ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίθεση στις πολιτικές που γεννούν την ανεργία

Συζήτηση με θέμα "Ανεργία - Απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση" στην Καισαριανή

Είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι άνεργοι. Αλλα 60 εκατομμύρια άτομα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 10%, με σαφή την... προοπτική ανόδου του. Νούμερα, που απειλούν το ευρωπαϊκό "όραμα" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, καθώς ενέχουν "κινδύνους" κοινωνικών εκρήξεων. Νούμερα που ερμηνεύονται από τους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών ως ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο αφού ενίσχυσαν, προσπαθούν να το... καταπολεμήσουν. Πώς; Με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, την προώθηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, το μοίρασμα, εν τέλει, της ανεργίας.

Οι εξελίξεις αυτές στις εργασιακές σχέσεις, συζητήθηκαν στη διάρκεια συζήτησης με θέμα "ανεργία - απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση",που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφορικής και Ανάπτυξης του Δήμου Καισαριανής και το περιοδικό "Νύξεις".

Στο ερώτημα "πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας και η όξυνσή της", καθώς και "ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση αυτή", οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ εξαντλήθηκαν, κυρίως, σε προτάσεις διαχείρισης της ανεργίας. Προτάσεις που ανάγουν σε λύση τα διάφορα προγράμματα (όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης) που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προτάσεις, δηλαδή, που απομονώνουν το πρόβλημα από τη "μάνα" του, τον καπιταλισμό.

"Η ανεργία είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού", είπε στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Φρόσω Κορτζίδου,σημειώνοντας με έμφαση πως "πρέπει να κάνουμε καθαρό ότι στο υπάρχον κοινωνικό σύστημα, κριτήριο για την άσκηση πολιτικής είναι το κέρδος των λίγων και όχι των πολλών".

Η Φρόσω Κορτζίδου τόνισε πως η όξυνση της ανεργίας είναι φυσικό επακόλουθο των πολιτικών, που χαράζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθεί η κυβέρνηση, της εφαρμογής, δηλαδή, των νόμων των πολυεθνικών και των κατευθύνσεων του Μάαστριχτ. "Αυτό που επιδιώκουν - σημείωσε - είναι να μοιράσουν την ανεργία. Στην κατεύθυνση αυτή προώθησαν τον "κοινωνικό διάλογο", ζητώντας στην ουσία να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι στην εκχώρηση εργασιακών κεκτημένων". Κατέληξε, πως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας είναι να στηρίξει τη λαϊκή αντίθεση στις πολιτικές που τη "γεννούν". Να στηρίξει, στις ερχόμενες εκλογές, δυνάμεις που θα συμβάλουν στη δημιουργία μετώπου σύγκρουσης με αυτές τις πολιτικές.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καιτου ΕΟΜΜΕΧ. Επίσης, εκπρόσωποι των εργαζομένων του Δήμου, των οικοδόμων, των επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίοι σημείωσαν την ανάγκη συντονισμού του αγώνα τους ενάντια στην επίθεση που δέχονται.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Κατημερτζής,επικεφαλής της "Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας", κάλεσε σε αγώνα ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική.

Για Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού

Παρ' όλο που βρισκόμαστε αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές, η δυσαρέσκεια του κόσμου αναγκάζει ήδη δημοτικούς άρχοντες, που εφάρμοσαν μια αντιλαϊκή - φορομπηχτική - αυταρχική πολιτική σ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους, να προσπαθούν τώρα να κρατήσουν αποστάσεις απ' αυτήν, εμφανίζοντας τον εαυτό τους χωρίς ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην ΤΑ γενικότερα αλλά και τους δήμους τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Αλεξανδρίδη, δημάρχου Εύοσμου, ο οποίος πρόσφατα αρθρογράφησε στον "Αγγελιαφόρο" και ασχολήθηκε κυρίως με τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Αναμφισβήτητα περιέγραψε την οικονομική δυσπραγία των δήμων. Εκείνο όμως που σκόπιμα απέκρυψε είναι γιατί οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, δε δίνουν στην ΤΑ τα χρήματα εκείνα που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο, ενώ τη φορτώνουν συνέχεια με νέες αρμοδιότητες. Να μην ξεχνάμε πως η ΝΔ πρώτη άνοιξε το δρόμο για παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων (300 δισ. την τριετία 90 - 93) στο πλαίσιο της περικοπής των κοινωνικών δαπανών για να πετύχει τους δείχτες του Προγράμματος σύγκλισης.

Ο λόγος που συνθλίβουν οικονομικά την ΤΑ (2,5% δίνουν φέτος απ' τον προϋπολογισμό, ενώ οι παρακρατήσεις φτάνουν πλέον σχεδόν στο 1,5 τρισ.) είναι γιατί ακριβώς, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλουν να σταματήσει να παίζει αυτόν τον κοινωνικό ρόλο. Θέλουν μια ΤΑ που θα εφαρμόζει όλες τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και η ίδια θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στη βάση της ανταποδοτικότητας, με σκοπό το κέρδος και τη εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Διαφοροποιείται ο κ. Αλεξανδρίδης από την πολιτική αυτή;

Κατ' αρχήν τον διαψεύδει το ίδιο το έργο του.

Ούτε μια φορά εναντιώθηκε σ' αυτές τις κατευθύνσεις. Ούτε ενημέρωσε τον κόσμο, ούτε τον κινητοποίησε. Αντίθετα, αξιοποίησε κάθε ευκαιρία που του παρέχουν οι νόμοι που δημαγωγικά κατακρίνει, για να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των δημοτών του Εύοσμου όπως το ΤΑΠ, το ειδικό τέλος για τη συντήρηση των σχολείων, το 2% στα καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας.

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη μερίδα δημοτών που τους απειλεί με υπέρογκα πρόστιμα αν δεν καταβάλουν, βάσει του ν. 1337/83, 250 εκατομ. το χρόνο που τους υποχρεώνει σαν Διοίκηση για έργα υποδομής, όταν ούτε ο δήμος βάζει αντίστοιχα χρήματα, ούτε απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ διεκδικεί να πάρει άλλα τόσα όπως αυτός ο νόμος ορίζει.

* * *

Για ποιον αγώνα μιλά λοιπόν ο κ. Αλεξανδρίδης. Ενάντια στους δημότες;

Μήπως ορισμένες προτάσεις που κάνει αποτελούν πράγματι διέξοδο, όπως για παράδειγμα η ίδρυση τράπεζας ΤΑ;

Αυτοί που την προτείνουν (μαζί και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ) κινούνται στη λογική της αποδέσμευσης της ΤΑ από την κρατική επιχορήγηση, στην πλήρη στροφή των δήμων σε έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, ώστε να 'χουν έσοδα για να δημιουργήσουν την ίδια την τράπεζα και επιχειρηματική δραστηριότητα τέτοια ώστε να 'χουν φερεγγυότητα απέναντι σε διάφορους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (έχει ανοίξει μια συζήτηση ευρύτερη για Δήμους επιχειρηματίες εντός και εκτός Ελλάδας).

Σε μια εποχή εξαγορών και συγχωνεύσεων μεγάλων τραπεζικών συγκροτημάτων στη χώρα μας και διεθνώς η δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας θα κατέληγε στη χρεοκοπία και την εξαγορά της από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η ουσία όμως βρίσκεται στο ότι μια τέτοια πρόταση είναι έξω από τη λογική ενός θεσμού που πρέπει να βρίσκεται κοντά στο λαό μαζί με το λαό, να τον υπηρετεί και όχι να λειτουργεί ως επιχείρηση με καπιταλιστικά κριτήρια.

Η λύση των οικονομικών προβλημάτων της ΤΑ βρίσκεται στη διεκδίκηση άμεσα των παρακρατηθέντων ποσών, στη διεκδίκηση επιχορήγησης 8% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Στον Αγώνα της ΤΑ και του μαζικού κινήματος για την επίλυση λαϊκών προβλημάτων, κόντρα στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Η ΤΑ μπορεί και πρέπει να παίξει τέτοιο ρόλο σαν θεσμός.

Το γεγονός ότι η ΚΕΔΚΕ, την οποία επικαλείται ο κ. δήμαρχος, συμφωνεί στην ίδρυσή της, δε σημαίνει ότι εκφράζει τη βούληση πολλών τοπικών αρχόντων, και του λαού. Να θυμίσουμε μόνο την εναντίωση πρόσφατα του συνόλου σχεδόν των Δήμων και Κοινοτήτων στο σχέδιο Καποδίστριας, παρά την εκφρασμένη συμφωνία της ΚΕΔΚΕ, η οποία κατέληξε να κάνει ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη χωρίς συνέδρους, αλλά μόνο με χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής, περικυκλωμένη από τα ΜΑΤ, για να μην πλησιάσουν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ που διεκδικούσαν τη λύση των προβλημάτων τους.

* * *

Αρκετή αναφορά και εναπόθεση ελπίδων γίνεται για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χωρίς να παρουσιάζεται πάλι η πραγματικότητα.

Κατ' αρχήν οι επιλογές χρηματοδότησης από την ΕΕ δεν εξυπηρετούν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας σύμφωνα με τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού και τις δυνατότητές της, αλλά με βάση τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών.

Η ανυπαρξία προγραμματισμού, η απουσία συντονισμού των ΟΤΑ, η ανύπαρκτη επίτηδες κρατική βοήθεια κάνουν τα προγράμματααναποτελεσματικά (από τα 5 δισ. του Προγράμματος URBAN ο Δήμος Εύοσμου απορρόφησε 1 χρόνο πριν τη λήξη του μόνο τα 120 εκατομ.) και διευκολύνουν την άλωση του κυκλώματος λήψης και διαχείρισης των Ευρ. Προγραμμάτων από ποικιλώνυμα συμφέροντα. Στο Πρόγραμμα URBAN που αφορά 5 Δήμους των Δ. Συνοικιών δεν έχει κανείς απαντήσει πώς εντάχθηκε το νοσ. ΑΧΕΠΑ, ενώ στο LIFE εμπλέκεται το ίδρυμα Γουλανδρή.

Από τα προγράμματα αυτά απουσιάζει εντελώς ο έλεγχος από αιρετά όργανα σ' όλη τη διαδικασία λήψης - διαχείρισης, καθώς και των αποτελεσμάτων.

Η ΤΑ πρέπει να παρέμβει αγωνιστικά για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών, απαιτώντας την ενίσχυσή της από το Κράτος με τεχνική βοήθεια και συντονισμό ώστε τα χρήματα να διοχετεύονται σε προγράμματα τέτοια που βοηθούν την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας και της κάθε περιοχής προς όφελος των εργαζομένων.

Χρειάζεται να θεσπιστούν ενιαία κριτήρια για τη λήψη, διαχείριση και έλεγχο των αποτελεσμάτων.

Η διαχείρισή τους να γίνεται αποκλειστικά από τους δήμους, να ελέγχονται από τα εκλεγμένα όργανα και να γίνεται δημόσιος απολογισμός τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια οικειοποίησής τους από ιδιωτικά συμφέροντα και οι προσπάθειες χρησιμοποίησής τους για την άμβλυνση των συνειδήσεων, τη διαφθορά ατόμων και φορέων, την ηθική δέσμευση στη λογική της ιδεολογίας των κυρίαρχων δυνάμεων.

* * *

Ο κ. Αλεξανδρίδης μιλά, τέλος, για το δυναμισμό της διοίκησής του και το φιλολαϊκό έργο της. Ορισμένες αναφορές έκανα ήδη.

Αν και δεν είναι του παρόντος η αναλυτική αναφορά, να προσθέσουμε μόνο ορισμένα στοιχεία που δείχνουν το αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής του.

Επί της θητείας του έσπρωξε συνειδητά στη χρεοκοπία τη μόνη παραγωγική κατασκευαστική επιχείρηση του δήμου μας, την οποία μάλιστα πρόσφατα (Οκτώβρη '97) ξεπούλησε αντί πινακίου φακής σε ιδιώτες.

Οχι μόνο δεν έγινε καινούριο ΚΑΠΗ, αλλά μειώθηκαν οι πιστώσεις μ' αποτέλεσμα ν' αναγκαστεί η διοίκησή τους να βγάλει λαχείο, στη ζητιανιά στρέφει τους ηλικιωμένους η "Κοινωνική του Πρόνοια".

Ολες, μάλιστα, οι λειτουργίες του δήμου (αθλητισμός, πολιτισμός, κλπ.) έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα, στη βάση της πληρωμής τους από τους δημότες.Ο λαός του Δήμου Εύοσμου έχει ήδη νιώσει καλά αυτή την πολιτική. Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, του δίνεται η δυνατότητα να την καταδικάσει και να υπερψηφίσει εκείνη τη Δημοτική Κίνηση που με το έργο της σαν Διοίκηση και σαν αντιπολίτευση εγγυάται ένα Δήμο που θα αγωνίζεται μαζί με τους δημότες του για τη λύση των τοπικών και των γενικότερων προβλημάτων που τον απασχολούν.

Βασίλης ΤΖΗΚΑΣ

υποψήφιος δήμαρχος Εύοσμου

Δημοτική Κίνηση στην Καλαμπάκα

Στη συγκρότηση Δημοτικής Κίνησης στον διευρυμένο Δήμο Καλαμπάκας προχώρησαν πολίτες της περιοχής, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία παραβρέθηκαν κάτοικοι της πόλης και των χωριών του νέου δήμου.

Τη διακήρυξη της κίνησης παρουσίασε ο Ευθ. Ζιανός,γιατρός, που τόνισε ότι αυτή απευθύνεται σε κάθε αγωνιστή, σε κάθε πολίτη που ανησυχεί και αγωνίζεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η Δημοτική Κίνηση θα αγωνίζεται για την υπεράσπιση του διεκδικητικού, κοινωνικού χαρακτήρα της ΤΑ με λαϊκή συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα, για τη μη μετατροπή της σε φορομπηχτικό μηχανισμό και προαγωγό των πελατειακών σχέσεων, για την εξασφάλιση πόρων από την κεντρική εξουσία, εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, θα συμμετέχει στους λαϊκούς αγώνες για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, της νεολαίας της περιοχής.

Ψηφίζουν οι μεταλλεργάτες

Αρχίζουν τηνΚυριακή και θα τελειώσουν την άλλη Πέμπτη οι εκλογές του του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το ΕΚΑ και την ΠΟΕΜ.

Σε ανακοίνωση του σωματείου καλούνται όλα τα μέλη να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές και να ενισχύσουν έτσι την κοινή πάληγια την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο 2ο όροφο των γραφείων του ΕΚΑ και οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το ατομικό βιβλιάριο ασθένειας ΙΚΑ. Την Κυριακή οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες οι διαδικασίες θα ξεκινούν στις 2 το μεσημέρι και θα τελειώνουν στις 9 το βράδυ.

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Από την Κυριακή 29 Μάρτη θα εφαρμοστεί η θερινή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι στις 03.00 το πρωί της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 04.00.

Το παραπάνω μέτρο ισχύει σε όλη την ΕΕ μέχρι την Κυριακή 25 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ