Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πουλί της καταιγίδας...

Εκδήλωση τιμής, μνήμης και συνέχισης του αγώνα οργάνωσε η ΚΟΒ της "Τυποεκδοτικής" την Κυριακή το πρωί στον Περισσό

Ενα διαφορετικό αντάμωμα απ' τα άλλα, ήταν αυτό, την Κυριακή το πρωί για τους εργαζόμενους της "Τυποεκδοτικής". Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ,στην επιχείρηση, πήραν μέρος στην εκδήλωση, που διοργάνωσε για τα 80 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του Κόμματος, μια εκδήλωση στην οποία αρμονικά "δένονταν" η ιστορία, οι μνήμες, η ευχαρίστηση απ' τον αγώνα, αλλά και η μουσική, η ποίηση, το τραγούδι, η αισιοδοξία και η φωτεινή ελπίδα μέσα από τους σημερινούς αγώνες του ΚΚΕ και των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης συμμετείχαν μαζί με τις οικογένειες τους και είχαν πολλά να διδαχτούν από ένα σύνολο υλικού, καλά δουλεμένου, που ξεχώριζε το κυριότερο, η ανιδιοτελής προσφορά και συμβολή των κομμουνιστών στους λαϊκούς αγώνες, στο διάβα της 80χρονης ιστορίας του Κόμματος της εργατικής τάξης.

Παράγουμε τα "πολεμοφόδια" του αγώνα

Καλωσορίζοντας τους παραβρισκόμενους ο γραμματέας της ΚΟΒ "Τυποεκδοτικής" του ΚΚΕ, Κ. Παπαγεωργίου,σημείωσε ότι επιδίωξη της οργάνωσης τη χρονιά αυτή που συμπληρώνονται τα 80 χρόνια του Κόμματος, θα είναι οι αξίες και οι θέσεις του Κόμματος να φτάσουν σε ακόμη περισσότερους εργάτες και νέους, για να αναδειχτεί η αναγκαιότητα, αλλά και η επικαιρότητα, του σοσιαλισμού. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη σημαντική αποστολή της"Τυποεκδοτικής" υπογράμμισε: "Δουλεύουμε σε ένα χώρο που παράγει τα"πολεμοφόδια" του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, όπως είχε πει πριν χρόνια ο Λουίς Κορβαλάν. Ο "Ριζοσπάστης", η "Κομμουνιστική Επιθεώρηση", ο "Οδηγητής" και οι μπροσούρες, τα φυλλάδια, οι αφίσες, η έντυπη προπαγάνδα του Κόμματος συνολικά, περνάει και από τα δικά μας χέρια. Νύχτα μέρα μαστορεύουμε όρθιοι και επίμονοι όλο αυτόν τον πλούτο των ιδεών και των θέσεων που πρέπει να φτάσει τους εργαζόμενους, να βοηθήσει τον καθημερινό τους αγώνα,να τους γνωρίσει την αλήθεια, που τους κρύβει η αστική προπαγάνδα, να τους φέρει πιο κοντά, να τους συσπειρώσει και να τους συντονίσει στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".Κατέληξε δίνοντας την υπόσχεση ότι η "Τυποεκδοτική", ξεπερνώντας τις δύσκολες μέρες μετά την πλημμύρα του 1994, "θα δώσει σήμερα, στις νέες καλύτερες συνθήκες, το δικό της "παρών" τιμώντας τα 80χρονα του Κόμματος ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες του, τους στόχους και την προοπτική του".

Στο μέτωπο η προοπτική

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο, ο παλαίμαχος κομμουνιστής δημοσιογράφος Γιώργης Μωραϊτης,μέλος της Διεύθυνσης του "Ριζοσπάστη", σημείωσε ότι "για το ΚΚΕ, ταιριάζει απόλυτα ο χαρακτηρισμός "το πουλί της καταιγίδας", που ο προλεταριακός συγγραφέας Μ. Γκόρκι, είπε για το Κόμμα των Μπολσεβίκων, σε διήγημά του, εμπνευσμένο από την επανάσταση του 1905. Αναλύοντας τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα 80χρονα αναφέρθηκε αναλυτικά, σε όλη την ιστορική πορεία του ΚΚΕ, στην ξεχωριστή συμβολή του στους λαϊκούς αγώνες, σε όλους τους τομείς και στην παραμικρή κατάκτηση.

Στη δύσκολη σημερινή συγκυρία της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης και με αφορμή την εξέλιξη της υποτίμησης της δραχμής, στα πλαίσια της υποταγής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ο Γ. Μωραϊτης, με έμφαση υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συγκρότησης του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που επεξεργάστηκε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και έκλεισε λέγοντας: "Η προοπτική είναι μία. Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας ανασύνταξης και ενδυνάμωσης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Αιώνας στον οποίο ο σοσιαλισμός θα ξαναγίνει η ελπίδα και το στήριγμα των λαών".

Ξεχωριστή, όμως, και συνταραχτική στιγμή ήταν αναμφισβήτητα, η στιγμή που το λόγο πήρε ο παλαίμαχος κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Μήτσος Στολίδης, καταθέτοντας τη δική του προσωπική μαρτυρία μέσα από το καμίνι του αγώνα. Μίλησε για τη μεγάλης σημασίας, απεργία πείνας, στα πέτρινά χρόνια του Εμφυλίου, το Νοέμβρη του 1948, που έκαναν οι 400 κρατούμενοι αγωνιστές της Αντίστασης - μεταξύ τους και 200 μελλοθάνατοι - στις φυλακές της Αίγινας, διαμαρτυρόμενοι και απαιτώντας το σταμάτημα των εκτελέσεων. Η δωδεκαήμερη αυτή απεργία πείνας ξεκίνησε ακριβώς μετά την εκτέλεση, την ημέρα της επετείου της ίδρυσης του ΚΚΕ, των δύο Πειραιωτών κομμουνιστών Γ. Μαυροειδάκου και Στ. Καρούλια,και ανέδειξε για πολλοστή φορά, όπως υπογράμμισε ο ομιλητής, "το ανάστημα των κομμουνιστών, που θυσιάζονταν για τα ιδανικά τους".

Ηταν πολλά αυτά που κατέθεσε ο παλαίμαχος σύντροφος και δεν μπορούν να χωρέσουν σε πέντε αράδες. Η εμπειρία της φυλακής, του δεσίματος των αγωνιστών, "που σε χρόνο μηδέν γίνονταν ένα, που μοιράζονταν και το τελευταίο τρόφιμο, που υπεύθυνα και πειθαρχημένα με τους εκπροσώπους τους, έδιναν μαθήματα ανθρωπιάς και ηρωισμού, στους δυνάστες τους, υποτακτικούς των ιμπεριαλιστών και του παλατιού". Μέσα από τη δυνατή αφήγηση αναδείχνονταν το μεγαλείο των αγωνιστών που δε λύγιζαν μπροστά και στα πιο φριχτά βασανιστήρια, όπως αυτό του ζεστού και φρέσκου γάλατος στη δέκατη μέρα της απεργίας πείνας.

Την εκδήλωση πλαισίωνε, επίσης, ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ποιήματα και τραγούδια του αγώνα, καθώς και η ταινία για την 80χρονη πορεία του ΚΚΕ. Ο Γ. Ρίτσος και Μπ. Μπρεχτ είχαν την τιμητική τους μαζί με τα τραγούδια που βγήκαν από τους πολύχρονους λαϊκούς αγώνες, τον "Μπεζεντάκο", το "Παιδιά σηκωθείτε, να βγούμε στους δρόμους", το "Δέντρο" και τόσα άλλα, που έγιναν οργή και πείσμα στα χείλη των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφορά (2014-04-06 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-10-27 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-07-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-07-11 00:00:00.0)
ΣΠ Προσφορές (1998-04-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ