Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ - ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ
Και πώληση του 49% και... στρατηγικός επενδυτής

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, επιβεβαίωσε χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει και τρίτο πακέτο (10 - 15%), προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράδοσης του ΟΤΕ σε στρατηγικό επενδυτή

Νομοθετική ρύθμιση που ενδέχεται να προβλέπει μετοχοποίηση μέχρι και του 49% του ΟΤΕ, ενώ στην πορεία αυτή γίνεται πλέον ορατή η "σκιά" του στρατηγικού επενδυτή για τον Οργανισμό, είναι δύο συμπεράσματα που προκύπτουν τόσο από τις τελευταίες συζητήσεις στα κυβερνητικά επιτελεία, όσο και από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Γ. Χρυσολούρη,διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ.

Ο Γ. Χρυσολούρης στην πρώτη του συνέντευξη, επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για 10% - 15% πρόσθετο ποσοστό μετοχοποίησης, στο τέλος του χρόνου. Οσον αφορά στο ύψος του ποσοστού που θα θέτει ως πλαφόν η νέα νομοθετική ρύθμιση, ο διευθύνοντας σύμβουλος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση. Οπως υποστήριξε, δε συζητήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη του ΥΠΕΘΟ συγκεκριμένο ποσοστό, όμως σχολίασε πως στην πρώτη μετοχοποίηση, που πωλήθηκε το 8%, ο νόμος (2257/94) έδινε τη δυνατότητα να μετοχοποιηθεί ποσοστό μέχρι 25% του Οργανισμού. Με δεδομένο ότι ο νόμος πρέπει να καλύπτει τη δυνατότητα να μετοχοποιηθεί τουλάχιστον το 30% - 35% φέτος, και παίρνοντας υπόψη ότι γίνεται όχι μόνο για το 1998, αλλά και σε κάποιο βάθος χρόνου, προκύπτει το συμπέρασμα πως η νομοθετική ρύθμιση θα φτάνει μέχρι και 49%.

Ομως για ένα τόσο μεγάλο ποσοστό προς πώληση, για τα δεδομένα του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι πλησιάζουμε ήδη στην ημερομηνία της πλήρους απελευθέρωσης (2001) - για την οποία προετοιμάζονται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες - η "λύση" του στρατηγικού επενδυτή, που δήθεν θα μας προφυλάξει και από τον ανταγωνισμό, προδιαγράφεται σαν κάτι πιο σίγουρο από ένα απλό επιχειρηματικό σενάριο.

"Ολέθριο πολιτικό λάθος" χαρακτηρίζει η ΟΜΕ - ΟΤΕ την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει τον ΟΤΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 25%. Με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις ανάγκες της επιχείρησης, αφού στα ταμεία του ΟΤΕ υπάρχει κεφάλαιο αναξιοποίητο που φτάνει τα 120 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ το επενδυτικό του πρόγραμμα καθυστερεί σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την υποτίμηση της δραχμής ορισμένοι προμηθευτές του Οργανισμού, ήδη έχουν θέσει ζήτημα αύξησης του κόστους των προμηθειών που κλείστηκαν με τις πρόσφατες προγραμματικές συμφωνίες. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος, χωρίς όμως να μπορεί ν' αποτιμήσει ακόμα πιο θα είναι το συνολικό τίμημα της επιβάρυνσης, που απαιτούν οι προμηθευτές. Συνδικαλιστικοί κύκλοι σχολίαζαν πως και στην περίπτωση του ΟΤΕ, κάποιοι με το πρόσχημα της υποτίμησης επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του και πως μόνο ένα μέρος των προμηθειών σχετίζονται με εισαγωγές υλικών από το εξωτερικό.

Τέλος, ο Γ. Χρυσολούρης αμφισβήτησε ευθέως την πολιτική των επενδύσεων της προηγούμενης Διοίκησης στο εξωτερικό και μίλησε για αναπροσαρμογή της στρατηγικής του Οργανισμού, ο οποίος πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον του στις χώρες της Βαλκανικής, με προτεραιότητα στην εξαγορά των υπό ιδιωτικοποίηση τηλεπικοινωνιακών οργανισμών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ