ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Ενοχοι, κάτοικοι της χώρας!

Προκαλεί τον ελληνικό λαό: "Ενοχοι" για το μπλακ άουτ οι κάτοικοι του Κρυονερίου, "ένοχοι" για την πλημμύρα στα Ανω Λιόσια οι ίδιοι οι κάτοικοι, γιατί αρνούνται να μετεγκατασταθούν!

Η κυβέρνηση συνέχισε και χτες να προκαλεί τον ελληνικό λαό, ο οποίος την ώρα που βιώνει σε όλο της το μεγαλείο την αδιαφορία του κράτους και τις συνέπειες μιας πολιτικής που θέτει υπεράνω όλων το κέρδος των λίγων, ακούει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι "η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν επαρκής" για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Ομως, ο Δ. Ρέππας δεν περιορίστηκε εκεί. Δίνοντας, για λογαριασμό του πρωθυπουργού, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, απαντήσεις σχετικά με τις ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως συνέπεια των καιρικών φαινομένων, βρήκε τους υπεύθυνους στους κατοίκους της χώρας!

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυβέρνηση, "ένοχος" για το γεγονός ότι η Αττική βρισκόταν και χτες στο σκοτάδι δεν είναι η κυβερνητική πολιτική παράδοσης του χώρου της ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο, ούτε η μετατροπή της ΔΕΗ σε παραμάγαζο των διαφόρων Κοπελούζων, αλλά οι κάτοικοι του Κρυονερίου (!), επειδή έχουν καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην πρόθεση της ΔΕΗ να φτιάξει τρίτη διπλή γραμμή πυλώνων στην περιοχή τους. "Ενοχοι" για τη μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε λίμνες, όπως τα Ανω Λιόσια, δεν είναι η πολιτική των κάλπικων εξαγγελιών για έργα και των "προικώων" προς τους μεγαλοεργολάβους, αλλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι ίδιοι οι πλημμυροπαθείς! Τα Ανω Λιόσια έγιναν λίμνη επειδή οι κάτοικοι αρνούνται να μετεγκατασταθούν, είπε χτες ο Δ. Ρέππας, ο οποίος φυσικά δεν είπε τίποτα γιατί 4 χρόνια μετά τις εξαγγελίες Λαλιώτη για αντιπλημμυρικά έργα, αυτά "βουλιάζουν" μετά από κάθε βροχή.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν είναι "έμπνευσης" Ρέππα. Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός του, ο Κ. Σημίτης, έσπευσε να δηλώσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι "η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής υπήρξε επαρκής"...

ΕΥΔΑΠ: Φταίνε οι πλημμυροπαθείς

Ξεκίνησαν αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα Ευπειρίδων χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαδικασία απαλλοτρίωσης των κτισμάτων στην περιοχή Λίμνη των Ανω Λιοσίων! Την απαράδεκτη αλλά και περίεργη αυτή ενέργεια ομολογεί με ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ, στην οποία μάλιστα επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στους ιδιοκτήτες των υπό απαλλοτρίωση κτισμάτων!

Σε μια χωρίς προηγούμενο προσπάθεια να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για τη σημαντική καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων - λειτουργώντας και ως συνήγορος του ΥΠΕΧΩΔΕ - κατηγορεί ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων γι' αυτή την καθυστέρηση και αναφέρει: "Ηρνούντο να εγκαταλείψουν τα κτίσματα αν και είχαν εισπράξει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις".

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων, τουλάχιστον μέχρι το Μάη του 1997, δεν είχαν εισπράξει ούτε δραχμή από τις υποτιθέμενες απαλλοτριώσεις, αφού μέχρι τότε δεν είχε ξεκινήσει καν η διαδικασία...

Συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου 1996 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της κοινοπραξίας "ΑΤΤΙ - ΚΑΤ ΑΤΕ - ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ" χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση που να καθορίζει την τιμή μονάδος, όπως απαιτείται. Η δίκη έγινε δύο μήνες μετά, τον Οκτώβρη του '96, και η απόφαση που καθόριζε τις τιμές εκδόθηκε το Μάη του 1997! Ολο αυτό το διάστημα (Αύγουστος '96 - Μάης '97) η ανάδοχος κοινοπραξία δεν είχε βάλει ούτε μια μπουλντόζα στο χώρο αλλά εισέπραττε τις αναθεωρήσεις από το ποσό της εργολαβίας, σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου!

Βέβαια, στην ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ δεν αναφέρει αυτά τα στοιχεία και αρκείται στη φράση "...ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων, που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα". Ισως η ΕΥΔΑΠ να θεωρεί περιττό να πει συγκεκριμένα ποια ημερομηνία σημαίνει "νωρίτερα" και το παραλείπει από την αναλυτική κατά τα άλλα ανακοίνωσή της. Ακόμα, η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ αναφέρει ότι "το έργο συνεχίζεται πλέον κανονικά και ήδη έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 27%". Σημειώνεται ότι η συμβατική προθεσμία περάτωσης του έργου είναι ο Νοέμβρης του 1998 και κατά συνέπεια η κοινοπραξία θα ζητήσει αναθεώρηση του χρόνου περάτωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος του έργου...

Ουσιαστικά όμως η ΕΥΔΑΠ με την ανακοίνωσή της αυτή ομολογεί την ανευθυνότητά της - λίαν επιεικώς - αφού παραδέχεται ότι ξεκίνησε ένα διαγωνισμό και εγκατέστησε έναν εργολάβο χωρίς να έχουν γίνει προηγουμένως ούτε οι οριστικές μελέτες, ούτε οι νόμιμες απαλλοτριώσεις. Μήπως θα 'πρεπε την όλη υπόθεση να μελετήσει κάποιος εισαγγελέας;

Προπάντων η συνέπεια...

Μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ το Φλεβάρη του 1994 να δήλωνε ότι πολύ σύντομα η περιοχή Λίμνη θα έχει μετατραπεί σε Πάρκο Πόλης, ωστόσο χτες με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ σημειώνει ότι "οι μελέτες ολοκληρώθηκαν"! Τέσσερα χρόνια λοιπόν μετά τις υποσχέσεις του Κ. Λαλιώτη για άμεση αποκατάσταση και έργα, το υπουργείο ενημερώνει ότι "έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τη δημιουργία του Πάρκου Πόλης "Λίμνη" Ανω Λιοσίων, συνολικού προϋπολογισμού 10,5 δισ. δρχ.". Φανταστείτε τι θα γινόταν αν τα έργα και οι παρεμβάσεις αποκατάστασης της "Λίμνης" δεν είχαν χαρακτηριστεί ...επείγοντα!

Κατά τα άλλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ίδια ανακοίνωση παραθέτει μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων στον Κηφισό, στο Θριάσιο και τις νότιες παραλιακές περιοχές, τα οποία όμως είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε δεν έχουν δημοπρατηθεί ή βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των μελετών. Για παράδειγμα, το έργο της διευθέτησης του χειμάρρου Σαρανταπόταμου στο Θριάσιο θα δημοπρατηθεί το α εξάμηνο του 1998, η μελέτη για τη διευθέτηση του χειμάρρου Αγίου Γεωργίου δεν έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για το έργο της διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάη. Και δεν αποκλείεται, μέχρι να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ να κατηγορούν τους κατοίκους για τις όποιες καταστροφές από πλημμύρες...

Προβλήματα για πολλές μέρες στην ηλεκτροδότηση

Στην κόψη του ξυραφιού θα λειτουργεί για το επόμενο 20ήμερο το σύστημα ηλεκτροδότησης του Λεκανοπεδίου, διάστημα που σύμφωνα με τους ειδικούς της ΔΕΗ απαιτείται για να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες που έχει υποστεί το δίκτυο. Αυτό στην περίπτωση που η κακοκαιρία υποχωρήσει, καθώς σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, κανένας αρμόδιος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου μπλακ άουτ. Οι επιδιορθώσεις που οι τεχνικοί της ΔΕΗ ξεπερνώντας πραγματικά τον εαυτό τους κατάφεραν να κάνουν μέχρι χθες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του Λεκανοπεδίου, είχαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασης από την πλήρη συσκότιση που ζήσαμε για αρκετές ώρες την Πέμπτη στη μερική και εκ περιτροπής συσκότιση, με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για μερικές μέρες ακόμη. Προς αποφυγή του κινδύνου ενός νέου μπλακ άουτ, η ΔΕΗ αποφάσισε την εφαρμογή του συστήματος των εκ περιτροπής προγραμματισμένων διακοπών, ενώ η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου έκανε έκκληση στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να περιορίσουν τις καταναλώσεις τους σε ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τα χειρότερα.

Πέρα από τις εκκλήσεις, η Β. Παπανδρέου,επιχείρησε για μία ακόμη φορά χθες με δηλώσεις της να αποποιηθεί τις σοβαρές ευθύνες που βαραίνουν την ίδια και την κυβέρνηση που εκπροσωπεί για την έλλειψη ασφάλειας του συστήματος της ΔΕΗ. Ετσι, συνέχισε να επικαλείται τις αντιδράσεις των κατοίκων του Κρυονερίου που αντιτίθενται στην κατασκευή των πυλώνων για την απαιτούμενη από 10ετίας τρίτη διπλή γραμμή του δικτύου. Επιχείρησε να αποκρύψει τις σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη συντήρησης των μονάδων και των γραμμών μεταφοράς του συστήματος της ΔΕΗ, της επιχειρούμενης απαξίωσης της επιχειρήσεις προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντω,ν που ήδη στέκονται στο κατώφλι της εισόδου στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το εύλογο ερώτημα που θέτει ο Δήμος Αλιβερίου, σχετικά με την προγραμματισμένη και ενταγμένη μονάδα του Αλιβερίου στο 10ετές της ΔΕΗ, η υλοποίηση της οποίας μετατίθεται για το... μέλλον, "πότε η διοίκηση της ΔΕΗ και το υπουργείο Ανάπτυξης προγραμμάτισε με βάση το εθνικό συμφέρον, το 1996 ή στο τέλος του 1997 που έπνιξε στο σκοτάδι την επικείμενη επένδυση και μαζί με αυτή και τη νότια Ελλάδα;", είναι ενδεικτικό για το πώς αποφασίζονται τα αναπτυξιακά έργα της ΔΕΗ.

  • Η ΔΕΗ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι για μεμονωμένα περιστατικά που έχουν σχέση με την ηλεκτροδότηση μπορούν να απευθύνονται επί 24ωρου βάσεως στα εξής τηλέφωνα: περιοχή Αθήνας 1253, περιοχή Πειραιά 1254, περιοχή Περιστερίου 1255, περιοχή Μεσογείων 1256, περιοχή Ελευσίνας 1257, περιοχή Φιλοθέης - Κηφισιάς 1258 και περιοχή Καλλιθέας 1259.
Αποκλεισμένα παραμένουν πολλά χωριά

Σε ηπιότερη μορφή εμφανίστηκαν τα καιρικά φαινόμενα κατά το χτεσινό 24ωρο. Ωστόσο, πολλές περιοχές και χωριά της Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας είναι αποκλεισμένες από το χιόνι, χωρίς ρεύμα και επικοινωνία. Ιδιαίτερα στους Νομούς Ευρυτανίας και στην ορεινή Φωκίδα, όπου και χτες ήταν ανύπαρκτη η κρατική παρέμβαση. Την έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, την έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού, ήρθαν να αναπληρώσουν και πάλι οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σε υπηρεσίες και οργανισμούς.

Στη Φωκίδα, όπου παρέμειναν μέχρι χτες αποκλεισμένα και χωρίς ρεύμα χωριά της Παρνασσίδας με 15.000 κατοίκους, η προχτεσινή ανεμοθύελλα κατέστρεψε και ξερίζωσε εκατοντάδες ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές σε Αμφισσα, Χρυσό και Ελαιώνα, ενώ ο αέρας ξεσήκωσε έξι στέγες σπιτιών στο Διχώρι Δωρίδας.

Δύο άτομα, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Καλοσκοπής και ένας Αλβανός, που είχαν χαθεί στο δρόμο, στο 51ο χλμ., προς Καλοσκοπή, από τις 25 Μάρτη, βρέθηκαν χτες σώοι. Αλλα εφτά άτομα που ήταν εγκλωβισμένα στα αυτοκίνητά τους, στο δρόμο Επτάλοφος προς χιονοδρομικό, διασώθηκαν.

Στην Ευρυτανία, άνοιξε το εθνικό δίκτυο και η ΕΟ Λαμίας - Καρπενησίου (στις ράχες Τυμφρηστού με αλυσίδες) και Καρπενησίου - Αγρινίου. Αποκλεισμένη παρέμεινε η περιοχή Αγράφων και οι Δήμοι Αρακυνθείων και Ευρυτάνων. Τέλος, αποκλεισμένα παραμένουν πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων.

Στη Βοιωτία με απόφαση του νομάρχη δε λειτούργησαν τα σχολεία λόγω των διακοπών ρεύματος, ενώ στην Εύβοια προβλήματα ηλεκτροδότησης για δυο συνεχείς μέρες παρουσιάζονται στην περιοχή Ιστιαίας, πολλά χωριά της οποίας είναι αποκλεισμένα από χιόνι, ύψους ενός μέτρου.

Στη Φθιώτιδα έχει διακοπεί η συγκοινωνία σε μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται στην παλιά ΕΟ Λαμίας - Λιβαδειάς (από 39ο έως 48ο χιλιόμετρο), ενώ η συγκοινωνία Λαμίας - Λάρισας, Θερμοπυλών - Ιτέας αποκαταστάθηκε.

Στο χωριό Μάρμαρα και Παλαιά Γιαννιτσού έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια τέσσερις κτηνοτρόφοι με 1.500 γιδοπρόβατα.

Συνεχίζονται τα προβλήματα

Σχετικά καλή, χαρακτήρισε την εικόνα που παρουσίαζαν χτες οι Δήμοι της Νομαρχίας Αθήνας, ο νομάρχης, Δ. Ευσταθιάδης. Τα κυριότερα προβλήματα, όπως είπε, εντοπίστηκαν στη Γλυφάδα, όπου συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειες απομάκρυνσης των περίπου 3.000 δέντρων που είχαν ξεριζωθεί, στην περιοχή του Γκολφ. Επίσης στους Δήμους Ανω Γλυφάδας, Ανω Αργυρούπολης και Ελληνικού, περιοχές των οποίων παρέμεναν από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και χτες το απόγευμα, τουλάχιστον, χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με τη Νομαρχία, τα δέντρα που ξεριζώθηκαν στη Γλυφάδα και σκέπασαν τους δρόμους, αναμένεται να απομακρυνθούν έως αύριο. Ενώ τα δέντρα που είχαν πέσει σε μη κεντρικούς δρόμους του Δήμου, έχουν ήδη απομακρυνθεί. Το 40% περίπου των σχολείων των Δήμων της Νομαρχίας δε λειτούργησαν χτες, καθώς στα περισσότερα επικρατούσε τσουχτερό κρύο, εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτροδότησης, καθώς και όλα τα σχολεία στην Πεντέλη, στα Μελίσσια, στην Εκάλη και στην Ερυθραία, με εντολή, ήδη από την προηγούμενη μέρα, της Νομαρχίας.

Προκαταρκτική εξέταση για το μπλακ άουτ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος,προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη αδικημάτων και συγκεκριμένα το αδίκημα της παρακώλυσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Ξενικάκης.

Η προκαταρκτική εξέταση διατάχτηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Εβερτ.Στη μηνυτήρια αναφορά ο Μ. Εβερτ ζητάει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου με βάση το άρθρο 293 του Ποινικού Κώδικα και αναφέρει ότι από τη συμπεριφορά, τόσο με πράξεις όσο και με παραλείψεις των υπευθύνων οργάνων, παρακωλύθηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας και θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να προβλέψουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο, ώστε να πάρουν μέτρα για την αποτροπή του.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί διάπραξη ποινικού αδικήματος η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα δώσει παραγγελία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

ΚΑΒΟ ΜΑΛΙΑ
Κινδύνευσαν 10 ναυτικοί

Στα βράχια του Κάβου Μαλιά προσάραξε με την πρύμνη προχτές το βράδυ το φορτηγό πλοίο ΘΕΟΔΩΡΑ Κ με σημαία Παναμά, ενώ οι 10 ναυτεργάτες (4 Ελληνες και 6 Αιγύπτιοι) που υπηρετούσαν στο πλοίο, με αερογέφυρα που στήθηκε με σκοινιά από άντρες του Λιμενικού, βατραχανθρώπους και καταδρομείς, βγήκαν στη στεριά χτες στις 8 το πρωί και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης Βοιών για ιατρικές εξετάσεις.

Οι 10 ναυτεργάτες από το βράδυ της Τετάρτης έδιναν μάχη με τα κύματα ζώντας στιγμές αγωνίας. Το πλοίο καθώς έπλεε 7 μίλια ανοιχτά του Λεωνιδίου,έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως μέχρι και 10 μποφόρ. Η πλοιοκτήτρια εταιρία ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΙΠΠΙΝΓΚ γνώριζε τις καιρικές συνθήκες και όμως το πλοίο απέπλευσε στις 24 του μήνα από το Στρατώνι φορτωμένο με σιδηρομετάλλευμα για το Μπαρ της Γιουγκοσλαβίας. Επί δύο νύχτες προσπαθούσαν ρυμουλκά και παραπλέοντα πλοία να πλησιάσουν το πλοίο χωρίς αποτέλεσμα λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής. Ενώ το πλοίο από χτες το απόγευμα είχε αρχίσει να παρασύρεται προς τις ακτές της Μονεμβασιάς. Η διάσωση των ναυτεργατών έγινε τελικά δυνατή αφού προσάραξε το πλοίο. Οι 4 Ελληνες που υπηρετούσαν στο πλοίο είναι οι: Νικόλαος Μπαλαμπός, πλοίαρχος, Παναγιώτης Παπαδόγγονας, υποπλοίαρχος, Μιχαήλ Πανέρης, πρώτος μηχανικός και Γεώργιος Βρεττάκος, δεύτερος μηχανικός.

ΚΡΗΤΗ
Σε απόγνωση οι αγρότες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας).-

Σε απόγνωση βρίσκονται, για άλλη μια φορά, οι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων και χιλιάδες αμπελουργοί του Νομού Ηρακλείου, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν η ανεμοθύελλα και οι χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Η ανεμοθύελλα κατέστρεψε, στο πέρασμά της, πολλά θερμοκήπια και δεκάδες στρέμματα κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων στη Μεσσαρά, στη Βιάννο, στο Θραψανό, στην Αυλή και άλλες περιοχές του νομού. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσαν πληγέντες παραγωγοί, υπήρξαν περιπτώσεις θερμοκηπίων που παρασύρθηκαν ολόκληρα σε απόσταση 30 έως και 40 μέτρων!

Πάνω από 10 στρέμματα καλλιέργειας γαρίφαλου καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ οι ζημιές στο Θραψανό και την Αυλή υπερβαίνουν τα 25 με 30 εκατομμύρια δραχμές. Οι παραγωγοί που ζημιώθηκαν στις περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις πάγιες εγκαταστάσεις, αλλά μόνο την παραγωγή.

Ετσι, για την κατασκευή από την αρχή των θερμοκηπίων τους, οι αγρότες τώρα μένουν εντελώς "ξεκρέμαστοι", αφού οι ζημιές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και ζητούν απεγνωσμένα τη βοήθεια της πολιτείας.

Ανάλογα προβλήματα προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες στη Μεσσαρά και τη Βιάννο, ενώ, από την ένταση του ανέμου, δεκάδες ελαιόδεντρα ξεριζώθηκαν και ξηλώθηκαν σαν χαρτί οι σκέπες αρκετών σταύλων σ' ολόκληρο το νομό.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσία του ΕΛΓΑ, 15 ζώα σκοτώθηκαν στο Αστυράκι, όταν η οροφή του σταύλου όπου βρίσκονταν έπεσε και τα πλάκωσε.

Οι αμπελοκαλλιέργειες που χτυπήθηκαν από χαλάζι ανέρχονται σε χιλιάδες στρέμματα στις επαρχίες Μονοφατσίου, Πεδιάδας και Μαλεβιζίου, ενώ από τη Μεσσαρά έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί κυρίως στο Ασήμι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ