ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Σχετικά με την υπόθεση Πλουμπίδη

Γύρω από τον Πλουμπίδη και τη σειρά άρθρων του Γιώργη Μωραϊτη, που δημοσιεύτηκαν στο "Ριζοσπάστη", θέλω να σταθώ σ' ένα σημείο της μακρόσυρτης επιστολής του κ. Δ. Παπαχρίστου (17 - 1 - 98). Γράφει: "Τα άρθρα υπογράφονται από τον κ. Γιώργη Μωραϊτη, αλλά προφανώς αποτελούν τις θέσεις και απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του ΚΚΕ. Μέσα από τα μακροσκελέστατα αυτά άρθρα προσπάθησα να ξεχωρίσω ποιο ήταν το ουσιαστικό τους περιεχόμενο και ποιοι ήταν οι πραγματικοί στόχοι αυτών που εμπνεύστηκαν και συνέταξαν αυτά τα άρθρα".

Ο κ. Παπαχρίστου λέει ότι τα 10 άρθρα δεν τα 'γραψε ο συν. Γιώργης Μωραϊτης με σκοπό - όπως αλλού γράφει - να τον σπιλώσει...

Μου 'κανε εντύπωση που ο "Ρ" δεν πήρε θέση. Είναι γνωστές οι ικανότητες, είναι γνωστό το ύφος και το ήθος του σ. Γ. Μ. Παρ' όλα αυτά ο "Ρ" σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να παίρνει θέση. Στο κάτω κάτω, τον Παπαχρίστου τον φιλοξενήσαμε. Και τι φιλοξενία! Σχεδόν ολόκληρη σελίδα του δώσαμε. Αλλα μου ξένισε η φιλοξενία του. Ο "εκσυγχρονιστής" Παπαχρίστου (όπως όλοι οι ομοϊδεάτες του) έμεινε από ανθρωπιά...

Στον προσυνεδριακό διάλογο του 15ου Συνεδρίου έγραψα για την αποκατάσταση του πρώην ΓΓ Νίκου Ζαχαριάδη, αλλά το γράμμα δεν το έστειλα... Χάρηκα που ανακινήθηκε το θέμα. Εν πάση περιπτώσει, προσυπογράφω την πρόταση αποκατάστασής του. Κι ας ουρλιάζουν οι "εκσυγχρονισμένοι"!

Κάθε φορά που διαβάζω τα λόγια του Νίκου Πλουμπίδη: "Τιμή μου εγώ έχω την τιμή του Κόμματος", τραντάζομαι συθέμελα. Ναι, ο Ν. Ζαχαριάδης φέρει την κύρια ευθύνη - άσχετα αν ευθύνονται κι άλλοι - στην υπόθεση Πλουμπίδη. Από κει και πέρα όμως, ο Ν. Ζαχαριάδης - αυτός ο γίγαντας κομμουνιστής ηγέτης - που πάνω από πενήντα χρόνια περπάτησε επάνω σε αναμμένα κάρβουνα και στάθηκε όρθιος, πρέπει ν' αποκατασταθεί!

Τα άρθρα του συν. Γ. Μ. μου άρεσαν. Λένε τα "σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη".

ΛΑΛΟΣ ΠΙΑΤΙΔΗΣ

Στουτγκάρδη Γερμανίας

Συναγωνίζονται τον Εγκέλαδο

Μέσα στη δεκαετία του 1930 είχα διαβάσει στο περιοδικό "Πρωτοπόροι", ένα γραφτό, για τις καταστροφές του Εγκέλαδου: "Εγώ είμαι το τρανό στοιχειό που καταλύω τον κόσμο, φτερνίζομαι και τρέμει η γη"...

Ετσι φωτογράφισε ο φίλος μας το τρανό στοιχειό, το σεισμό, με τις καταστροφές που προξενεί.

Σήμερα με τον καπιταλισμό, ιμπεριαλισμό, τις πολυεθνικές ενώσεις με παγκόσμιους οργανισμούς, με κάθε λογής χρηματιστικές ομάδες και κυβερνήσεις δικές τους, ολοκληρώνουν την οικονομική υποδούλωση των λαών.

Η δική μας η κυβέρνηση, με τον Κ. Σημίτη, που ανέβηκε στην εξουσία με τη νοθευμένη αναλογική κλέβοντας τις ψήφους από τα μικρά κόμματα, δηλώνει: "Οτι έχει με το μέρος της τη θέληση του ελληνικού λαού και ό,τι κάνει, είναι με την έγκρισή του"...

Ολο το έργο της κυβέρνησης στην ουσία του ήταν και είναι, να χαρίζει στους πλουτοκράτες, ξένους και ντόπιους, όλο το βασικό, οικονομικό, κρατικό, παραγωγικό, βιομηχανικό πλούτο της χώρας μας και τώρα να βρισκόμαστε στις αγορές των μεγάλων εισαγωγέων.

Αλλα και στην εξωτερική μας πολιτική, στα εθνικά μας θέματα, η κυβέρνηση, άλλα λέει στο λαό και άλλα συμφωνεί με τους Αμερικάνους που έχουν το δικαίωμα της διαιτησίας στις διαφορές μας με την Τουρκία. Ετσι ξαναζούμε την εποχή Τρούμαν, Αϊζενχάουερ, Πιουριφόι, με τον συνεχιστή της πολιτικής τους, τον σημερινό πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ν. Μπερνς.

Μ' αυτή την πολιτική στήριξης που της προσφέρουν όλοι οι κεφαλαιούχοι έχει αρχίσει το εγκελαδικό, μανιακό κυνηγητό της, αφαιρώντας από τους εργαζόμενους στις πόλεις και τα χωριά μας το ψωμί των οικογενειών τους.

Σ' αυτή την πολιτική της κυβέρνησης έχουν προσχωρήσει όλοι τους μαζί και οι μεγάλοι των ΜΜΕ. Και για να φανούν αληθινοί, κάνοντας το "άσπρο - μαύρο", δηλώνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε "ανοδική πορεία".

Μια άλλη δικαιολογία που προβάλλουν, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι ζητάνε ανθρώπινα μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις, είναι αυτή της δύσκολης περιόδου που περνάμε σαν κράτος που ανήκουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και πρέπει να εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες των Βρυξελλών.

Παράλληλα δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν στην "εξυγίανση" όλων των θεσμών που νοσούν.

Εχουμε το μόνιμο πρόβλημα της ανεργίας που μεγαλώνει συνεχώς κάθε χρόνο. Την αντιλαϊκή νομοθεσία σ' όλους τους κλάδους παραγωγής, στην οικονομία, στη βιομηχανική ανάπτυξη που βαδίζει με βήμα σημειωτόν.

Αυτά και άλλα πολλά αρνητικά είναι το έργο της κυβέρνησης που με την πολιτική της σε όλους τους τομείς, συναγωνίζεται τον Εγκέλαδο.

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Μια απαράδεκτη παράλειψη

Στο φύλλο της 22/2/1998, διαβάσαμε πολύστηλη περιγραφή γύρω από την ίδρυση και δράση του Κόκκινου Στρατού από τον συντάκτη και αρθρογράφο σας κ. Γ.Π. με τίτλο: "Κόκκινος Στρατός - Κορυφαία ένοπλη οργάνωση του Προλεταριάτου". Στην πολύστηλη αυτή καταχώριση, μιλάει συνεχώς ο κ. Γ.Π. για τον Λένιν, που απουσίαζε αρκετό χρόνο στην αλλοδαπή, αγνοώντας τελείως τον πράγματι αρχηγό και δημιουργό του Κόκκινου Στρατού, που λεγόταν ΤΡΟΤΣΚΙ.

Εντύπωση προξένησε η τέλεια αποσιώπηση του Τρότσκι και η συνεχής αναφορά του Λένιν, που ήταν για αρκετούς μήνες εκτός των ρωσικών συνόρων.

Γιατί αυτή η μεταχείριση κ. Γ.Π. στον Ιδρυτή και Αρχηγό του Κόκκινου Στρατού, που λεγότανε Τρότσκι; Ετσι γράφεται η ιστορία για τη Νέα Γενιά; Μη θεωρηθεί - προς Θεού - ότι υπήρξαμε ποτέ εγώ ή τ' αδέλφια μου λάτρεις ή οπαδοί του Τρότσκι. Απεναντίας, δώσαμε αγώνες, μάχες και θυσίες για την επικράτηση των αρχών του Επιστημονικού Σοσιαλισμού, τόσο στο ΚΚΕ και ΕΑΜ και εν συνεχεία και την ίδια τη ζωή μας για την επικράτηση του Επιστημονικού Σοσιαλισμού.

Πρέπει κ. Διευθυντά ή κ. Γ.Π. όταν γράφουμε ιστορία, για τη Νέα Γενιά, οφείλουμε να γράφουμε την αλήθεια, όση πικρή και αν είναι αυτή. Γιατί, όποιος ξέρει την αλήθεια και την κρύβει είναι εγκληματίας κατά τον Μπ. Μπρεχτ.

Γράφε την αλήθεια, να 'χεις τον Θεό βοήθεια. Η αλήθεια είναι μια και τα ψέματα πολλά, που λέει και ο λαός μας.

Και αυτήν την αλήθεια την απέκρυψε αν μη την περιφρόνησε, την παραχάραξε και την καταχώνιασε ο κ. Γ.Π. γιατί απευθυνότανε φαίνεται σε μαθητούδια ή σε αναγνώστες του "Ριζοσπάστη" που χάβουν ό,τι τους σερβίρει ο οποιοσδήποτε καλαμογράφτης.

Ελαβαν γνώση ο κ. Διευθυντής του "Ριζοσπάστη" κ. Δημ. Κουτσούμπας; 'Η ο κ. Νίκανδρος Κεπέσης, που εκ συστήματος απασχολούν τις στήλες του "Ριζοσπάστη"; Τι έχουν να μας πουν, για να μάθουμε την αληθινή ιστορία του Κόκκινου Στρατού ή να απολογηθούν για τη σκόπιμη παράλειψη του πράγματι Αρχηγού και Δημιουργού του Κόκκινου Στρατού, Λέοντα Τρότσκι;

Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τις αντιδράσεις των ή την τυχόν απάντηση τους. Αν καταδεχτούν, να μας απαντήσουν - γιατί εμείς οι αναγνώστες του "Ρ" έχουμε την απαίτηση και αξίωση τα διάφορα άρθρα των ιδίων ή των συνεργατών των, να διακρίνονται για την αντικειμενικότητα και να άπτονται της αλήθειας.

Με την παράκληση να καταχωρηθεί στην εφημερίδα σας, για χάρη της αλήθειας και της αντικειμενικότητας που πρέπει να διέπει την εφημερίδα σας. Διατελώ τακτικός αναγνώστης σας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΙΡΙΔΗΣ

Πειραιάς

Απάντηση "Ρ": Στο συγκεκριμένο ιστορικό άρθρο δεν είχαμε στόχο την ανάδειξη της συμβολής διαφόρων στελεχών του Κόμματος των Μπολσεβίκων στην ίδρυση και τη δράση του Κόκκινου Στρατού, πολύ δε περισσότερο που αυτή ήταν υπόθεση του ίδιου του Κόμματος. Στόχος και ουσία ταυτόχρονα ήταν η ανάδειξη από άποψη επαναστατικών αρχών της σχέσης του Κόκκινου Στρατού με το κόμμα της εργατικής τάξης και ο χαρακτήρας του ως Λαϊκός Στρατός, άρα εντελώς διαφορετικός από τον αστικό στρατό, που υπηρετεί τα συμφέροντα της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ακριβώς αυτός ο χαρακτήρας του πηγάζει από τους σκοπούς της ίδρυσής του και εκφράζεται από τη σχέση του με το Κόμμα. Αν δεν υπήρχε το κόμμα δε θα υπήρχε η Οκτωβριανή Επανάσταση και ο Κόκκινος Στρατός. Πολλά στελέχη του κόμματος είχαν σχέση με τον Κόκκινο Στρατό και έδρασαν με κομμουνιστική αυταπάρνηση στις γραμμές του. Αρα το Κόμμα των Μπολσεβίκων είναι ο ιδρυτής του και επικεφαλής του κόμματος ήταν ο Λένιν.

Φαρισαίοι που σταύρωσαν το Χριστό

Προς υπερατλαντικούς αφέντες ανοιχτή επιστολή

Θρηνείτε και οδύρεστε για τη χαμένη τιμή του προέδρου σας. Για την προσβολή και περιφρόνηση των ά-χρηστων ηθών και ιδανικών σας.

Που τα χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για όλο το όργιο εγκλήματος της αμερικανικής ηγεσίας, η οποία κακουργεί ασύστολα σε βάρος ολάκερης της ανθρωπότητας.

Η ηθική σας είναι ίδια με κείνη των Φαρισαίων που σταύρωσαν το Χριστό.

Κάματε κέντρο της ηθικής σας ζωής το υπογάστριο. Γιατί η ηθική του υπογαστρίου δεν ενοχλεί τα συμφέροντά σας. Αλλά και παράλληλα είναι ό,τι χρειάζεται, για να εκτονώνετε και να αμβλύνετε το ηθικό αισθητήριο, έτσι ώστε να ποδοπατάτε την καρδιά της ηθικής που είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Και δεν είναι μόνο καρδιά της ηθικής, αλλά και της πολιτικής, η οποία χαρακτηρίζεται από τον Πλάτωνα επιστήμη της δικαιοσύνης...

Και ιδού το αποκορύφωμα της ηθικής και πολιτικής σας διαστροφής και υποκρισίας: Θρηνείτε και οδύρεστε για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του προέδρου σας. Για το γεγονός όμως ότι είναι ο πρωθιερέας της αδικίας και του εγκλήματος σε βάρος ολάκερης της ανθρωπότητας, όχι μόνο δεν τον κατηγορείτε, αλλά τον θαυμάζετε κιόλας και τον δοξάζετε!.. Και δεν ντρέπεστε καθόλου που σταυρώνετε ολάκερους λαούς και καταδικάζετε εκατομμύρια αθώων σε θάνατο: Με τον πόλεμο και την πείνα...

Ιδρύθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ο ΟΗΕ για την προαγωγή και την εμπέδωση της ειρήνης και της ευτυχίας των λαών. Και σεις, με την αλχημεία της κροκοδείλιας ηθικής σας, τον μεταβάλατε σε όργανό σας. Και τον χρησιμοποιείτε για να σπέρνετε το θάνατο στους λαούς, που δεν προσκυνούν τα γκανγκστερικά σας συμφέροντα. Που απειλούν να μεταβάλουν την όμορφη Γη μας, με την τρέλα κάποιου πυρηνικού ολέθρου, σε σεληνιακό τοπίο!..

Αν τα γράφουμε αυτά εδώ, δεν είναι γιατί τρέφουμε την αυταπάτη ότι μπορείτε ξαφνικά ν' αλλάξετε και να γίνετε άνθρωποι. Θέλουμε απλά να επισημάνουμε ότι η καρδιά της ηθικής σας είναι η ανηθικότητα, και της πολιτικής σας το έγκλημα. Οτι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες του κοινού Ποινικού Κώδικα και οι απανταχού της Γης τρομοκράτες, είναι αγγελούδια, συγκρινόμενοι με τους περισσότερους από σας. Κι αν αυτή τη στιγμή προσπαθείτε να καταστρέψετε το Ιράκ, δεν είναι γιατί σας ενδιαφέρει η ειρήνη και η ασφάλεια της περιοχής. Αλλά γιατί θέλετε να διατηρήσετε το μονοπώλιο του διεθνούς εγκλήματος.

Με απέραντη θλίψη και ιερή αγανάκτηση

ΠΑΠΑ ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Περιστέρι

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Παρατηρήσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ,Θεσσαλονίκη, Ελευθέριο - Κορδελλιό. Τακτικός αναγνώστης:"Θα ήθελα με το σύντομο τούτο σημείωμα να σας πω τη γνώμη μου, για το "Ριζοσπάστη".

- Γενικά, η εφημερίδα είναι καλή. Φωτίζει σωστά τα προβλήματα, προβάλλει αιτήματα εργαζομένων, υποστηρίζει τους αγώνες τους, ξεσκεπάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τον αυταρχισμό της. Γι' αυτό και δέχεται πάντα διώξεις.

- Στην περίπτωση όμως του περιβόητου "αντιστασιακού" υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, που παριστάνει τον παντογνώστη, νομίζω ότι ο "Ρίζος" κάνει "σημειωτόν".

Δεν αρκεί να καλούμε την κυβέρνηση ν' αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά να απαιτήσουμε την άμεση παραίτησή του. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε "ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα". Είναι φανερό ότι οδηγούμαστε στην επαναφορά του αστυνομικού κράτους που ζήσαμε σ' άλλες εποχές και βιώνουμε ακόμα και σήμερα τις συνέπειες εκείνων των εποχών.

Και κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξει η Σύνταξη του "Ρ", τη γλώσσα. Συχνά καταφεύγω στο λεξικό για να εξηγήσω διάφορες λέξεις και μερικές απ' αυτές, δεν υπάρχουν ούτε στο λεξικό. Νομίζω ότι οι συντάκτες του "Ρ", να με συμπαθούν, αλλά δεν πρέπει να κάνουν επίδειξη γλωσσικών γνώσεων".

ΟΧΙ στους εξοπλισμούς

ΕΛΠΙΔΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ.Είμαι ένας απλός άνθρωπος. Μια αγανακτισμένη πολίτης για τα πολλά στραβά και άδικα που βιώνουμε σ' αυτήν την άδικη και παράλογη κοινωνία που ζούμε. Συχνά αναρωτιέμαι τι χρειαζόμαστε αυτόν τον "μαμούθ" εξοπλισμό των 4 δισεκατομμυρίων, που οι κυβερνώντες μας μας επιβάλλουν και το διατυμπανίζουν σαν κατόρθωμα μέγα. Συνεχίζουμε να 'μαστε πρωτόγονοι, μόνο που τώρα έχουμε καινούρια μέσα εξοντώσεως των συνανθρώπων μας!

Στο "βρόντο" λοιπόν η καλλιέργεια του πνεύματος; Δε συντελεί στο να ανεβάζει τον άνθρωπο σε ανώτερη βαθμίδα, χωρίς να αποζητά την καταστροφή και τον όλεθρο του πολέμου;

Ηδη, τα Βαλκάνια ξαναβρίσκονται σε κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης, με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και των Γερμανών γυρεύουν να αιματοκυλήσουν λαούς και να καταστρέψουν ολόκληρα κράτη.

Κόντρα στα επιθετικά αυτά σχέδια, να επαγρυπνάμε για να διαφυλάξουμε την ειρήνη, τη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Φτάνει πια οι εξοπλισμοί. Ας "εξοπλίσουμε" τον άνθρωπο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ