Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
"Εφυγε" ο σύντροφος Δ. Βλησίδης

Η κηδεία του γίνεται σήμερα στα Χανιά, ώρα 3 μμ, από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας Χαλέπας

Πέθανε χτες ξαφνικά ο σύντροφος Δημήτρης Βλησίδης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και διευθυντής της εφημερίδας "ΑΛΗΘΕΙΑ" των Χανίων. Η κηδεία του Δ. Βλησίδη γίνεται σήμερα Τρίτη 17 Μάρτη στις 3 το μεσημέρι στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Χαλέπας.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Βλησίδης γεννήθηκε στους Αρμένους Αποκορώνου Χανίων το 1923 από φτωχή προσφυγική οικογένεια. Από μικρός ρίχτηκε στη βιοπάλη. Φοίτησε και τέλειωσε το Γυμνάσιο Βάμου. Από μαθητής ακόμα του Γυμνασίου, υιοθέτησε την προοδευτική και κομμουνιστική ιδεολογία και πήρε μέρος στην οργανωμένη νεολαιίστικη δράση μέσα από τις γραμμές της ΠΟΕΝ (Παγκρήτια Οργάνωση Ελεύθερων Νέων), που αργότερα προσχώρησε στην ΕΠΟΝ.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα σαν μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων και της Περιοχής Κρήτης. Για τη δράση του αυτή πιάστηκε το 1947 και βασανίστηκε απάνθρωπα. Δικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή και μετά την απόλυσή του εκτοπίστηκε στα Αντικύθηρα και στη συνέχεια στον Αϊ - Στράτη. Με το χουντικό πραξικόπημα του 1967, πιάστηκε και μαζί με 27 στελέχη της ΕΔΑ εκτοπίστηκε στη Γιάρο και, σε συνέχεια, στο Παρθένι της Λέρου. Συνολικά για την κομμουνιστική και αντιστασιακή του δράση έμεινε στις φυλακές και τις εξορίες 17 χρόνια.

Εργάστηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ σαν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων. Με τη μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, πήρε μέρος στην ανασυγκρότηση της Κομματικής Οργάνωσης Χανίων από διάφορες θέσεις.

Δούλεψε πολλά χρόνια σαν μέλος του Γραφείου της ΝΕ και του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και σαν διευθυντής της Εφημερίδας "ΑΛΗΘΕΙΑ" μέχρι το θάνατό του. Την περίοδο της κρίσης του Κόμματος, το 1991 στάθηκε αταλάντευτα με την κομμουνιστική ταυτότητα και ιδεολογία.

Το 1992 δέχτηκε δολοφονική επίθεση μέσα στα κομματικά γραφεία, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η υγεία του. Το 1993 και 1996 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στα Χανιά.

Από το 1982 μέχρι το 1994, εκλεγόταν συνεχώς δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Χανίων, στον οποίο διατέλεσε αντιδήμαρχος μέχρι το 1988. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Χανίων.

Σαν στέλεχος του ΚΚΕ και γνώστης των λαϊκών προβλημάτων της χανιώτικης κοινωνίας, αγωνίστηκε για την επίλυσή τους με πλούσια αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο και με πολλές παρεμβάσεις μέσα από τους μαζικούς φορείς που συμμετείχε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ