ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Εξοντωτικά χτυπήματα στην ελληνική αγροτιά

Καταστροφικό το νέο "πακέτο" αγροτικής αναθεώρησης για την περίοδο 2000 - 2006, για λάδι, καπνό, γάλα και γαλακτοκομικά, σιτηρά, βόειο κρέας, κρασί, οπωροκηπευτικά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

(του ανταποκριτή μας

ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν θα υιοθετήσει την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Μάρτη, το νέο καταστροφικό "πακέτο" αγροτικής αναθεώρησης για την περίοδο 2000 - 2006 και η ελληνική αγροτιά δέχεται ένα ακόμη ύπουλο χτύπημα αφού προβλέπεται κανονικός πόλεμος εξόντωσης για μια σειρά προϊόντα: λάδι, καπνός, γάλα και γαλακτοκομικά, σιτηρά, βόειο κρέας, κρασί και οπωροκηπευτικά. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών, ο αρμόδιος επίτροπος Αυστριακός Φρανς Φίσλερ προτείνει μια προκλητικά χαμηλή αύξηση της ελληνικής ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος της τάξης των 18.400 τόνων μέχρι το 2006, όταν η συνολική αύξηση της ποσόστωσης θα είναι 2,3 εκατομμύρια τόνοι, και Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία διαμοιράζονται αντίστοιχα 410.000 τόνους, 363.000 τόνους και 290.000 τόνους.Η πρόκληση γίνεται (... ) ξεφτίλα, αφού την παραπάνω αύξηση της κοινοτικής ποσόστωσης δεν τη "χαρίζει" κανένας κύριος της Κομισιόν, αλλά προκύπτει από τη μείωση της τιμής στήριξης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 15%, που θα πληρώσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ανάλογη αρνητική απόφαση αναμένει και τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς αφού η Κομισιόν επιβραβεύει την ισπανική επιθετικότητα προσφέροντας στη Μαδρίτη το 40% της κοινοτικής βοήθειας για το λάδι. Αλλά η Ισπανία επιδιώκει μονοκρατορία στο ελαιόλαδο και, χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χ. Μ. Αθνάρ με επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ απαιτεί "με το στανιό" δικαίωμα για τη χώρα του, παραγωγής ελαιολάδου όχι κάτω από ένα εκατομμύριο τόνους - δηλαδή το 67% της ευρωπαϊκής παραγωγής - ενώ, απαιτεί, πάνω από το 50% της κοινοτικής ενίσχυσης. Οσον αφορά τα "πακέτα" αναθεώρησης της αρχικής πρότασης (Ατζέντα 2000) για σιτηρά και βόειο κρέας, έγινε γνωστό ότι θα υιοθετηθούν την Τετάρτη ως έχουν,με τις αρνητικές συνέπειες που ομολογεί η ίδια η Κομισιόν στο κείμενο του Ιούλη 1997.

Γάλα

Προτείνοντας μεγαλύτερη μείωση των τιμών στήριξης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 15% (έναντι 10% που είχε προταθεί στην Ατζέντα 2000), η Κομισιόν αντισταθμίζει έτσι την κοινοτική αύξηση της ποσόστωσης, η οποία καθίσταται τοιουτοτρόπως "δημοσιονομικά ουδέτερη". Αλλά ενώ οι Ελληνες παραγωγοί θα πληρώσουν από την τσέπη τους τη μείωση των τιμών στήριξης, η κατανομή των ποσοστώσεων στα 15 κράτη - μέλη γίνεται στη βάση της αρχής "όποιος έχει ήδη μεγάλη ποσόστωση, παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση". Πρόκειται για μια εξωφρενική πρόταση, αφού, έτσι η Ελλάδα με αύξηση περίπου 3% παίρνει μόνο 18.400 τόνους και η Γαλλία με αύξηση 2,26% παίρνει 410.000 τόνους. Η συνολική κοινοτική αύξηση της ποσόστωσης ανέρχεται σε 2%, ήτοι σε 2,3 εκατομμύρια τόνους και κατανέμεται ως εξής: Γαλλία 410.000 τόνοι, Γερμανία 363.000 τόνοι, Ιταλία 290.000 τόνοι, Ισπανία 221.000 τόνοι, Φινλανδία 200.000 τόνοι, Αυστρία 187.000 τόνοι, Βρετανία 146.000 τόνοι, Ολλανδία 111.000 τόνοι, Σουηδία 77.000 τόνοι, Πορτογαλία 54.000 τόνοι, Ιρλανδία 52.500 τόνοι, Δανία 44.500 τόνοι, Βέλγιο 33.000 τόνοι, Ελλάδα μόλις 18.400 τόνοι και λιγότερο, μόνο το Λουξεμβούργο 2.690 τόνους. Η πρόκληση μεγαλώνει και από το γεγονός ότι η Κομισιόν, λέει, έλαβε υπόψη στην κατανομή των ποσοστώσεων "κατά το ήμισυ" και τις ανάγκες στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Φαίνεται ότι η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες είναι (... ) πεδιάδα: όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τη "μερίδα του λέοντος" εξασφάλισαν και πάλι οι "μεγάλες δυνάμεις" της Κοινότητας. Μια ανάλογη κατανομή, με την Ελλάδα προτελευταία, πριν το δουκάτο του Λουξεμβούργου είχε γίνει και πέρσι, αναφορικά με τις "τρελές αγελάδες".

Ελαιόλαδο

Η Ισπανία νίκησε με τη βοήθεια της Κομισιόν και των πολυεθνικών "τον πόλεμο του λαδιού" και οδεύει (... ) προς μονοκρατορία. Η φετινή παραγωγή - μαμούθ της Ισπανίας θα πληρωθεί απ' όλους τους κοινοτικούς παραγωγούς με μια δραστική μείωση της κοινοτικής ενίσχυσης που υπολογίζεται γύρω στο 30% σε σχέση με πέρσι. Ο αρμόδιος επίτροπος και η Κομισιόν προτείνουν αύξηση της συνολικής ποσόστωσης από 1,35 εκ. τόνους που είναι φέτος σε 1,56 εκ. τόνους. Η κατανομή των ποσοστώσεων που προτείνεται είναι Ισπανία 625.000 τόνοι, Ιταλία 501.000 τόνοι, Ελλάδα 389.000 τόνοι, Πορτογαλία 43.000 τόνοι και Γαλλία 3.000 τόνοι. Η πρόταση αυτή έχει μεταβατικό χαρακτήρα, θα ισχύσει για μια τριετία (1998 - 2000) και μετά η Κομισιόν επιμένει να ισχύσει η πρόταση για ενίσχυση στο δέντρο και όχι στην παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές προτάσεις για Ισπανία και Ιταλία ήταν 538.000 τόνοι και 447.000 τόνοι αντίστοιχα αλλά οι δύο κυβερνήσεις με "σκληρή μάχη" κατάφεραν να αυξήσουν την ποσόστωσή τους. Η ποσόστωση θα 'ναι "ενιαία" για όλη την Κοινότητα και ενδεχόμενη μη κάλυψή της από ένα κάποιο κράτος - μέλος απαγορεύεται να μεταφερθεί στην επόμενη εμπορική περίοδο, ενώ τη "λεία" διαμοιράζονται οι υπόλοιποι "εταίροι". Η πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου επείγει και θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα, αφού πρέπει να τεθεί σε ισχύ από το Νοέμβρη 1998.

Τερατούργημα

"Πρέπει να ανατρέξει κανείς στις πιο λεόντειες αποικιοκρατικές συνθήκες για να βρει εκτεθειμένα με τόση κυριαρχική αλαζονεία, όση στην Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις (ΠΣΕ), τα απαράγραπτα δικαιώματα του πιο ισχυρού - εδώ των πολυεθνικών εταιριών - και τις δρακόντειες υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους λαούς". Ετσι αρχίζει το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Μοντ Ντιπλοματίκ" για την Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις, η οποία συζητείται από το 1995, με πλήρη μυστικότητα, στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και φιλοδοξεί να γίνει το "νέο μανιφέστο του παγκόσμιου καπιταλισμού", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον τίτλο της η εφημερίδα. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα λέει μια εφημερίδα που δεν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί κομμουνιστική ή απειλητική για τα συμφέροντα του καπιταλισμού.

Η Πολυμερής Συμφωνία για τις Επενδύσεις, ή εν πάση περιπτώσει αυτά που είναι γνωστά για το περιεχόμενο της, συζητήθηκε προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου το ΚΚΕ πρότεινε την άμεση απόρριψή της, σημειώνοντας ότι "οι συνέπειες από την εφαρμογή της θα είναι τραγικές για τους λαούς και την οικονομία των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών". Ομως, περί τίνος πρόκειται; Ενας και από τους πιο αντιπροσωπευτικούς όρους αυτής της Συμφωνίας αναφέρει ότι οποιαδήποτε πολυεθνική επιχείρηση έχει το δικαίωμα να σύρει στο δικαστήριο την κυβέρνηση μιας χώρας, στο έδαφος της οποίας έχει κάποια επένδυση, αν θεωρήσει ότι μια "πολιτική ή δημόσια πράξη θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών της"! Και φυσικά η πολυεθνική θα έχει το δικαίωμα να πάρει σαν αποζημίωση πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Να το πούμε, όμως και πιο απλά... Από τη Συμφωνία και ειδικότερα το κεφάλαιο "Δικαιώματα των Επενδυτών" δίνεται το δικαίωμα σε κάθε επιχείρηση ή ξένο επενδυτή να αμφισβητεί οποιαδήποτε κυβερνητική πράξη θεωρεί η ίδια ότι εμποδίζει την απρόσκοπτη κερδοφορία της. Δηλαδή κάποιο φορολογικό μέτρο που κρίνεται απαραίτητο για την εθνική οικονομία, ένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος, ένας νόμος για τα εργατικά δικαιώματα, μια οδηγία για την προστασία των καταναλωτών, μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς λόγοι για να παραπεμφθεί μια κυβέρνηση στο δικαστήριο με τις ανάλογες "ποινές".

Ομως η πιο επικίνδυνη, εφιαλτική, προοπτική ανοίγει με το δικαίωμα για αποζημίωση των επενδυτών "λόγω ταραχών". Προσδιορίζεται, λοιπόν, ότι πρόκειται για "πολιτικές ταραχές", αλλά επίσης "επανάσταση, κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή άλλα παρόμοια γεγονότα"! Δε χρειάζεται να πούμε ότι μέσα στους λόγους αυτούς περιλαμβάνεται μια απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις που δε θέλουν να χαλάσουν το χατίρι των πολυεθνικών και των ξένων επενδυτών είναι υποχρεωμένες να περιορίσουν ακόμη περισσότερο ή και να καταργήσουν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, προκειμένου να μην κινδυνέψουν τα κέρδη κάποιων επιχειρήσεων. Εφιάλτης...

Στη διαμόρφωση αυτού του τερατουργήματος, που ακούει στο όνομα "Πολυμερής Συμφωνία για τις Επενδύσεις" συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει είναι να ενημερώσει αμέσως τον ελληνικό λαό. Από κει και πέρα ας αναλάβει τις ευθύνες της για το αν θα πάρει ή όχι μέρος σ' αυτό το έγκλημα σε βάρος της χώρας και του λαού.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η 80χρονη αγωνιστική διαδρομή της ΚΟΠ

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την ερχόμενη Δευτέρα

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση, αφιερωμένη στα 80 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, τη Δευτέρα 16 Μάρτη και ώρα 7 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με θέμα:

"ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ".

Ομιλητής θα είναι ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ.

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση της 80χρονης διαδρομής της ΚΟΠ, με διαφάνειες, κείμενα, αφηγήσεις και ιστορικά ντοκουμέντα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική και τραγούδι από τον Στ. Ψαραδάκο και το συγκρότημά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ