ρίτας Χέιγουορθ, στην οποία πρωταγωνιστεί με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ. Ο Ρ. Μίτσαμ ερμηνεύει το ρόλο ενός ιερέα που παίρνει μέρος σε μια επανάσταση σε κρατίδιο της κεντρικής Αμερικής. (ΣΤΑΡ 00.45)

Ο γύρος του Ειρηνικού

Με οδηγό τον γνωστό ηθοποιό των Μόντι Πάιθονς, Μάικλ Πάλιν, θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε το γύρο του Ειρηνικού. Η σειρά ντοκιμαντέρ αγγλικής παραγωγής "Ο γύρος του Ειρηνικού σε ένα χρόνο", είναι ένα ταξίδι σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ενα ταξίδι 50.000 μιλίων που έγινε μέσα σ' ένα χρόνο. Ο Μάικλ Πάλιν και η κάμερα της εκπομπής επισκέφθηκαν 18 χώρες, καταγράφοντας πολλές από τις "στιγμές" και τη ζωή των κατοίκων τους. Ο Πάλιν γευματίζει, ανάμεσα σε άλλα, με κυνηγούς κεφαλών, ταξιδεύει σ' ένα τρελό ζικ - ζακ ανάμεσα σε τέσσερα ημισφαίρια κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και με διάφορα μεταφορικά μέσα, χωρίς να χάνει το αστείρευτο χιούμορ του (ΝΕΤ 12.01).

"Εικόνα" παραπληροφόρησης

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά, που αποκαλύπτει πόσο πλαστή μπορεί να είναι η εικόνα της τηλεόρασης, επιχειρεί να προσεγγίσει η νέα ενότητα της εκπομπής "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα". Τίτλος της: "Ψεύτικες εικόνες". Ψεύτικη εικόνα, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραπληροφορεί τους τηλεθεατές. Το ερώτημα που τίθεται, μέσα από την ενότητα των τριών εκπομπών είναι εάν η φύση της τηλεόρασης και ο τηλεοπτικός ανταγωνισμός οδηγούν αναπόφευκτα σε μια συστηματική παραπληροφόρηση. Στη σημερινή εκπομπή παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, οι ψεύτικες εικόνες του πολέμου στον Κόλπο, όπως αυτές που προβλήθηκαν από το CNN και άλλα διεθνή δίκτυα, αποκαλύπτοντας πόσο εύκολα μπορεί και "κατασκευάζεται" η εικόνα και μαζί με αυτήν η πληροφόρηση. Αλλωστε πρόσφατα, στημένες εικόνες παρακολουθήσαμε και κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων στη γειτονική μας Αλβανία (ΝΕΤ - 23.00).

Ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι πρωταγωνιστεί στην ταινία της Λίνα Βερτμίλερ

Ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι πρωταγωνιστεί στην ταινία της Λίνα Βερτμίλερ "Ιστορία έρωτα και αναρχίας". (ΕΤ-3 01.00)

Οι δίδυμοι της Βενετίας

Την εξαίρετη παράσταση του έργου του Κάρλο Γκολντόνι "Οι δίδυμοι της Βενετίας",που ανέβηκε στο "Θέατρο Τέχνης" τη χειμερινή περίοδο '94-'95, θα μεταδώσει - δυστυχώς - δύο περίπου ώρες μετά τα μεσάνυχτα ο ΑΝΤΕΝΝΑ (!) από την εκπομπή "Θέατρο". Η απολαυστική αυτή κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι αποτελεί, σύμφωνα με τα λόγια του σκηνοθέτη της παράστασης Μίμη Κουγιουμτζή, μια τοιχογραφία της καθημερινότητας σε μια εποχή όπου ο κόσμος ήταν "πιο θεατρικός από το θέατρο". Η μετάφραση του έργου είναι του Χάρη Βλαβιανού, τα σκηνικά και κοστούμια του Φίλιππα Τσαλαχούρη και παίζουν οι Μυρτώ Αλικάκη, Γιάννης Δεγαϊτης, Μαρία Πρωτόπαππα, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Θόδωρος Γράμψας, Δημήτρης Οικονόμου κ. ά. (ΑΝΤΕΝΝΑ 01.45).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ