- Με τη μέθοδο αποφασίζομεν και διατάσσομεν η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα ακόμη την πολιτική της για την εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα στην Ολυμπιακή Αεροπορία, με τελικό στόχο τη συρρίκνωσή της... - 1998-03-31 00:00:00.0"/> - Με τη μέθοδο αποφασίζομεν και διατάσσομεν η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα ακόμη την πολιτική της για την εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα στην Ολυμπιακή Αεροπορία, με τελικό στόχο τη συρρίκνωσή της... - 1998-03-31 00:00:00.0" /> "Στρατιωτικός νόμος" στην "Ολυμπιακή" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στρατιωτικός νόμος" στην "Ολυμπιακή"
  • Απαράδεκτο και αντιδραστικό νομοσχέδιο κατέθεσε χτες βράδυ αιφνιδιαστικά στη Βουλή η κυβέρνηση, με το οποίο προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα και τις διαδικασίες ξεπουλήματος της εταιρίας στους Γερμανούς
  • Θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους: "Εμείς θα κρατήσουμε την "Ολυμπιακή" ανοιχτή"

Με τη μέθοδο "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα ακόμη την πολιτική της για την εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", με τελικό στόχο τη συρρίκνωσή της και το ξεπούλημά της. Χτες βράδυ, κατέθεσε με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος" νομοσχέδιο, με το οποίο αποκτά ισχύ νόμου ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση όλων των σημερινών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μείωση μισθών, αύξηση των ωρών εργασίας, αλλά και αυτόματη απόλυση όσων δεν αποδεχτούν τους νέους όρους!

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, που τίναξε στον αέρα το "διάλογο - απάτη", που επέβαλε η ίδια και στον οποίο εξακολουθούσαν να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο από τους εργαζόμενους στον εθνικό αερομεταφορέα. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη λεωφόρο Συγγρού, όπου παρέμεναν μέχρι αργά. Ακόμη και αυτός ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του ΔΣ της "Ολυμπιακής" υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Μάλιστα ο πρώτος δήλωσε ότι παραιτείται γιατί "δεν έχει καμία σχέση με αυτά"!

"Εμείς θα κρατήσουμε την "Ολυμπιακή" ανοιχτή", ήταν η ομόθυμη θέληση των συγκεντρωμένων εργαζομένων. Στα κεντρικά γραφεία της "Ολυμπιακής" μετέβησαν χτες βράδυ και σχεδόν σύσσωμες οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ και αναμενόταν αργά να αρχίσει κοινή συνεδρίαση των ΟΣΠΑ - ΓΣΕΕ - ΕΚΑ.

"Η "Ολυμπιακή" δεν είναι προσωπική περιουσία της κυβέρνησης και των κυβερνώντων για να την ξεπουλούν στη "Λουφτχάνσα"", δήλωσε ο Γ. Μαυρίκος αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ. "Τώρα κρίνονται όλοι. Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ δεν μπορούν απροκάλυπτα να βοηθούν στο ξεπούλημα των επιχειρήσεων. Φρένο σ' αυτή την κατηφόρα μπορεί να βάλει ο συντονισμένος, πανελλαδικός, πανεργατικός αγώνας της εργατικής τάξης.

"Απαιτούμε άμεσα - δήλωσε ο Σωκράτης Μαντζουράνης, μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ και εκπρόσωπος της ΕΣΚ - να συνεδριάσει η διοίκηση της ΟΣΠΑ, παρουσία της ΓΣΕΕ και εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή" και τις θυγατρικές της και να πάρει άμεσα αποφάσεις για πρόγραμμα κινητοποιήσεων στην Αθήνα και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Κινητοποιήσεις οργανωμένες και συντεταγμένες με άμεσο στόχο την ανάκληση του απαράδεκτου και αντιδραστικού νομοσχεδίου, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, και την έναρξη ενός πραγματικού διαλόγου στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΣΠΑ. Ταυτόχρονα, απαιτούμε να αποσυρθούν τα οποιαδήποτε σχέδια ξεπουλήματος της "Ολυμπιακής" και των θυγατρικών της.

Καλούμε τη ΓΣΕΕ να μπει μπροστά και από αύριο να εντάξει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αλλά και να επισπεύσει την 24ωρη απεργία της 9ης Απρίλη γιατί τότε θα είναι πολύ αργά.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να περιφρουρήσει τον εθνικό αερομεταφορέα και να διαφυλάξει με την αγωνιστική του συμπαράσταση τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο του".

"Πρόκειται για ανελέητο βομβαρδισμό. Η κυβέρνηση και αυτοί που κατέθεσαν αυτό το νομοσχέδιο είναι αδίστακτοι", δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος."Ας το καταλάβουν όλοι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, ότι η "Ολυμπιακή" είναι "πιλότος" για όλες αυτές τις επιχειρήσεις και να αντιδράσουν ενωμένοι".

Η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί, σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2, 3 του άρθρου 109 του Κανονισμού της Βουλής, το νομοσχέδιο εισάγεται άμεσα για συζήτηση στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή (δηλαδή ακόμα και σήμερα) και εφόσον η επιτροπή αποφασίσει θετικά για τη συνέχιση της διαδικασίας του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος κατά προτεραιότητα και πρέπει να συζητηθεί σε μία συνεδρίαση που μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ώρες.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, που χαρακτήρισε "ντροπή την κατάθεση του νομοσχεδίου με αυτόν τον τρόπο".

Χαρακτηριστικό του εκβιασμού των εργαζομένων που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι το άρθρο 1, παράγραφος 7 προβλέπει ότι μέσα σε πέντε μέρες από την εφαρμογή του νόμου θα συνεχίζονται "οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων" σχετικά με τον Κανονισμό, ο οποίος όμως εισάγεται ολόκληρος για ψήφιση στη Βουλή με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομόφωνη απόφαση για δημόσια και ενιαία "Ολυμπιακή"(1999-02-16 00:00:00.0)
Πρόγραμμα δράσης κόντρα στο ξεπούλημα(1999-02-09 00:00:00.0)
Θεριεύουν οι αντιδράσεις(1998-04-04 00:00:00.0)
Ελιγμός στη διαδικασία - επιμονή στην ουσία(1998-04-02 00:00:00.0)
Συνεργοί στο έγκλημα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες(1998-03-28 00:00:00.0)
Καθολική αντίδραση στα καταστροφικά κυβερνητικά σχέδια(1998-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ