ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Στο φόντο της νέας λεηλασίας, οι ψηφοφορίες

Πρώτη προτεραιότητα τώρα, ο αγώνας για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς μεροκάματα και συντάξεις, τόνισε ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος. Επιβεβλημένη η αναπροσαρμογή του διεκδικητικού πλαισίου για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, λόγω των δραματικών επιπτώσεων της υποτίμησης

ΚΑΒΑΛΑ (του απεσταλμένου μας Γιώργου ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Σαν "βόμβα" έσκασε στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που συνεχίζεται στην Καβάλα, η είδηση για την επικείμενη υποτίμηση της δραχμής, με όλες τις δραματικές συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,καθώς και του συνόλου των κλαδικών συμβάσεων.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,τόνισε ότι η πραγματική αιτία της υποτίμησης βρίσκεται "στην ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου, στην παράδοση της οικονομίας στα πολυεθνικά συμφέροντα, στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου και αποσκοπεί κυρίως στη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων". Πρόσθεσε ότι πρόκειται στην ουσία για κρίση της πολιτικής κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΕΕ και όχι της δραχμής, καθώς και ότι το κεντρικό ερώτημα είναι: τώρα ποιος θα πληρώσει τη "νύφη",για να συνεχίσει: "Με ανοιχτή την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές συμβάσεις, από πρώτη ματιά βεβαιώνεται ότι η εργατική τάξη θα πληρώσει τη "νύφη". Αρα, ο αγώνας τώρα για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, περνά σε πρώτη προτεραιότητα. Μαζί με την ανάγκη αντεπίθεσης στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης. Η αναπροσαρμογή του διεκδικητικού πλαισίου της ΕΓΣΣΕ, είναι τώρα επιβεβλημένη".

Αναζητώντας και "θετικά" (!) στην όλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε πως "η ΓΣΕΕ θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις θετικές συνέπειες"! Από τη ΔΑΚΕ, ο Γ. Μανώλης παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ. Ο Α. Καλύβης από την "Αυτόνομη Παρέμβαση" επέρριψε ευθύνες στον τρόπο που επιδιώκεται η ένταξη στην ΟΝΕ, "με όρους μόνο ονομαστικής σύγκλισης".

Σήμερα ολοκληρώνεται το 29ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας και το λόγο έχουν οι ψηφοφορίες, μετά από ένα έντονο παρασκήνιο εξισορρόπησης τάσεων και μοιράσματος των θέσεων στο εσωτερικό των παρατάξεων της πλειοψηφίας. Παρασκήνιο, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των στελεχών των ίδιων παρατάξεων και τις μέρες του συνεδρίου, με αποτέλεσα τα έντονα εκφυλιστικά φαινόμενα και τα άδεια καθίσματα του συνεδρίου, κυρίως κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του.

Απέναντι σ' αυτή την εκφυλιστική κατάσταση, η ΔΑΣ έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνει ένα πραγματικό συνέδριο, να φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων τα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων και την πορεία του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος μπροστά στις σφοδρότατες επιθέσεις και τις ραγδαίες εξελίξεις που αναμένονται κυριολεκτικά από τη Δευτέρα. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέδειξε και την προσωπική ευθύνη των συνέδρων τόσο για τις αποφάσεις που θα καταλήξει αυτό το συνέδριο, όσο και για τους συσχετισμούς που θα αναδείξει.

Με βάση τις υποψηφιότητες που ήδη έχουν κατατεθεί στην εφορευτική επιτροπή, τέσσερα είναι τα ψηφοδέλτια που διεκδικούν σήμερα την ψήφο των αντιπροσώπων. Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ.Το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ,στη βάση της συμφωνίας ανάμεσα στις δυο βασικές τάσεις και με το μάτι στραμμένο στη σταυροδοσία... Της ΔΑΚΕ,όπου περιλαμβάνονται 6 Καραμανλικοί και 5 Εβερτικοί, όπως συμφωνήθηκε προχτές το βράδυ. Στην "Αυτόνομη Παρέμβαση" δεν έχει υποβάλει υποψηφιότητα ο Στ. Λαιμός, μέλος της απερχόμενης διοίκησης.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδήλωση για την 80χρονη αγωνιστική πορεία

Αύριο Δευτέρα, στις 7.00 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πειραιάς 16 Μάρτη 1998.Οι κόκκινες σημαίες στολίζουν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η πόλη στην οποία πριν 80 χρόνια γεννήθηκε το ΚΚΕ, γιορτάζει μαζί με τους κομμουνιστές την ίδρυση του Κόμματος της εργατικής τάξης, που κρατά πάντα άσβεστη την ελπίδα των εργαζόμενων για μία καλύτερη ζωή, για την επανάσταση και το σοσιαλισμό.

Πειραιάς 1918.Στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας. Το προλεταριάτο έχει πια την πολιτική του έκφραση για την κατάκτηση της εξουσίας. Θέτονται τα πρωτοπόρα για την εποχή αιτήματα: Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για άνδρες και γυναίκες. Ελευθερία θρησκεύματος, καθιέρωση του πολιτικού γάμου. Εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κατάργηση κάθε φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης.

Το ΚΚΕ ξεκινά μια μακρά δοξασμένη πορεία αγώνων και θυσιών. Αγρια μαζικό κύμα διώξεων ξεσπά κατά των κομμουνιστών. Ταυτόχρονα συναντώνται το επαναστατικό σοσιαλιστικό κίνημα με το εργατικό κίνημα. Ενα μήνα πριν την ίδρυση του ΣΕΚΕ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται το πρώτο Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο. Ιδρύεται η ΓΣΕΕ. Κοινά τα οράματα, κοινοί οι στόχοι. Οι διεκδικήσεις οργανώνονται. Οι αγώνες παίρνουν μορφή.

Στον Πειραιά ξεσπά τον Αύγουστο του 1923 η μεγαλύτερη ως τότε απεργία της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση Πλαστήρα χτυπά στο ψαχνό. Το Πασαλιμάνι πνίγεται στο αίμα. 11 νεκροί, 100 τραυματίες, 500 συλλήψεις. Οι διώξεις κατά των κομμουνιστών σκληραίνουν, αλλά και οι ταξικοί αγώνες γίνονται ακόμα σκληρότεροι. 2.000 εργάτες στα Λιπάσματα Δραπετσώνας κάνουν απεργία διαρκείας. 3 νεκροί. Οι εξορίες και οι φυλακές γεμίζουν κομμουνιστές.

Ο φασισμός αρχίζει να δείχνει το αποκρουστικό του πρόσωπο. Οι κομμουνιστές του Πειραιά πρωτοστατούν στο αντιδικτατορικό μέτωπο. Αντιφασίστες από τον Πειραιά μετέχουν στις διεθνείς ταξιαρχίες στον Ισπανικό Εμφύλιο. 28 Οκτώβρη του '40 φασισμός και ναζισμός επιτίθενται στην Ελλάδα. Και πάλι οι Πειραιώτες κομμουνιστές κάνουν το καθήκον τους. Εφαρμόζοντας την κατεύθυνση του ΚΚΕ, δίπλα στο κύριο μέτωπο μετατρέπουν την κάθε καλύβα, το κάθε σπίτι σε φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Το καθοδηγητικό κέντρο του Πειραιά είναι στην Κοκκινιά, που πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, αλλά παράλληλα κερδίζει και την αιώνια δόξα. Η Ελλάδα απελευθερώνεται. Τις τελευταίες μάχες τις δίνει ο ΕΛΑΣ για να σώσει το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού στο Κερατσίνι, το εργοστάσιο ΚΟΠΗ, τις λιμενικές εγκαταστάσεις, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Λεύκας.

Στην περίοδο που ακολουθεί Πειραιώτες κομμουνιστές εγκαινιάζουν το σφαγείο του μοναρχοφασιστικού κράτους. Μιχάλης Μονέδας, Δημήτρης Αυγέρης, Αντώνης Μπουρδής,τα πρώτα θύματα της μισαλλοδοξίας. Στην περίοδο της Χούντας οι κομμουνιστές του Πειραιά θα υπερασπιστούν πάλι το μετερίζι της Δημοκρατίας.

Σεπτέμβρης του 1974. Η πρώτη νόμιμη συγκέντρωση των κομμουνιστών του Πειραιά μετά 27 χρόνια παρανομίας. Ομιλητής ο Αντώνης Αμπατιέλος.Από τότε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ δίνει μάχες σε όλα τα επίπεδα, ανεβάζοντας την επιρροή του Κόμματος στον πειραϊκό λαό. Το λαό που αύριο θα κατακλύσει το Δημοτικό Θέατρο για να δώσει την υπόσχεση ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ανασύνταξης, ενδυνάμωσης και οριστικής νίκης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο αιώνας που ο σοσιαλισμός θα κυριαρχήσει σε όλη τη Γη.

Αύριο, Δευτέρα και ώρα 7.00 μμ,η ΚΟΠ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στα 80 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος. Η εκδήλωση γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με θέμα:

"Οι προϋποθέσεις ίδρυσης του ΚΚΕ, ο ρόλος του σήμερα".

Ομιλητής θα είναι ο Σήφης Κωτσαντής,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ.

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση της 80χρονης διαδρομής της ΚΟΠ, με διαφάνειες, κείμενα, αφηγήσεις και ιστορικά ντοκουμέντα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική και τραγούδι από τον Στ. Ψαραδάκο και το συγκρότημά του.

ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
"ΠΑΡΩΝ" στην ευρω-υποτέλεια

Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια για τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, όπως αυτή υλοποιείται με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ και τα προγράμματα "σύγκλισης" και, συνάμα, επιδιώκοντας "να θολώσουν τα νερά" και να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για τη στήριξη αυτής της καταστροφικής πολιτικής, ώστε να αποφύγουν το πολιτικό κόστος για την εμμονή τους με την ουσιαστική στήριξη και της, ακόμα χειρότερης, Συμφωνίας του Αμστερνταμ, η ΚΠΕ του ΣΥΝ συνεδριάζει, από χτες και σήμερα, με αντικείμενο τη στάση του κόμματος κατά την επικύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή. Η πρόταση της προεδρικής πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΠΕ είναι να δηλώσει ένα "Ευρωπαϊκό ΠΑΡΩΝ" στηρίζοντας, ουσιαστικά, και τη νέα Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Ωστόσο, η αγωνία του πολιτικού κόστους από τη μια, αλλά και η θέληση να επαναβεβαιώσουν και σηματοδοτήσουν την ευρω-λαγνεία τους - έως υποτέλεια... - έχει οδηγήσει σε έντονες αντιπαραθέσεις όσον αφορά τη συγκεκριμένη στάση, που θα κρατήσει ο ΣΥΝ στη Βουλή κατά την επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ. Ετσι, χτες, προτάθηκαν - πέραν της πλειοψηφούσας άποψης - δύο ακόμα εκδοχές για τη στάση τους απέναντι στη Συμφωνία του Αμστερνταμ. Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετικές προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, χτες, οι"ακραίοι ευρωπαϊστές" με εκπροσώπους τους Παπαγιαννάκη - Χατζησωκράτη προτείνουν ο ΣΥΝ να τοποθετηθεί στη Βουλή με ένα "κριτικό ΝΑΙ" στο Αμστερνταμ κάτι που δείχνει συνέπεια και συνέχεια, όπως προβάλλουν... Οι "ευρωσκεπτικιστές" του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος ζητούν να καταψηφιστεί στη Βουλή η Συμφωνία του Αμστερνταμ λέγοντας, μ' αυτόν τον τρόπο "ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΟΧΙ στη Συνθήκη του Αμστερνταμ", θεωρώντας πως "το πραγματικό δίλημμα δεν είναι η επιλογή ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη των εκατομμυρίων ανέργων και των αγορών από τη μια και τις αντιευρωπαϊκές λογικές ή την έξοδο της χώρας από την ΕΕ", αλλά "η σημερινή ή μια άλλη Ευρώπη" που προβάλλεται ουτοπικά ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια άλλη ΕΕ...

Ετσι, με την επιλογή της θέσης για "ΠΑΡΩΝ" στη Βουλή, ο ΣΥΝ επιχειρεί να αποφύγει το κόστος ενός ΝΑΙ ή ενός ΟΧΙ, στηρίζοντας, ουσιαστικά, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αφού, άλλωστε, επιμένει στη στήριξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ - μετεξέλιξη της οποίας αποτελεί η Συμφωνία του Αμστερνταμ, και μάλιστα προς το χειρότερο. Είναι χαρακτηριστικό, σχετικά, ότι ο ΣΥΝ επιδίδεται ξανά στο σπορ του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, προβάλλοντας ξανά την... προσμονή για νέα αναθεώρηση της Συνθήκης που, τάχα, θα μπορούσε ν' αλλάξει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Επταήμερο αφιέρωμα στην Κούβα

Ενα διαφορετικό αφιέρωμα στην Κούβα, το λαό και τον πολιτισμό της έχουν προγραμματίσει, η τηλεόραση του "902" και η Velissarios Classic Film, κάθε βράδυ στις 10.30 μ.μ., ξεκινώντας από αύριο Δευτέρα 16 μέχρι και την Κυριακή 22 Μάρτη.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ από τη ζωή των Κουβανών, την κουλτούρα και τις φυσικές ομορφιές της χώρας. Η πρώτη ταινία, που προβάλλεται αύριο στις 10.30μ.μ. έχει τίτλο: "Εμπρός στον αγώνα".

Εκδήλωση της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ

H KOB ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Κυριακή στις 10.30 το πρωί εκδήλωση για το γιορτασμό των 80 χρόνων δράσης του Κόμματος. Η εκδήλωση γίνεται στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ