ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ - ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ
Και πώληση του 49% και... στρατηγικός επενδυτής

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, επιβεβαίωσε χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει και τρίτο πακέτο (10 - 15%), προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράδοσης του ΟΤΕ σε στρατηγικό επενδυτή

Νομοθετική ρύθμιση που ενδέχεται να προβλέπει μετοχοποίηση μέχρι και του 49% του ΟΤΕ, ενώ στην πορεία αυτή γίνεται πλέον ορατή η "σκιά" του στρατηγικού επενδυτή για τον Οργανισμό, είναι δύο συμπεράσματα που προκύπτουν τόσο από τις τελευταίες συζητήσεις στα κυβερνητικά επιτελεία, όσο και από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Γ. Χρυσολούρη,διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ.

Ο Γ. Χρυσολούρης στην πρώτη του συνέντευξη, επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για 10% - 15% πρόσθετο ποσοστό μετοχοποίησης, στο τέλος του χρόνου. Οσον αφορά στο ύψος του ποσοστού που θα θέτει ως πλαφόν η νέα νομοθετική ρύθμιση, ο διευθύνοντας σύμβουλος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση. Οπως υποστήριξε, δε συζητήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη του ΥΠΕΘΟ συγκεκριμένο ποσοστό, όμως σχολίασε πως στην πρώτη μετοχοποίηση, που πωλήθηκε το 8%, ο νόμος (2257/94) έδινε τη δυνατότητα να μετοχοποιηθεί ποσοστό μέχρι 25% του Οργανισμού. Με δεδομένο ότι ο νόμος πρέπει να καλύπτει τη δυνατότητα να μετοχοποιηθεί τουλάχιστον το 30% - 35% φέτος, και παίρνοντας υπόψη ότι γίνεται όχι μόνο για το 1998, αλλά και σε κάποιο βάθος χρόνου, προκύπτει το συμπέρασμα πως η νομοθετική ρύθμιση θα φτάνει μέχρι και 49%.

Ομως για ένα τόσο μεγάλο ποσοστό προς πώληση, για τα δεδομένα του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι πλησιάζουμε ήδη στην ημερομηνία της πλήρους απελευθέρωσης (2001) - για την οποία προετοιμάζονται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες - η "λύση" του στρατηγικού επενδυτή, που δήθεν θα μας προφυλάξει και από τον ανταγωνισμό, προδιαγράφεται σαν κάτι πιο σίγουρο από ένα απλό επιχειρηματικό σενάριο.

"Ολέθριο πολιτικό λάθος" χαρακτηρίζει η ΟΜΕ - ΟΤΕ την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει τον ΟΤΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 25%. Με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις ανάγκες της επιχείρησης, αφού στα ταμεία του ΟΤΕ υπάρχει κεφάλαιο αναξιοποίητο που φτάνει τα 120 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ το επενδυτικό του πρόγραμμα καθυστερεί σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την υποτίμηση της δραχμής ορισμένοι προμηθευτές του Οργανισμού, ήδη έχουν θέσει ζήτημα αύξησης του κόστους των προμηθειών που κλείστηκαν με τις πρόσφατες προγραμματικές συμφωνίες. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος, χωρίς όμως να μπορεί ν' αποτιμήσει ακόμα πιο θα είναι το συνολικό τίμημα της επιβάρυνσης, που απαιτούν οι προμηθευτές. Συνδικαλιστικοί κύκλοι σχολίαζαν πως και στην περίπτωση του ΟΤΕ, κάποιοι με το πρόσχημα της υποτίμησης επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του και πως μόνο ένα μέρος των προμηθειών σχετίζονται με εισαγωγές υλικών από το εξωτερικό.

Τέλος, ο Γ. Χρυσολούρης αμφισβήτησε ευθέως την πολιτική των επενδύσεων της προηγούμενης Διοίκησης στο εξωτερικό και μίλησε για αναπροσαρμογή της στρατηγικής του Οργανισμού, ο οποίος πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον του στις χώρες της Βαλκανικής, με προτεραιότητα στην εξαγορά των υπό ιδιωτικοποίηση τηλεπικοινωνιακών οργανισμών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μεγαλώνει η ληστεία των λαϊκών αποταμιεύσεων

Παρά το γεγονός ότι η υποτίμηση της δραχμής πυροδότησε ήδη αύξηση του πληθωρισμού, οι τραπεζίτες ανακοινώνουν μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου (τα περιορίζουν στο 9-9,5%) και ισχνές στα επιτόκια χορηγήσεων (παραμένουν σταθερά πάνω από 16%)

Την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν την υποτίμηση της δραχμής, για ένταση της κερδοσκοπίας και της τοκογλυφίας σε βάρος των μικροκαταθετών και δανειοληπτών, άρχισαν να δείχνουν οι τραπεζίτες, μόλις 4 μέρες μετά την υποτίμηση της δραχμής. Ενδεικτικές, από αυτή την άποψη είναι και οι χτεσινές ανακοινώσεις των τραπεζών Εμπορική, ΑΛΦΑ Πίστεως και Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε γενναία μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου και σε ισχνή μείωση των επιτοκίων των δανείων που θα χορηγούν.

Συγκεκριμένα:

  • Η Εμπορική Τράπεζα, ανακοίνωσε χτες ότι μειώνει από τη Δευτέρα 23 Μάρτη κατά 0,75 μονάδες το επιτόκιο για καταθέσεις ταμιευτηρίου (από 9,75% σε 9%) - το καθαρό επιτόκιο, μετά τη φορολογία τόκων (15%), περιορίζεται σε 7,65% από 8,29% - και μόλις κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων (από 16,25% σε 16%).
  • Η ALPHA Τράπεζα Πίστεως από την ερχόμενη Δευτέρα μειώνει κατά 0,5 μονάδες τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου (από 9,25% και 9,75% σε 8,75% και 9,25% ανάλογα με την περίπτωση). Επίσης, μειώνει κατά 0,5 έως 1 μονάδα τα διάφορα επιτόκια χορηγήσεων (από 16,75% σε 16,25% το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης και για πάγιες εγκαταστάσεις).
  • Η Τράπεζα Αττικής, μειώνει από την 1η Απρίλη κατά 0,5 μονάδες το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου (από 10% σε 9,5%). Το καθαρό επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου - μετά τη φορολογία τόκων - διαμορφώνεται στο 8,075% από 8,5%. Επίσης, η τράπεζα μειώνει από την ίδια ημερομηνία κατά 0,4 μονάδες το ελάχιστο επιτόκιο χορηγήσεων (από 17,5% σε 17,1% και κατά 1 μονάδα το βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης (από 17,5% σε 16,5%).

Είχαν προηγηθεί μειώσεις επιτοκίων - που ήδη ισχύουν από τις 16 Μάρτη - από τις τράπεζες Ιονική και ASPIS BANK. Η Ιονική είχε μειώσει το προνομιακό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης και για πάγια κατά μισή μονάδα (από 16,5% και 16% σε 16% και 15,5% αντίστοιχα) και κατά 0,25 της μονάδας τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου, Ιονικός Τρεχούμενος και Ιονικός Επιχειρήσεων. Η ASPIS BANK είχε μειώσει κατά 0,25 της μονάδας το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων και δανείων για επαγγελματική στέγη (από 16,75% σε 16,5%) και παράλληλα μειώνει από 0,5 μέχρι 0,75 της μονάδας τα επιτόκια καταθέσεων λογαριασμών Golden, ταμιευτηρίου, Diamond και μηνιαίου εισοδήματος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει σημαντικά με την υποτίμηση, όλες σχεδόν οι τράπεζες προχώρησαν σε πολύ μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου και πολύ ισχνές μειώσεις των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγούν. Χαρακτηριστικό είναι το εξής: Αυτή τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο των χορηγούμενων δανείων είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό και το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου μόλις 2,2 φορές μεγαλύτερο του πληθωρισμού. Με τις νέες μειώσεις των επιτοκίων που αποφάσισαν οι τράπεζες και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού που προκαλεί η υποτίμηση της δραχμής, γίνονται ακόμη πιο τοκογλυφικοί οι όροι που οι τράπεζες θα χορηγούν δάνεια και θα τοκίζουν τις καταθέσεις. Κι αυτό, γιατί τα μεν επιτόκια χορηγήσεων θα είναι λίγο μεγαλύτερα από 3,5 φορές του πληθωρισμού, τα δε επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου μικρότερα από 2 φορές. Επίσης, η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, όχι μόνο δε μειώνεται - παρά την κοινή διαπίστωση ότι παραμένει απαράδεκτα μεγάλη με την ανοχή της κυβέρνησης - αλλά αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο.

Πανάκριβες παρεμβάσεις

Ενώ ο κερδοσκοπικός τζόγος φουντώνει επικίνδυνα, για τηνΤράπεζα της Ελλάδας άρχισε αντίστροφος κύκλος του παραλόγου, καθώς πρέπει τώρα με παρεμβάσεις να συμμαζέψει την ξεχειλισμένη από κερδοσκοπικό συνάλλαγμα αγορά. Παρεμβάσεις όμως που στοιχίζουν πανάκριβα και τις πληρώνει τελικά ο ελληνικός λαός.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Ελλάδας, χτες άντλησε ρευστότητα 400 δισ. δραχμών με δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων για 6 μέρες, προσφέροντας επιτόκιο 15,5%. Οπως μάλιστα προκύπτει από την ανακοίνωση, οι προσφορές ικανοποιήθηκαν αναλογικά μόνο κατά 37,1% γεγονός που σημαίνει ότι το αρχικό ύψος των προσφορών ξεπερνούσε το 1 τρισ. δραχμές.

Στο σφυρί και οι εταιρίες Φυσικού Αερίου

Στη γύρα των "διεθνών αγορών" έχουν βγει τα κυβερνητικά στελέχη για να ξεπουλήσουν και τα αστικά δίκτυα Φυσικού Αερίου. Στα πλαίσια αυτά ο γενικός διευθυντής της ΔΕΦΑ Σ. Παπαφιλίππου είχε χτες συνάντηση στο Λονδίνο με εκπροσώπους μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών, ήταν η πώληση σε ιδιώτες του 49% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών εκμετάλλευσης και διανομής Φυσικού Αερίου στις περιφέρειες της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Κ. Μακεδονίας. Προφανώς, ο διευθυντής της ΔΕΠΑ, θα υπενθύμισε στους υποψήφιους αγοραστές, την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να υποτιμήσει τη δραχμή κατά 14%, που για τους ξένους σημαίνει ότι μπορούν να αγοράσουν κατά 14% φτηνότερα το σύνολο ή πακέτα μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα ενέργειας.

Μάλιστα, προκειμένου να δελεάσει τους ξένους τραπεζίτες, τους υποσχέθηκε ότι η αγορά του 49% των μετοχών θα συνοδευτεί και με την παραχώρηση της διοίκησης (managmen) της εταιρίας. Πρόκειται δηλαδή για πλήρη ιδιωτικοποίηση δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο, ως πλειοψηφών μέτοχος εκχωρεί τα δικαιώματα διοίκησης στους μειοψηφούντες ιδιώτες. Για τον ίδιο σκοπό, της προσέλκυσης δηλαδή ιδιωτικών κεφαλαίων στις εταιρίες διανομής Φυσικού Αερίου, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΦΑ έχει προγραμματίσει σήμερα νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στο Χιούστον των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ