ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ "ΟΠΛΟ" ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Με τρόπο αντάξιο του ρόλου τους και της αποστολής τους γιόρτασαν την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού η πλειοψηφία των ΜΜΕ και τα κόμματα του δικομματισμού. Ανέβασαν τους τόνους της αντιαλβανικής υστερίας, αύξησαν τη δόση του δηλητηρίου "ξενοφοβία και ρατσισμός" και προετοίμασαν την "κοινή γνώμη" να δεχτεί αυταρχικά μέτρα, στο όνομα της προστασίας από την εγκληματικότητα, ενώ δε δίστασαν, έμμεσα πλην σαφώς, να ενθαρρύνουν τους πολίτες να "αυτοπροστατευτούν", παίρνοντας "το νόμο στα χέρια τους", στο όνομα του ότι η Αστυνομία "αδυνατεί" να το κάνει.

Είναι ολοφάνερο ότι βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση μιας συντονισμένης και οργανωμένης επιχείρησης καλλιέργειας ρατσιστικών "ανακλαστικών" και συνειδήσεων, η οποία συνοδεύει τη γενικότερη συντηρητική αναδίπλωση, στην οποία εξωθούν την ελληνική κοινωνία. Επιχείρηση, την οποία εκμεταλλεύονται ποικιλότροπα οι ιθύνοντες για να προωθήσουν τα άθλια σχέδιά τους σε διάφορες κατευθύνσεις.

Πρώτο, να χειροτερέψουν την, ήδη, άθλια κατάσταση των οικονομικών μεταναστών, κυρίως των προερχόμενων από τις βαλκανικές χώρες, ώστε να γίνονται εύκολη λεία στα χέρια των εκμεταλλευτών τους. Ταυτόχρονα, τους φορτώνουν, μέσα από τη μαύρη προπαγάνδα, την ευθύνη για τη διόγκωση της ανεργίας, με το γνωστό σλόγκαν ότι "κλέβουν τις δουλιές των Ελλήνων". Ετσι, οι "βάρβαροι" επιχειρείται να γίνουν εύκολος στόχος της οργής για την αύξηση του αριθμού των ανέργων, αντί να ξεσπάσει στα "κεφάλια" των διαχειριστών της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής επέλασης, που συρρικνώνουν τις θέσεις εργασίας, χάρη των υπερκερδών των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών. Στην επιχείρηση αυτή, καμία σημασία δε φαίνεται να έχουν τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών δεν έχουν σχέση με την εγκληματικότητα. Αντίθετα, μεγεθύνονται στο έπακρο "τα εγκλήματα των Αλβανών", ώστε να ενισχύεται η εντύπωση ότι αυτοί αποτελούν τη "ρίζα του κακού". Η συντήρηση αυτής της εικόνας διευκολύνει και την κυβέρνηση στο χειρισμό του θέματος της χορήγησης της "πράσινης κάρτας". Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου (προχτές στην "Ελευθεροτυπία") ότι η Αστυνομία, ήδη, προχωρά σε μαζικές απελάσεις μεταναστών, στο όνομα του ότι δε διαθέτουν "ούτε σπίτι ούτε εργασία" (!), ενώ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία "νομιμοποίησής" τους τον Ιούνη θα ακολουθήσουν κυριολεκτικά "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις. Το επιχείρημα του υπουργού είναι ακαταμάχητο: "Εάν κάποιος δε νομιμοποιηθεί, δεν έχει τις προϋποθέσεις, άρα είναι επικίνδυνος να διαταράξει τη δική μας ασφάλεια"!. Μάλιστα, ο Γ. Ρωμαίος δε διστάζει να αντιγράψει αμερικανικής έμπνευσης μέτρα, όπως η κατάδοση μεταναστών από τους "αυτόχθονες": "Υπάρχει προβληματισμός να υποχρεωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών που τα ενοικιάζουν σε αλλοδαπούς να το δηλώνουν στην Αστυνομία, η οποία χρειάζεται στοιχεία και πληροφορίες"!

Δεύτερον, η παραπάνω επιχείρηση υποβοηθά σημαντικά την προσπάθεια για θωράκιση των μηχανισμών καταστολής. Οι αρμόδιοι εκμεταλλεύονται ως ευκαιρία πρώτης τάξης την "αύξηση της εγκληματικότητας", αφ' ενός, για να προμηθευτούν, χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις, τον εξοπλισμό των Σωμάτων Ασφαλείας που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η Σένγκεν και, από την άλλη, να τους "λύσουν τα χέρια" για ανεξέλεγκτη δράση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του ίδιου του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, μετά τη συνάντηση που είχε προχτές με τον πρόεδρο της ΝΔ: "Να αφεθεί η Αστυνομία ελεύθερη να κάνει τη δουλιά της", υπονοώντας προφανώς ότι δεν πρέπει να υπάρχουν "διευρυμένα" όρια στη δράση της, ενώ δεν έκρυψε και τη δυσφορία του για τις "κριτικές" που ακούγονται σε βάρος του "έργου" της Αστυνομίας. Δεν πρέπει, για παράδειγμα, να ακούγεται λέξη διαμαρτυρίας για τα καθημερινά μπλόκα που στήνονται, με μοναδικό σκοπό την επίδειξη δύναμης και την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, τις εξευτελιστικές σωματικές έρευνες, κ.ο.κ. Ούτε και για την εισβολή οπλοφόρων αστυνομικών στα σπίτια, που είναι πιθανό να γενικευτεί, στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της "ανεύρεσης Αλβανών". Ταυτόχρονα, "ωριμάζουν οι συνθήκες" για να βγει από τα συρτάρια η διάταξη που αλλάζει τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τόσο ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης, όσο και η ηγεσία της ΝΔ, γνωρίζουν πολύ καλά τις διαστάσεις του προβλήματος για τη συμμετοχή των οικονομικών μεταναστών στην αύξηση της εγκληματικότητας. Το γεγονός, όμως, ότι δεν κάνουν το παραμικρό για να καταπολεμήσουν την έξαρση της καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο ότι εκμεταλλεύονται τη μαύρη προπαγάνδα για να περάσουν αυταρχικά και αντιδραστικά μέτρα, που δεν πλήττουν, βέβαια, μόνο τους αλλοδαπούς. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να πρωτοστατήσουν στην καταπολέμηση ρατσιστικών και ξενόφοβων αντιλήψεων και μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες να στρέψουν τον αγώνα τους στην πραγματική αιτία του κακού: Τη "νέα τάξη πραγμάτων" και τα κατά τόπους στηρίγματά της.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Είναι ολοφάνερο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντονισμένης και οργανωμένη επιχείρηση καλλιέργειας ρατσιστικών "ανακλαστικών" και συνειδήσεων, η οποία συνοδεύει τη γενικότερη συντηρητική αναδίπλωση, στην οποία εξωθούν την ελληνική κοινωνία. Επιχείρηση, την οποία εκμεταλλεύονται ποικιλότροπα οι ιθύνοντες για να προωθήσουν τα άθλια σχέδιά τους σε διάφορες κατευθύνσεις.

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στη μάχη για τις συμβάσεις

- Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή των συμβάσεων;

- Οι συμβάσεις βρίσκονται σε τέλμα. Εκεί, που, μεθοδευμένα, η πλειοψηφία ήθελε από την αρχή να βρίσκονται. Αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι το διεκδικητικό πλαίσιο των συμβάσεων που προβάλλει η πλειοψηφία είναι κομμένο και ραμμένο, σε μεγάλο βαθμό, στα μέτρα των εργοδοτών. Αν παραβλέψουμε ότι η πλειοψηφία δεν έχει καμία διάθεση να διεκδικήσει αιτήματα στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων αγωνιστικά. Αν τα παραβλέψουμε όλα, εδώ μιλάμε για συνειδητή υπονόμευση του θεσμού. Ειδικά μετά την υποτίμηση και τα αντεργατικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι εργοδότες επικαλούνται την αστάθεια με τη δραχμή και τη μη υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και δε δέχονται να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το οικονομικό μέρος, έως ότου - λένε - ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οσο για τα θεσμικά αιτήματα, αναμένουν την εφαρμογή των σαρωτικών μέτρων της κυβέρνησης για τα εργασιακά, για να τα ...συζητήσουν.

- Δηλαδή, η καθυστέρηση υπογραφής της Εθνικής Σύμβασης και η υποτίμηση της δραχμής, όχι μόνο λειτούργησαν ανασταλτικά στην υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων, αλλά αποθρασύνανε τους εργοδότες. Πώς στάθηκε σε όλα αυτά η Ομοσπονδία;

- Καμία αντίδραση. Την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δε φαίνεται να την αγγίζει τίποτα. Είναι μακριά και έξω από τα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, όταν δεν τα σαμποτάρει. Ενα μόνο παράδειγμα είναι το τι συνέβη με τη σύμβαση των υπαλλήλων συμβολαιογραφείων. Οι σύλλογοί τους πανελλαδικά είχαν ομόφωνα καταλήξει σε μια πρόταση με τα αιτήματά τους, η οποία όχι μόνο αγνοήθηκε παντελώς από την ΠΑΣΚΕ, όχι μόνο έθεσε υπόψη των εργοδοτών δική της πρόταση που δεν περιλάμβανε ουσιαστικά αιτήματα των εργαζομένων, αλλά ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ έφτασε στο σημείο να εξυβρίσει την εκπρόσωπο των εργαζομένων, όταν αυτή διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός. Αυτές οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων λειτουργούν σαν το μακρύ χέρι κυβέρνησης και εργοδοσίας μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και είναι επικίνδυνες για τους εργαζόμενους.

- Πώς μπορεί να δοθεί ώθηση στην υπογραφή των συμβάσεων, πώς σκοπεύετε εσείς να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα;

- Πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Να παραμερίσουν συμβιβασμένες ηγεσίες, να διεκδικήσουν συμβάσεις ικανοποιητικές, που θα καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας να υπερασπίσουμε τον ίδιο το θεσμό. Ενα πρώτο βήμα έγινε χτες με τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Το επόμενο βήμα θα είναι απεργιακό. Θεωρώ ότι είναι πλέον κάτι περισσότερο από απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός της δράσης μας για μια σειρά ζητήματα. Να αποκρούσουμε τη νέα κυβερνητική επίθεση. Να διαφυλάξουμε τα εισοδήματά μας. Να υπερασπίσουμε κεκτημένα δικαιώματα, που μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, κατ' εντολήν του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από κει και πέρα, πρέπει οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της αλλαγής των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, πρώτα και κύρια στα συνδικαλιστικά όργανα. Να αναδείξουν εκείνες τις δυνάμεις, που και τη διάθεση και τα κότσια έχουν να συγκρουστούν με συμφέροντα και να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, υπερασπίζοντάς τους.

Β. Ν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Εκατοντάδες αστυνομικοί, οπλισμένοι σαν αστακοί, περιπολούσαν τις ανατολικές συνοικίες στο Καράτσι χτες, καθώς οι αντιμαχόμενες ομάδες μιας εθνοτικής μειονότητας ετοιμάζονταν να θάψουν τους νεκρούς τους, που έφθασαν τους 19 σε δύο μέρες (σελίδα 11).

ΜΕ ΕΝΑ διπλωματικό επεισόδιο μικρής εμβέλειας, ξεκίνησε χτες η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Ισραήλ, που είναι και ο τελευταίος σταθμός της εννιαήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή (σελίδα 12).

ΜΑΘΗΜΑΤΑ τα Σάββατα, παράταση του σχολικού έτους, κατάργηση της πενταήμερης εκδρομής, ακόμα και των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, μεθοδεύει το υπουργείο Παιδείας, επιδιώκοντας να κάμψει τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, που αντιστέκεται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (σελίδα 13).

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ Κέντρο Βιβλίου, μετά τη συμφωνία που συνυπέγραψε με την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, προγραμματίζει να κυκλοφορήσει προσεχώς, σε έντυπη μορφή, ο τόμος της Εθνικής Βιβλιογραφίας το 1993 (σελίδα 21).

ΑΛΣΟΣ Ν. Φιλαδέλφειας: Ακτιστο οικόπεδο ή ελεύθερος χώρος; Ενα δίλημμα, που η απάντησή του θα δοθεί στις 29 - 30 Μάρτη, με τοπικό δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει η δημοτική αρχή της πόλης (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ