ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΠΕ
"Τριχοτομημένος" ο ΣΥΝ για το Αμστερνταμ

Παρά τη δηλωμένη συμφωνία τους στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση όπως αυτή προωθείται με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, τελικά, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού δεν κατάφεραν να "τα βρουν" επί του πρακτέου, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΝ στη Βουλή στη συζήτηση για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Ετσι, στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΠΕ το Σαββατοκύριακο, ψήφισαν τρεις διαφορετικές προτάσεις από τις οποίες σχετική πλειοψηφία πήρε το "ΟΧΙ" στη Συμφωνία του Αμστερνταμ συγκεντρώνοντας 50 ψήφους, έναντι 40 της "επίσημης" πρότασης των "προεδρικών" για "ΠΑΡΩΝ" στη Βουλή και 32 της πρότασης των "Σημιτικών" για "ΝΑΙ" στη Συνθήκη.

Το αποτέλεσμα αυτό που επιβεβαιώνει τις έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της ΚΠΕ σχετικά με το μείζον θέμα της στάσης που πρέπει να κρατήσει ο ΣΥΝ κατά τη συζήτηση για επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ στη Βουλή, εκτιμάται, ταυτόχρονα, σαν μια σοβαρή εσωκομματική "ήττα" του προέδρου του Κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλου ο οποίος επεδίωξε με πάθος την υπερψήφιση της επιλογής "Παρών" που ήταν η πρόταση της προεδρικής πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας στην ΚΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ στο κλείσιμο των διήμερων εργασιών της ΚΠΕ διαισθανόμενος ότι δεν περνά η πρότασή του, έφθασε να κινδυνολογεί μιλώντας για "τραγέλαφο", την παρουσίαση των αντικρουόμενων απόψεων στις εφημερίδες και πιέζοντας για το "παρών" που παρουσίασε ως συνθετική πρόταση. Μάλιστα, έθεσε και ένα ζήτημα αρχής για τον ίδιο και τα όργανα του κόμματος, να συνθέτουν και να εκφράζουν το κόμμα συνολικά, ενώ χαρακτήρισε σαν προσπάθεια επιβεβαίωσης του κομματικού παρελθόντος μια σειρά στελεχών του ΣΥΝ, την υποβολή, εκ μέρους τους, των άλλων προτάσεων για ΝΑΙ ή ΟΧΙ... Προηγουμένως, πρωτοκλασάτα στελέχη της προεδρικής τάσης, όπως π.χ. ο Δ. Παπαδημούλης, με την κινδυνολογική υπέρ του "παρών" ομιλία τους προκάλεσαν αντιδράσεις του ακροατηρίου που έκανε λόγο για "ιδεολογική τρομοκρατία και κινδυνολογία"! Ενώ ο Στ. Πιτσιόρλας υποστήριξε ότι, εφ' όσον δεν περνούσε η θέση για "παρών", το κόμμα οδηγείται σε "παράλυση" και ο ΣΥΝ, είπε, δεν έχει κανένα λόγο να προστεθεί στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζουν διαλυτικά φαινόμενα...

Επί της ουσίας, πάντως, σ' όλη τη διάρκεια των διήμερων συζητήσεων, τα μέλη της ΚΠΕ ξεκαθάρισαν πως καμιά διαφωνία δεν έχουν επί του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του κόμματός τους και ούτε επιδιώκουν αλλαγή του - όπως κατηγόρησε η πλευρά Παπαγιαννάκη τους οπαδούς του ΟΧΙ και του ΠΑΡΩΝ - μέσω της διολίσθησης! Ουσιαστικά, όλο το "παιχνίδι" γινόταν στους διαδρόμους όπου κάθε τάση πάσχιζε για τα κουκιά. Γι' αυτό και τις περισσότερες ώρες η συζήτηση γινόταν με πολύ λίγες παρουσίες στην αίθουσα - μερικών δεκάδων όλο κι όλο...

Μετά το "τριχοτομημένο" αποτέλεσμα, είναι βέβαιο ότι μέχρι τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου στις 4 και 5 Απριλίου που θα αποφασίσει πλέον για τη στάση του ΣΥΝ στη Βουλή, αναμένεται να ενταθούν οι ζυμώσεις παρασκηνίου, κυρίως από την πλευρά των προεδρικών, για τη διαμόρφωση των τελικών συσχετισμών υπέρ του "παρών". Ηδη με χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ αναφέρει πως στην πορεία προς το συνέδριο θα ζητηθεί και συνυπολογιστεί και η θέση των μελών της ΚΠΕ και των βουλευτών και των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών που απουσίαζαν από την προχτεσινή ψηφοφορία...

ΚΥΠΡΟΣ
Διαβουλεύσεις ενόψει εξελίξεων...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν,προγραμματίζει να συναντηθεί στις 26 του Μάρτη με τον Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Γενεύη.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει συναφώς ότι πηγές στην έδρα του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ενδεχόμενη συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον Ρ. Ντενκτάς θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στη συνάντηση που θα έχει αύριο ή μεθαύριο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κορντοβέζ,με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ντ. Κορντοβέζ φτάνει σήμερα στην Κύπρο για χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Στόχος του ειδικού συμβούλου του Κόφι Ανάν είναι να ενεργοποιήσει και πάλι τις συνομιλίες για το Κυπριακό που διακόπηκαν από τον περασμένο Νοέμβρη.

Στις 23 του Μάρτη ο Ντιέγκο Κορντοβέζ θα μεταβεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Αγκυρα. στις 26 του ίδιου μήνα θα βρίσκεται στη Γενεύη για να ενημερώσει τον εκπρόσωπο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σερ Ντέιβιντ Χάνι, και τον ειδικό αντιπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ,καθώς και μεσολαβητές άλλων χωρών για το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε τη αυριανή άφιξη στη Λευκωσία του Κορντοβέζ νέα αρχή για την επανέναρξη των συνομιλιών. Η κυπριακή κυβέρνηση, είπε, θεωρεί σημαντική την επίσκεψη του Κορντοβέζ, που πραγματοποιείται μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απαντώντας σε ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στο Εθνικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ,αποκάλυψε χτες στη Λάρνακα όπου διανυκτέρευσε, λόγω της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου που τον μετέφερε στο Κάιρο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ότι η Υπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Λευκωσία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς σε μια προσπάθεια να τον πείσει να αποδεχτεί την πρόταση του Προέδρου Γλ. Κληρίδη για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση Κληρίδη και πρόσθεσε ότι αυτοί είναι που θα επωφεληθούν περισσότερο από την ένταξη της Κύπρου, δεδομένης της κακής οικονομικής τους κατάστασης. Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος είναι μια από τις ισχυρότερες υποψήφιες για ένταξη χώρες, γιατί έχει μια πάρα πολύ καλή οικονομία.

Σ' ερώτηση αν θα έπρεπε να υπάρξει πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κουκ είπε ότι η Βρετανία είχε πάντοτε τη θέση ότι δε θα έπρεπε να υπάρχουν όροι στο να καταστεί η Νήσος μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως είχε προβλέψει ο "Ρ" από την περασμένη βδομάδα, ο Ρ. Ντενκτάς απέρριψε την πρόσκληση Κληρίδη την οποία χαρακτήρισε "βυζαντινό τέχνασμα", που έχει στόχο την κατάργηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Ο Ρ. Ντενκτάς επέκρινε επίσης τους Βρετανούς αρμόδιους που υποστηρίζουν την πρόσκληση Κληρίδη και τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θα υποκύψουν στο "βυζαντινό τέχνασμα" των Ελληνοκυπρίων.

Στην Πράγα ο Σημίτης

Τα διμερή, η ανάγκη αύξησης των εμπορικών συναλλαγών, τα ελληνοτουρκικά και η κατάσταση στο Κόσσοβο, αποτέλεσαν τα θέματα της συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πράγα και του Γ. Σέντιβι,αντιπρόεδρου και υπουργού Εξωτερικών της τσέχικης κυβέρνησης.

Οι διαδικασίες για τη διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, με τη συμμετοχή κατά το δυνατόν περισσότερων χωρών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επικεντρώνει την προσοχή της μόνο σε θέματα οικονομίας και ανταγωνισμού, αλλά και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και σε αυτόν τον τομέα - πρόσθεσε - "έχουμε πολλή δουλιά να κάνουμε". Η διάσκεψη του Λονδίνου, συνέχισε, απέδειξε ότι "τίποτε δεν είναι όπως παλιά και πολλά έχουν αλλάξει", αφού όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να συνεργαστούν με τους "15". Αυτό - είπε ο Κώστας Σημίτης - συνιστά μια ποιοτική διαφορά και ασχέτως αν τα σημάδια δεν είναι εμφανή, έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ετσι, πρόσθεσε, οι χώρες πρέπει να είναι σε διαρκή επαφή μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν απόψεις και να χαράσσουν κοινές πολιτικές.

Ο Γ. Σέντιβι δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν τα διμερή θέματα και έδωσαν έμφαση στην ανάγκη αύξησης των εμπορικών συναλλαγών, δημιουργίας μεικτών επιχειρήσεων και ελληνικών επενδύσεων στην Τσεχία.

ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες ενόψει εκλογών

Εν μέσω υποτίμησης συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι διεργασίες εντός του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων στις επόμενες εκλογές. Τα σοβαρότερα προβλήματα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος παρουσιάστηκαν στη Λάρισα, όπου υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις για την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Ι. Φλώρου, εναντίον της οποίας τάχθηκε και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης, αν και τελικά αποφασίστηκε η υποστήριξή του μετά από έντονες αντιπαραθέσεις. Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα του δημάρχου για την πόλη της Λάρισας, το ΠΑΣΟΚ κατέληξε να υποστηρίξει εκ νέου τον Χρ. Καφφέ.

Σε ό,τι αφορά στην Καρδίτσα η απόφαση θα ληφθεί από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλά τοπικά στελέχη του κόμματος τάσσονται κατά του προερχόμενου από τον ΣΥΝ, νυν δημάρχου Αθ. Κανταρτζή, τον οποίο προσανατολίζεται να υποστηρίξει και σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, πρόβλημα ανέκυψε και με την υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στη Λαμία, όπου επίσης την τελική απόφαση θα λάβει η ΚΕ του κόμματος.

Στην Εύβοια η Αλ. Παπαρήγα

Το Μαντούδι και τη Λίμνη Εύβοιας θα επισκεφθεί την Πέμπτη 19.3.98 η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το πρωί θα επισκεφθεί τη ΒΙΟΜΑΓΝ, όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας και, στη συνέχεια, θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Αργότερα θα επισκεφθεί το ΓΕΛ-ΤΕΛ Μαντουδίου και θα συναντηθεί με τους συλλόγους διδασκόντων.

Το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα θα συναντηθεί με το Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης και φορείς της πόλης. Στις 7.00μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ΜΑΝΤΟΥΔΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ