Τρίτη 31 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και ξαφνικά θυμήθηκαν τα αντιπλημμυρικά...

Επρεπε να πλημμυρίσουν ξανά μια σειρά από περιοχές της Αττικής, για να θυμηθεί η κυβέρνηση τις εξαγγελίες της για αντιπλημμυρικά έργα που αραχνιάζουν και να οργανώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ σύσκεψη για να... εξετάσει την προώθησή τους!

Επρεπε η Λίμνη Ανω Λιοσίων να ξαναγίνει "λιμνοθάλασσα", για να στείλει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής (με χτεσινό του έγγραφο) τους Επιθεωρητές Δημοσίων Εργων, προκειμένου να ελέγξουν γιατί καθυστερεί 10 μήνες το έργο της διευθέτησης και κατασκευής αγωγού ομβρίων στο ρέμα Ευπειρίδων! Μάλιστα, ο υφυπουργός τους δίνει εντολή να εκδώσουν πόρισμα μέχρι την Παρασκευή!.

Κατά τη σύσκεψη, εξάλλου, που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί αποφασίστηκε να επισπευστούν οι εργασίες για την κατασκευή του ίδιου έργου και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβρη. Κατά την ίδια σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και τη συμμετοχή του υφυπουργού Χρ. Βερελή, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Γ. Χρυσικόπουλου, του γενικού διευθυντή της ΕΥΔΑΠ Γ. Ντρη, του νομάρχη Δυτικής Αττικής Π. Παπαπέτρου, του δημάρχου Ραφήνας και διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων εξετάστηκαν και τα εξής:

  • Να δημοπρατηθεί στις 20 Απρίλη το τελευταίο κομμάτι μήκους 800 μέτρων του αγωγού ομβρίων της Γλυφάδας, προϋπολογισμού 900 εκατ. δρχ. που καθυστερεί επί 17 μήνες!
  • Να αλλάξει η μελέτη της ΕΥΔΑΠ (του 1985) για τη διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας και προέβλεπε έργα σε μήκος μόνο 4 χιλιομέτρων, επειδή, εξαιτίας των πυρκαγιών και άλλων παραγόντων, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και απαιτείται παρέμβαση σε πολύ μεγαλύτερο μήκος. Στο μεταξύ θα γίνονται μόνο μερικά προκαταρκτικά αντιπλημμυρικά έργα.
  • Να δημοπρατηθεί στα μέσα Απρίλη το έργο διευθέτησης του ρέματος Κοροπούλι στη Μάνδρα, για το οποίο είναι έτοιμη η υδραυλική μελέτη.
  • Για το ρέμα Σαρανταπόταμος του Θριασίου, ενώ είναι έτοιμη η περιβαλλοντική μελέτη, αναζητούνται τώρα κονδύλια ύψους 1,5 δισ. δρχ. για να προχωρήσει το έργο. Φαίνεται ότι οι εξαγγελίες του κυβερνητικού κλιμακίου που έγιναν πριν δύο χρόνια, αμέσως μετά τις πλημμύρες, "περί εξασφαλισμένων πόρων" ήταν απλώς "αέρας κοπανιστός"!
  • Η ασυνεννοησία μεταξύ των επίσημων φορέων για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων δεν έχει ταίρι. Χαρακτηριστικές είναι και οι δύο περιπτώσεις που εξετάστηκαν χτες: Στο ρέμα Σούρες στην Ελευσίνα έχουν γίνει τα έργα εκτροπής, αλλά τώρα αναζητούνται τρόποι να "κουμπώσει" το έργο και να είναι συμβατό με τη Λεωφόρο Σταυρού - Ελευσίνας. Στο ρέμα Γιαννούλα (Αγίου Γεωργίου) τα ΕΛΔΑ, ύστερα από 2 χρόνια, πρόβαλαν "βέτο" στη μελέτη της ΕΥΔΑΠ και θέλουν να γίνουν τα έργα με δική τους μελέτη στο χώρο τους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, τους έδωσε διορία μιας βδομάδας, αλλιώς θα προχωρήσει το έργο με βάση την αρχική μελέτη.

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ