Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδήλωση για την 80χρονη αγωνιστική πορεία

Αύριο Δευτέρα, στις 7.00 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πειραιάς 16 Μάρτη 1998.Οι κόκκινες σημαίες στολίζουν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η πόλη στην οποία πριν 80 χρόνια γεννήθηκε το ΚΚΕ, γιορτάζει μαζί με τους κομμουνιστές την ίδρυση του Κόμματος της εργατικής τάξης, που κρατά πάντα άσβεστη την ελπίδα των εργαζόμενων για μία καλύτερη ζωή, για την επανάσταση και το σοσιαλισμό.

Πειραιάς 1918.Στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας. Το προλεταριάτο έχει πια την πολιτική του έκφραση για την κατάκτηση της εξουσίας. Θέτονται τα πρωτοπόρα για την εποχή αιτήματα: Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για άνδρες και γυναίκες. Ελευθερία θρησκεύματος, καθιέρωση του πολιτικού γάμου. Εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κατάργηση κάθε φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης.

Το ΚΚΕ ξεκινά μια μακρά δοξασμένη πορεία αγώνων και θυσιών. Αγρια μαζικό κύμα διώξεων ξεσπά κατά των κομμουνιστών. Ταυτόχρονα συναντώνται το επαναστατικό σοσιαλιστικό κίνημα με το εργατικό κίνημα. Ενα μήνα πριν την ίδρυση του ΣΕΚΕ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται το πρώτο Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο. Ιδρύεται η ΓΣΕΕ. Κοινά τα οράματα, κοινοί οι στόχοι. Οι διεκδικήσεις οργανώνονται. Οι αγώνες παίρνουν μορφή.

Στον Πειραιά ξεσπά τον Αύγουστο του 1923 η μεγαλύτερη ως τότε απεργία της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση Πλαστήρα χτυπά στο ψαχνό. Το Πασαλιμάνι πνίγεται στο αίμα. 11 νεκροί, 100 τραυματίες, 500 συλλήψεις. Οι διώξεις κατά των κομμουνιστών σκληραίνουν, αλλά και οι ταξικοί αγώνες γίνονται ακόμα σκληρότεροι. 2.000 εργάτες στα Λιπάσματα Δραπετσώνας κάνουν απεργία διαρκείας. 3 νεκροί. Οι εξορίες και οι φυλακές γεμίζουν κομμουνιστές.

Ο φασισμός αρχίζει να δείχνει το αποκρουστικό του πρόσωπο. Οι κομμουνιστές του Πειραιά πρωτοστατούν στο αντιδικτατορικό μέτωπο. Αντιφασίστες από τον Πειραιά μετέχουν στις διεθνείς ταξιαρχίες στον Ισπανικό Εμφύλιο. 28 Οκτώβρη του '40 φασισμός και ναζισμός επιτίθενται στην Ελλάδα. Και πάλι οι Πειραιώτες κομμουνιστές κάνουν το καθήκον τους. Εφαρμόζοντας την κατεύθυνση του ΚΚΕ, δίπλα στο κύριο μέτωπο μετατρέπουν την κάθε καλύβα, το κάθε σπίτι σε φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Το καθοδηγητικό κέντρο του Πειραιά είναι στην Κοκκινιά, που πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, αλλά παράλληλα κερδίζει και την αιώνια δόξα. Η Ελλάδα απελευθερώνεται. Τις τελευταίες μάχες τις δίνει ο ΕΛΑΣ για να σώσει το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού στο Κερατσίνι, το εργοστάσιο ΚΟΠΗ, τις λιμενικές εγκαταστάσεις, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Λεύκας.

Στην περίοδο που ακολουθεί Πειραιώτες κομμουνιστές εγκαινιάζουν το σφαγείο του μοναρχοφασιστικού κράτους. Μιχάλης Μονέδας, Δημήτρης Αυγέρης, Αντώνης Μπουρδής,τα πρώτα θύματα της μισαλλοδοξίας. Στην περίοδο της Χούντας οι κομμουνιστές του Πειραιά θα υπερασπιστούν πάλι το μετερίζι της Δημοκρατίας.

Σεπτέμβρης του 1974. Η πρώτη νόμιμη συγκέντρωση των κομμουνιστών του Πειραιά μετά 27 χρόνια παρανομίας. Ομιλητής ο Αντώνης Αμπατιέλος.Από τότε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ δίνει μάχες σε όλα τα επίπεδα, ανεβάζοντας την επιρροή του Κόμματος στον πειραϊκό λαό. Το λαό που αύριο θα κατακλύσει το Δημοτικό Θέατρο για να δώσει την υπόσχεση ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ανασύνταξης, ενδυνάμωσης και οριστικής νίκης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο αιώνας που ο σοσιαλισμός θα κυριαρχήσει σε όλη τη Γη.

Αύριο, Δευτέρα και ώρα 7.00 μμ,η ΚΟΠ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στα 80 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος. Η εκδήλωση γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με θέμα:

"Οι προϋποθέσεις ίδρυσης του ΚΚΕ, ο ρόλος του σήμερα".

Ομιλητής θα είναι ο Σήφης Κωτσαντής,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ.

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση της 80χρονης διαδρομής της ΚΟΠ, με διαφάνειες, κείμενα, αφηγήσεις και ιστορικά ντοκουμέντα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική και τραγούδι από τον Στ. Ψαραδάκο και το συγκρότημά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ