ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποτίμηση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής
  • Την εσπευσμένη ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών αποφάσισε η κυβέρνηση
  • Σήμερα θα ανακοινωθεί το ποσοστό υποτίμησης της δραχμής

"Επεσε" χτες ο "ακρογωνιαίος λίθος" της νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης και η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στην τρίτη υποτίμηση που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική οικονομία. Μέσα σε ένα κλίμα ραγδαίων εξελίξεων στις χρηματαγορές και αισθητής πτώσης του ελληνικού νομίσματος έναντι του ECU, αργά το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση: "Η κυβέρνηση ζήτησε χτες την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος. Οι διαδικασίες ένταξης άρχισαν σήμερα (σ.σ. χτες) σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή".

Ηδη από χτες το μεσημέρι παρατηρήθηκαν στις χρηματαγορές αυξημένες ρευστοποιήσεις δραχμών. Οι "πωλητές" του εθνικού μας νομίσματος μετέτρεπαν τις δραχμές σε ECU, με αποτέλεσμα, η σχετική ισοτιμία της δραχμής από τις 313 δραχμές να τιναχτεί κάποια στιγμή στις 326 δραχμές! Ηταν φανερό ότι κάποιοι γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει! Και αυτοί οι κάποιοι φρόντιζαν να απαλλαγούν από τις δραχμές που είχαν στη διάθεσή τους. Τη σχετική υπόθεση γνώριζαν και κάποιοι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, που από νωρίς το μεσημέρι διαπραγματεύονταν με τις τράπεζες τη μετατροπή δανείων, που είχαν πάρει με ρήτρα ξένου νομίσματος, σε δραχμές. Οι πιέσεις στη δραχμή που κορυφώθηκαν γύρω στις 5 με 6 το απόγευμα ανάγκασαν την Τράπεζα της Ελλάδας να προχωρήσει σε εκτεταμένες εκταμιεύσεις συναλλάγματος, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες άγγιξε τα δύο 2 δισ. δολάρια. Με αυτό το δεδομένο είναι φανερό ότι οι μυημένοι στο κυβερνητικό παιχνίδι της υποτίμησης ρούφηξαν μέσα σε δυο ώρες περί τα 70 δισεκατομμύρια δραχμές!

Η κυβερνητική ανακοίνωση για την ένταξη της δραχμής στο Σύστημα Ισοτιμιών, έγινε γνωστή γύρω στις 8 το βράδυ, οπότε η προοπτική της υποτίμησης άρχισε να θεωρείται πλέον δεδομένη! Η διαδικασία σύνδεσης της δραχμής με το μηχανισμό σημαίνει ότι οι "εταίροι" θα αποφασίσουν σήμερα στα πλαίσια της Νομισματικής Επιτροπής, που συνεδριάζει στο Λονδίνο, την ισοτιμία με την οποία θα ενταχθεί η δραχμή. Θα αποφασίσουν δηλαδή, πόσο η δραχμή πρέπει να "πέσει" ώστε να γίνει αποδεκτή στο Σύστημα.

Οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν χτες ανεπίσημα λόγο για "διορθωτικές κινήσεις" στον τομέα της ισοτιμίας της δραχμής με τα ξένα νομίσματα, θέλοντας προφανώς να προετοιμάσουν το έδαφος για την υποτίμηση. Αν και το ποσοστό της υποτίμησης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, χτες κυκλοφορούσαν διάφορα σεμινάρια. Το πλέον... αισιόδοξο έκανε λόγο για υποτίμηση της τάξης του 6%, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που πρόβαλαν το 10 - 12% σαν δεδομένο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αμέσως μόλις η Νομισματική Επιτροπή αποφασίσει το ποσοστό υποτίμησης της δραχμής, ο Κ. Σημίτης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την όλη εξέλιξη ως μια... νέα νίκη της κυβέρνησής του. Αποσιωπώντας τα όσα μέχρι στιγμής έλεγε, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δε θα υποκύψει στις πιέσεις των κερδοσκόπων και δε θα υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα, εκτιμάται ότι θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι εταίροι στην ελληνική οικονομία και των δεσμεύσεων που υποτίθεται πως θα αναλάβουν για τη στήριξη της δραχμής, ενόψει των νέων κερδοσκοπικών πιέσεων. Οπως προκύπτει από εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι ότι "δε θα πρέπει να πάει χαμένη αυτή η επιλογή". Με δυο λόγια, οι κυβερνώντες και πάλι θα αξιώσουν από τους εργαζόμενους να μην προβάλουν απαιτήσεις για εισοδηματικές αυξήσεις και κάλυψη των απωλειών που θα έχουν από την υποτίμηση. Σαν... ατού εκτιμάται ότι θα προβληθούν οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν είναι τίποτα άλλο από κλιμάκωση των επιθέσεων στις λαϊκές καταχτήσεις, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ κ.ο.κ.

Πάντως, οι χτεσινές εξελίξεις θορύβησαν ακόμα και ορισμένους από αυτούς που μέχρι τώρα σχεδίαζαν "παιχνίδια" και αποσπούσαν αμύθητα κέρδη σε βάρος της δραχμής. Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, η γνωστή ΜΟΥΝΤΙΣ, η πολυεθνική που πριν 20 μέρες διέδιδε φήμες περί αναξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας - προκειμένου να μην υποστεί η ίδια ζημιές από τοποθετήσεις που έχει σε δραχμές - ανακοίνωνε ότι η έκθεσή της δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος της επόμενης βδομάδας.

Μηχανισμός... αφοπλισμού των δυνατοτήτων παρέμβασης

Στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμμετέχουν τα νομίσματα των χωρών - μελών. Τα νομίσματα, λοιπόν, που συμμετέχουν οφείλουν να έχουν μια σταθερή σχέση με την τιμή του ECU, η οποία καθορίζεται ανάλογα με τις διακυμάνσεις, κυρίως των ισχυρών νομισμάτων. Για κάθε νόμισμα ορίζεται από τη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια ισοτιμία σε σχέση με το ECU. Απ' αυτή την ισοτιμία το νόμισμα δεν μπορεί να αποκλίνει περισσότερο από 15%.

Πρακτικά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ, θα συνεδριάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο η Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των 15 χωρών - μελών. Η Επιτροπή, όταν θα ανακοινώσει την ένταξη της δραχμής, θα ανακοινώσει ταυτόχρονα και την ισοτιμία της, σε σχέση με το ECU, τότε θα μάθουμε και το ποσοστό της υποτίμησης. Από κει και πέρα η δραχμή θα είναι προσδεδεμένη στο ECU, η τιμή της θα καθορίζεται από την πορεία του με δυνατότητα απόκλισης 15%.

Η συμμετοχή ενός νομίσματος στο ΜΣΙ δε σημαίνει ότι απολαμβάνει αυτομάτως κάποιας προστασίας, ή αλληλεγγύης από τα άλλα νομίσματα. Π.χ. το γεγονός ότι η ισπανική πεσέτα, το πορτογαλικό εσκούδο, η ιταλική λιρέτα συμμετείχαν στο ΜΣΙ δε βοήθησε τα συγκεκριμένα νομίσματα, που, όταν δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το Μηχανισμό. Τα ίδια προβλήματα είχε αντιμετωπίσει το 1993 το γαλλικό φράγκο, τότε όμως στηρίχτηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και έτσι κράτησε τη θέση του στο ΜΣΙ. Αν, λοιπόν, η δραχμή δεχτεί νέες πιέσεις από τη Δευτέρα, γεγονός που θεωρείται βέβαιο, εξαρτάται από τις αποφάσεις των μεγάλων τραπεζών αν θα βοηθηθεί ή όχι.

Η συμμετοχή στο ΜΣΙ σημαίνει ακόμη ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος χάνουν ένα όπλο για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών πιέσεων με την αυξομείωση των επιτοκίων. Από τη Δευτέρα θα πρέπει να παίρνουν υπόψη κατ' αρχήν τη σχέση με το ECU και στη συνέχεια να βλέπουν αν έχουν περιθώρια κινήσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου 1999 ο ΜΣΙ θα σπάσει σε δυο κλάδους. Στον ΜΣΙ - 1 όπου θα συμμετέχουν τα νομίσματα των χωρών που θα πάρουν μέρος στο επόμενο στάδιο της ΟΝΕ, αυτών δηλαδή που θα διαμορφώσουν το "ΕΥΡΩ". Σ' αυτόν τον Μηχανισμό το ποσοστό διακύμανσης, γύρω από την κεντρική τιμή του "ΕΥΡΩ" θα είναι πολύ μικρό. Στον ΜΣΙ - 2 θα συμμετέχουν τα νομίσματα των χωρών που δεν θα πάρουν μέρος στο επόμενο στάδιο της ΟΝΕ, μεταξύ τους και της Ελλάδας. Σ" αυτό το Μηχανισμό το ποσοστό διακύμανσης θα συνεχίσει να είναι σχετικά μεγάλο.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Επισπεύδονται οι διαδικασίες ξεπουλήματος

Η επίσπευση των διαδικασιών ξεπουλήματος της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, στα πλαίσια των γενικότερων κυβερνητικών προθέσεων επιτάχυνσης των ρυθμών ιδιωτικοποίησης τραπεζών και Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, αποφασίστηκε στη διάρκεια συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζά.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Μακεδονίας - Θράκης που είχε τεθεί - σε χαμηλότερους τόνους - από το προηγούμενο έτος, ήρθε και επίσημα στην επιφάνεια στις αρχές του χρόνου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζόμενων στην τράπεζα που εκδηλώθηκε με δυναμικές κινητοποιήσεις. Η πώληση που έχει ανακοινωθεί, αφορά τη μεταβίβαση του 32% των μετοχών που κατέχουν η ΕΤΕΒΑ, η Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δηλαδή το δημόσιο. Η απόκτηση αυτού του αριθμού των μετοχών θα αναδείξει τον κάτοχό του σε ουσιαστικό ρυθμιστή της πορείας της τράπεζας, αφού το υπόλοιπο 68% των μετοχών είναι διάσπαρτο σε μικρομετόχους και δεν υπάρχει η δυνατότητα να επηρεάσουν τη διοίκηση της τράπεζας.

Οι εργαζόμενοι απ' την πλευρά τους ζητούν την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών εξαγγελιών για τη "δήθεν αποκρατικοποίηση". Οι εξαγγελίες αυτές υπονομεύουν το μέλλον μιας ακόμη κερδοφόρας τράπεζας που η κυβέρνηση θέλει για εισπρακτικούς λόγους να παραδώσει στην κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι ζητούν ακόμη από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους, για να σταματήσουν οι μονομερείς πρακτικές και αποφάσεις, ώστε να χαραχτεί μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης της τράπεζας για την ουσιαστική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιφέρειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ