Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διαβουλεύσεις ενόψει εξελίξεων...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν,προγραμματίζει να συναντηθεί στις 26 του Μάρτη με τον Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Γενεύη.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει συναφώς ότι πηγές στην έδρα του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ενδεχόμενη συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον Ρ. Ντενκτάς θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στη συνάντηση που θα έχει αύριο ή μεθαύριο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κορντοβέζ,με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ντ. Κορντοβέζ φτάνει σήμερα στην Κύπρο για χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Στόχος του ειδικού συμβούλου του Κόφι Ανάν είναι να ενεργοποιήσει και πάλι τις συνομιλίες για το Κυπριακό που διακόπηκαν από τον περασμένο Νοέμβρη.

Στις 23 του Μάρτη ο Ντιέγκο Κορντοβέζ θα μεταβεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Αγκυρα. στις 26 του ίδιου μήνα θα βρίσκεται στη Γενεύη για να ενημερώσει τον εκπρόσωπο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σερ Ντέιβιντ Χάνι, και τον ειδικό αντιπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ,καθώς και μεσολαβητές άλλων χωρών για το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε τη αυριανή άφιξη στη Λευκωσία του Κορντοβέζ νέα αρχή για την επανέναρξη των συνομιλιών. Η κυπριακή κυβέρνηση, είπε, θεωρεί σημαντική την επίσκεψη του Κορντοβέζ, που πραγματοποιείται μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απαντώντας σε ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στο Εθνικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ,αποκάλυψε χτες στη Λάρνακα όπου διανυκτέρευσε, λόγω της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου που τον μετέφερε στο Κάιρο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ότι η Υπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Λευκωσία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς σε μια προσπάθεια να τον πείσει να αποδεχτεί την πρόταση του Προέδρου Γλ. Κληρίδη για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση Κληρίδη και πρόσθεσε ότι αυτοί είναι που θα επωφεληθούν περισσότερο από την ένταξη της Κύπρου, δεδομένης της κακής οικονομικής τους κατάστασης. Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος είναι μια από τις ισχυρότερες υποψήφιες για ένταξη χώρες, γιατί έχει μια πάρα πολύ καλή οικονομία.

Σ' ερώτηση αν θα έπρεπε να υπάρξει πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κουκ είπε ότι η Βρετανία είχε πάντοτε τη θέση ότι δε θα έπρεπε να υπάρχουν όροι στο να καταστεί η Νήσος μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως είχε προβλέψει ο "Ρ" από την περασμένη βδομάδα, ο Ρ. Ντενκτάς απέρριψε την πρόσκληση Κληρίδη την οποία χαρακτήρισε "βυζαντινό τέχνασμα", που έχει στόχο την κατάργηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Ο Ρ. Ντενκτάς επέκρινε επίσης τους Βρετανούς αρμόδιους που υποστηρίζουν την πρόσκληση Κληρίδη και τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θα υποκύψουν στο "βυζαντινό τέχνασμα" των Ελληνοκυπρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ