ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκληρή η φαρμακο-λίστα

Ακόμα και η περίφημη δυνατότητα για τη χορήγηση των "αναντικατάστατων" φαρμάκων αναιρείται στην πράξη, με τους περιοριστικούς όρους που θέτει η κυβέρνηση

Χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή ακόμα και αυτής της φαρμακο -λίστας προχωρά η κυβέρνηση και με περισσή αναισθησία παραγγέλνει την υποχρεωτική εφαρμογή της από όλους τους φορείς,χωρίς να ενδιαφέρεται αν αυτό θα σημάνει και τη διακοπή ακόμα της φαρμακευτικής αγωγής ασθενών και ιδιαίτερα κάποιων ηλικιωμένων.

Η λίστα θα ισχύσει από αύριο και χτες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης δημοσιοποίησε εγκύκλιο, που έστειλε προς το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, τον ΟΓΑ και τους "λοιπούς φορείς και κλάδους ασθένειας". Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η λίστα εφαρμόζεται "τόσο από τους γιατρούς και οδοντιάτρους των ασφαλιστικών οργανισμών, όσο και από τους ιδιώτες γιατρούς κατά την αναγραφή στους ασφαλισμένους όλων των φορέων και κλάδων ασθένειας, ανεξαρτήτως ονομασίας και νομικής μορφής (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ)".

Με έναν ασυνήθιστα απάνθρωπο τρόπο ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης παραγγέλλει προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην εξοφλούν την αξία των φαρμάκων, "που δε συμπεριλαμβάνονται στη λίστα". Ακόμα και η "καραμέλα" της κυβέρνησης για τη δυνατότητα των γιατρών να γράψουν εκτός λίστας φάρμακα με τη γνωμάτευση περί "αναντικατάστατου",με την εγκύκλιο αυτή αναιρείται στην πράξη και αυτή η δυνατότητα, καθώς περιέχει έξι όρους για τη "συνταγογράφηση "αναντικατάστατων" φαρμάκων και την εξόφληση των αντίστοιχων συνταγών".

Για τα "αναντικατάστατα" φάρμακα ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Δικαιολογούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς δεν είναι δυνατή με τα φάρμακα της λίστας (Η κυβέρνηση μ' άλλα λόγια ομολογεί ότι η λίστα συντάχτηκε με κριτήρια αντίθετα προς τις στοιχειώδεις θεραπευτικές αγωγές).
  • Στη συνταγή θα μπαίνει η λέξη "αναντικατάστατο", η υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος γιατρού και θα συνοδεύεται από γνωμάτευση του θεράποντα γιατρού, όπου θα περιγράφεται η πάθηση καθώς και θα "αιτιολογείται η αναγκαιότητα της χορήγησης του μη αναφερόμενου στη λίστα φαρμάκου".
  • Στη συνέχεια η συνταγή με το "αναντικατάστατο" φάρμακο θεωρείται απ' τον ελεγκτή γιατρό του ασφαλιστικού φορέα και οι άρρωστοι πρέπει να την προσκομίσουν στο φαρμακοποιό για να πάρουν τα απαραίτητα φάρμακα. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την εντολή αφήνοντας αναπάντητα τα ερωτήματα των φαρμακοποιών για το τι θα γίνει με εκείνα τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν καθόλου ελεγκτές γιατρούς (π.χ. Ταμείο Εμπόρων) ή έχουν ελάχιστους (π.χ. ΤΕΒΕ).
  • Τέλος, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι για την εξόφληση των συνταγών με τα "αναντικατάστατα" οι φαρμακοποιοί πρέπει να συνυποβάλλουν και τις γνωματεύσεις των γιατρών, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κρατούν ξεχωριστά τις συνταγές των "αναντικατάστατων" ώστε να "διευκολύνεται ο έλεγχός τους από τα αρμόδια όργανα ελέγχου της φαρμακευτικής περίθαλψης".
Και ξαφνικά θυμήθηκαν τα αντιπλημμυρικά...

Επρεπε να πλημμυρίσουν ξανά μια σειρά από περιοχές της Αττικής, για να θυμηθεί η κυβέρνηση τις εξαγγελίες της για αντιπλημμυρικά έργα που αραχνιάζουν και να οργανώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ σύσκεψη για να... εξετάσει την προώθησή τους!

Επρεπε η Λίμνη Ανω Λιοσίων να ξαναγίνει "λιμνοθάλασσα", για να στείλει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής (με χτεσινό του έγγραφο) τους Επιθεωρητές Δημοσίων Εργων, προκειμένου να ελέγξουν γιατί καθυστερεί 10 μήνες το έργο της διευθέτησης και κατασκευής αγωγού ομβρίων στο ρέμα Ευπειρίδων! Μάλιστα, ο υφυπουργός τους δίνει εντολή να εκδώσουν πόρισμα μέχρι την Παρασκευή!.

Κατά τη σύσκεψη, εξάλλου, που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί αποφασίστηκε να επισπευστούν οι εργασίες για την κατασκευή του ίδιου έργου και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβρη. Κατά την ίδια σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και τη συμμετοχή του υφυπουργού Χρ. Βερελή, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Γ. Χρυσικόπουλου, του γενικού διευθυντή της ΕΥΔΑΠ Γ. Ντρη, του νομάρχη Δυτικής Αττικής Π. Παπαπέτρου, του δημάρχου Ραφήνας και διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων εξετάστηκαν και τα εξής:

  • Να δημοπρατηθεί στις 20 Απρίλη το τελευταίο κομμάτι μήκους 800 μέτρων του αγωγού ομβρίων της Γλυφάδας, προϋπολογισμού 900 εκατ. δρχ. που καθυστερεί επί 17 μήνες!
  • Να αλλάξει η μελέτη της ΕΥΔΑΠ (του 1985) για τη διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας και προέβλεπε έργα σε μήκος μόνο 4 χιλιομέτρων, επειδή, εξαιτίας των πυρκαγιών και άλλων παραγόντων, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και απαιτείται παρέμβαση σε πολύ μεγαλύτερο μήκος. Στο μεταξύ θα γίνονται μόνο μερικά προκαταρκτικά αντιπλημμυρικά έργα.
  • Να δημοπρατηθεί στα μέσα Απρίλη το έργο διευθέτησης του ρέματος Κοροπούλι στη Μάνδρα, για το οποίο είναι έτοιμη η υδραυλική μελέτη.
  • Για το ρέμα Σαρανταπόταμος του Θριασίου, ενώ είναι έτοιμη η περιβαλλοντική μελέτη, αναζητούνται τώρα κονδύλια ύψους 1,5 δισ. δρχ. για να προχωρήσει το έργο. Φαίνεται ότι οι εξαγγελίες του κυβερνητικού κλιμακίου που έγιναν πριν δύο χρόνια, αμέσως μετά τις πλημμύρες, "περί εξασφαλισμένων πόρων" ήταν απλώς "αέρας κοπανιστός"!
  • Η ασυνεννοησία μεταξύ των επίσημων φορέων για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων δεν έχει ταίρι. Χαρακτηριστικές είναι και οι δύο περιπτώσεις που εξετάστηκαν χτες: Στο ρέμα Σούρες στην Ελευσίνα έχουν γίνει τα έργα εκτροπής, αλλά τώρα αναζητούνται τρόποι να "κουμπώσει" το έργο και να είναι συμβατό με τη Λεωφόρο Σταυρού - Ελευσίνας. Στο ρέμα Γιαννούλα (Αγίου Γεωργίου) τα ΕΛΔΑ, ύστερα από 2 χρόνια, πρόβαλαν "βέτο" στη μελέτη της ΕΥΔΑΠ και θέλουν να γίνουν τα έργα με δική τους μελέτη στο χώρο τους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, τους έδωσε διορία μιας βδομάδας, αλλιώς θα προχωρήσει το έργο με βάση την αρχική μελέτη.

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

401 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ανακλήθηκε η μήνυση κατά των συνδικαλιστών

Η διευθύντρια του πολιτικού προσωπικού του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών (401 ΓΣΝΑ) ανακάλεσε τη μήνυση κατά των δύο συνδικαλιστών στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και έτσι η δίκη ματαιώθηκε.

Χτες κάθισαν στο εδώλιο του Β Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η πρόεδρος Χρ. Ντζουμανίκα και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αλ. Καραγκούνης με την κατηγορία της "δυσφήμισης διά του Τύπου". Τους συνδικαλιστές μήνυσε (1.10.1997) η διευθύντρια του πολιτικού προσωπικού του 401 ΓΣΝΑ, Αν. Γανωτή,επειδή το ΔΣ του συλλόγου με μια ανακοίνωσή του (16.9.1997) κατήγγειλε ομόφωνα την αγνόηση απ' τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου των νόμιμα εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων καθώς και την αυθαίρετη αλλαγή του τρόπου ελέγχου και προσέλευσης του προσωπικού. Εξω απ' τα δικαστήρια, χτες, συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι απ' το 401 ΓΣΝΑ, το Ναυτικό Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Αεροπορίας και το ΝΙΜΤΣ και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους συνδικαλιστές. Επίσης τη συμπαράστασή τους στους συνδικαλιστές εξέφρασαν η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΓΕΣ και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Μετά την ανάκληση της μήνυσης απ' τη διευθύντρια και το σωματείο θα αποσύρει τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον της.

Κινητοποίηση των παραπληγικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 10 πμ, οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) την ερχόμενη Πέμπτη. Οι παραπληγικοί προχωρούν σε νέα κινητοποίηση μετά τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση με τις γραπτές υποσχέσεις για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ