Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Γραφικές οι "επετειακές" κορόνες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση για την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών

"Οι "επετειακές" κορόνες και οι πανηγυρισμοί για την 8η Μάρτη καταλήγουν να είναι γραφικές, αν δεν είναι ηθελημένα αποπροσανατολιστικές, εφόσον δεν καλούν τις γυναίκες, που εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις πιο ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού, να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους που καταπατούνται βάναυσα από το σημερινό κοινωνικό οικονομικό σύστημα. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, που συγκλονίζονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα και αντιλήψεις, πολιτιστική και οικονομική καθυστέρηση, πείνα, ένδεια, όπου διαδραματίζονται πόλεμοι και συρράξεις ή ακόμα όπου προωθούνται συντηρητικές και οπισθοδρομικές κοινωνικές και οικονομικές ρυθμίσεις, οι γυναίκες καλούνται πρώτες να καταβάλουν το τίμημα και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες". Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης στη συζήτηση σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών.

"Οι γυναίκες όλου του κόσμου με τους συνεχείς και ακαταπόνητους αγώνες τους άλλαξαν πολλά, και όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για την εξέλιξη ολόκληρων κοινωνιών. Τη δύναμη αυτών των αγώνων πρέπει να τιμήσουμε σήμερα επικαλούμενοι την αναγκαιότητα συνέχισής τους καθώς ουσιαστικά προβλήματα παραμένουν άλυτα και άλλα, νέα έρχονται να απειλήσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Θύμα θρησκευτικού φανατισμού, θύμα εκμετάλλευσης διεθνών εγκληματικών δικτύων, θύμα της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης η γυναικεία αξιοπρέπεια υφίσταται με το σκληρότερο τρόπο τις συμπεριφορές ενός κόσμου, που θίγει συνολικά την ανθρώπινη αξιοπρέπειακαι υπόσταση το ίδιο βάναυσα, αν και με άλλους τρόπους, στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, στις αναπτυγμένες χώρες, τις ίδιες τις χώρες της ΕΕ.

Ισες ευκαιρίες για τις γυναίκες δεν μπορούν να νοηθούν μέσα σε μια κοινωνία χωρίς ισότιμη κοινωνική προοπτική, μια κοινωνία ανεργίας, υποαπασχόλησης, χωρίς κράτος πρόνοιας, μια κοινωνία κόστους και εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης αξίας.

Τα κοινωνικά δικαιώματα και οι κοινωνικές απολαβές όχι μόνο δε διευρύνονται αλλά συρρικνώνονται όλο και περισσότερο ως υπερβολικά δαπανηρές, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που έχουν να συνδυάσουν πολλά καθήκοντα, διπλούς και τριπλούς κοινωνικούς ρόλους.

Οι ευέλικτες, ελαστικές μορφές απασχόλησης, που προσφέρονται με απλοχεριά στις γυναίκες, δεν είναι προϊόν ανάπτυξης αλλά ευελιξία των οικονομικά ισχυρών για να αντισταθμίσουν την οικονομική κρίση και να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα σε βάρος των εργαζομένων με πρώτο θύμα τις γυναίκες, αυτές που εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα αμειβόμενες για ίση εργασία, να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα και άνισες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Να εξακολουθούν να καταλαμβάνουν κύρια κατώτερες και ανειδίκευτες θέσεις εργασίας και να έχουν περιορισμένη συμμετοχή σε υπεύθυνες και ανώτερες διοικητικές θέσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή.

Η θεσμική προστασία των γυναικών από τις κάθε είδους σε βάρος τους διακρίσεις και η εξασφάλιση της θετικής τους επίδρασης στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή δεν μπορεί να νοηθεί και να ενισχυθεί, ανεξάρτητα από τον αποπροσανατολισμό και τη συχνά εκ βάθρων αναδιοργάνωση του μοντέλου ανάπτυξης των κοινωνιών μας.

Απέναντι στα σχέδια του πολέμου, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, απέναντι στην τακτική διακρίσεων, οι γυναίκες καλούνται να προβάλουν και να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα στα πλαίσια ενός πλατιού λαϊκού μετώπου πάλης σε κάθε χώρα ξεχωριστά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που θα εκφράζει τον κοινό αγώνα παρεμπόδισης αυτής της πολιτικής, μέχρι την ανατροπή της, μέχρι την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ